Nárcisz, Melinda, Őzike2020. október 29., csütörtök
Természet

Fókuszban az asztrofotós: Szémár Ferenc

2019.04.16.Ladányi Tamás
National Geographic Magyarország

Bemutatkozik a nemzetközi hírű fotográfus, akinek kamerájában a kreativitás, a szerencse és az égbolt találkozik.

Nemzetközi elismerést szerzett fotó, amely a ködös Bükkből szemlélve ábrázolja a hosszú csillagíveket.
Forrás: Szémár Ferenc

Legismertebb képed „Cirkumpoláris” címmel rangos nemzetközi karriert járt be; első lett a Greenwichi Királyi Obszervatórium versenyén. Honnan származott ez a különleges ötlet, ami a fotó témájaként szolgált?

Igen, a Cirkumpoláris című fotóm, amely egy igen egyszerű technikájú, digitális csillagíves éjszakai felvétel, az Insight Astronomy Photographer of the Year fotós megmérettetésén első lett, pontosabban a nyolc fő kategória egyikét nyerte meg. Erről a képemről azt érdemes tudni, hogy téli időszakban készült, amikor a Kárpát-medencét gyakran lepi el az alacsony magasságú rétegfelhő, azonban a legmagasabb hegycsúcsok akár a felhők fölé is érhetnek. Annak, aki veszi a fáradságot, hogy a felhők fölé zarándokoljon, egészen csodálatos élményben lehet része: a bársonyfekete éjszakai eget beborító ezernyi csillag világába léphet át, egy piciny felhőkkel körbeölelt hegycsúcs-szigeten állva. Éppen egy ilyen hideg, de sziporkázó éjszaka varázsa adta az ötletet a felvételhez. Számomra kifogyhatatlan és felüdítő fotótéma, ahogy az eltakart települések fényei átszüremlenek a ködön. Ezt a jelenséget minden évben megnézem, ha tudom.

Hogyan fordult érdeklődésed a csillagászat és azon belül az asztrotájképek felé?

Számomra a misztikus varázs az, ami igazán fontos. Korábban sokat kirándultam, túráztam, igyekeztem a lakott, emberi környezettől néha eltávolodni. Az ilyen helyeken van valami megfoghatatlanul szép, amit a magam módján igyekeztem természetfotókba önteni. Nem is olyan régen eszméltem rá, hogy a csillagos égbolt fürkészése is ehhez hasonló élményt ad, azonban sosem szerettem a bonyolult technikákat. Azok szerintem nem emberközeliek. Éppen azért a könnyen cipelhető éjszakai tájképfotózás felé fordultam, ami egyelőre tökéletesen kielégíti a kíváncsiságomat.

Miközben jégtáblák úsznak a Dunán, a budapesti éjszaka egén az Orion, a Szíriusz és a Procyon tündököl.
Forrás: Szémár Ferenc

Civilben mivel foglalkozol? Van-e más irányú kötődésed is a fotográfia irányában?

Tartószerkezetek, mérnöki műtárgyak tervezésével foglalkozom, ami első hallásra távol esik a fotózástól, de cserébe sok inspirációt ad. Többször sikerült szokatlan helyekről fotóznom, például TV toronyból, vagy éppen autópályahídról, ami érdekes urbánus környezetet biztosít egy-egy izgalmas fotós perspektíva számára, sőt akár éjszaka is, a csillagos éggel együtt. Összekapcsolja a látszólag hatalmas emberi építményeket a még sokkal hatalmasabb nem emberi jelenségekkel.

A fotográfus tekintete a távoli horizontot szemléli, harmóniában a természettel.
Forrás: Szémár Ferenc

Számomra egészen különleges témákat ragadsz meg. Egyik személyes kedvencem a „Geostacionárius műholdak tánca”. Elmondanád a laikus érdeklődőknek, hogy mit ábrázol ez a kompozíció?

Ez számomra egy kivételes fotó. Említettem, hogy nem szeretek bonyolult technikákat alkalmazni, de itt kivételt tettem. Ebben az esetben egy ismerősöm 1000 mm fókuszú Dobson-távcsövére szereltem a fényképezőgépemet. A műszerről azt kell tudni, hogy nem követi az égbolt mozgását, így kézenfekvő ötletnek tűnt álló dolgokat megörökíteni. A geostacionárius, vagyis a Föld forgásával szinkronizált műholdak éppen ilyen jelenségek az égen. Csoportokban állnak a világűrben, a Földről nézve mindig azonos helyen. Az égbolt csillagai pedig izgalmas, egyenes „csillagíveket” rajzolnak a háttérbe, ahogy forog a Föld. Az a jelenség, hogy a műholdak mégis mocorognak egymáshoz képest, számomra külön meglepetés volt.

Műholdak „eklektikus” tánca az elmozduló csillagívek előterében.
Forrás: Szémár Ferenc

Melyek a kedvenc helyszíneid, ahova kijársz fotózni?

A szép természeti környezetet szeretem, de kevésszer adatik meg, hogy egzotikus helyekre eljussak, így igazából a legkedvesebb helyeim Magyarországon vannak, általában Budapesthez elég közel. Szeretem Dobogókő jól ismert kilátóhelyét, a pilisszentléleki Pálos kolostorromot, és a Galya-tetői Turistacentrum kilátójához is sok remek élmény köt.

A Kárpát-medencét borító ködtengerből csak országunk legmagasabb csúcsa emelkedett ki, miközben a tél konstellációi jelentek meg a látóhatáron.
Forrás: Szémár Ferenc

„A felkelő Nap köszönti a Szabadság-szobrot” című felvételed milyen előzetes tervezéssel készült?

Az igazat megvallva az egy rettenetesen szerencsés eset volt, ugyanis minden szoftveres időpont és helyszín meghatározás ellenére ennyire pontosan megjósolni a napkelte helyét nagyon bizonytalan. Így hát maradt a rég bevált módszer, és próbálkoztam. Kiszemeltem a lehetséges időpontokat és helyszínt, és több hajnalon is megfigyeltem a kelés helyzetének változását. A szerencse abban állt, hogy egy januárban nagyon ritka esemény, több napon át tartó csodálatosan tiszta derült hajnali ég segített abban, hogy a megfelelő napon, a megfelelő pillanatban elcsípjem a napkeltét a szoborral.

Zöld sugárral kiegészült napkelte a Szabadság-szobor kulisszájával.
Forrás: Szémár Ferenc

Mit tartasz személyes ars poeticádnak a fotózás területén? Melyek a további terveid?

A fotózás kapcsolat egy olyan ember feletti, hatalmas kozmikus világgal, ahova másképpen nem igazán juthatunk el, hiszen, ha ott vagyunk, akkor sem látjuk a fényképezőgépünk nélkül a sötét, ám mégis varázslatosan gazdag éjszakai tájat. A fotózás egy elmerengés, egyedül a fényképezőgép társaságában arról, hogy a világunknak mekkora része ismeretlen a számunkra, és mennyi élményt, titkot rejt még előlünk. Fényképeimmel egy-egy ilyen titkot igyekszem felfedezni legtöbbször magamnak, de ha sikerül, akkor pedig mások számára is.

Az égi pólus körül – több hónapon keresztül fotózva – körbeérnek a csillagok, amivel az idő kozmikus múlása jól szemléltethető.
Forrás: Szémár Ferenc

 

 

Hozzászólások

Magyar sikerrel zárult a vidám állatfotók nemzetközi versenye

Magyar sikerrel zárult a vidám állatfotók nemzetközi versenye

A versenyen mindkét magyar döntős kiváló eredményt ért el, amelyhez gratulálunk!

Ezek lettek 2020-ban a világ legjobb rovarfotói

Ezek lettek 2020-ban a világ legjobb rovarfotói

A Luminar Bug Photography Awards 2020-as győztesei közt gratulálhatunk Máté Bence második helyezésének is.

Milyen jövő vár a krillre?

Milyen jövő vár a krillre?

Az antarktiszi vizekben honos apró rákocska nemcsak az ökoszisztéma egyik alappillére, hanem egyre népszerűbb számos emberi felhasználásban is.

Gyarapodik a galápagosi pingvinek és kormoránok száma

Gyarapodik a galápagosi pingvinek és kormoránok száma

Rekord emelkedést mutat a két madárfaj létszáma a nemrégiben elvégzett átfogó felmérés alapján.

A Kányavári-sziget hídja

A Kányavári-sziget hídja

A kis-balatoni Kányavári-szigetre ezen az igazán különleges vonalvezetésű, szép ívű, faszerkezetű hídon lehet eljutni.

National Geographic 2020. októberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket