György, Fidél, Debóra2024. április 24., szerda
Természet

Mi lett a Kárpát-medence több ezer hagyományos gyümölcsfajtájával?

2019.05.22.Bajomi Bálint
National Geographic Magyarország

Az agrártárca 1998-ban hozta létre Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. A jelenleg 300 tételes gyűjtemény 54 gyümölcs tájfajta szakmai-történeti leírását tartalmazza.

Szomolyai rövidszárú feketecseresznye. Folyamatban van a fajta uniós oltalom alá helyezése, s a cél, hogy bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe.
Forrás: Kövecses Zsolt

A Bükk hegység lábánál uniós támogatással próbálják feléleszteni a hagyományos alma és körtefajtákat.
Ha bárhol Magyarországon elmegyünk egy hipermarketbe, sarki boltba, vagy vásárcsarnokba, nagy eséllyel ugyanazon néhány almafajtát találjuk meg: jonatánt, starkingot, idaredet. Ma már az európai almatermés túlnyomó többsége azon fajtákból áll, amelyeket gépesítve lehet termelni és nagy tételben szedni. Fontos szempont az is, hogy a fajta állandó, megbízható terméshozamot garantáljon évről évre, illetve a gyümölcsök jól bírják a szállítást.

A Tibolddaróci Kapusi Kertben termett London pepin almák.
Forrás: Bajomi Bálint

Nem volt ez mindig így! Csörgő alma, London pepin, ‘gravensteini’ alma – egy letűnt világ hírnökei néhány példányban élnek már csak kis hazánkban. Szerencsére az utóbbi évtizedekben az ország több pontján indultak kezdeményezések a régi fajták felkutatására és fenntartására. Ezek egyike az őrségi központú Tündérkert-hálózat. A program keretében szaporított gyümölcsfajták egy részét az interneten is meg lehet rendelni.

Kleszó András, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) tájegységvezetője elmondta: az Egerhez közeli Bükkalja tájegységben is hatalmas gazdagság rejlik ezen régi fajtákban. Ízben, megjelenésben rendkívül változatosak, és egyes esetekben ellenállók a nagyüzemi gazdaságokban problémát okozó betegségekkel szemben. Magyarország kultúrtörténete szempontjából is értéket őriznek az egyes tájakra hagyományosan jellemző fajták. A sokféle genetikai változat megőrzése a klímaváltozás miatt is fontos, hiszen így ki lehet válogatni és tovább lehet keresztezni olyan fajtákat, amelyek ellenállók a meleggel és szárazsággal szemben.

Szőlőtőkék között virágzó körtefa 2019. áprilisában Tard közelében, a szőlőhegyen.
Forrás: Bajomi Bálint

A Bükkalján a hagyományos gyümölcsgazdálkodási módok speciális életmódot jelentettek: az idősek felköltöztek a szőlőhegyre, és kalákában végezték a munkát. Az elmúlt évszázad során a társadalmi változások elsöpörték ezt az életformát. Ma már alig van jelenlét a hegyoldalakban; az egykor otthont adó vályogházak ma már csak düledeznek. Pedig ezek fontos kultúrtörténeti emlékek, amelyek a falusi, öko szemléletű turizmus területén is kiaknázható lehetőséget jelenthetnének.

A fenti problémákra próbálnak megoldást találni az EcoKarst nemzetközi pályázatban résztvevő magyar szakemberek. A projekt a Duna vízgyűjtőjén található karsztterületek védelmét és fenntartható fejlődését szolgálja azáltal, hogy a területek jelenlegi és lehetséges ökoszisztéma-szolgáltatásait elemzi. A program hét védett karsztterületen valósul meg, melyek részben hasonló természeti és gazdasági adottságokkal, problémákkal és kihívásokkal küszködnek. A projekt végére a 7 résztvevő Közép-európai országban 7 helyi és egy közös stratégiát dolgoznak ki a „biodiverzitás-barát” (Pro-Biodiversity Business) üzleteket elősegítve.

Magyarországról a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóintézet (MTA ÖK) a 7 országban végzett párhuzamos elemzések egységes módszertanával, míg a BNPI a nemzeti park területének konkrét elemzésével járul hozzá a programhoz.

Az elemzés során többek között felmérték, hogy a karsztos hegyeken fekvő Bükk és környezete milyen ökoszisztéma szolgáltatásokat nyújthat a helyi lakosság számára, különös tekintettel néhány kiemelt témára, mint amilyen az erdők és gyepek által nyújtott fa és széna, a tiszta víz, az oktatásban és turizmusban rejlő lehetőségek, vagy a légköri szén-dioxid megkötése. Egy következő lépésben műhelybeszélgetéseket rendeztek a helyi érintettekkel, amelyeken ötleteket gyűjtöttek a „biodiverzitás-barát” vállalkozásokra. Vagyis arra, hogy a környékbeli vállalkozók hogyan tudnának a természeti adottságokra alapozott tevékenységeket végezni, és ezáltal felélénkíteni a helyi gazdaságot természetesen környezetbarát és hosszú távon fenntartható módon.

Almafa-csemete a Tardi-legelő Természetvédelmi Területen
Forrás: Bajomi Bálint

Az egyik ilyen ötlet a régi gyümölcsösök hasznosítása volt. A Bükkaljáról származik a híres, szomolyai rövidszárú feketecseresznye. Almából több, mint 70 fajtát, fajtakört termesztettek régen; míg körtéből bőven 50 felett. Az EcoKarst kezdeményezésnek már van előzménye a térségben: a nemzeti park munkatársai felmérték a peremterületeken lévő régi gyümölcsösöket, sőt, számos helyre ültettek facsemetéket. A Tardi-legelő Természetvédelmi Területen pedig egy új gyümölcsöst is telepítettek egy egykori szántón. Az utóbbi néhány évben 160 fiatal almafát ültettek el itt; a cél egy kaszált gyepszintű, hagyományos művelésű almáskert kialakítása. Dudás György, a BNPI igazgatóhelyettese bizakodó: a térség több településén alakulnak helyi piacok, vásárok, és van kereslet a feldolgozott termékek: lekvárok, szörpök, aszalványok iránt is. Talán akadnak helyi vállalkozók, akik gondjaiba veszik ezeket a gyümölcsösöket, megszervezik a helyi feldolgozást, és elérhetővé teszik helyben a lakosoknak és a látogatóknak ezeket a különleges ízeket.

Dr. Kapusi Imre az arborétumának térképe előtt.
Forrás: Bajomi Bálint

A természetvédők egyik lehetséges partnere dr. Kapusi Imre – ő hozta létre 7 hektáron a Tibolddaróci Kapusi Kertet. Ebben számos egyéb fafaj mellett őshonos, régi gyümölcsfajtákat és vadgyümölcsöket is összegyűjtött. A magoncok nevelésének fortélyait a közeli Forrás Szakközépiskola kertészetet tanuló diákjaival is megismerteti, az almatermésből pedig kiváló minőségű almaecetet készít. A régi fajták megőrzése mellett akácfajták nemesítésével is foglalkozik.

A Tibolddaróci Kapusi Kert a kilátóból nézve.
Forrás: Bajomi Bálint

A népmesei aranyalmából még mindig terem néhány kosárra való minden évben – kérdés, hogy az unokáink is látni, ízlelni fogják-e.

Írta: Bajomi Bálint – bajomi.eu

A helyszíni riport az EcoKarst projekt támogatásával készült el.

Csalfa cinegék és sikeres apák

Csalfa cinegék és sikeres apák

A fiatalabb kék cinege hímek szaporodási sikerét akadályozzák idősebb vetélytársaik.

Hamarabb kezdődött idén a poloskainvázió

Hamarabb kezdődött idén a poloskainvázió

Sokan megfigyelhették, hogy idén mintha korábban ébrednének az inváziós ázsiai márványospoloskák.

Krokodilra vadászó tigriseket vettek videóra

Krokodilra vadászó tigriseket vettek videóra

Kevés tigris van, amely képes krokodilokat elejteni.

Ezt tegyük, ha madárfiókára bukkanunk

Ezt tegyük, ha madárfiókára bukkanunk

Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület emiatt adott ki közleményt.

Méheknek és virágoknak indítottak társkeresőt

Méheknek és virágoknak indítottak társkeresőt

Alsó- és Felső-Ausztria után Bécsben is elindult az ingyenes szolgáltatás.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket