Lőrinc, Blanka, Csilla2022. augusztus 10., szerda
Természet

Nem, még nem jött el a koalák funkcionális kihalása

National Geographic Magyarország

Az ausztrál bozóttüzektől szenvedő koalák végzetéről hamis hírek terjedtek, így összefoglaljuk, mi is az igazság.

Forrás: NATHAN EDWARDS/nationalgeographic.com

Ausztráliában 2019-ben korán beköszöntött a bozóttűzszezon, s Sidney-től a Byron-öbölig házakat, erdőket, de még mocsarakat is felperzselt. Ezek után kerültek a címlapra Ausztrália leginkább ikonikus állatai, a koalák is, számolt be róla a nationalgeographic.com.

Megégett, haldokló koalák váltak a tűzvész pusztításának jelképeivé. „Tehetetlen kis állatkák” – mondta Christine Adams-Hosking, a Queensland-i Egyetem kutatója. „A madár elrepülhet, a kenguru elugrálhat, de a koala olyan lassú mozgású, hogy gyakorlatilag egy helyben áll.” E védtelen állatok helyzete nagy port kavart fel, ám ellentmondásos hírek is szárnyra kaptak. Egyetlen hétvége alatt keringeni kezdtek a hírek arról, hogy elveszítették az élőhelyük legnagyobb részét és funkcionálisan kihaltnak tekinthetőek. Ezek a mindenütt igen gyorsan megjelenő címszavak jól érzékeltették, hogy krízishelyzetben az álhírek milyen könnyen terjednek a közösségi médiában.

A koala a Természetvédelmi Világszövetség besorolása szerint sebezhető kategóriába tartozik, ez egy fokkal van a veszélyeztetett kategória alatt. A beszámolók szerint a mostani bozóttüzekben 350-1000 közti koala veszett oda Új-Dél-Walesben. A szakemberek szerint azonban még nem érkezett el a koalák végzete. Chris Johnson, a Tasmán Egyetem vadvédelemmel foglalkozó professzora szerint „Ennyire gyorsan nem halnak ki a koalák, bár a populációik csökkennek különféle, egymással összefüggő okok miatt, ám még messze vagyunk attól, hogy egyetlen esemény eltüntesse őket.”

Tűzoltók locsolják a lángoló növényzetet az Új-Dél-Wales állambeli Kioloa közelében 2019. december 3-án. Az elhúzódó aszály sújtotta kontinensország keleti partvidékén hetek óta pusztítanak bozóttüzek. A tûzfészkek száma jelenleg meghaladja a százat.
Forrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins
Miért is szenvednek annyit idén a koalák a bozóttűztől?
Ha tűzről van szó, minden összeesküszik a koalák ellen. Az egyetlen védekezési lehetőségük, hogy magasabbra másznak az eukaliptuszfákon, ahol élnek, ám ez vajmi kevés védelmet jelent a tomboló tűzben. Bár az eukaliptusz maga igen jól alkalmazkodik a tűzvészekhez, rögtön a tűz után képes újra kihajtani. Átlagos tűz esetén a lángok nem érik el a magasabb ágakat, így a koalák megússzák, az azonban, hogy idén másképp alakult, azt jelezte, valami nincs rendben a bozóttűzzel sem – nyilatkozta David Bowman, a Tasmán Egyetem tudományközi tűz-kutatási központjának igazgatója. „A jelenlegi tűzvészek részint a klímaváltozás, részint az őslakos tűzkezelési praktikák eltűnése miatt ilyen hevesek.” Bowman attól tart, hogy január-február idejére sokkal rosszabbá válhat a helyzet, mivel folytatódik az aszály, és eközben a hőmérséklet is emelkedik.

Hány koala maradt még?
2016-ban készült becslés alapján 329 000 koala élt Ausztráliában, ez nagyjából azt jelenti, hogy a legutóbbi 3 generáció ideje alatt 24 százalékos csökkenést tapasztaltak. Nagyon nehéz megbecsülni a koalák létszámát, még akkor is, ha jó idők járnak, mivel Kelet-Ausztrália igen nagy területén húzódik az otthonuk, tartanak az embertől, és a fák magasba nyúló ágai közt töltik az idejüket. Míg egyes populációik helyileg kipusztulnak, mások nagyon is jól élnek. Veszélyeztető tényezők rájuk nézve a földterület-fejlesztés, a táplálék minőségének romlása (a magasabb szén-dioxid-szint mellett az eukaliptuszok levelének csökken a tápértéke), aszály, kutyatámadások, és a chlamydia-fertőzés. No és persze a bozóttűz. „Egyes helyszíneken könnyen előfordulhat, hogy nem fog helyreállni a koalapopuláció a tűzvész után, de még erről is korai lenne beszélni – mondta Adams-Hosking – csak éveken át tartó megfigyeléssel lehet ennek a végére járni.”

Valóban a koala élőhelyének 80 százalékát megtizedelték a bozóttüzek?
Nem, a koala élőhelye hatalmas, Ausztrália keleti partjai mentén húzódik végig, a mostani tüzek pedig Új-Dél-Wales és Queensland államokban pusztítottak, nagyjából 10 ezer négyzetkilométeren (más becslés szerint 25 ezer négyzetkilométeren), míg a koalák élőhelyéül szolgáló erdőségek mintegy egymillió négyzetkilométert foglalnak el. Grant Williamson tájökológus, a Tasmán Egyetem kutatója hozzátette, attól, hogy valahol bozóttűz volt, még nem semmisült meg az élőhely, és nem jelenti azt, hogy többé már nem élhetnek benne a koalák.

Valóban funkcionálisan kihaltak a koalák?
A funkcionális kihalás azt jelenti, hogy egy faj túl kevés egyedből áll, és már nem képes a következő generációit a szaporodásával megteremteni, vagy megszűnik az ökoszisztémában betöltött szerepe. Bár a bozóttűz valóban sok koalát elpusztított, ez nem elegendő ahhoz, hogy a természetvédelmi státusuk megváltozzon – mondta Diane Fisher, a Queenslandi Egyetem biológiaprofesszora. A sajtóban megjelent álhírek egy koalavédő csoport 2019-es, már a megjelenésekor is vitákat kiváltó kijelentésére alapozódtak. „Élőhelye egyes részein veszélyben van a helyzete, míg más részein semmi gond sincs vele” – mondta Fisher. Például Új-Dél-Wales északi részén, a bozóttüzekkel sújtott területeken valószínűleg katasztrofális volt a hatás, itt feltehetően a koalák harmada odaveszhetett. Más populációk viszont, például Victoria államban egyáltalán nem érintettek a tüzek.

Mi a következő lépés?
Adams-Hosking szerint a koalák helyzete már a bozóttüzek előtt sem volt rózsás. Bár maguk az állatok védettek, így például nem lehet őket vadászni, az élőhelyeikre nagyon is sérülékenyek, ezeknek csak elhanyagolhatóan kis része tartozik kijelölt védettség alá. A kutató úgy véli, hogy a kormányzatnak előtérbe kellene helyeznie a természetvédelmet a gazdasági érdekekkel szemben. Amíg ez a politikai akarat nem valósul meg, és Ausztráliában sincs ennek semmi jele, addig a koalák sorsa sem fordulhat jobbra.

Égési sérüléseket szenvedett nőstény koala az állatkórházban, Port Macquarie-ban.
Forrás: NATHAN EDWARDS/nationalgeographic.com

Időközben a Sydney-től kb. 400 kilométerre lévő, a tűzvészekben leginkább érintett területhez tartozó Port Macquarie városának koalakórházában eddig legalább 22 koalát kezeltek. A szakértők azonban biztosak benne, hogy a terület védelme mellett fontos a koalák visszavadítása és új élőhelyre telepítése is. Ehhez megfelelő programra van szükség, amelyet alkalmazhatnak. Bowman azt mondta: „Ha meg akarjuk tartani a koalákat, itt az idő, hogy gondoskodjunk róluk. Lépnünk kell az érdekükben!”

Hozzászólások

Az oroszlánok világnapja

Az oroszlánok világnapja

Augusztus 10-én ünnepeljük az állatok királyaként is ismert oroszlánokat.

Újjászülető Strázsa-hegy

Újjászülető Strázsa-hegy

Valaha katonai gyakorlótér és hadifogolytábor is működött itt, a terület egy részét pedig zöldmezős ipari beruházások nyelték el. Az Esztergom melletti Strázsa-hegy ma a gyepes élőhelyek egyik értékes képviselője.

Összefogással nyernek új életet a tengerekben hagyott halászhálók

Összefogással nyernek új életet a tengerekben hagyott halászhálók

Új életet nyerhetnek a világszerte a tengerekbe,

Rozsdás csaláncsúcs és cigány csaláncsúcs

Rozsdás csaláncsúcs és cigány csaláncsúcs

Bár nekem jobban tetszenek a címben leírt, régen használt nevei, ma a tudomány cigánycsuknak (Saxicola torguata) és rozsdás csuknak (Saxicola rubetra) nevezi.

Sikeres volt a fehér gólyák szaporodása

Sikeres volt a fehér gólyák szaporodása

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak fehér gólyáink a rendelkezésre álló idei költési adatai - tudatta a hírt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-vel.

National Geographic 2022. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket