Csilla, Noémi, Kájusz2024. április 22., hétfő
Természet

Északi tájak magyar származású természetfotósa

2019.05.18.NG
National Geographic Magyarország

Sokan reflexből veszik elő fényképezőjüket, ha szép időben kirándulni indulnak. De nem csak verőfényes napsütésben és az év melegebb szakában érdemes így tenni.

Fiókáját etető sarki csér, Izlandon
Forrás: Haarberg Orsolya

Haarberg Orsolya elárul néhány trükköt, hogy télen is ugyanakkora örömmel induljunk útnak fényképezni, mint bármikor máskor.

Főleg északon készült tájképeiről ismerjük. Előbb volt a tájfotózás, és utána kedvelte meg a telet?
Tájfotózással kezdődött, Erdélyben. Oda leginkább ősszel jártam, de télen is fényképeztem a romániai Kárpátokban. 15 éve Norvégiában élek, ahol az évnek legalább a felében télies az időjárás – északon és a hegyvidéki területeken a nyár derekán is előfordulhat egy-egy hóvihar. Szeretem a havazást, ezért nem véletlen, hogy Norvégia legmagasabb hegyvidékén bukkantunk rá 2018 őszén az új otthonunkra, ott is az erdőhatár közelében, ahol novembertől májusig nagy valószínűséggel hó borítja a tájat.
Síelni nagyon későn kezdtem, 28 évesen, azóta viszont nem értem, hogyan tudtam korábban sífutás nélkül élni. Mindebből következik, hogy a tél az egyik kedvenc évszakom, pedig egyébként nagyon fázós vagyok. Megtanultam, hogyan kell jól felöltözni és erre szükség is volt, mert sok időt töltünk a természetben, a téli hónapokban. Ugyanakkor így 40 felett egyre kevésbé esik jól -30 fokban sátrazni. Azért szép a tél, mert ilyenkor a természetben minden egyszerűbb lesz, letisztult. A színek elhalványodnak, megszűnik a zöldek dominanciája, hó és jég fedi a táj egy részét. Még az állatok egy része is leveti színes bundáját, tollazatát és fehér kabátot ölt. Én leginkább formákat és mintákat keresek a tájban, nagy hangsúlyt fektetek a vonalvezetésre és a kompozícióra – mindez télen sokkal egyszerűbb, mint a nyári színkavalkádban.

Naposzlop a norvégiai Breheimen Nemzeti Parkban.
Forrás: Haarberg Orsolya

Különösen nagy kihívás télen fotózni: mind embernek, mint fotóapparátnak. Hogyan készül fel egy-egy ilyen fényképezésre?
Elsősorban mentálisan, hogy ne érjen meglepetésként a komfortzóna elhagyása. A fényképezőgéppel nincs gond, mindössze elővigyázatosnak kell lenni. Az akkumulátorokat érdemes zsebben tartani a legnagyobb hidegben, és bármennyire is csábító, nem szabad elővenni a felszerelést a sátorban, mert bepárásodik. A hosszú éjszakák okozzák a legnagyobb problémát, mert a hidegben kicsapódik a kilélegzett meleg levegő víztartalma és pár napon belül átnedvesedik a hálózsák, amit a sötét téli hónapokban lehetetlen odakint megszárítani.
Van egy jó hosszú listánk a túrákhoz – mindenképpen előny, ha a téli hidegben szükséges dolgokat kivétel nélkül magunkkal visszük. A többi pedig nem egy leányálom, de érdekes módon sokszor az életünk legszebb pillanataiként éljük meg ezeket a hosszabb-rövidebb időszakokat. Talán azért, mert a szabadban töltött élet folyamatosan kihívások elé állít és szó szerint a bőrünkön tapasztaljuk meg a természet erejét. Ilyenkor érzem, hogy mennyivel szegényebb lett a modern kor embere azzal, hogy megfosztotta magát ezektől a napi fizikai próbatételektől.

Tengerparti csendélet; Helgeland, Norvégia.
Forrás: Haarberg Orsolya

Mit tanácsol azoknak, akik tájat, de különösen téli látképeket szeretnének fotózni?
Aki el szeretne mélyülni a tájfotózásban, az először is sajátítsa el a fotózáshoz szükséges alaptudást, mint például a fényképezőgép használata, képalkotás szabályai és próbáljon tanulni mások képeiből. Ha téli tájképet szeretne készíteni, akkor azonnal menjen ki a szabadba, amint leesett az első, vagy a sokadik hó. A hófödte táj mindig akkor a legszebb, amikor még havazik, de már tisztul, vagy amikor épp eláll a hóesés. Magyarországon ez különösen fontos, mert ritkán van olyan hideg, hogy ne induljon meg azonnal az olvadás.

Hogyan lehet túllépni a turistafotó kategóriáján, hisz nagyon sokan fotóznak tájat?
Le kell tenni a fényképezőgépet és figyelni kell a tájat, eggyé kell válni vele. A turista odautazik a látványossághoz és szinte csak a kamerán keresztül érzékeli azt, mert nincs ideje arra, hogy elmerüljön a látványban. A tájból képet kell formálni, ami nem a fényképezőgép, hanem a fotós feladata. A tájfotózás továbbá időigényes tevékenység, amihez speciális tudás szükséges. Ebből következik, hogy kicsi az esélye annak, hogy az egyszerű turista – akinek hosszú „pocket-list” lapul a zsebében – értékelhető tájképet készítsen. Ugyanaz igaz a tájfotózásra, mint az állatfotóra vagy emberábrázolásra – mindössze a külső szemlélő számára tűnik egyszerűbb feladatnak.

5 fotó megtekintése

Északi tájak magyar származású természetfotósa

Fotó megosztása:

Mi alapján választ fotótémát?
Korábban Észak-Európa legszebb tájain dolgoztunk, Izlandon és a norvég partvidéken. Azóta ezek a régiók felkapott turistalátványosságokká váltak, amiben valószínűleg mi is ludasok vagyunk, mert világszerte megjelent egy-egy terjedelmesebb cikkünk ezekről a vidékekről a National Geographic magazin oldalain. Azóta kerüljük a turisztikai hot spot-okat, a felkapott helyeket. Fotós szempontból feltáratlan témákat, tájakat választunk, amelyek ennek köszönhetően nehezen felismerhetők a képeken vagy komoly időt és energiát igényel a megközelítésük. Fontosabb lett az egyedi képi látásmód megnyilvánulása, mint a képen szereplő táj rendkívülisége. Ezen kívül igyekszünk környezettudatosan élni, amihez hozzátartozik, hogy egyre inkább a lakóhelyünk közelében választunk fotós témákat.

Van kedvenc tája?
Mindig az, ahol épp dolgozunk.

Mi az, amin jelenleg is dolgozik?
Tavaly kezdtünk bele a legújabb projektünkbe, aminek a témája a skandináv magashegységek tájai és élővilága.

Több fotópályázat nyertese, kétszer is elnyerte a naturArt év természetfotósának címét, fotói láthatóak kiállításokon, gyönyörködhetünk káprázatos albumaiban, és amint említette jelentek meg képei a NatGeo magazin hasábjain is. Gondolom, büszke arra, hogy természetfotós?
Természetesen büszke vagyok ezekre az eredményekre, de a díjak önmagukban nem jelentenek célt a számomra. Sokkal inkább fontosnak tartom azt, hogy olyan alkotó munka a hivatásom, amit nagyon sokan hasznosnak és értékesnek tartanak. Persze a két dolog összefügg, mert épp a díjaknak és a rangos magazinokban való megjelenéseknek köszönhetem, hogy kelendőek a képeim.

Kitől tanulta a mesterséget, ki inspirálta és inspirálja manapság is?
Autodidakta módon tanultam a természetfotózást. Ennek része az is, hogy minden kép, amire felfigyelek, beépül a tudatomba, ami aztán akarattal vagy akaratlanul hatással van a saját képalkotásomra. Ettől függetlenül engem mind a mai napig szinte kizárólag csak a természet inspirál fotózásra.

Miért jó tájképet fényképezni?
Mert egy belső hang arra kényszerít, hogy csináljam. A visszajelzések pedig megerősítenek abban, hogy érdemes erre a belső hangra figyelnem. A kép elkészítéséhez vezető út maga a nagybetűs ÉLET. Az átélt – vissza nem térő, de megörökített – kivételes pillanatok pedig mind-mind olyan kincsek, amik úton-útfélen velem maradnak és amiket megoszthatok a világgal.

Hova menne el legszívesebben fotográfozni?
A Norvégia legmagasabb hegycsúcsainak otthont adó Jotunheimen Nemzeti Parkba, amire rálátunk az ablakunkból. Sok hó esett az utóbbi időben – márciusban – még megvárjuk, hogy megszűnjön a lavinaveszély és egy kicsit kitisztuljon az idő, aztán indulunk is a megpakolt szánokkal.

Interjút készítette: Sarusi István

Méheknek és virágoknak indítottak társkeresőt

Méheknek és virágoknak indítottak társkeresőt

Alsó- és Felső-Ausztria után Bécsben is elindult az ingyenes szolgáltatás.

Stájerország – Ausztria zöld szíve vár (X)

Stájerország – Ausztria zöld szíve vár (X)

Kelet-Stájerország, Ausztria kertje, egy igazi kiránduló paradicsom. Míg a tapasztalt túrázók megmásszák Kelet-Stájerország csúcsait, addig a családok és a kényelmesen gyaloglók talán egy kicsit lassabb tempóban fedezik fel a régiót, de pontosan ez az, amire Kelet-Stájerország hívogat - a tudatos felfedezésre, az aktív megélésre és az érzéki élvezetekre!

A madarak is képesek lerészegedni

A madarak is képesek lerészegedni

Egy amerikai vadvédelmi központ számolt be két hollókeselyű furcsa történetéről.

Dacolnak a klímaváltozással a széncinegék

Dacolnak a klímaváltozással a széncinegék

Hosszú távú felmérés adatai elemezve úgy tűnik, a széncinegék egyelőre képesek megbirkózni a klímaváltozás okozta környezeti átalakulással.

Veszélyben Afrika flamingói

Veszélyben Afrika flamingói

Az élőhelyükként szolgáló tavak vízszintjének emelkedése végzetes lehet a kis flamingó számára.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket