Edina, Viktor, Győző2024. február 26., hétfő
Természet

Égi jelenségek 2018. május második felében

National Geographic Magyarország

Ebben az időszakban gyakran föltűnik a Nemzetközi Űrállomás, a Tejút is teljes pompájában ragyog, de együttállásokban sem lesz hiány.

A holdfény megvilágította bakonyi rét feletti csillagívek, a kép közepén, pont a Sarkcsillagon áthaladó Nemzetközi Űrállomással.
Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

16-án vékony holdsarló, 17-én csatlakozó Vénusszal
16-án alkonyatkor a 2,3 százalékos, vékony holdsarlót kereshetjük a nyugati égen, napnyugta után kb. fél órával már érdemes lesz vizsgálni a horizontot, ekkor kb. 5 fok magasságban lesz a sarló. Mivel igen vékonyka, nehezen megpillantható, csak tiszta égen érdemes próbálkozni, és nem baj, ha a nyakunkban lóg a binokulárunk. A Hold egy órával a Napot követően bukik a horizont alá, vagyis végig az alkonypírban úszik majd a vékonyka sarló. (A holdnyugta 16-án keleti határunknál 21:09, Budapesten 21:21, nyugaton 21:31) Ha már megpillantottuk, onnantól könnyebben követhető, azonban ne szegje senki kedvét, ha ez az este sikertelen lesz: másnap a Vénusz mellett még érdekesebb látványt kapunk.

17-én alkonyatkor, szintén a napnyugta utáni kb. fél órás várakozást követően lessünk a nyugati égre, ekkor már mind a Vénusz ragyogó pontja, mind pedig a balra, kissé alacsonyabban látható, és már 7,4 százalékos holdsarló feltűnő lesz. A Hold 5,5 fokra áll majd a Vénusztól, a fénylő sarló mellett feltűnő lesz a megvilágítás nélküli oldalon a sejtelmes földfény is, az együttállásról kisebb teleobjektívvel készíthetjük ezúttal a legszebb képeket, de a két objektum fényessége miatt tájképbe is szépen illeszthető látványunk lesz ezen az alkonyon. A Hold bő két órával nyugszik csak a Nap után, így lesz időnk is megcsodálni őket, a holdnyugta ideje ezen az estén keleten 22:20, Budapesten 22:32, nyugati határunknál 22:41 lesz.

A holdsarló és a Vénusz 17-én alkonyatkor pont ilyen látványt nyújt majd, a Hold árnyékos oldalán derengő földfény kíséretében
Fotó: APOD / NASA, Daniel Fernández

Vénusz – M35 együttállás 20-án és 21-én este
Az Ikrek csillagkép „lábainál” heverő nyílthalmazt a téli, sötét időszakban, amikor magasan jár az égbolton, akár szabad szemmel is láthatjuk, most erre már nem lesz lehetőségünk, vigyük magunkkal tehát a binokulárunkat. Most a Vénusz csak 1 fokra úszik el a halmaz jobb oldalán, így fényképezni még remekül lehet őket, kis távcsőben is szépen mutatnak majd. A horizont feletti kis magasságuk azonban csak tiszta égbolt esetén teszi ezt lehetővé, de ha a 20-i estén ezzel nincs szerencsénk, még másnap, 21-én ismételhetünk, ekkor a bolygó már kissé a halmaz felett látszik, de ugyanekkora lesz a távolságuk. Az együttállást legalább másfél órával a napnyugta után kezdjük el megkeresni, 22 óra körül, ekkor az égitestek a látóhatár felett 8-9 fokkal lesznek majd, és bár ekkor még halványan dereng a nyugati-északnyugati ég alja, binokulárral láthatóvá válik a halmaz a Vénusz mellett.

Ejtsünk pár szót a horizont tisztaságáról is: míg a téli időszakban a pára, köd teheti lehetetlenné a látóhatárhoz közeli események megfigyelését, a késő tavasz és a kora nyár jellemzően két problémával szembesíti a megfigyelőket. Felhők, felhőmaradványok bármikor előfordulhatnak, s mivel a horizonton látható felhőzet tőlünk akár több száz kilométerre is lehet, ennek mindig megvan az esélye, akkor is, ha helyi felhőzet nem zavar. A másik problémát a délies légáramlatokkal érkező afrikai por okozza, ez ugyan nem alkot olyan egybefüggő formákat, mint a felhőzet, azonban a látóhatár felett nagyon sok por esik a megfigyelő útjába, s elfedi az égitestek fényét. A nappali égen úgy vesszük észre a port, ha az égbolt színét figyeljük: egyébként derült időben a fehéres, fakón kékes árnyalat esetén biztosak lehetünk benne, hogy a por okozza ezt. Nagy mennyiségű por jelenlétekor egészen érdekes sárgás fénygyűrű övezheti a Napot is, a napnyugta pedig sárgába, extrém esetben szürkébe hajló árnyalatokkal érkezik. Ha ragyogó mélykék árnyalatú a nappali égbolt, akkor tiszta a légréteg felettünk igazán, ilyenkor érdemes a halványabb égitestek, jelenségek megfigyelésével foglalkozni.

A kora esti égen a Vénusz az M35 nyílthatlmazával találkozik, a kép a 20-án este látható állapotot illusztrálja
Forrás: Stellarium

Hold-Regulus együttállás 21-én este
A 46 százalékos Hold este 22 órakor alig 5 fokra lesz az Oroszlán legfényesebb csillagától, a viszonylag nagy távolságuk könnyebben megfigyelhetővé teszi az eseményt. A kékesen ragyogó csillag a Hold árnyékos oldala mellett (balra) látható majd, s az éjjel 2 előtt kicsivel esedékes holdnyugta idejére már csupán 2 fok választja el őket egymástól. Akár az esti időpontot választjuk a megfigyelésre, akár a hajnal előttit, mindkét esetben két legyet üthetünk egy csapásra: este a Vénusz-M35 együttállás fűszerezi az eseményt, hajnalban pedig a már ragyogóan jól látható nyári Tejút éke teszi emlékezetessé a holdnyugta utáni égbolt látványát.

Hold-Jupiter együttállás 27-én este
A már majdnem telihold (96 %) és a Jupiter közeli együttállását az esti órákban érdemes megfigyelni, ekkor alig 2,5 fok választja el őket egymástól, ráadásként kistávcsővel a Jupiter egyenes sorban álló Galilei-holdjait is megnézhetjük. A Jupitertől jobbra kb. egy fokra a Mérleg csillagkép második legfényesebb csillaga, a Zubenelgenubi is látszik majd.

27-én este a 96 százalékos Hold és a Jupiter a délkeleti égen randevúznak
Forrás: Stellarium

Telihold május 29-én
Nagyjából negyed órával a napnyugta előtt kel fel a telihold ezen az alkonyon, keleti határunknál 20:02, Budapesten 20:14, nyugaton 20:23 az időpontja. Mivel ez még világos égen zajlik, kevésbé lesz látványos, így ha az időjárás kedvezőnek ígérkezik, lehet, hogy érdemesebb a másnap, 30-án már napnyugta után 45 perccel, lényegesen sötétebb égen kelő és még mindig 98,7 százalékos holdkeltét megfigyelni. 30-én a holdkelte keleti határunknál 21:01, Budapesten 21:12, nyugaton pedig 21:22. A Hold továbbra is igen alacsonyan jár az égen, maximális horizont feletti magassága nem éri el a 25 fokot, így tájképbe az éjszaka során bármikor könnyedén komponálhatjuk. A telihold által bevilágított tájjal ilyenkor érdemes 1-2 (vagy persze több) órás csillagíves felvételeket is készíteni, hiszen a holdfény majdnem nappali színeket ad a tájnak, és az égbolt is kékes árnyalatú.

A hónap közepén érdemes a Tejútban gyönyörködni!
Ahogy haladunk a nyár felé, egyre korábban kel a Tejút, és a holdmentes, hónap közepi időszakban (május 21-ig) már éjfél körül megpillanthatjuk a déli égen a központi régióját. Igyekezzünk fényszennyezéstől távoli, tiszta déli horizontú helyszínt keresni. A Tejút a legszebb képét hajnal 2 körül mutatja, ekkor már elég magasan is jár az íve, és a déli régiójánál a Jupiter, a Szaturnusz és a Mars is kiegészíti az egyébként sem unalmas látványt. Egyúttal a Vesta kisbolygóról is érdemes szót ejteni, a rovat rendszeres olvasói talán emlékeznek rá, hogy tavasszal már szóba került: a Tejút legszebb régiójában kereshetjük a kisbolygót. Ennek az ideális időszaka is most van itt, a késő tavaszi-kora nyári hetekben a legfényesebb, keressük a Szaturnusztól felfelé és kissé jobbra, kb. 5 fok távolságban. Egy adott napra vonatkozó pontos helyét planetáriumszoftverek segítségével azonosíthatjuk, de ha a Szaturnuszt magában foglaló Tejút-részt fotózzuk pl. 35mm-es objektívvel, akkor a Vesta is a fotónkra kerül.
Ha szerencsés helyet találunk a fotózáshoz, a májusban virágzó vadrózsákkal kiegészítve az égbolt szépségeit, igazán megkapó késő tavaszi fotókat készíthetünk!

Ahogy este is egyre később áll be a sötétség, így a hajnali ég is egyre korábban világosodik, a Tejút fotózását nagyjából 03:00-ig tervezzük, utána az északkeleti égrészen már vészes gyorsasággal úrrá lesz a hajnal. Ha azonban igazán tiszta az ég, azzal is érdemes kísérletezni, hogy a hajnali világosságban meddig vagyunk képesek kivenni az égbolton a Tejút ívét. A hónap második felében is bármikor szerencsénk lehet egy-egy kósza meteorhoz, de különösebb aktivitás most nem várható.

Május közepén még lehet meglepetés egy-egy hűvösebb éjszaka, de egy pléddel kiegészítve a fotón látottakat bátran tölthetjük kinn az időt az egyre szebben ragyogó Tejút alatt
Fotó: Horváth Ádám

Gyakran láthatjuk a Nemzetközi Űrállomást
Az egyre rövidebb, nyárias éjszakák egyik pozitívuma, hogy a Nemzetközi Űrállomás egy éjjel során többször is átvonulhat felettünk. Míg a hónap első felében ez a hajnal előtti órákra esik, a hónap közepén már nem sokkal éjfél után megjelenik a nyugati égbolton s néhány perc alatt átszeli kelet felé haladva. 20-át követően már a kora esti égen is feltűnik, s lesz olyan éjszaka, amikor 4, 5 vagy akár 6 átvonulást nézhet végig, aki az ég alatt tölti az időt. Az átvonulások adott helyszín feletti pontos időpontját és az érintett égrészt akár okostelefonra való alkalmazásban, akár a számos műhold-előrejelző weboldalon (ingyenes regisztráció után az észlelési helyszínünket beállítva (pl. a Calsky vagy a Heavens-above) megkereshetjük. Látványos képeket készíthetünk az átvonulásról, ha nagy látószögű objektívvel fotózunk, amelybe az űrállomás egész égi útja belefér, erre a nem túl magas átvonulások az alkalmasak, de egy teljes égboltot belátó halszemobjektívvel a zeniten áthúzó űrállomás útja is végig fotózható. Ha hosszabb sorozat részeként tervezzük meg, csillagíves kép részévé válva még érdekesebb eredmény születhet.

Az Űrállomás még június első napjaiban is felettünk jár, de akkor már csak az esti időszakban látjuk, azután egy hónapon át nem találkozhatunk vele az éjszakai égen.

Különleges gége kell a bálnaénekhez

Különleges gége kell a bálnaénekhez

A sziláscetek éneke bezengi az óceánokat – már ha épp nem nyomja el a hajómotorok zaja. Egy új kutatás feltárta, miként is képesek ezek az állatok a hatalmas távolságokba elhallatszódó hangok kiadására.

Egyedülálló anyuka

Egyedülálló anyuka

Egy fogságban, fajtársak nélkül tartott rája rejtélyes módon vemhes lett.

A velünk élő búbospacsirták

A velünk élő búbospacsirták

Az istállók körül több búbospacsirta (Galerida cristata) figyelhető meg, amint a lócitromok között keresgélik a táplálékukat. Jó alkalmazkodóképességű faj, amely az emberi települések terjeszkedését megfelelően kihasználta.

Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

Olaszország lassan növekvő farkasállománya egyre közelebb került a lakott településekhez, ahol az ott élő rágcsálókra vadásztak.

Korai virágzás

Korai virágzás

A spanyol Doñana Nemzeti Parkban 35 év alatt átlagosan több mint 3 héttel előbbre csúszott a virágzás a klímaváltozás miatt.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket