Mária, Emőke2023. december 08., péntek
Természet

Instant túra és terepfutás a Budai-hegységben és a Pilisben

2018.10.22.dr. Ottó Anita
National Geographic Magyarország

Egyre növekvő népszerűségnek örvendenek hazánkban az úgynevezett instant túrák és terepfutások.

Kilátás a Remete-hegyről

Ezen kihívások – a VérKör alkotói gárda frappáns névválasztása – az azonnal teljesíthető megmérettetések szinonimájaként kerültek be a köztudatba. Országos szinten számos tájegységünkön megtalálhatóak immár, pl: Bükk Kör, Alföld Kör, VérKör, Mátra Kör.

A Szénás Kör azon instant túrák és terepfutások körét bővíti, melyek arra hivatottak, hogy kiszolgálják az egyre növekvő igényeit a rugalmas rajtolási lehetőséggel bíró, egyéni erőnlét próbáját lehetővé tevő gyalog illetve futó túra megmérettetések szerelmeseinek. Perl Gergely, a Szénás Kör ötletgazdájaként hívta életre ezt a kezdeményezést a Budai-hegység ölelésében fekvő Solymáron.

Tapasztalt túrázóként mindig örömmel figyelek fel azokra a kezdeményezésekre, amelyek jó szervezői háttérrel és remek útvonallal népszerűsítik a szabadtéri sportok ezen fajtáit. A névadó Nagy-Szénás, mint földrajzi terület szépségéről egyébként is ódákat zengenek, így mindenképpen részese szerettem volna lenni az élménynek.

Nagy-Szénás

A szenaskor.hu oldalon tájékozódva minden lehetséges információt megkaptam, amely egy induló számára kérdésként felmerülhet. A 2018. június 3. óta elérhető megmérettetést 2 távon lehet teljesíteni: a rövidebb táv 31 km, 895 m szintemelkedéssel, míg a nagy távon 75 km-t és 2175 m emelkedést kell legyűrnie a vállalkozó szelleműeknek. Mindkét távon van gyalogos és futó kategória, amelyek csak a szintidőben, azaz a teljesítésre rendelkezésre álló időben térnek el egymástól. A szintidő meghatározása a szervezőkön múlik és a sikeres teljesítéshez ezen időn belül kell beérni a célba.

Az online regisztrációt és nevezést követően túratársammal egy kellemes időjárással kecsegtető szombati reggel indultunk útnak. A kis távra neveztünk gyalogos kategóriában, melynek teljesítésére 9 óra állt a rendelkezésünkre. Ez egy nagyon baráti szintidő 31 kilométerre, melyben kiütközik a szervezők jóindulata és a szándék, hogy minél több embert kicsalogassanak a természetbe. Az ajánlott felszerelésen túl (izolácós fólia, személyes okmányok, elegendő víz és élelem, QR-kód leolvasására alkalmas mobiltelefon, mobilnet, időjárásnak megfelelő öltözet, térkép vagy ha rendelkezel gps navigációs készülékkel akkor ehhez letölthető gps track, készpénz, itiner azaz útvonalleírás, fejlámpa) csere zoknit, esőkabátot és a még mindig erősen tűző nap elleni védekezéshez napszemüveget és fehér sapkát is becsomagoltam.

Solymáron a rajthelyként szolgáló művelődési ház ablakában elhelyezett QR-kód leolvasásával máris megkaptuk a visszaigazolást arról, hogy elindultunk a túrán. Fontos kellék a QR –kód olvasására alkalmas mobiltelefon, amelyhez mobilinternet elérhetőségre is szükség van. A kód beolvasása után begépeltük a nevezéskor kapott számkódot és nevünk máris felkerült a szervezők honlapjára, ahol élőben lehet követni az éppen teljesítők aktuális pozícióját.

Rét az Alsó-Jegenye-völgyben


Vízesés az Alsó-Jegenye-völgyben

Kellemes tempóval indultunk el az akkor még erősen felhős időben. A solymári vár felé vezető úton, egy széles mezőt átszelve gyönyörködtünk az ébredező tájban. Hamarosan elértük az Alsó-Jegenye-völgyet, mely fahidakkal, látványos homokkő-formációval vált a környékbeli kirándulók kedvelt helyévé. Itt található a Budai-hegység legnagyobb vízesése, amely 5 méteres magasságból zúdul le a völgyet hosszában átszelő patakba. Tovább haladva a Remete-hegyről látványos panorámát nyújtó kilátás fogadott az alattunk elterülő Remete-szurdokra és a környező vidékre. Itt kissé technikás a terep, de gyökerek és fák segítik a megkapaszkodást, így óvatosan, de biztonsággal ereszkedtünk le a hegyről. Remeteszőlős házai közt áthaladva hamarosan megpillantottuk első ellenőrző pontot, a pihenőparkban lévő biciklitároló farönkjére felszerelve. 7,9 km-nél jártunk ekkor és időszerűnek éreztük, hogy harapjunk is valamit.

Rövid pihenőnk után nekiláttunk egy meredek emelkedőnek a Meszes-hegyre. Túratársam felhívta a figyelmem, hogy elértük a környék vaddisznóinak kedvelt dagonyázó helyét, a Vörös-pocsolyát, ahol a mélyebb területen megmaradó csapadékvíz keveredik a vörös-agyaggal – nevéből eredően – sajátos árnyalatban pompázó iszapréteget hagy maga után.

A magas páratartalom megizzasztott minket, de szerencsénkre erősen fújó szélben haladtunk tovább a Nagy-Kopaszon lévő következő ellenőrzőpont irányába. Egyre gyakoribbá váltak a kövekkel felszórt, murvás utak, melyek nem kímélték a talpunkat. Jó szolgálatot tettek a túrabotok, melyeket minden 20 kilométernél hosszabb túrámra magammal viszek. Segíti a stabil járást a köves utakon, valamint ritmust ad, ami a lendületes haladáshoz elengedhetetlen. A fák közül lassacskán előbukkant a Budai-hegység legmagasabb pontján 559 méteres magasságban álló Csergezán Pál-kilátó. A mintegy 18 méteres magasságával tekintélyt parancsoló épület messziről is kivehető, legfelső teraszáról tiszta időben 100 km sugarú körpanorámát élvezhetünk. Az idő kitisztult, a nap is egyre erősebben sütött. Immár 16 km-t magunk mögött hagyva, Nagykovácsi felé vettük az irányt. A település fölé magasodó Nagy-Szénás-hegy – a mozgalom névadója – legendásan szép kilátópontja a Budai-hegységnek. A murvás földutakon ütemesen koppanó túrabotok hangja kölcsönzött egyfajta monotonitást ennek a szakasznak, de azért jó hangulatban, beszélgetve gyorsan telt az idő.


Csergezán Pál-kilátó

A Nagy-Szénásra felérvén élveztük a lenyűgöző körpanorámát. Hol az Esztergomi Bazilika kupolája, hol a Gellért-hegy, az Újlaki-hegy, vagy éppen a Pilis-tető magával ragadó látványa bukkant fel, ha körbenéztünk. Mind a négy égtáj irányában túrák alkalmával bejárt ismerős tájak terültek el körülöttünk szinte karnyújtásnyi közelségben. Kissé távolabb még az Alacsony-Tátra körvonalai is szabad szemmel láthatóvá váltak. Nehéz szívvel indultunk tovább, de várt még ránk nagyjából 5 legyőzendő kilométer.

A célban már mosolyogva fogadott Perl Gergely és gratulálva akasztotta nyakunkba a jól megérdemelt, minden sikeres teljesítőnek kijáró, igényes kivitelezésű sportérmet. Gergelytől megtudtam azt is, hogy a sikeres teljesítők között olyan híres sportolók is szerepelnek, mint Lubics Szilvia háromszoros Spartathlon győztes, valamint Kormos Villő olimpikon műugró, háromszoros EB bronzérmes. A jövőbeni terveik közt szerepel egy klasszikus teljesítménytúra szervezése, amely – néhány egyedi újítás mellett – a Szénás Kör útvonalán haladna. Jó látni, hogy a lelkes csapat további ötletekkel kívánja gazdagítani az amúgy is hamar népszerűvé vált instant megmérettetést. Gergely szavait idézve: „Ennyi értékes embert, ilyen rövid idő alatt még sosem ismertem meg. Pedig nem most kezdtem a futást és túrázást. Az a sok őszinte, fáradt mosoly a célban, amikor egy tekintetből mindent ki lehet olvasni, a kellemes fáradtságot, boldogságot, élményt és köszönetet…”
Remek szervezés, élvezetes útvonal, teljes testi és lelki feltöltődés. Ezeket nyújtja az arra fogékonyaknak a Szénás Kör.

Írta és fényképezte: dr. Ottó Anita

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

A jegesmedvék létszámának felmérésében igen nagy segítséget nyújt a radar.

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Az elmúlt két tél során salátával segítették a hatalmas vízi emlősök életben maradását, de úgy tűnik, idén erre már nem lesz szükség.

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Nagyon ritka, hogy emlősfajt fedezzenek fel, most Kína keleti részén sikerült rábukkanni az eddig ismeretlen sünre.

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

A mamutfenyők (Sequoia sempervirens) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt évek kaliforniai tűzvészeiben, egy új kutatás azonban reményt ad a megújulásukra.

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvinek esetében egészen furcsa alvási ritmust figyeltek meg.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket