Örs, Stella, Kamil2024. július 15., hétfő
Természet

Joshua Slocum elsőként kerülte meg vitorlással a Földet, egyedül

2019.02.20.MTI
National Geographic Magyarország

1844. február 20-án született Joshua Slocum, aki először hajózta körül egyedül vitorlással a Földet.

Forrás: Profimedia, Alamy

Joshua Slocombe (vezetéknevét később változtatta Slocumra) Kanada délkeleti partvidékén, az Új-Skócia-félsziget egy kis farmján látta meg a napvilágot. A fiút vonzotta a tenger, s tizennégy évesen elszökött otthonról. Egy halászhajón lett segédszakács, de állítólag már az első kikötőben elzavarták, mert majdnem megmérgezte a legénységet. Anyja halála után, tizenhat évesen végleg búcsút mondott a szülői háznak, és matróznak állt egy kereskedelmi hajón, élete hátralévő részét a tengeren töltötte.
Húszéves korára bejárta szinte az egész világot, a tiszti vizsga letétele után, 1865-ben amerikai állampolgár lett, San Franciscóban telepedett le. Huszonöt évesen lett először egy hajó kapitánya, a következő két évtizedben nyolc hajón parancsnokolt, az utolsó négynek már tulajdonosa is volt, a szállítmányokkal bejárta a Csendes-óceánt Ausztráliától Alaszkáig. Sydneyben ismerkedett meg első feleségével, akit 1871-ben vett el, az asszony halála után, 1886-ban egyik unokatestvérét vette feleségül. Mindkét felesége gyakran elkísérte Slocumt. Hét gyereke közül volt aki a hajófedélzeten születtek vagy valamelyik kikötőben. Úti kalandjairól, viszontagságairól (kalózok támadásáról, hajótörésről) két könyvet is írt.
1892-ben egy barátja ajánlotta figyelmébe a „némi javításra szoruló” Spray egyárbócos vitorlás halászhajót. A több mint 11 méter hosszú, siralmas állapotú hajót a saját maga hozta rendbe, teljesen átépítette, és 1895. április 24-én a bostoni kikötőből elindult Föld körüli útjára. Először meglátogatta új-skóciai szülőföldjét, majd Európa felé vette az irányt, és tizennyolc nap alatt elérte az Azori-szigeteket, augusztusban Gibraltárt. Tervei szerint a Földközi-tengeren, majd a Szuezi-csatornán kelt volna át, de a kalózokról hallott ijesztő történetek miatt visszafordult nyugatnak. Az Atlanti-óceánon, a marokkói partoknál tengeri rablók vették üldözőbe, de nem érték utol, s negyven nap alatt elérte Dél-Amerikát. Rio de Janeiróban megállt egy rövid pihenőre, majd Uruguay felé hajózott tovább, ahol homokzátonyra futott, de nem szenvedett hajótörést. Buenos Aires érintése után dél felé folytatta útját, de az Atlanti- és a Csendes-óceánt elválasztó, viharos és nehezen hajózható Magellán-szoroson csak nehezen tudta átküzdeni magát. Többször is hegynyi magas hullámok kergették vissza a szorosba, kénytelen volt kikötni, hogy a hajót megjavítsa, és csak negyven nap múlva, amikor az időjárás kedvezőbbre fordult, indulhatott tovább. Chile partjaitól 72 nap alatt jutott el Szamoára, onnan pedig Ausztráliába, ahol anyagi helyzetén javítandó több előadást tartott útjáról.
Az ötödik kontinens nyugati partjaitól indulva átszelte az Indiai-óceánt, Mauritius szigete után érkezett meg Dél-Afrika keleti partjaihoz, s a Jóreménység fokát megkerülve 1897 karácsonyán kötött ki Fokvárosban. 1898 márciusában harmadszorra is nekivágott az Atlanti-óceánnak, Föld körüli útja utolsó szakaszának. Áprilisban horgonyt vetett Szent Ilona-szigetén, majd Dél-Amerika északkeleti partjai mentén, a Nyugat-indiai-szigeteken áthaladva a Hatteras-fok felé vette az irányt, s 1898. június 27-én behajózott a Rhode Island-i Newport kikötőjébe. A több mint három évig tartó út során 74 ezer kilométert tett meg, egyedül hajózva körbe a Földet. Érkezését nem írták meg a napilapok, az újságok nem vele, hanem a spanyol-amerikai háborúval voltak elfoglalva, rekordnak számító útjáról csak később adtak hírt.
Slocum az 1899-ben megjelent Vitorlával a Föld körül című könyvében számolt be útjáról. Művéből kiderül, hogy semmilyen rekordra sem törekedett, a korban szokatlan módon csak kedvtelésből, a tenger iránti rajongásból indult útnak. Navigáláshoz nem használt tengerészeti kronométert, csak térképet, bádogórát és iránytűt, sebességét mérve – előző pozíciójához viszonyítva – jelölte be megtett útját és helyzetét, illetve időnként szextánssal, a csillagok állását mérve tájékozódott. Mégis rendkívül pontosan navigált, amikor a Csendes-óceánon 43 napig nem látott szárazföldet, ötezer mérföld megtétele után csak tíz kilométerre volt a Marquesas-szigetektől. Ahol lehetett, megállt, hogy gondoskodjon a készletek felfrissítéséről, bejárta a partvidéket, a szebbnél-szebb tájakat.
Útjáról írt beszámolója, a Vitorlával a Föld körül 1899-ben jelent meg, magyarul is számos kiadása látott napvilágot. A könyv rendkívüli népszerűségre tett szert, szerzőjét híres és gazdag lett, még Theodore Roosevelt elnök is fogadta 1907-ben a Fehér Házban.
Slocum házat vásárolt Massachusettsben, de a tenger vonzásától nem tudott szabadulni. 1909. november 14-én a Spray fedélzetén a Kajmán-szigetek felé indult, de már nem tért vissza. Eltűnt az óceánon, többen találgatták, mi történhetett vele, idáig nem találtak hajójára. A tapasztalt tengerész, furcsa módon, soha nem tanult meg úszni, mert úgy vélte: haszontalan dolog. Miután sem ő, sem hajója nem került elő, 1924-ben hivatalosan is halottnak nyilvánították.
Emlékét az Egyesült Államokban és Kanadában is őrzik, emlékműve található Új-Skóciában, Massachusettsben múzeuma van, és nemcsak vitorlásokat, hajókat, hanem többek között az amerikai Dartmouthban egy folyót, Mauritiuson egy növényt is elneveztek róla, a Sprayt jó néhány változatban megépítették, többen ilyen vitorlással ismételték meg Slocum útját.

Hozzászólások

Több tucat delfin pusztult el Skóciánál

Több tucat delfin pusztult el Skóciánál

Az eset az utóbbi idők egyik legsúlyosabb partra vetődése Nagy-Britanniában.

Hogyan érhetem el, hogy védetté nyilvánítsák gyermekkorom természeti helyszíneit?

Hogyan érhetem el, hogy védetté nyilvánítsák gyermekkorom természeti helyszíneit?

Bakó Gábor Jövőnk zálogai sorozatának legújabb részében azt tárja fel, hogy miként védhetjük meg a magyar tájat.

Zajos kabócaéneket hallhatunk a Tihanyi-félszigeten

Zajos kabócaéneket hallhatunk a Tihanyi-félszigeten

Az óriás énekeskabóca egyes magyarországi területeken is tömegesen van jelen.

Az emberi jelenlét a hiénának kedvez

Az emberi jelenlét a hiénának kedvez

Kelet-Afrika emberi települései közelében két ragadozó verseng: a hiéna és a leopárd, egy új kutatás felmérte, melyik jön ki jobban az emberrel.

A csimpánzok világnapja kapcsán üzent Jane Goodall

A csimpánzok világnapja kapcsán üzent Jane Goodall

Július 14-e a csimpánzoké, 1960-ban ezen a napon kezdte meg kutatásai Jane Goodall a Tanganyika-tó partján.

Ajánlataink

Fa Nándor immár szárazföldön

Fa Nándor immár szárazföldön

Fa Nándor a nyolcadik helyen végzett a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen. A magyar hajós 2017. február 8-án délben ért célba franciaországi Les Sables d,Olonne-ban, 93 nap után.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket