Anasztázia, Tas, Oktávia2024. április 15., hétfő
Természet

A télűző magyar sáfrányok világa

2019.03.31.Molnár Péter
National Geographic Magyarország

A sáfrányok a legkorábban nyíló virágok hazánkban. Az utolsó fagyokkal egyidőben bontogatják szirmaikat, nem ritkán még hótakaróval is megfigyelhetjük őket.

Illír sáfrány
Forrás: Molnár Péter

A krókuszok, azaz sáfrányok a nősziromfélék családjába tartoznak. Maga a növénynemzetség latin nevét a görög krokhé – fonal – szóból kapta. A szó a sáfrányfajok fonalas bibéjére utal. Magyar neve – a sáfrány – viszont arab eredetű és sárgát jelent. Európában, Észak-Afrikában, valamint a Közel-Keleten fordulnak elő egészen Közép-Ázsiáig. Mintegy kilencven fajuk ismert. Különféle erdőkben, bokros területeken, gyepes részen nőnek, a tengerszinttől egészen a magas hegyek alhavasi régiójáig. Apró termetűek, virágaik és keskeny tőleveleik a földalatti hagymából erednek. Egy részük – így a hazai fajok is – kora tavasszal nyílik (február vége – március közepe), míg mások ősszel vagy (melegebb éghajlaton) akár télen is. Ilyen sáfrány például, a bánáti sáfrány (Crocus banaticus), amelyet nem is olyan messze a magyar határtól, a Bihar-hegységben találhatunk meg.

A bánáti sáfrány, a többi sáfránytól eltérően októberben virít.
Forrás: Molnár Péter
 
Tarka sáfrány
Forrás: Molnár Péter

Kertjeinkben rengeteg színű és alakú sáfrány virágzik, viszont kevesen tudják, hogy Magyarországon több faj vadon is előfordul. Az Alföldön honos a tarka sáfrány (Crocus reticulatus), a Beregben kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) alkot lila mezőket, Kőszeg mellett pedig a fehér sáfrány (Crocus vernus subsp. albiflorus) virít. Bakonyban, a Kúp melletti erdőben halvány sáfrányt (Crocus vittatus) találhatunk, amely nagyon hasonlít a kárpátira, és hogy a dolgunk ne legyen egyszerű, van még egy faj, amit könnyen össze lehet keverni velük; ez pedig az illír sáfrány (Crocus tommasinianus).

4 fotó megtekintése

A télűző magyar sáfrányok világa

Fotó megosztása:

A hazánk körüli magashegységekben, így a Kárpátokban, Alpokban és a Balkán-félsziget északi részének hegyein honos sáfrányok rendszerezése a mai napig sokat vitatott téma. A fajok egymástól való elkülönítése igen nehéz feladat. Korábban hazánkból csak a kárpáti sáfrányt említették. A múlt század közepén Jávorka Sándor Gyulaj közeléből még egy új változatát is leírta (Crocus heuffelianus var. csapodyae). Később kiderült, hogy ez a növény azonos a nyugat-balkáni magashegységekben honos illír sáfránnyal. Kezdetben reliktumnak tartották, ma úgy gondolják, hogy betelepítés során került hozzánk.

Az illír sáfrány elterjedési területe Dél- és Kelet-Európa. Hazánkban Gyulaj környékén fordul elő a legnagyobb mennyiségben, de a Villányi-hegységben is megtalálható.

A halvány sáfrány hazai jelenlétére érdekes módon derült fény. Tallós Pál erdőmérnök figyelt fel a pápai piacon sáfrányokat áruló kofákra, az 50-es években. Az ott talált virágokat eleinte kárpáti sáfránynak hitték, de a közelmúlt vizsgálatai során bebizonyosodott, hogy ezt a fajt, az Alpok délkeleti részétől Erdélyig, délen pedig Macedóniáig elterjedt halvány sáfránnyal azonosítjuk. A halvány sáfránynak szőrös lepeltorka van, keskenyebbek a levelei, virágai jóval halványabbak, és legtöbbször hiányzik a lepelleveleiről a szabályos V-alakú folt.

Magosligeten – a Kárpátoktól eltérően – lombos erdő avarszintjén alkot összefüggő állományt a kárpáti sáfrány.
Forrás: Molnár Péter

A kárpáti sáfrány a legészakabbra húzódó tagja a Crocus nemzetségnek. A Kárpátokban lila szőnyeget alkotva, milliószámra virít a havasi réteken. Nálunk, csak az ország keleti csücskében, a Magosligeti erdőben található. Valószínűleg a Kárpátokban eredő folyókon érkezhetett el ide. A hely éghajlatára erősen rányomja bélyegét a hegyek (Kárpátok) közelsége, így hűvösebb és csapadékosabb az Alföld többi részénél. Ez lehetővé teszi, hogy számtalan kárpáti flóraelem társaságában hazánkban egyedülállóan a Bereg és a Szatmár erdeiben egyaránt otthonra leljen ez a növényritkaság.
Legnagyobb termetű hazai krókuszunk latin nevét leírójáról, Heuffel Jánosról kapta, aki pozsonyi származású orvosdoktor volt. A XIX. századi kiváló növénytudós számos tanulmányával gazdagította a magyar flóra ismerettárát.

Néhány érdekesség a sáfrányokról
A nálunk nem honos, ősszel nyíló jóféle sáfrány (Crocus sativus) vöröses-narancssárga bibéje az egyik legrégebben használt ételfestő fűszer. 1 kilogramm szárított sáfrányhoz mintegy 200 ezer bibeszál szükséges, igazán nem meglepő, hogy ennek a fűszernek az ára az aranyénál is jóval magasabb. Már az egyiptomiak is használták, levesek, mártások színezésére, ízesítésére. A monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól.
A növényt sok helyen afrodiziákumként is használták. Az ókori rómaiak mondása: „dormivit in sacco croci” (sáfrányágyon aludt), annyit jelent, hogy valakin vidám önfeledtség lesz úrrá. Nagyobb dózis bódulatot okoz, 20 gramm már halálos adag.

1446-ban Augsburgban egy férfit máglyán égettek el, egy asszonyt pedig elevenen ástak el sáfrányhamisítás miatt. Kleopátra sáfrányos fürdőt vett a szerelmi légyott előtt, mert afrodiziákumnak tartotta, a Római Birodalom császárjai sáfrányszirmokkal tömették ki a párnákat.

Valaha a magyarok is nagy sáfránytermesztők és fogyasztók voltak, első írásos magyarországi említése 1429-ből való. A sáfrányt a középkorban ruhanemű festésére is használták. Magyarország déli vidékein: Érsekcsanádon, és Dél Dunántúlon például Csökölyön a gyászruhákat festették vele sárgára. Mátyás király környezetéről szólván Galeotto Marzio a legfontosabb fűszerek között említi a borssal és a gyömbérrel.
Többek között a spanyol paella eredeti receptjének elengedhetetlen része. Sáfrányos szeklicével helyettesítik, de ez inkább csak színezésre alkalmas, íze a valódi sáfrányéhoz egyáltalán nem hasonlít. A hazánkban előforduló sáfrányok hatóanyaga igen kicsi, így fűszerként egyik sem jöhet számításba.

A sáfrányok védett növények. Ne gyűjtsük! A mezőgazdasági boltokban könnyedén hozzájuthatunk a termesztett változataihoz.

Kárpáti sáfrány
Forrás: Molnár Péter
A lakosság segítségét kérik a szakemberek ürgeszámlálásban

A lakosság segítségét kérik a szakemberek ürgeszámlálásban

Mennyi ürge él hazánkban? A kérdésre a választ április végén kaphatjuk meg, hiszen a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület 2024. április 20-27. között ismét Országos Ürgelajstromot szervez.

Túl kevés a tavaszi növény a méhek számára

Túl kevés a tavaszi növény a méhek számára

Sok növény túl későn borul virágba, és ez a méhek hosszú távú létezését veszélyezteti.

Ingyen kecskét osztanak egy olasz szigeten

Ingyen kecskét osztanak egy olasz szigeten

Az egyetlen feltétel, hogy a leendő tulajdonosnak magának kell befognia a szigeten kószáló állatok közül a kívánt példányokat.

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Bár a klímaváltozás hatására több lesz a polip, az óceánok további melegedése veszélyezteti az állatok túlélését.

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

A Csendes-óceán trópusi, keleti részének mélyén élő állatokat egy brit expedíció során látták.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket