Lujza, Ágnes, Henrik, Magor2024. március 02., szombat
Természet

A Duna és az Ipoly között

2018.01.26.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Mielőtt belekezdenénk egy feltehetően több kicsi vulkánból kialakult középhegység méltatásába, ejtek pár szót a nagybörzsönyi román stílusú kőtemplomról.

Nagybörzsönyi templom

Gyönyörű. Arányt nem tévesztett középkori remekmű. Párja az Hévíz külvárosában található egregyinek, ami szintén egyedül hallgatózott a dombtetőn az ég irányába egykoron, egészen addig, amíg körbe nem építették német és orosz turistabuszok fogadására alkalmas csárdákkal és borozókkal. Úgy hiszem, Jézus is valami hasonló miatt űzte ki a templomból a kufárokat és pénzváltókat. A történelemre visszatekintve úgy tűnik, nem volt igazán sikeres. De hát legyen bár az ember kezében abakusz vagy okostelefon, lelkünk egy cseppet sem változott kétezer év alatt.
Annak idején Egregyen lehetett látni egy római sírt is, ami egy baromfiudvar földmezsgyéjében volt található a magánporta hátuljában. A néni kinyitott egy kis csapóajtót és az ember szembesülhetett egy római zsoldosvezér csontvázával. A látogatás végét az idős asszony torokköszörülése jelezte, amikor is egy papír húszast süllyeszthetett diszkréten a nejlon otthonkája zsebébe.

Falon költő kerecsensólyom

A nagybörzsönyi templom híres továbbá a tizenkilenc levágott tatár fej szobrászati megformálásáról, ami dekorációként szerepel a falon, egy huszadik üres polccal, ami nyilván egy pedagógiai végiggondolásra ajánlott allegória a továbbiakban fosztogatni szándékozók részére. A jelzésrendszer közkedveltségét mutatja, hogy a Ceské Budejovicében lévő sóház hasonlóan dekorált a sótolvajok levágott fejével, plusz egy hívogató üres hellyel.

Magas-taxi turistaház

Maga a Börzsöny egy vulkanikus hegység, ami magas kúpokat feltételez, mint a Magas-Tax és a Nagy-Hideg-hegy, szivárgó vizű patakot, akárcsak a Mátrában. Viszont itt nő itt a szivárgó vizes élőhelyeket kedvelő havasi varázslófű, ami latinul a Circea elnevezést viseli, Kirkére utalva ezzel, aki Odüsszeuszt hosszú évig tartotta maga mellett fogságban. Azért kíváncsi lettem volna, hogy a hős húszéves távolléte utáni hazaérkezéskor, mit mondott életének ezen időszakáról feleségének, Pénelopénak.
A kevés, szivárgó vizű patakokról egyébként még csak annyit, hogy nagyon csúnya villámárvizek tudnak kialakulni a vulkanikus hegységekben, mivel nincsenek olyan klassz üregrendszereik mint a karsztnak. Ilyen villámárvizeket tud produkálni a Nagy-Vasfazék patak, amelynek etimológiáját csak találgatni tudom: talán egyszer a faluvégen beledobtak egy nagy lyukas vasfazekat.


Bajuszvirág

Van itt továbbá sziklai repcsény nevű sárga keresztesvirágú növény, és igen, itt láttam meg életem első és lehet utolsó szellemorchideáját, amit Vida Balázs barátom lelt meg véletlenül és persze azonnal telefonált az ügyről, én pedig már másnap ott voltam a Kemence-patak egyik mellékvölgyében. Normális gondolkodású emberek ezt ne próbálják megérteni. Az ilyen irányú elmebetegségnek van továbbá madaras, gombás, ásványos és lepkés változata is. A szellemorchidea egyébként a legkevésbé életrevaló növény mifelénk. Gyökér helyett csak valamiféle vízfelszívó sallangjai vannak, ezért nő kizárólagosan nedves humuszos korhadékban, ráadásul fotoszintetizálni sem tud. Maga a virág túlvilágian áttetsző, egy kis rúzsfolttal megbolondítva. Hogy mikor és hol fog kinyílni, az teljesen megjósolhatatlan ezért ez a neve, egyébként pedig hivatalosan fonák bajuszvirág néven anyakönyvezték.

Fehérhátú fakopáncs

Nyaktekercs

Madár ügyben pedig – és látom magam előtt Gábort -, hogy essünk már végre túl ezen a bajuszizén, a Börzsönynek komoly faunája van. A márianosztrai kőbányában uhu költött, amelyet egy bokor takarásából sikerült megfigyelnie, valamint a magas-taxi turistaház mellett uráli baglyot, és több helyen fehérhátú fakopáncsot, amelynek méltatására egy Háború és béke nagyságú könyv lenne elegendő. Megemlítendő továbbá a tüzesfejű királyka és a nyaktekercs, ami harkályalkatú létére minden máshoz jobban hasonlít, mint rokonaihoz. Mindenestre fiókái védelmében kígyó módjára forgatja a fejét és sziszeg hozzá. Hogy ennek hatásossága van-e és hogy jött rá a madár, az további kutatásokat igényel. Én ugyanezt még csak macskában láttam, és valóban, egy közepesnél kisebb termetű kutya nagyon gondolkodóba esik, hogy akar-e a továbbiakban fél szemmel élni.


Urali bagoly


Tüzesfejű királyka

Nem mehetünk el továbbá a Börzsöny, Duna-kanyarban betöltött szerepe mellett, mint bal oldali látványelem. Az itteni folyamszakaszban található meg Magyarország legszebb csigája, a rajzoscsiga (Theodoxus danubialis), ami elegánsan feltekeredett sajka alakján túl fehér alapon fekete cikkcakkokat visel. Egyetlen probléma vele, hogy nem nagyobb öt milliméternél. Ezt a hegységet a Dunán kívül határolja még egy Ipoly nevű nagyon kedves és nagyon vadregényes folyócska, kavicszátonyokkal, füzesekkel, langó és nekiiramodó sodró vizekkel.

Halállományáról csak annyit, hogy miután egy komplett napot végighorgásztunk, minden elképzelhető halra rámenve a legcsekélyebb eredmény nélkül, alkonyattájt némileg reményvesztetten megkérdeztünk egy arra ballagó helybélit, hogy vajon van-e ebben a vízben akármi is, mire ő nagyon öntudatosan azt válaszolta: Van hát! A tanító úr is fogott benne egy pontyot vagy hat éve. Azt nem tudtuk meg, hogy meddig próbálkozott annakelőtte, de ezzel együtt örültünk a szép koraőszi napnak meg aztán a csülkös bablevesnek, amit akkoriban minden kiskocsmában és turistaházban főztek házi kolbásszal és nem gyorsérlelésű csülökkel, mert akkoriban még nem voltak divatban a dán tejsavbaktérium kultúrák. Az embereknek is valahogy több idejük volt mindenre, beleértve a csülök természetes kiszáradását. Ezt a bableves dolgot egyébként Gábor is a lelkemre kötötte, hogy okvetlenül említsem meg, mint az elmúlt idők elmúlt ízeit, hasonlóan Proust: Az elveszett idő nyomában című regényfolyamához, ahol egy ártatlan teadélutáni süti, a madeleine indított el egy több száz oldalas emlékezést.

És nem hagyhatjuk ki Szőnyi Istvánt sem, a Duna-kanyar festőjét. Soha senki nem láttatta meg úgy velem a tél lelkét, mint ő a Temetés Zebegényben és a Tél című rézkarcán. Tőle tudom azóta, hogy a tél misztikum, a harangszó fagyottan lehull a hóra, míg a varjak károgása hegyeken-mezőkön át visszhangzik anélkül, hogy a távolság elmosná a madarakat, miközben Nagymaros rosszul világított utcácskáin megáll az élet a vasárnap délutánra frissen leesett hóban. Lassan erőt vesz a köd és eltűnik először a túlpart, majd a kompkikötő, a szomszéd ház, végül a gondolat is, hogy valaha nyár volt itt.

Írta: Molnár Péter
Fényképezte: Ifj. Vasuta Gábor

Pandák költöznek vissza Kínába

Pandák költöznek vissza Kínába

Tizenhét év után mondott búcsút óriáspanda párjának a madridi állatkert 2024. február 29-én, miután szaporodási szakaszuk befejeztével, legfiatalabb utódaikkal visszatérnek származási országukba, Kínába - tette közzé a hírt az MTI.

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

A különös magatartás célja az, hogy így még hatékonyabban kerülhessék el a ragadozókat.

A félelem szaga

A félelem szaga

A katicák hatékony növényvédő „szerek”, ám úgy tűnik, a bogár nélkül, a puszta szaguk is elegendő lehet.

Az Arab Emírségek sziklás hegyvonulatain

Az Arab Emírségek sziklás hegyvonulatain

Egy különleges, kihívásokkal teli hegyi túrán vehettem részt az Arab Emírségek egyik társemírségében, Rász el-Haimában (Ras Al Khaimah). A hátizsákban meleg ruhával , élelmiszerrel és vízzel vágtunk neki a pár napos túrának, hogy meghódítsuk a Hadzsar-hegység (Hajar-hegység) sziklás hegyeit.

Rákok eszik a medúzákat a sarkvidéki éjszakában

Rákok eszik a medúzákat a sarkvidéki éjszakában

Nemcsak az elpusztult medúzákból falatoznak az apró felemáslábú rákok, hanem az élőkre is vadásznak.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket