Anasztázia, Tas, Oktávia2024. április 15., hétfő
Természet

Aktív tavaszi kikapcsolódás kezdőknek és haladóknak

2019.03.13.dr. Ottó Anita
National Geographic Magyarország

Ahogy a hőmérő higanyszála egyre feljebb kúszik, kezdetét veszi a kiránduló-szezon, és hazánk látnivalókban bővelkedő tájai vonzzák a természetkedvelők ezreit.

Forrás: dr. Ottó Anita

Az ember ilyenkor, tavasz elején másra sem vágyik jobban, mint hogy elgémberedett tagjait friss levegőn nyújtóztassa, miközben csendben szemléli az ébredező természetet.
Mielőtt azonban nekivágunk a rengetegnek, érdemes tájékozódni és alaposan felkészülni, hogy ne a nem várt kellemetlenségekről legyen emlékezetes tavaszi barangolásunk.

Forrás: dr. Ottó Anita

Legyen szó rövid távú kirándulásról, vagy egy nagyobb megmérettetésről, vannak olyan felszerelések, amelyeket – gondolva minden eshetőségre – érdemes a hátizsákunkba rakni. Az apró sérülések, cipő okozta felhólyagosodás kezelésére állítsunk össze egy egészségügyi kiscsomagot, amely a legfontosabbak (fájdalomcsillapító, sebtapasz, kötszer) mellett tartalmazzon egy izolációs mentőfóliát is. A mentőfólia rendkívül kicsire összehajtható, könnyű, egyik felével nyáron hűthetjük vele a túlmelegedett testet, míg másik felével hidegebb időben némi enyhülést kaphatunk. Apróság ugyan, de életet menthet és sportszaküzletekben beszerezhető. Bicska, tartalék zokni és öngyújtó is kerüljön a hátizsákba, mint hasznos apróságok. Bár kevesen gondolnak rá, de egy tartalék cipőfűző is jó szolgálatot tehet.
Mobiltelefon már mindenkinél van manapság, de sokan nem gondolnak arra, hogy eltévedéskor mennyit számít, az alaposan feltöltött akkumulátorú telefon. Nagyobb túrák alkalmával vésztöltőt (powerbank) is érdemes magunknál tartanunk. Jómagam soha nem felejtem otthon a karórámat sem, hiszen a természetjárás során gyorsan repül az idő. Különösen kora tavasszal és késő ősszel érdemes figyelni a naplemente idejére, nehogy hirtelen ránk sötétedjen. A magas hegyek mögött gyorsabban lebukik a nap és a fákkal sűrűn benőtt erdőben is előbb érkezik el a szürkület órája. Ha már megtörtént a baj, egy megbízható fejlámpa megoldást jelent a problémára.
Bár inkább a nyári időszakban alakulnak ki lokális viharok, melyeket a meteorológia sem tud előre jelezni, számítsunk ilyenekre tavasszal is, ezért esőkabát, vagy esőponcsó is jól jöhet. Ne hagyjuk otthon a bejárandó terület turistatérképét sem, ugyan léteznek mobiltelefonra letölthető alkalmazások és gps navigációs készülékek, de a technika gyakran csődöt mond, ráadásul sokan nem számolnak azzal, hogy az erdőben lehet, hogy nincs térerő, így egy hagyományos papírtérkép jó, ha kéznél van.

A tavaszi jó idő beköszöntével sajnos a kullancsszezon is együtt jár. Áprilistól novemberig lehet számítani az apró  élősködőkre, melyek kedvelik a nedves, meleg időjárást. Mivel számos betegséget terjesztenek – közül a leggyakoribb fertőzés, a Lyme-kór ellen nincs védőoltás -, érdemes több trükköt is bevetnünk az elkerülésükre. Már a megfelelő ruházat kiválasztásával is sokat tudunk tenni ellenük. Mindenekelőtt a hosszúszárú nadrágot tudom ajánlani, főképpen, ha világos színű. Időnként végigfuttatva szemünket a lábszár környékén, világos árnyalatú ruhán könnyen észrevehetőek. Számtalan kullancsriasztó spray létezik, amelyekkel nemcsak a bőrünket, de a ruházatunkat is lefújhatjuk, ezek is sokat segíthetnek. Egyre többen használják az ultrahangos kullancsriasztó készüléket, amely az emberi szervezetre ártalmatlan 40kHz frekvenciájú ultrahang kibocsátásával működik, ezzel megzavarva a kullancsokat.

Az elegendő mennyiségű étel és folyadék szinte már evidens, de nem mindegy miből és mennyit viszünk. Melegebb időszakban kiemelten fontos, hogy a túra távjához igazodó mennyiségű, lehetőleg hűtött folyadékot fogyasszunk. Ez egy átlagos testsúlyú felnőtt ember esetében 10-15 kilométeres túrán legalább másfél litert jelent. Túrák során gyakran nyílik rá lehetőség, hogy szomjunkat friss forrásvízzel enyhítsük. A meleg nyári hónapokban több forrás is kiszáradhat, ezért mindig legyen nálunk ivóvíz. Élelemből a klasszikus szendvicsek mellett banán és zabszelet is jól eshet.

Túrázó a Budai-hegységben, lábán kamáslival.
Forrás: dr. Ottó Anita

Tapasztalt természetjárók szerint a legfontosabb a kényelmes lábbeli. Legjobb, ha egy bokát tartó bakancsot, vagy félbakancsot húzunk, de a túracipők is ugyanúgy megfelelnek. Ruházatban a gyorsan kiszáradó, légáteresztő, úgynevezett technikai anyagú a legkényelmesebb. Esős időszakban – különösen kora tavasszal – a lábszárvédőt, úgynevezett kamáslit tudom ajánlani, amely nem csak a sártól óvja meg ruházatunkat, de vízálló rétegével esős-havas körülmények között is megállja a helyét. Téli időszakban nálam mindig van cipőre felhúzható csúszásgátló, amely segíti a közlekedést a jégfoltos talajon. Egy pár túrabot a gyakorlott túrázók számára is ajánlott, mert nagyobb távon leveszi a terhelést az ízületekről és patakátkelésnél, kitett részeken stabilitást ad lépésünknek. Már a tavaszi naptól is leéghetünk, ezért fehér színű sapka és napszemüveg jó, ha van nálunk, sőt  a fényvédő krémet se felejtsük otthon. Ezek a késő tavaszi időszakban nélkülözhetetlenek.

Sáros, jeges turistaút a Pilisben
Forrás: dr. Ottó Anita

Ha már beszereztük a szükséges felszerelést, a következő, de nem éppen elhanyagolható lépés saját erőnlétünk felmérése. Ilyenkor jobb, ha őszinték vagyunk önmagunkkal, mert az ígéretesnek tűnő kirándulás könnyedén átmehet igazi túlélő túrába. Aki még soha nem túrázott – és nem sportol rendszeresen – először kezdjen rövidebb távon, kevesebb szintemelkedéssel és az első tapasztalat megszerzése után már érezni fogja mekkora az ideális táv számára. Aki rendszeresen sportol, vagy gyakorlott túrázó már bátrabban vállalhat 10 kilométer fölötti távokat is.

Egyedül, vagy csoportosan?
Az országban működő számtalan természetjáró egyesület által szervezett nyílt túrákon bárkit szívesen látnak. A túrákról bővebb információ a Magyar Természetjáró Szövetség honlapjáról érhető el.

Érdemes nyomon követni hazánk nemzeti parkjainak tematikus, vezetett túráit, ahol szakemberek kalauzolják az érdeklődőket.

Gyakorlott túrázóknak ajánlom a teljesítménytúrázást, amelyhez az országos túranaptárról gyűjthető bővebb információ. Ugyanitt terepfutó és terepbiciklis eseményekről is tájékozódhatunk.

Ha a saját utunkat járnánk, egyéni túratervezéshez a Magyar Természetjáró Szövetség által létrehozott honlapot ajánlom, ahol a túratervező programon túlmenően számos egyéb információ is elérhető.

Túl kevés a tavaszi növény a méhek számára

Túl kevés a tavaszi növény a méhek számára

Sok növény túl későn borul virágba, és ez a méhek hosszú távú létezését veszélyezteti.

Ingyen kecskét osztanak egy olasz szigeten

Ingyen kecskét osztanak egy olasz szigeten

Az egyetlen feltétel, hogy a leendő tulajdonosnak magának kell befognia a szigeten kószáló állatok közül a kívánt példányokat.

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Bár a klímaváltozás hatására több lesz a polip, az óceánok további melegedése veszélyezteti az állatok túlélését.

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

A Csendes-óceán trópusi, keleti részének mélyén élő állatokat egy brit expedíció során látták.

Nem halljuk a békák sikolyát

Nem halljuk a békák sikolyát

A brazil Atlanti-esőerdőben honos béka ultrahangokat bocsát ki félelmében, amelyeket az ember nem hall, ám a ragadozói igen.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket