Jusztina, Kozma, Damján2022. szeptember 26., hétfő
Természet

Egy sokoldalú természetfotós

2019.05.06.Sarusi István
National Geographic Magyarország

Riportfotósként kezdte, nyert MTI tehetségkutató díjat, ám ő inkább a közgazdasági egyetemet választotta. Gazdasági szakemberként sem mondott le a természet megörökítéséről, ma pedig ismét hivatásszerűen fényképez. Fáth Péterrel a naturArt elnökével beszélgetünk.

Amerika címerállata, a fehér fejű rétisas (Haliaeetus leucocephalus) szárnyal igazi otthonában , az alaszkai vadonban.
Forrás: Fáth Péter

Gyerekkora óta madarakat fényképez?
Nem csak madarakat! Én nagy örömmel vagyok mindig kint a természetben és a virágoktól az emlősökig, a különleges felhőformáktól a patakokig mindent szívesen fotózok. Azt is mondhatnám, hogy „mindenevő” természetfotós vagyok. Persze egy-egy szép ragadozó madár azért mindig jobban megdobogtatja a szívemet!

Csak édesapja és Gink Károly révén tanult fotográfozni, vagy autodidakta módon is?
Volt ebben mindenféle tanulási mód, de legtöbbet a naturArt-ban tanultam. Egymás képeit nézegetve, egymást a terepen látni, ahogy dolgozunk – ebből lehet igazán tanulni! És persze könyvekből, fotóalbumokból, pályázati képekből, interneten elérhető anyagokból, portfóliókból.

Voltak, vannak példaképei?
Én még a hagyományos filmes világban nőttem fel, úgyhogy Ansel Adams, David Muench, Steve McCurry, Sebastiano Salgado, Frans Lanting neve jut eszembe, amikor példaképekről beszélünk, de szerencsére nekünk nem is kell ilyen messzire mennünk, hiszen ma már egy lapon lehet velük említeni Máté Bencét, Daróczi Csabát, Kalotás Zsoltot. És még hosszan folytathatnám ezt a sort.

Erdélyben jártam épp, amikor egy düledező kerítés tetején megpillantottam ezt az „éhenkórász” kis rigófiókát. Tudtam, hogy hamarosan jön az etetés, és jött is hamarosan az anyamadár.
Forrás: Fáth Péter

Mi vonzotta és vonzza a madarak megörökítésében?
Repülésük elkapott pillanatai. Az, hogy tökéletes urai saját testüknek. És persze, életük egyéb pillanatai: az udvarlás és a fiókanevelés úgyszintén a természet csodái közé tartoznak.

A naturArt-os bemutatkozóját elnézve inkább hobbiként, mintsem hivatásként gondolt a fényképészetre.  Jól érzem?
Ma nagyon kevés ember tud a fotográfiából megélni. A természetfotózásból pedig még kevesebb. A naturArt elnökeként gyakran hívnak meg a világ nagy pályázatainak eredményhirdetésére. Itt azt tapasztalom, hogy – néhány kivételtől eltekintve – a díjnyertes alkotók sok pénzt kerestek korábban valami mással, amit aztán elköltenek a természetfotózásra. Azok engedhetik meg maguknak, hogy heteket, hónapokat töltsenek egy-egy jó téma feldolgozásával, akik már korábban megalapozták életüket. Ha nem is utazunk a világ végére,  ha mondjuk, csak Magyarország valamelyik vidékén töltünk egy hetet, az is pénzbe kerül, és nem is beszélve  a gyakran több milliós fotós felszerelésről. Akinek ma családja van, gyerekeket nevel, nem biztos, hogy megengedhet magának ilyen költséges hobbit, még ha nem is keres rosszul. Én pedig arról  álmodom, hogy majd ha nyugdíjas leszek, akkor több időm jut a fotózásra. Remélem, valóban így lesz!

Ez egy vadon élő egerészölyv (Buteo buteo) egész közelről. Egy madáritatónál jelent meg, pont az objektív közelpontjánál.
Forrás: Fáth Péter

Van kedvenc faja? 
Sasok, sólymok, egyéb ragadózómadarak.

Milyen fotózási módszerei vannak?
Madarakat nagyon nehéz cserkelve fotózni, úgyhogy a szárnyasokat általában lesből fényképezem. De Bágyi Ferenc megtanította a cserkelés alapjait, és azóta emlősöket igazából így szeretek megörökíteni.

A New York-i Rockefeller Center tetején pillantottam meg ezt a katicabogarat. Üdítő látvány volt a betonrengetegben a természet egy parányi darabkáját látni. Ez a kép „Az év természetfotósa 2008″ pályázaton ott volt „Az év természetfotója” címért folyó versenyen, az első háromban.
Forrás: Fáth Péter

Idehaza vagy külföldön fényképez inkább?
Az esetek 90 százalékában idehaza. De a Jóisten segítségével a világ sok szép táján megfordultam már, és persze ilyen esetekben ott is dolgoztam. 2018-ban volt egy nagyszerű, igazi fotóstúránk Alaszkában, amit nagyon élveztem. Bárcsak több ilyenben lenne részem!

Ezek szerint a szíve azért vágyódik az egzotikus tájakra?!
Most éppen nem igazán. Nagyon sok érdekes helyre eljutottam már Tűzföldtől Alaszkáig, Dél-Afrikától Bhutánig. Volt alkalmam különleges helyeken fotózni, távoli kultúrákat felfedezni.
Most Erdély az, ami vonz igazán. Beláthatatlan mennyi érdekes hely van ott. És a fények! Szinte 100 százalékos biztonsággal meg lehet mondani, hogy egy kép ott készült-e, olyan különleges fényhatások vannak ott.

Milyen felvételekkel nyert MTI-státuszt? Mit tett lehetővé a pályázat?
Akkor egy 12 képből álló sorozattal, egy naptár tervvel kellett pályázni. A kérdést talán úgy kell feltenni: mit tett volna lehetővé anno az MTI-s pályázat? A fődíj ugyanis, akkor egy státusz volt az MTI fotónál, ami igen kurrens lehetőségnek számított. De persze közgazdászként az első pillanattól jobban kerestem, és akkor az fontosabb volt nekünk, fiatal házasoknak.

A pályázatra beadott naptárt nem adták ki sehol, de ezt nem is ígérték, úgy emlékszem.  Az a 12 kép egy-egy hónaphoz kapcsolódó hangulatot  ábrázolt, volt amelyik gyümölcsöt, volt amelyik az aug 20-i tűzijátékot.

Melyik eredményére, fotójára a legbüszkébb?
Korábban riportfotósként mindig nagy öröm volt, ha az embernek néhány képe megjelent egy lapban, vagy sikerült címlapra kerülni. Az mindig nagy büszkeséggel töltött el. Természetfotósként arra, hogy volt már kategóriagyőztes képem „Az év természetfotósa” pályázaton, sőt az a kép a zsűri elmondása szerint esélyes volt „Az év természetfotója” címre is. A naturArt elnökeként arra, hogy a természetfotózás szépségeit, eredményeit milliókkal sikerült megismertetni, hogy a szervezetből egy jó kis csapatot sikerül kovácsolni.
Magánemberként pedig természetesen nagyon büszke vagyok családomra.

Mit javasol azoknak, akik most szeretnék elkezdeni a madárfotózást: hova menjenek, melyik fajt vegyék a keresőbe?
Kezdjék a gyakori fajokkal. Állítsanak etetőt, és főleg itatót, fürdőhelyet kertekben, parkokban, erdőben. Kis türelemmel, egyszerű álcázással, akár sátorból, akár leskunyhóból csodákat fognak látni, és ha ügyesek, akkor fotózni is. Amikor már tökéletesen uralják a technikát, és van gyakorlatuk, no meg természetismeretük, akkor lehet ritkább fajok felé fordulni.

Van madárfotós bakancslistája?
A kerecsensólyom nagyon hiányzik az én személyes fajbookomból. Azt nagyon szeretném  hosszabban a keresőmben látni.

Interjút készítette: Sarusi István

Hozzászólások

Szép röptű ragadozó madarak

Szép röptű ragadozó madarak

A kitárt szárnyával fenségesen repülő sólymom az ókori egyiptomiak kultikus madara volt, de a szabadság, az erő és a hatalom szimbólumaként is találkozhatunk vele. 

Élete volt az orrszarvúk védelme – 2. rész

Élete volt az orrszarvúk védelme – 2. rész

A kiskunmajsai Bedő Orsolya hat évet töltött a kelet-afrikai Malawiban, ahol rinocérosz-kutató férjével, Gyöngyi Krisztiánnal a keskenyszájú orrszarvúk vádelmével valamint a helyi közösségek oktatásával foglalkoztak. Cikkünk első felében megtudtuk, hogyan kerültek Afrikába, mivel foglalkoztak, most az utolsó évekről és a tragikus ruandai hónapokról beszélgetünk.

Kolbásszal vadásztak a barlangi futrinkára

Kolbásszal vadásztak a barlangi futrinkára

A bogarat 20 éve fedezték fel, nemrégiben alaposabb vizsgálatnak vetették alá a fajt.

A farkas is képes lehet a ragaszkodásra

A farkas is képes lehet a ragaszkodásra

A kutya háziasításában alapkérdés: vajon a farkasok mennyire képesek az emberrel szoros kapcsolatot kialakítani?

Élete volt az orrszarvúk védelme – 1. rész

Élete volt az orrszarvúk védelme – 1. rész

A kiskunmajsai Bedő Orsolya hat évet töltött a kelet-afrikai Malawiban, ahol rinocérosz-kutató férjével, Gyöngyi Krisztiánnal a keskenyszájú orrszarvúk vádelmével valamint a helyi közösségek oktatásával foglalkoztak.

National Geographic 2022. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket