Péter, Pál, Emőke, Judit, Petra, Szulamit, Ivett2022. június 29., szerda
Természet

Hogyan lesz természetjáróból madárfotós?

2019.02.25.Sarusi István
National Geographic Magyarország

Molnár Péter gyerekkorában járta a természetet, majd kertészmérnök lett, közben pedig rabul ejtette a természetfotózás, és évek során óriási portfóliót gyűjtött össze Magyarország természeti látványosságairól.

Sirályok százai jelennek meg árvíz után a fokokon kis halakra vadászva. A képet hosszú expozícióval készítettem, így a sirályok tömege elmosódott lett, míg a mozdulatlan kócsagok élesek maradtak.
Forrás: Molnár Péter

A kezdetekről Péter így mesél: Óvodás koromban rajongtam az állatokért. Fejből nyomtam Afrika állatvilágát, sőt új állatfajokat találtam ki. Kamaszodtam már, amikor felfigyeltem a növényvilág csodáira; olyanokra, hogy két vessző oltás során összeforr, vagy, hogy egy vessződarabból egy egész növény kifejlődik. Ezeket ki is próbáltam, és működött! Innen már egyenes út vezetett a kertészeti szakközépiskolába. Baján, jó tanáraim lévén megszerettem a kertészetet, és a végén, az egyetemen kötöttem ki. Itt rengeteg olyan tantárgyunk volt, ami szervesen kötődött a természettudományokhoz, mint például a botanika, a rovartan, és a kórtan.

A természetfotózás, mint hobbi, egy hosszú folyamat végeredménye. Egyetemi éveim alatt rengeteget jártunk túrázni, hegyeket másztunk, barlangásztunk és sokat barangoltunk a nagyvilágban. Volt egy jó kis csapatunk, amit elneveztünk a Kertészeti Egyetem Magashegyjáró és Mélybarlangjáró Szakosztályának. Nem mellesleg Dr. Nagy Sándor volt a vezetőnk, aki géptant tanított az egyetemen és egyidejűleg a Magyar Hegymászó Szövetség elnöki posztját is betöltötte. Sokat köszönhetünk neki. Gyönyörű helyekre jutottam el, ami magával hozta, hogy képek formájában egy kicsi látványt is hazavigyek ezekről a helyekről. Diára fotóztam. Először egyszerű eszközökkel dokumentum-jellegű képeket készítettem, aztán igényesebbé váltam és odafigyeltem a  képek minőségére és a végén azt vettem észre, hogy azért járok a természetbe, hogy fotókat készítsek.

Először tájakat, majd madarakat fotózott, de merre járt?
Igen, a túrázásból fakadóan tájakat fotóztam. Főleg külföldön. Sokat jártam a Magyarországot körbeölelő hegyekben, a Kárpátokban és az Alpokban. Aztán egyre messzebb. Eljutottam Afrikába, Amerikába és még a Himalájába is.

Mégis inkább hazai természet- és madárfotósként ismert. Miért?
Mert 2007-ben megszületett kislányunk, Zsófi. Ez a csoda magával hozta, hogy a hosszú utak elmaradoztak. A vérem viszont hajtott tovább: szükségem volt arra, hogy kijárjak a természetbe, így kitaláltam azt a nemes célt, hogy végigfotózom Magyarország legszebb természeti értékeit, mint tájfotós. Később olyan ötletem támadt, hogy úgy fotózok tájat, hogy azon állatok is szerepelnek. Ehhez kellett egy teleobjektív, ami aztán egycsapásra megváltoztatta a természetfotózáshoz való viszonyomat; madár- és vadfotóssá váltam. Azóta szenvedélyesen „üldözöm” a madarak és az állatok minden faját. És hogy a világ apró csodáit is megörökíthessem, vettem egy makróobjektívet is!

Hogyan tanult meg fotózni: autodidakta módon vagy tapasztaltabb kollégája segített?
Édesapámtól kaptam az első Szmena Symbol fényképezőgépet. Az ehhez köthető fotóoktatás így hangzott: 1/125-ös zársebességnél felhős időben 5,6-os blendét használjak, felhőkön átszűrődő fénynél 8-ast, napos időben 11-est, vízparton pedig 16-ost. Ezek voltak az alapok. Így az első sikeres fekete-fehér képeket egy úttörő-táborban abszolváltam. Szakközépiskolában beiratkoztam a fotószakkörbe. Itt már filmet is előhívtunk. A kertészeti gyakorlatok hangulatképei lettek megörökítve.
Később innen-onnan lestem el a fortélyokat. 2005-ben felvettek a naturArt-ba, a Magyar Természetfotósok Szövetségébe, ahol sokan segítettek, hogy magasabb szintet érjek el, mint fotós.
Egy dolgot megjegyeznék, mégpedig, hogy a természetfotózás tudománya nem csak a fényképezőgép technikai ismeretére és kezelésére vonatkozik. Nagyon fontos, hogy ismerjük a fotón szereplőket, az életmódjukat, megközelíthetőségüket, és hogy hogyan rejtőzködjünk. Legyen jó látásmódunk és szépérzékünk.

Voltak, vannak példaképei?
Szendrő Szabolcs hegymászót említhetem, akinek az egyik lábát térd alatt amputálták; így mászott meg több nyolcezres csúcsot. Kitartó, elnyűhetetlen ember, remek humorérzékkel. Mindig magával cipelt a hegyekbe egy középformátumú fényképezőgépet és nagyon szép képeket készített.
Kalotás Zsolt, Nagy Csaba és Mészáros László nevét is említhetem. Évtizedek óta rendíthetetlenül fotózzák a magyar természetet és csodálatos könyvekhez adták a képeiket.

Miért pont a madarak lettek a kedvencei?
Nagyszerű kihívást jelentenek. Itt vannak körülöttünk, de mégis nehéz őket lefényképezni.  Változatosak, szépek, és még a legközönségesebb madarak is meglepetésekkel szolgálnak.

Említsen néhányat a kihívások közül!
Nehéz őket követni, gyorsak, és mindig történik velük valami váratlan, amire nem lehet felkészülni. Gyanakvók és félénkek. Éles a szemük, ezért kiszúrnak. Jól álcázzák magukat. Egyes fajok csak éjjel mozognak. Folytassam még?

Igen, nézzünk szembe a többivel is!
Rengeteg faj van, és mindegyik másképp viselkedik, ezért mindegyikből készülni kell. Ennek tetejében némelyikük ritka, mint a „fehér holló”!

Van olyan madár, amelyik kitüntetett figyelmet kap? 
A rétisas. Gyönyörű, fejedelmi madár. Nagy, és mégis légiesen kecses röptű. Rengetegszer került már az optikám elé, de nem tudok betelni a látványával.

Van egy különösen emlékezetes fotós története?
Természetesen, az egyik legemlékezetesebb élmény „madárfotós karrierem” elején történt. Tájban szerettem volna nagy madártömeget fényképezni, és egy kis gondolkodás után beugrott egy barátom „legendája” egy helyről a Tisza árterében, ahol ezernyi madár van áradás után. Elvileg minden stimmelt, hiszen 2011-et írtunk, és az előző évi áradásból, még sok helyen maradt víz. Nosza, a következő hajnalban vakrepülésben érkeztem a cuppogós partú vízhez, ahol alacsony pára ült meg. Nagyjából tudtam hol kel a Nap, és csak úgy találomra felállítottam a lessátrat a bokáig érő sárban. A sötétben még nem sok mozgás volt érzékelhető, de amint világosodott, elkezdtek özönleni a madarak, szürke gémek, kócsagok, kanalasok. Nem győztem kapkodni a fejem, a madártömeg minden várakozásomat felülmúlta. Kattogott a gép rendesen, úgy, hogy a gémek fotózása hevében észre sem vettem, hogy balra tőlem 12 db sas landolt a fövenyen. Ez a tény már a meseszerűség határait súrolta. Óriási élmény volt!

Melyik a legkönnyebben fotózható madárfaj?
Szerintem a bütykös hattyú. Sok helyen megtalálható. Nem félénk. Elég nagy, emiatt nem is kell nagyon közel menni hozzá.

Melyik elismerésére a legbüszkébb és miért?
Nem szoktam pályázni, így díjakat sem nyerek. Nagy elismerés az, ha felkérnek egy interjúra, illetve vetítésre, és később visszahívnak oda, mert tetszett az előadás.

Van madárfotós bakancslistája?
Természetesen van! Hosszú a lista, és sosem lesz vége! Nemrégiben sikerült réti fülesbaglyot fotóznom, aminek nagyon örülök. Mostanság pedig a hajnalmadár fotózásán töröm a fejem.

Hozzászólások

Több ezer madár hangját tudja azonosítani ez a telefonos alkalmazás

Több ezer madár hangját tudja azonosítani ez a telefonos alkalmazás

Kísérletek igazolják, hogy az app kifejezetten megbízható adatokat szolgáltat.

Szaporodnak az őrségi bölények

Szaporodnak az őrségi bölények

A Kondorfa Hegy-völgy Vadon Területen immár 17 bölény él félvad körülmények között. Hogy érzik magukat az állatok új helyükön? Erről beszélgettünk az Őrségi Nemzeti Park igazgatóhelyettesével, Dr. Németh Csabával.

Balatoni hangulat

Balatoni hangulat

Közép-Európa legnagyobb tava hazánk nyugati részén, 592 négyzetkilométeren terül el. Kószó András videója egy hangulatos Balaton feletti utazásra hívja az olvasókat.

Tudományos összefogás a Neretváért

Tudományos összefogás a Neretváért

A vad balkáni folyó felső folyásán megépítendő gátak és vízerőművek terve erős ellenkezést váltott ki, és egy tudósokból álló csoport a folyó védelmére kelt.

Pásztorgém egy lapályos részen

Pásztorgém egy lapályos részen

A napokban, Fortuna istennő kegyes volt hozzám, egy hazánkban szórványos előfordulású madárfaj megfigyeléséhez segített hozzá.

National Geographic 2022. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket