Ferenc, Olívia2021. december 03., péntek
Természet

A kajmánok földjén, a világ legnagyobb mocsarában

2019.05.19.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

Egy hatalmas kajmán napozott a Transpantaneira út mentén, a Pantanal Nemzeti Park kezdetét jelző kapunál. Mint egy gondos portás, egykedvűen szemlélte az érkezőket.

Forrás: Kisgyörgy Éva
A helyieknek ez megszokott látvány volt, de az izgatott turisták azonnal a kameráért nyúltak. Ennél jobb kezdőkockát nem is lehetett volna lőni a világ legnagyobb mocsaras vidékének látogatása során.
Forrás: Kisgyörgy Éva

A Dél-Amerika közepén fekvő Pantanalban jóval kevesebb a turista mint Brazília híres nemzeti parkjában, az Amazonas vidékén. Pedig ezen a mocsaras területen sokkal könnyebb megfigyelni a jellegzetes állatokat, mint az Amazonas sűrű őserdejében. A Pantanal Nemzeti Parknak nemcsak az Amazonashoz képest gyenge a marketingje, de más ilyen típusú vidékekkel összehasonlítva is: hiába nagyobb hússzor az Everglades Nemzeti Parknál, az ottani látogatószámnak csak töredéke fordul meg itt.

A park és tágabb környezete, Brazília Mato Grosso állama egykor az ország vadnyugatát testesítette meg. Elszigeteltsége miatt csak szerencsevadászok, aranyásók, bennszülöttek és megszállott természetbúvárok fordultak meg itt. Az 1900-es évek kezdetéig csak több hetes hajóúton lehetett ide jutni, így nem csoda, hogy mindössze pár évtizede került fel a turisták listájára.

A parkhoz legközelebbi nagyváros Cuiabá, ahova egy belföldi járattal jómagam is megérkeztem. Itt érdemes egy utazási irodánál 3-5 napos túrára befizetni. A parkba egyetlen út, a már említett Transpantaneira vezet, melyen nincs tömegközlekedés, így mindenképp szükség van bérautóra vagy helyi vezetőre. A nemzeti parkban túraösvények sincsenek, kirándulni csak autóval vagy hajóval lehet. A szállások 10-20 szobás vendégfogadók, kivétel nélkül teljes ellátással. A túraszervezőkkel karöltve innen lehet nekivágni a szafariknak, jellemzően a kora reggeli és a késő délutáni órákban.

Mi az első nap délutánján egy motorcsónakos túrával indítottunk, a Rio Claron. Bár a nagyvilágban számtalan hajókiránduláson vettem részt, itt szótlanul ültem a megilletődöttségtől – a vízen tükröződő látvány egészen szürreálisan szép volt. Nem kellett sokat várni néhány endemikus állatra sem, melyek közül egyértelműen az óriásvidra volt a kedvencem. Pantanalnak is megvan a maga „Big5” kollekciója, amely természetesen eltér a híres afrikai testvérétől. Itt az öt „nagyvad” a jaguár, a vízidisznó, az óriásvidra, a hangyász, valamint a világ legnagyobb kígyója, az anakonda.

A sztár természetesen a jaguár, de sajnos nagyon halovány esély volt, hogy meglássunk egyet. Erre csak július és október közt van esély, amikor a száraz évszakban jóval mélyebben behatolhatnak a látogatók a parkba, a jaguároknak pedig nagyobb távolságokat kell megtenni élelem után kajtatva. Novembertől júniusig a lakhelyükre vezető út, a Transpantaneira déli része teljesen járhatatlan, ilyenkor nem is indulnak jaguárnéző kirándulások.

Nem kellett viszont sokat keresgélni a vízidisznókat, melyek előszeretettel látogatták a vendégházunk kertjét. Sikerült találkozni a meglehetősen ritka, itt honos lápi szarvassal, tapírral, teknőssel, apró rágcsálókkal. Ugyancsak kijutott a majmokból és a számtalan színes madárból, melyek közül a kék arapapagáj itt a legveszélyeztetettebb.

Pantanal igazi paradicsom a madarászoknak. Vezetőm mosolyogva mesélte, hogy az igazi megszállott madárgyűjtőknek még arra sincs idejük, hogy a kirándulások közt kicsit lazítsanak a medence szélén. Folyamatosan a könyveket bújják, a hangfelvételeiket elemzik, hogy minél pontosabban vezessék hosszú és alapos listáikat, milyen fajta madárból pontosan hány példányt láttak, GPS koordinátákkal jelölve előfordulásuk helyét. És ez a vidék ad nekik munkát: a Pantanal vidékén körülbelül ezer madárfaj él.

A következő nap is fel-alá vezettünk a Transpantaneira úton, különösen megfigyelve az azt szegélyező kis pocsolyákat, tavakat, hiszen e köré gyűlnek legnagyobb számban a madarak és az emlősök is. Maga az út egy alacsony töltésre épült, és az utolsó településtől, Poconétől számítva 145 km hosszan nyúlik be a park területére. Az eredeti tervek szerint egészen a bolíviai határig tervezték kiépíteni, de végül nem fejezték be, és a már elkészült részt sem aszfaltozták le. Időközben rájöttek ugyanis, kár olyan úttal vesződni, amely az év felében víz alá kerül. A Pantanal ugyanis – bár az Atlanti óceántól jó 2000 kilométerre fekszik szinte a földrész mértani közepén – mindössze 100-200 méterrel van a tengerszint felett. Esős évszakban és hóolvadáskor a körülötte levő hegyekből ide zúdul a csapadék, megárasztva a folyókat. December és február közt nemcsak a vízszint tetőzik, de a hőség is. Nem ritka ilyenkor, hogy a hőmérséklet meghaladja a 40 fokot, így ezekben a hónapokban gyakorlatilag bezár a park. A túraszervező cégek, hotelek alkalmazottai szabadságra mennek.

Hogy ne akadályozzák az állatvilág mozgását, az úton 125 kis fahíd épült, amely alatt szabadon áramlik a víz. Az áradások folyamatosan rongálják a murvás utat, így az azt leginkább használó túracégek befizetéseiből minden csapadékos évszak után javítgatni kell. A túraszervezők a helyi farmerekkel is együttműködnek. Igyekeznek rávenni őket a környezetet minél kevésbé igénybe vevő állattartási módszerekre, cserébe részesedést kapnak a turizmus bevételeiből. A legtöbb farmer szarvasmarhát tenyészt, sokan szóját, gyapotot termelnek. A vadászat tiltott, de a halászat közkedvelt elfoglaltság, elsősorban pirája akad a horgokra.

Forrás: Kisgyörgy Éva

Reggelente a szürkenyakú erdeityúkok hangoskodására ébredtem, nyitott ajtón át láthattam a csörtető vízidisznókat. A természetközeli pár nap hamar eltelt a brazíliai Pantanalban, és indultunk vissza a civilizáció felé. Nagy meglepetésemre a bejáratnál tanyázó kajmánt ismét a helyén találtunk, helyi vezetőnk szerint megszokott, hogy kijelölnek maguknak egy kedvenc napozóhelyet. Mostanra már megtanultam, hogy nem kell tőle félni, így búcsúzásként közös fotót készítettem vele – szép keretbe foglalva a kirándulást.

Hozzászólások

Ez a norvégiai farkas már más

Ez a norvégiai farkas már más

Már az 1970-es években kihalt a norvég farkas, a ma Norvégiában és Svédországban található ragadozók valójában Finnországból származnak - állapította meg egy, a genetikai állományt vizsgáló kiterjedt kutatás.

Ön is szavazhat az év természetfotójára

Ön is szavazhat az év természetfotójára

A 25 döntős kép közül a közönség is kiválaszthatja kedvencét.

Felmérik a hatalmas rejtett gombahálózatokat

Felmérik a hatalmas rejtett gombahálózatokat

A növényekkel szimbiózisban élő gombák nagyban hozzájárulnak a talaj egészségéhez.

Emberek foglalják el az elefántok élőhelyét

Emberek foglalják el az elefántok élőhelyét

Az afrikai elefántok legészakkeletibb állományának otthont adó rezervátum komoly veszélyben van.

2021. november asztrofotója: Kozmikus útvonalon

2021. november asztrofotója: Kozmikus útvonalon

Egy Boeing, ami Indiából Párizsba tartva a Hold felé tett egy kis kitérőt.

National Geographic 2021. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 995 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket