Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos2022. november 26., szombat
Természet

Időszakos szabadstrand a sivatagban – a természet csodája

2019.05.29.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

Jó egy évtizede már, hogy megláttam néhány fotót hófehér homokdűnék közt megbúvó azúrkék és smaragdzöld színben játszó tavakról. A szürreális látvány odaszegezett a képernyőhöz és elhatároztam: ha egyszer eljutok Brazíliába, feltétlen megkeresem ezt a vidéket.

Forrás: Kisgyörgy Éva

Az északkeleti régió nem tartozik az ország leglátogatottabb vidékei közé, ott is jóformán csak a strandok vonzzák a turistákat. Én az üdülővárosok helyett a világörökségként nyilvántartott Sao Louisba repültem, ahol részben felújított, részben málló vakolatú, de még mindig szépséges házak őrzik a gyarmati korszak emlékét.

Forrás: Kisgyörgy Éva

Ez a legközelebbi nagyváros a Lençóis Maranhenses („maranhói lepedők”) nemzeti parkhoz, ahova igyekeztem. A tengerparton 70 kilométer hosszan és időnként 50 kilométer szélességben a tájat lepedőkként beborító, vándorló homokdűnék végeláthatatlan vidéke ez, amely már önmagában is lenyűgöző látvány. Különösen május és szeptember között az, amikor az intenzív zivatarok vízzel töltik fel a homokdűnék völgyeit.  Az esőzések olyan nagymértékűek az év első néhány hónapjában, hogy homokdűnék ide vagy oda, technikailag nem is hívhatjuk sivatagnak a vidéket. Aztán az esők csendesednek, a dűnék közt pedig csillogó tavak ezrei jelennek meg. Ezek olyan tiszták és meleg vizűek, hogy mágnesként vonzzák a különleges strandokat kereső látogatókat. Szeptemberre aztán kiszáradnak a medrek, és olyan lesz a vidék, mintha soha nem látott volna vizet.

Sao Luisból négyórás buszozással értem el az önmagában jellegtelen Barreirinhas  nevű városkát, ahol csak azért találni több tucat vendégházat, mert ez a dűnék közé induló túrák kiindulópontja. Néhány ökoturizmussal foglalkozó vállalkozás gyűjti össze minden nap a jelentkezőket, és szervezi meg a túrát a tavak vidékére. Egyedül nem tanácsos elindulni, mert könnyen el lehet tévedni, no és a megközelítésük sem olyan egyszerű. 16 személyes, strapabíró, nyitott terepjárókkal indultunk útnak. Miután összegyűjtöttük a csoport tagjait a különböző szállásokról, először is át kellett kelnünk a városka melletti folyón. Amíg átért a régi vágású, csörlős komp, a sofőrök félig leengedték a gumikból a levegőt, hogy felkészítsék a járműveket a süppedős homokos talajra. A túlparton aztán mintha egy vidámparkba kerültünk volna, az utazás ugyanis hol a hullámvasútra emlékeztetett, hol pedig a hatalmas tócsákból felfröccsenő víz terített be minket. Az esőzés ugyanis nem korlátozódott a tavak létrehozására, az utat is igencsak kátyússá alakította. Néhány utastárs gyakori sikoltozása mellett végül megérkeztünk egy komolyabb dűnéhez, ahol elbúcsúztunk az autótól, és gyalog folytattuk az utat. A dűnék védelmében szerencsére a quad sem engedélyezett. Nem is hiányzott a berregésük, a hangulathoz sokkal inkább illett a csend.

Forrás: Kisgyörgy Éva
Forrás: Kisgyörgy Éva

Leírhatatlan élmény volt, amikor feltárult a szemünk előtt az első tó látványa. A csontszáraz, hófehér dűnék közt ott csillogott egy csodaszép kék tavacska. Leszánkáztunk a dűne oldalában és már csobbantunk is ezen a nem evilági strandon. A víz meglepően meleg és valóban áttetszően tiszta volt. Aztán egy idő után továbbálltunk, pár dűnét megmászva, újabb tavak felé.

Amikor azt hittem, ennél szebb már nem is lehetne a táj, akkor a természet még csavart egyet a látványon és beborította az eget haragos viharfelhőkkel. A nap még sütött pár másodpercig, végképp szürreálisra fokozva a látványt. Csak egy-két kockát tudtam kattintatni a fényképezőgéppel, amikor szinte leszakadt az ég és hatalmas vihar zúdult ránk. Az esőkabátom megadta magát, de szerencsére a fényképezőgépnek megbízhatóan vízhatlan, kajakozáshoz használt táskát hoztam magammal. A hűvös esőben fázósan indultunk vissza a terepjárónk felé, amikor valakinek eszébe jutott: okosabb lenne a jó meleg tóban kivárni a vihar végét. Így is tettünk, vidáman vigyorogva a kellemes vízben.

Forrás: Kisgyörgy Éva

Vajon vannak-e halak a tavakban? Merül fel sokakban a kérdés. A legtöbben nincs, de néhányban megjelennek – főleg azokban, amelyek folyókkal is érintkeznek. De előfordulhatnak máshol is, hiszen a petéket, ikrákat az iderepülő tengeri madarak a lábukon hozzák el némelyikbe. A szeptemberben kezdődő száraz évszakot, amikor a tavak teljesen kiszáradnak, a halak magukat mélyre ásva, a nedves homokban húzzák ki – aztán amikor az eső újra feltölti felettük a medencét, boldogan jönnek újra elő, hogy rovarokat lakmározzanak.

Lassan besötétedett. A vihar miatt elmaradt az ilyen kirándulások egyik fő attrakciója, a naplemente, de nem különösebben bántam, így is tele voltam élményekkel. A faluba vezető visszaúton meglehetősen viharvert volt csapatunk: vizes, sáros, bekenve naptejjel és szúnyogriasztóval, no és éhes-szomjas, mivel nem mertünk sokat enni, inni, hiszen nincs mosdó a környéken. De vidáman intettünk búcsút egymásnak, és egész biztos vagyok abban, hogy ezt a napot egyikünk sem felejti el.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva – travellina.hu

Hozzászólások

Bársonyatkák, a szinte láthatatlan segítők

Bársonyatkák, a szinte láthatatlan segítők

Alapos megfigyelés (és jó látás, vagy egy jó nagyító) révén gyakran vehetünk észre ízeltlábúakon egészen apró piros pontocskákat, amelyekről ránézésre se nehéz megállapítani, hogy nem az adott állat részei. Ezek olyan élősködő atkák, amelyek az adott rovar vagy pók testnedveit szívogatják. Az apróságok általában valamilyen bársonyatka (más néven bíboratka) fiatal egyedei, úgynevezett nimfák. Ha sikerül olyan nagyításban megfigyelni őket, hogy a lábaikat megszámláljuk, akkor ez alapján el tudjuk dönteni egy atkáról, hogy felnőtt egyed vagy nimfa van-e előttünk: a kifejlett állat 8 lábbal rendelkezik, a fiataloknak viszont csak 6 jutott.

Szarvasbőgés és az őszi látnivalók a börzsönyi kéken

Szarvasbőgés és az őszi látnivalók a börzsönyi kéken

A szarvasok párzási időszaka a Börzsönyben később kezdődik, és tovább is tart, mint Gemencen. Kisinócon volt szerencsénk megfigyelni őket, és számos az Országos Kéktúra útvonalát övező érdekességet.

Így találja meg a hó alatt a zsákmányát a bagoly

Így találja meg a hó alatt a zsákmányát a bagoly

A szakállas bagoly (Strix nebulosa) az északi félteke sarkvidék körüli területein elterjedt, igen nagy termetű bagolyfaj, amely képes a hó alatt megbúvó zsákmányt is észrevenni és elfogni.

Budapesti hajdani növényritkaságok

Budapesti hajdani növényritkaságok

Fővárosunkban  és környékét már a 1700-as évek közepén is neves botanikusok kutattak, gyűjtöttek, így például Winterl Jakab (1739-1809), és Sadler József (1791-1849).

Öngyógyító túzok?

Öngyógyító túzok?

Egy spanyol kutatócsoport a túzok (Otis tarda) által használt egyes növényeket vizsgált meg, az eredmények a Frontiers in Ecology and Evolution folyóiratban jelentek meg, amelyeket a kiadóvállalat híroldala ismertetett.

National Geographic 2022. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

13 200 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket