Ignác, Brigitta, Kincső2023. február 01., szerda
Természet

Égi jelenségek 2018. árpilis második felében

National Geographic Magyarország

Április végére megérkeznek a hullócsillagok, a telihold ebben a hónapban sem marad el és az égi látványokhoz fülemülék koncertje társul.

Az Áprilisi Lyridák meteorjai közt nem ritkák a fényes, zöld színű tűzgömbök
Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

Hold-Vénusz együttállás 17-én kora este
Nagyon szép esti együttállást figyelhetünk meg 17-én alkonyat után a nyugati ég alján. A 3,6 százalékos megvilágítású holdsarlót jó fél órával napnyugta után már megláthatjuk, felette 5 fokkal, kissé jobbra pedig az erősen ragyogó Vénusz tündöklik majd. A Hold 8-9, a Vénusz 13-14 fokkal lesz ekkor a horizont felett, valószínűleg a Vénuszt vesszük majd észre elsőként. Ahogy sötétedik, a Hold árnyékban lévő területét a földfény derengése teszi éterivé, miközben a vékony sarlót is egyre ragyogóbbnak látjuk. A holdnyugta ideje keleten 21:01, Budapesten 21:13, nyugaton pedig 21:23, így nagyjából egy órán át gyönyörködhetünk a látványban.
Ha az időjárás keresztül húzná a számításainkat, másnap, 18-án este kissé már vaskosabb, 9,1 százalékos sarlót láthatunk, ekkor már a Hold áll magasabban, balra a Vénusztól, kb. 10 fok távolságban.

17-én napnyugta után kereshetjük a vékony holdsarlót és a felette ragyogó Vénuszt a nyugati látóhatár felett
Forrás: Stellarium

22-én az év első jelentős meteorraja: az áprilisi Lyridák
Az év első hónapjaiban nincs olyan meteorraj, amelynek maximuma számos hullócsillaggal látná el a látványra éhes megfigyelőket, az első április második felében érkezik. A Lyridák radiánsa, vagyis a meteorok látszólagos kiindulási pontja a Lant csillagképben van, ezt legjobban az éjszaka második felében láthatjuk. A megfigyelésre legalkalmasabb időszakot a hajnal előtti órák jelentik, ekkor már magasabban van a radiáns is az égboltunkon, így több hullócsillagot észlelhetünk, és szerencsére a 38 százalékos megvilágítású Hold is lenyugszik ekkorra. Érdemes lesz azonban, akár már éjfélre is kimenni, természetesen a városi fényszennyezéstől minél távolabbi észlelőhelyre. A maximum idén április 22-én kora estére esik, ám 22-én, ill. 23-án hajnal előtt lehet a legtöbb meteort megfigyelni. Habár a maximumkor is csak kb. 15, közepesen gyors sebességű meteor jelenik meg e rajból, óránként, ezek közt számos igen fényes, zöldes színű tűzgömb is akadhat. Az időjárástól (és persze szabad időnktől) függően érdemes a maximum előtt és után lévő éjszakákon is figyelni az eget, a rajból eredő hullócsillagokat április 16. és 28. közt láthatjuk.

A raj szülő égiteste a Thatcher üstökös, és nagyjából 60 évente találkozik Földünk egy sűrűbb anyagszemcsékből álló porfelhőjével, ezekben az években a raj aktivitása óránként akár több százra is felugrik – a következő ilyen extra kitörésre még jó 20 évet várunk kell. Akinek ehhez nincs elég türelme, 22-én, 23-án  éjfél után tekintsen fel az égre, egy átlagos maximum is elegendő szépséggel szolgálhat!

Vénusz-Fiastyúk együttállás 24-én este
Az év egyik legszebb égi randevúját figyelhetjük meg 24-én alkonyat után a nyugati ég alján. A fényesen ragyogó Vénusz és a Fiastyúk 3 fok távolságban lesznek ezen az estén, ám a közeledésüket akár már napokkal korábban is elkezdhetjük megfigyelni, 20-án már csak 5 fok választja el őket egymástól, s estéről estére közeledni fognak 24-ig. A következő napokban a Vénusz egyre magasabban áll a Fiastyúkhoz képest, de a hónap végéig még viszonylag közel lesznek egymáshoz, így valamelyik estén bizonyára esélyt kapunk majd a megfigyelésükre.

24-én, amint az alkonypír kissé elhalványodik a nyugati égen, kicsivel 21 óra után, már megpillanthatjuk a fényes Vénusztól jobbra és picit felette elhelyezkedő látványos kis csillaghalmazt. A Vénusz ekkor kb. 10, a Fiastyúk 12 fok magasan lesz, így remekül kombinálhatjuk a kettőst a tájelemekkel is fotóinkon. Ha tiszta a horizont, rendkívül látványos lesz a még derengő alkonypír nyoma és a felette álló kettős. A Vénusz este 22-kor nyugszik, így majdnem egy órán át tudjuk követni az égi párost, az időszak második felében már sötétebb égen.

A Vénusz és a Fiastyúk együttállása az alkonyi égen
Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

Hold-Regulus együttállás 24-én éjjel
24-én éjjel a 74 százalékos Hold és az Oroszlán csillagkép legfényesebb csillaga, a Regulus találkoznak, magasan a délnyugati égen láthatjuk a párost. A legközelebb, alig negyed fokra (a telihold átmérőjének fele) 23:30 körül lesznek, a fényes csillag ekkor pontosan a Hold déli pólusa alatt látható. Bár a Hold ragyog, a Regulus is elég fényes lesz ahhoz, hogy könnyen észrevegyük égi kísérőnk alatt. Ha valaki nem szeretne ilyen későig ébren maradni, az az esti órákban nézzen fel magasan a déli égre, bár ekkor még kissé távolabb lesz egymástól a két égitest, a látványuk így is igen megkapó lesz.

A Regulus a telihold alatt közvetlenül ragyog majd 30-án éjszaka
Forrás: Stellarium

Telihold fülemüledallal 29-30-án éjjel
Az áprilisi teliholdat a hónap utolsó előtti éjjelén figyelhetjük meg, a holdkelte időpontja 29-én este keleten 18:59, Budapesten 19:11, nyugati határunknál 19:21 – a Nap ekkor még jó fél órán át az égen lesz, így napnyugtakor készíthetünk teljes égboltfotót mindkét égitesttel, akár halszembobjektívvel, akár több képből összeállított panorámaképen. Magát a holdkeltét sötétebb égen érdemesebb követni, hisz világosban csak akkor látjuk felbukkanni a horizonton, ha rendkívül tiszta az ég, így a holdkelte fotózását inkább 30-án estére tervezzük. Ekkor a Hold még mindig 99,4 százalékos fényben tündököl, és már fél órával a napnyugta után kel fel, ideális lesz tehát a helyzet a hónap utolsó estéjén. 30-án a holdkelte keleten 20:05, Budapesten 20:17, nyugati határunknál 20:28 lesz. Mindkét éjjelen alacsonyan, lapos ívben járja végig égi útját a telihold, alig 36-37 fok magasságig emelkedik csak.

Mivel április végére már a leglustább fülemülék is hazaérkeznek a telelőhelyeikről, a teliholdas éjszakát érdemes a városoktól távol, csendes környezetben tölteni, ahol a madarak számára ideális bokros hely is található, s így fotózás közben gyönyörködni tudunk az éjszaka felzengő csodálatos madárdalban is. Vízpartok közelében ezt még a békák éneke is kiegészíti majd, így egy jól kiválasztott észlelőhelyen egészen komplex élményben lehet részünk.

Menjünk a természetbe a teliholdat megfigyelni, a fülemülék éneke még szebbé teszi az élményt!
Fotó: Szabó Apor

Hold-Jupiter együttállás 30-án
Ha valakinek nem lenne elég motiváló a telihold önmagában, 30-án éjjel még a Jupiter is csatlakozik hozzá. A délkeleti látóhatáron a holdkeltét 10 perccel követi a Jupiter felbukkanása, a sötétedő égen tiszta idő esetén egészen hamar megpillanthatjuk a fényes bolygót. Este a két égitest távolsága 3 fok lesz, a Jupiter a Hold bal oldalán, egy hajszálnyival alacsonyabban látható, az éjszaka során a távolságuk fokozatosan nő, a hajnali órákra már 5 fok választja el őket egymástól, s ekkorra a Jupiter a Hold alá úszik be. Ha a holdkeltét fotózzuk, ne lepődjünk meg tehát az égi kísérőnk után nem sokkal felbukkanó bolygó látványán, hanem használjuk ki a lehetőséget és fotózzuk együtt őket!


A teliholddal ajándékul a Jupitert is megkapjuk 30-án éjszaka, a megfigyelésben még a vékony felhők sem akadályozhatnak
Forrás: APOD / NASA, Fotó: Göran Strand


Hozzászólások

Elhunyt Schmidt Egon ornitológus

Elhunyt Schmidt Egon ornitológus

Minden természet- és madárkedvelő számára legenda volt, sok évtizedes ismeretterjesztő munkásságának köszönhetően rengetegen fordultak a madarak, vagy csak általánosan az élővilág felé.

Szelfiző medve Coloradóban

Szelfiző medve Coloradóban

A Colorado állambéli Boulder gyönyörű természeti környezetben fekszik, és a vadvilága is jelentős, amelyet vadkamerákkal figyelnek meg.

Együtt küzdenek a ragadozó ellen a madarak

Együtt küzdenek a ragadozó ellen a madarak

Egyes énekesmadarak nemcsak egyszerűen elmenekülnek a ragadozó bagoly elől, hanem közösen zaklatják is azt.

Gepárdok áttelepítése Dél-Afrikából Indiába

Gepárdok áttelepítése Dél-Afrikából Indiába

Több tucat gepárd áttelepítéséről írt alá megállapodást Dél-Afrika és India, az állatokat az elkövetkező tíz évben viszik át az egyik kontinensről a másikra - a dél-afrikai környezetvédelmi hivatal közleményét az MTI tette közzé.

Zajos környezetben nincs kedve a szexhez a tarisznyaráknak

Zajos környezetben nincs kedve a szexhez a tarisznyaráknak

A tengeri zajszennyezésről egyre több állat esetében derül ki, hogy ártalmas hatású, most egy tarisznyaráknál jutottak erre a következtetésre a szakemberek.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket