Ákos, Bátor, Gábor2024. február 27., kedd
Természet

Hogyan segítsük a méheket a kertünkben?

National Geographic Magyarország

Mit kell tennünk, ha szeretnénk, ha a kertünk ezeknek a hasznos rovaroknak valódi menedékhely legyen? Hogyan gondozzuk, és mit ültessünk?

Szabóméh az évelő macskamenta virágán
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Itt a tavasz, kezdődik a fűnyírási szezon! Egy 2018-ban megjelent tanulmány alapján nagyon egyszerű módon tudunk segíteni a kertünkbe látogató méheknek: ha ritkábban nyírjuk a füvet.

Védett (50 000 Ft eszmei értékű) délvidéki poszméh a kertben kinőtt kerek repkény virágán.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A tanulmány szerzői egy amerikai város kertvárosi részén 2 éven át végeztek felmérést, s önkénteseik segítségével egységesen nyírták a füvet a jelentkezők kertjében. Feltétel volt, hogy ne használjanak vegyszert. Az önkéntesek 1, 2, illetve 3 hetente vágták a füvet a kertekben, s mielőtt a nyírásnak nekiálltak volna, megszámlálták a fű közt nyíló virágokat, a méheket egyedszám és faj szerint, és megmérték a fű hosszát is. Az eredmények összegzéséből az derült ki, hogy a három hetes ciklusok során volt a legmagasabb a fű és ekkor volt a legtöbb a virág (pl. pitypang, százszorszép vagy lóhere) is a gyep közt, ez vezetett a fajokban leginkább gazdag méhlátogatásokhoz. A kéthetes nyírás esetén volt a legtöbb méh jelen a kertekben, de ez kevésbé volt fajgazdag közösség, mint a három hetes nyírások esetén. Az eredmények függetlenek voltak attól, hogy a kertben milyen más virágos növények (pl. dísznövények, virágos sövény) voltak jelen.

Mezei poszméh a kertben nőtt indás ínfű virágán
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Habár a 2-3 hetente nyírt gyep nem néz ki úgy, mint egy angol golfpálya, és sokakat ez  zavarhat, ám a gyepben élő virágok kárpótolhatják a látványt. Egyszerűen csak változtatni kell a szokásokon, hogy segítsük a méhek életét – ráadásul ez ingyen elérhető eredményt ad, sőt, a ritkább nyírással pénzt és időt is meg lehet takarítani. Különösen szerencsések, akiknél a kertben megtelepedő vadvirágok „elburjánzanak”, így akár a kerek repkény, árvacsalán, vagy indás ínfű rendkívül sok méh számára jelent oázist.

A kora tavasz első méhei a bányászméhek és a poszméhek, a korai virágokkal az ő életüket tehetjük könnyebbé. A képen egy bányászméh falatozik a kankalinban.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A fűnyírást ritkítva, vethetünk eleve vadvirágos fűmagkeveréket, vagy a virágágyásokba olyan növényeket, amelyeket kedvelnek a méhek, ezzel is hozzájárulhatunk, a vadméh-állományunk megóvásához, amire nagy szükség van, hisz egyre kevesebben vannak. Számtalan egyébként is népszerű fűszernövényünk ilyen, pl. a mentafélék, a zsályafélék, az izsóp, kakukkfű, borsikafű, metélőhagyma, rozmaring, szurokfű – ezek ráadásul mind a konyhába is kerülhetnek, így kétszeres a hasznuk.

Szabóméh a dalmát harangvirágban, a sziklakert méhbarát növényében.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A dísznövények közt is számos méhbarát akad, mint a sáfrány, fürtös gyöngyike, kasvirág, a veronika, a levendula, a méhbalzsam, a gólyaorr, a varjúháj, a borágó, gyapjas tisztesfű (nyúlfüle), harangvirágok, díszhagymák, szellőrózsák, iringó, mályva, napraforgó, gyűszűvirág, pillangóvirág, tátika, rézvirág, vagy a mezőgazdaságban takarmányként vetett és csodás lila mezőket alkotó mézontófű.

Földi poszméh, a 2014-es Év rovara a méhbalzsam virágán
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A cserjék közt a lilaakác, nyári orgona, a különböző loncfélék, a bangita mind-mind méheket és lepkéket csalogató, őket tápláló virágot hoznak. Ahol csak közönséges fagyal sövény van, ne nyírjuk le virágzáskor, ennek a virágzatát is számtalan méh és pillangó keresi majd fel.

Nappali pávaszem lakmározik a fagyal virágán. A bőven virágzó cserjén a lepkék és a méhek sokasága talál nektárt.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A virágokat érdemes úgy összeválogatni, hogy kora tavasztól (sáfrány, fürtös gyöngyike, ibolya, kankalin) a nyár forró, és a vadonban virágszegény időszakán át (levendula), egészen késő őszig (évelő őszirózsa, japán szellőrózsa) legyen miért a kertünkbe jönniük a méheknek. A talajtakarónak ültetett meténg, vagy a sárga árvacsalán virága is igen vonzó beporzó barátaink számára, de még a falra futtatott vadszőlő virágzatát is nagyon sok méh keresi fel.

A szomjúság összehoz, a darázs békésen iszik a háziméhek mellett az augusztusi aszály idején.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A nagy nyári forróságban itatóval is segíthetjük a méheket, főként, ha aszály is van. Ehhez, hasonlóan a madáritatókhoz elég egy nagyobb virágalátét is, vagy bármilyen lapos tál, amelynek a széle nem meredek. Ha csak meredek szélű edényünk van, tegyünk bele egy faágat, lapos követ, amiről biztonságosan elérik a vizet a méhek.

Ha ilyen méhbarát kertet tudunk kialakítani, nemcsak a megfigyelésükkel töltött idő nyújt majd örömet, hanem a konyhakert terményeiben a beporzásuk révén ők is visszaadnak nekünk a befektetésünkből igen sokat.

A faliméhek a gyümölcsfák beporzói, nélkülük se lekvár, se pálinka nem volna. Békés, kedves kis rovarok, akiket méhgarázs létesítésével a kertünkbe tudunk vonzani. Ma már a nagyobb gyümölcsösökbe is kihelyeznek számukra nagy méretű méhgarázsokat.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Ne gondoljuk, hogy akár egy panelház erkélyét ne tehetnénk méhbaráttá! A felsorolt virágok közül ide is számosat ültethetünk, sőt, az elszántabbak akár méhgarázst is készíthetnek a különféle vadméhek számára. A vadméhekről fontos tudni, hogy a legtöbbjük, még ha képes is lenne rá, sosem szúr, egy hatalmas poszméh is csak akkor tesz ilyet, ha megmarkoljuk és összeszorongatjuk, így a közelségük nem jelent veszélyt.

A poszméhek barátságosak, szívesen átmásznak a virágról az ember odanyújtott kezére is.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Mivel még sok virágot most vetünk, ültetünk, érdemes figyelembe venni a méhek javát is amellett, hogy szép kertünk legyen! Kaphatóak vadvirág magkeverékek is, amelyek ágyásba vetve egy üde rét hangulatát hozzák a kertünkbe, s számtalan beporzónak adnak táplálékot.

Igen gazdag élővilágú tengeri hegyek

Igen gazdag élővilágú tengeri hegyek

Rengeteg új élőlényt fedeztek fel a Csendes-óceán tengeri hegyein, Chile közelében.

Korallfehéredés kezdődött a Nagy Korallzátonynál

Korallfehéredés kezdődött a Nagy Korallzátonynál

A déli félteke nyarán a víz felmelegedésével sajnos a korallok állapota romlani kezdett.

A keleti szarvascsőrű madár különös képessége

A keleti szarvascsőrű madár különös képessége

A keleti szarvascsőrű igen alkalmazkodó dél-ázsiai madár, számtalan környezetben hamar otthon érzi magát, ám eddig keveset tudtunk az értelmi képességeiről.

Különleges gége kell a bálnaénekhez

Különleges gége kell a bálnaénekhez

A sziláscetek éneke bezengi az óceánokat – már ha épp nem nyomja el a hajómotorok zaja. Egy új kutatás feltárta, miként is képesek ezek az állatok a hatalmas távolságokba elhallatszódó hangok kiadására.

Egyedülálló anyuka

Egyedülálló anyuka

Egy fogságban, fajtársak nélkül tartott rája rejtélyes módon vemhes lett.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket