Natália, Valéria, Filótea2023. december 09., szombat
Természet

Helyzetjelentés az európai darvakról

2017.12.04.Bajomi Bálint
National Geographic Magyarország

A 20. században nagyon megfogyatkoztak ezek szép madarak, de szerencsére ma már bővül a költőterületük.

Fotó: Konyhás István

A darvak európai helyzetéről, vonulásukról beszélgettünk Konyhás Istvánnal, a Hortobágyi Madárpark és Madárkórház igazgató-helyettesével.

Az európai darvak vonulásuk során két fő útvonalon érik el a Földközi-tenger térségét. A magyar Alföld – és ezen belül a Hortobágy – kulcsfontosságú pihenőhelyet jelent a keleti útvonalon. Honnan jönnek a nálunk minden ősszel megjelenő madarak?
Magyarországra főként a Finnországban, a balti államokban, illetve Lengyelország keleti részén költő darvak jönnek. Rendszeresen előfordul, hogy Svédországból és Fehéroroszországból is vonulnak ide, de lényegesen kisebb számban.

Mikor érkeznek hozzánk, és meddig tartózkodnak itt?
Általában szeptember végén érkeznek meg. Hogy meddig maradnak, már nem ilyen egyszerű. Van olyan év, amikor október végén tovább mennek, de volt olyan, hogy még szilveszterkor is voltak vagy ötezren. Ez mindig attól függ, hogy mikor jön meg az első markánsabb hideg, ami nem csak egy-két napra, hanem akár hosszabb időre is befagyasztják az éjszakázóhelyeket. 2017-ben kevesebb daru vonult keresztül hazánkon, ennek legfőbb oka, hogy a finnországi költőterületen tavasszal visszatért egy hétre a tél és sok fészek elpusztult. Pótköltés pedig a rövid nyár miatt nem lehetséges ezen a vidéken. Ha belevesszük a szomszédos vajdasági éjszakázóhelyeket is, akkor gyakorlatilag a Hortobágytól a Vajdaságig, a Tisza mentén, kis egyedszámban a Dunántúlon is mutatkoznak.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park címermadara

A 2009-ben megjelent Magyar Madárvonulási Atlasz szerint „míg az 1980-as évek elején az egyidejűleg itt tartózkodó darvak összlétszáma nem érte el a tízezres nagyságrendet, addig ez az 1990-es évek közepe óta eléri a százezret”. Mostanában hány egyedet számolnak?
Eddig 100-120 ezer volt a csúcs. Az idei szezonban kicsit alacsonyabb volt az egyedszám, mint az elmúlt két-három évben. Miután az utolsó nagy hidegfronttal az összes madár eljött az északi állomásairól, 70-90 ezerre becsültük a számukat. Nem szeretnék számháborúzni, ezek az értékek ugyanis csak becslések. Az, hogy Magyarországon mennyi daru vonul keresztül, az legkevésbé a Kárpát-medencei viszonyoktól függ. Az a legfontosabb, hogy az északi területen mennyire sikeres a költés, illetve mekkora a fészkelőterületek kiterjedése. Az utóbbi években dél felé terjeszkedik a költési területük így egyértelmű, hogy a hazai vonuló állományuk is nőtt.

Annak idején a pásztorok viselték a darutollat, általában a kalapjuk bal oldalán
Fotó: Konyhás István

100-200 évvel ezelőtt Magyarországon is fészkelt a faj, majd fészkelőként kipusztult, és átvonulóként volt csak jelen. 2015-ben újra bizonyították a fészkelését a Marcal mentén.
Igen, javul a darvak helyzete, és déli irányba bővül a költőterület. Szlovákiában már régebb óta voltak adatok. Így várható volt, hogy Magyarországon is újra költeni kezd a faj. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy egész nyáron 3000-5000 ivaréretlen, vagy nagyon fiatal egyed „állomásozik” az országban. Ebből egyenesen következett az a várakozásunk, hogy előbb-utóbb fészkelni is fog. Ez be is következett. Volt, aki meglepődött, hogy pont a Dunántúlon, de ne felejtsük el, hogy az utolsó költés is a fonyódi öbölben volt.
Sokan azt hiszik, hogy mivel a Hortobágyon zajlik a vonulás, ez azt jelenti, hogy a daru nagy mocsarakban és vadregényes helyeken költ. Aki járt már a fészkelőhelyeken, az tudja, hogy ez nem így van: pont a Balaton-felvidéki, dél-dunántúli, erdőkkel tarkított kis vizes réteket szereti. Finnországban a tőzegmohaláp a költés alapja, de mindig csak olyan környéken található fészkelés, ahol erdő is van. A fiókáknak ugyanis három-négyhetes korukban el kell bújniuk, mivel ekkor még nem röpképesek. Ilyenkor már elég nagyok ahhoz, hogy ha kinn maradnának a nyílt terepen, akkor hamar összegyűjtenék őket a ragadozók.


Darvak látványos udvarlási tánca

Dél felé mi a végpontja a darvak vándorlásának?
Hidegebb időben a Földközi-tenger partjáig repülnek, ahol szétterülnek. Klasszikus vonulási útvonal a Torino – Szicília – Tunézia vonal, és akár Líbiáig is eljutnak. Ha az Atlasz-hegységből az olajfaligeteken át leszivárog valami kis vizecske a sós mocsarakba, akkor a szárazföld belsejében is jó telelőállomány alakulhat ki. Tehát Algériába is átmennek, illetve Tunéziának az algíri határáig, az Atlasz-hegység keleti szegletébe. Az ottani telelőhely sajnos mostanában tönkrement, főleg az olajfaligetek miatt. Annyira beindult az intenzív olajfa-ültetés és -termesztés, hogy nem szivárog le a víz a hegyekből, mert visszatartják ezeken a lejtőkön. Nem jut víz a Szahara északkeleti csücskébe, így ezek a sós mocsarak mostanában rosszul állnak vízzel.

A darvak jellegzetes krúgatása

Mit jelent pontosan a daruhúzás, amit hajnalban és esténként lehet megfigyelni a Hortobágyon? Könnyű összekeverni magával a daruvonulással, pedig két külön dologról van szó.
Ehhez a régi vadászemlékekig kell visszamenni: régen a vadászok használták a „libahúzás” és a „szalonkahúzás” kifejezéseket. A „húzásnak” lehetne egy olyan tudományos definíciója, hogy a vonuló madarak egy-egy pihenőhely környezetében egy bizonyos szakaszon rendszeresen mozognak. A madaraknak van egy éjszakázóhelyük, ami a darvak esetében mindig vizes területen van. A daru ugyanis azt szereti, hogy a lába vízben legyen éjszaka, de azért ne legyen túl sok víz. A 10-20 centis víz a legjobb. Az éjszakázóhely és a táplálkozóterületek közötti reggeli és esti madármozgalmat nevezzük húzásnak.

Ez összefügg a ragadozók elleni védekezéssel? A gyerekkoromban olvasott és nézett Nils Holgersson mesében védekeztek így a ludak.
Teljes mértékben. A róka ha nem muszáj, nem megy be a 10-14 fokos vízbe, ha mégis nehezen halad benne. A daru viszont elemében van ennél a vízszintnél. Arról nem is beszélve, hogy sokkal könnyebben meg is lehet hallani, amikor egy ragadozó közelít és mozgás van a vízen. A tóból reggel kihúznak a táplálkozóhelyekre, amelyek általában mezőgazdasági területek, kukorica-, napraforgó-, lucernatarlók, őszi gabonavetések. Innen, ha nincs elég víz, akkor általában átmennek egy ivóhelyre, utána megint táplálkoznak. Végül este a táplálkozóhelyről behúznak az éjszakázóhelyre. Naponta mintegy 10-25 kilométer távolságot mozognak.

Darvak a mezőgazdasági táplálkozóhelyen, késő délután
Fotó: Bajomi Bálint

A darvak megfigyelése szempontjából a hajnal és az alkonyat az ideális. Ilyenkor sok daru repül az égen, V alakú csoportokba rendeződve.
Igen, és minél közelebb vagyunk az éjszakázóhelyhez, annál inkább sűrűsödnek a csapatok. Egy tölcséralakot kell elképzelni, ahogy a táplálkozóhelyekről megindulnak az éjszakázóhelyekre. Esetenként előtte még a gyepelőhelyen is megpihennek. A táplálkozóhelyeken bőségesen találnak ennivalót, hiszen még a mai technológiával is nagy szemveszteséggel dolgoznak a betakarítógépek. A gazda előszeretettel rakja meg jó púposan a pótkocsit, és minden egyes döccenésnél 10-20 kiló tengeri lecsöppen az útra – ezzel tulajdonképpen a darvakat eteti. Mindebből az is következik, hogy a madarak nagyon hamar fel tudják szedni azt a táplálékot, ami szükséges nekik. A táplálkozóhelyen csak annyit maradnak, amíg jól nem laknak, és utána átrepülnek vagy az ivóhelyre, vagy pedig a gyepelőhelyre.

Darvak húznak jellegzetes V alakban alkonyatkor, Hortobágyon
Fotó: Bajomi Bálint

Hortobágy az egyik súlypontja a magyarországi pihenőállománynak.
Sokáig Kardoskút volt a darvászszentély, a darvászhely, majd mintegy 30 éve szépen áttevődött ide a Hortobágyra. Most már annyi daru van itt a térségünkben az Alföldön, hogy a Szegedi Fehér-tó, illetve a Vajdaság, a határ melletti mocsarak is szerepet kapnak. A magyarországi vonulóállomány szétterül tehát ezekre a részekre. Először Hortobágyra érkeznek, aztán szépen megjelennek Szeged környékén, illetve Kardoskúton is.

A Hortobágyi Madárparkban és Madárkórházban dolgozol. Készítettem néhány fotót egy itt gyógyuló daruról. Ezek szerint, ha megsérül egy-egy bekerül a kórházba.
Igen, ez náluk is előfordul. A szárnysérülések a leggyakoribbak. Ezek úgy keletkeznek, hogy nekirepül a madár egy vezetéknek, vagy megriasztják az éjszakázóhelyen. Ezért nagyon fontos, hogy ne menjünk közel a darvak éjszakázóhelyéhez, hiszen sötétben már nem szállnak fel a madarak, hanem megpróbálnak arrébb futni. Ilyenkor könnyen előfordul, hogy letapossák egymást. Van olyan éjszakázóhely, ahol 35-40 ezer madár is éjszakázik. Ha ez a tömeg megindul, akkor óhatatlanul eltaposnak egy-két egyedet. Amikor kivilágosodik, ezeket nagyon hamar fel is szedik a ragadozók, főként a réti sasok. Ha a sérült daru megpróbál kievickélni a vízből, a parton rókák, esetleg aranysakál kapja el. Egy másik veszély, hogy ködös-párás reggeleken légvezetéknek ütközhetnek. Néha az is előfordul, hogy a gazdák túladagolják a talajfertőtlenítőt, vagy nem szabályosan vegyszerezik a talajt. Egy hirtelen jövő eső kimoshatja a vegyszereket, majd azok kárt tesznek a pocsolyából ivó madarakban. A Dél-Alföldön volt tíz éve egy komoly madárpusztulás. Nyilván ezek nem szándékos dolgok. Előfordulhat az is, hogy amikor a darvak nagyon fáradtak, elvétik a landolást, és a lábukkal vagy szárnyukkal már nem jól fognak földet. Így is keletkezhet náluk törés.

A gyógyulófélben lévő daru a Hortobágyi Madárkórházban, gólyák között 
Fotó: Bajomi Bálint

Mi a története a Madárkórházban látható darunak?
Idén került be, mert eltört az egyik szárnya. Mivel van bőven táplálék, és elég nagy madár ahhoz, hogy meg tudja magát védeni, ezen egyedek gyakorlatilag életképesek, és nem is volt egyszerű őt befogni. Jól tudott szaladni, csapkodni a szárnyával, elrepülni viszont nem volt képes. Mivel a madár már szinte teljesen összeforrt csonttal került be a kórházba, egy korrekciós műtét vár rá. Ha ez jól sikerül, akkor talán tavasszal, vagy ősszel el lehet majd engedni.

Az interjút készítette: Bajomi Bálint, www.bajomibalint.hu

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

A jegesmedvék létszámának felmérésében igen nagy segítséget nyújt a radar.

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Az elmúlt két tél során salátával segítették a hatalmas vízi emlősök életben maradását, de úgy tűnik, idén erre már nem lesz szükség.

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Nagyon ritka, hogy emlősfajt fedezzenek fel, most Kína keleti részén sikerült rábukkanni az eddig ismeretlen sünre.

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

A mamutfenyők (Sequoia sempervirens) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt évek kaliforniai tűzvészeiben, egy új kutatás azonban reményt ad a megújulásukra.

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvinek esetében egészen furcsa alvási ritmust figyeltek meg.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket