Ida, Márton, Hermina2024. április 13., szombat
Természet

Egy állatgondozó hétköznapjai a Budakeszi Vadasparkban

National Geographic Magyarország

Vajon milyen érdekességeket rejt a vadasparki állatgondozók munkája? A Budakeszi Vadaspark mindennapi életébe enged betekintést Halassy Gabriella állatgondozó.

Milyen feladatkörei vannak egy vadasparki állatgondozónak? Miből áll a „gondozási” folyamat, és melyik része a legkedvesebb?
Egy átlagos nap mindig az alapellátással kezdődik: etetés, itatás, takarítás. Ez a mindennapi rutin része, télen-nyáron ismétlődő feladatról van szó. De a rutin mellett az egyik legizgalmasabb rész is egyben, hiszen az állatok közelében minden nap más és más. A munkánkhoz tartozik, hogy a saját feladataink elvégzése közben is folyamatosan figyeljünk az állatokra, vegyük észre, ha valami rendkívüli dolog történt velük, vagy egyszerűen csak lépjünk velük kapcsolatba, mintha ugyanannak a családnak lennénk a tagjai.

Az alapellátás mellett nagyon változatosak, színesek a feladataink. Természetesen vannak kevésbé hálás munkák, gondolok itt a használt törek, vagy trágya kivillázására, favágásra, szénabálák pakolására, de akadnak kifejezetten kreativitást igénylő feladatok is. Én például nagyon szeretem, amikor barkácsolni kell valamit az állatoknak, például berendezni a kifutón belüli életterüket. Mindemellett látványetetéseket is tartunk, és személyes kedvencem a tréningezés, hiszen olyankor tényleg magával az állattal dolgozhatok.

Mi kell ahhoz, hogy valaki vadasparki gondozó legyen?
2016-ban szakmai gyakorlatra jöttem a vadasparkba az ELTE környezettan szakáról, és ekkor szerettem bele a helybe, és ebbe a változatos munkába. Ez egyébként tipikus is, sok esetben szakmai gyakorlatosok maradnak vagy jönnek vissza ide dolgozni. Az a személyes tapasztalatom, hogy a szakirányú végzettség mellett a vadasparkban a legfőbb elvárás a megfelelő hozzáállás: hogy ne csak két kézzel, hanem szívvel-lélekkel dolgozzunk. Szükség van arra, hogy az ember képes legyen csapatban dolgozni, akár a munkatársakra, akár az állatokra gondolok, viszont ha kell, egyedül is helyt kell tudni állni. Az állatgondozói feladatok egy bizonyos szintű fizikai kondíciót is megkívánnak, hiszen kánikulában és hóesésben egyaránt nagyrészt a szabadban dolgozunk. Ugyanakkor észnél is kell lenni az adott helyzetekben: ha a kifutóban dolgozunk, egyszerre kell figyelni az éppen végzett feladatra és az állatokra, de tudnunk kell kommunikálni a látogatókkal is.

Melyik állatfaj igényli a legtöbb figyelmet és törődést? Mi a különbség az egyes fajok gondozási módszerei között a vadasparkban, hogyan csoportosítják őket?
A Budakeszi Vadasparkban nincsen olyan faj, ami kiemelt gondozást igényel, viszont minden fajnak, sőt szinte minden egyednek kicsit más és más szükségletei vannak. Olyan apróságokra gondolok, hogy a medvék csak elkülönítve tudnak enni; vagy, hogy a holló nem eszi meg az almát, de a körtét igen; a vadmacska hajlandóbb délután együtt dolgozni az emberrel; vagy, hogy a dámszarvasok lelegelik a fakérget is, a gímszarvasok csak lombot rágcsálnak, és még sorolhatnám. Több módon is csoportosíthatunk (ragadozó, rágcsáló, növényevő stb.), de leggyakorlatiasabb talán az apróvad és nagyvad megközelítés, hiszen a munkakörök is így vannak felosztva a gondozók közt.

Mi a különbség a vadasparkban a téli és nyári gondozás között? Melyik fajok alszanak téli álmot a vadasparkban, és velük mennyiben kell másképp foglalkozni?
Télen a legnagyobb ellenség a jég és a hó. Mivel a Kárpát-medencében honos fajaink vannak, velem ellentétben az állatok jól bírják a hideget. Igazi, hosszan tartó téli álmot egyikük sem alszik, hiszen folyamatos a takarmányozás, viszont viselkedésbeli változásokat egyértelműen észre lehet venni. Igazából három fajnak „kellene aludnia”: a barna medvéknek, a nyestkutyáknak, illetve a peléknek. Ez utóbbiak el is vonulnak ősz végén, és észlelhető az is, hogy a barna medvék sokkal passzívabbak, akár napokra visszahúzódnak. Ugyanebben az időszakban a nyestkutyák is nagyon tartózkodóak lesznek. Ami jól jelzi az évszakok változását, az a táplálékválasztás: a természetben az állat mindig azt a táplálékot fogyasztja, ami éppen leginkább kielégíti az aktuális szükségleteit, és ez a fogságban sincs másképp. Először pont a nyestkutyáknál figyeltem meg, mikor főtt tojást kaptak, hogy amíg enyhébb időben a fehérjét ették, a hideg közeledtével sokkal inkább a tojás sárgáját, ami jelentős zsírtartalma miatt a télen szükséges magas energiatartalommal is bír. A mostani nyári időszakban pedig leginkább a lédús élelem fogy, a sok víz mellett a szokásosnál több gyümölcsöt, sőt gyakran „fagyit” is adunk minden állatnak.

Van-e különbség a vadasparkban a nőstények és a hímek gondozása között?
Alapvetően nincs, és ennek igazából két oka van: egyrészt sokszor ivartalanított állatokról van szó, másrészt a legtöbb esetben azonos nemű egyedeket tartunk együtt, így a szaporodás, mint viselkedést befolyásoló tényező, nem játszik jelentős szerepet. Persze nem árt jobban odafigyelni az adott egyed nászideje alatt: például ősz tájékán sokkal agresszívebb a gímszarvasbika, az aranysakálunk pedig tavasszal kergül meg egy kicsit. De mindezeket észben tartva, nincs szükség különösebb megkülönböztetésre. Természetesen más elbírálás alá esik az utódgondozás időszaka, vagy a kiemelt szaporítási programok. Ilyenkor a legfontosabb, hogy az ellátás közben minél kevésbé zavarjuk a nőstényeket.

Hogyan gondozzák a vadasparkban az éjszakai állatokat, milyen speciális igényeik vannak?
Sajnos nem tudunk teljesen megfelelni az éjszakai életmódnak, hiszen a látogatási idő is megzavarja az éjszakai állatok pihenését, mi gondozók is nappali munkarendet követünk. Az állatok viszont ehhez elég jól tudnak alkalmazkodni. Ez főleg azzal magyarázható, hogy folyamatos az élelemellátás, így nincs is akkora kényszer az éjjeli aktivitásra. Persze megfigyelhető, melyik állatunk aktívabb nappal, és melyik alkonyatkor vagy estefelé. Ezt a természetes ritmust mi is figyelembe vesszük, ezért az éjszakai életmódot folytató lakóink, mint például a sünök vagy a baglyok, mindig a műszak végén kapnak táplálékot.

Hogyan zajlik az etetés a vadasparkban? Tényleg bemennek a ketrecekbe? Milyen technikák, trükkök vannak például a nagyragadozóknál?
A legtöbb esetben valóban bemegyünk a kifutóba. Ahol balesetveszély miatt nem kerülhetünk közvetlen kapcsolatba az állattal (például a hiúz, a barna medve, aranysakál), ott kerítésen keresztül, vagy az állat elzárásával tudjuk megoldani az etetést. Utóbbi esetben bezárjuk a belső elkülönítőt, amíg az állat a kifutóban van, betesszük a fejadagot, majd kimegyünk, és beengedjük az állatot. A farkasok esetében viszont bemehetünk közvetlenül a kifutóba is, de egyedül nem tartózkodhat benn a gondozó: két másik embernek figyelnie kell, egy a kerítésen belülről, egy pedig kívülről. Ők azonnal jeleznek, ha bármi rendkívülit tapasztalnak az állatok viselkedésében, és akkor elhagyjuk a kifutót. Ahol közvetlen kapcsolatba léphetünk az állattal, például a rókáknál ott kézből is etetünk. Nem tudok kiemelni egyetlen konkrét trükköt, vagy technikát sem. Tapasztalataim szerint igazából egy íratlan szabály van: türelmesnek és higgadtnak kell lenni. Észben kell tartanunk, hogy vadállatokkal dolgozunk, és nekik a gondozó kapocs az élelemhez. Ha sietünk, kapkodunk, nem figyelünk oda, nagyon könnyen baj történhet, viszont ha ésszel csináljuk, akkor az állat bizalmát is erősítjük a magunk irányába. És ez a bizalom, ez a követlen kapcsolat az, ami miatt a világ legjobb dolga állatgondozónak lenni!

Forrás: Budakeszi Vadaspark

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Bár a klímaváltozás hatására több lesz a polip, az óceánok további melegedése veszélyezteti az állatok túlélését.

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

A Csendes-óceán trópusi, keleti részének mélyén élő állatokat egy brit expedíció során látták.

Nem halljuk a békák sikolyát

Nem halljuk a békák sikolyát

A brazil Atlanti-esőerdőben honos béka ultrahangokat bocsát ki félelmében, amelyeket az ember nem hall, ám a ragadozói igen.

A lakosság segítségét kéri az MME

A lakosság segítségét kéri az MME

A Tavaszi természetles során nemcsak madarakat, hanem többek között hüllőket és lepkéket is meg kell figyelni.

Percenként tíz focipályányi erdő veszett el tavaly

Percenként tíz focipályányi erdő veszett el tavaly

2023-ban percenként 10 focipályányi erdővel lett kevesebb bolygónkon, ami kedvezőbb a korábbi adatoknál, de még mindig rettenetesen sok.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket