Emőke, Botond, Ottó, Kartal2023. március 23., csütörtök
Természet

Tíz fotó, öt érdekesség a Cook-szigetekről

2019.12.12.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

 A Csendes-óceán szigetországait végigjárva meglehetősen biztos vagyok abban, hogy a Cook-szigetek a legcsodálatosabb.

A látogatók partra szállnak az Aitutaki lagúnájának egyik homokzátonyán
Forrás: Kisgyörgy Éva

Mi több, a turizmus fejlődésének abban a nagyon áldott szakaszában vannak, amikor már kiváló infrastruktúra várja az utazókat, de még távol állnak a tömegturizmustól. Egymás után nyílnak a színvonalas, kényelmes hotelek, de nincsenek túlméretezett resortok és egyetlen épület se magasabb egy pálmafánál. A fő szigeten, Rarotongán ötvennél is több étterem áll rendelkezésre, de szerencsére nyoma nincs a nemzetközi gyorsétterem-láncoknak. Még minden fejlesztés emberléptékű, minden élmény és program autentikus.  Tíz képeslapot, öt érdekességet hozok erről a festői vidékről.

Közös úszkálás a halakkal Aitutaki lagúnájában.
Forrás: Kisgyörgy Éva

One Foot Island
Bár a nemzetközi repülőtérnek helyet adó fő sziget, Rarotonga is csodálatos, az igazán festői tengerpartok az innen 45 percnyi repülőútra levő Aitutaki szigetén várják az utazót. Aitutaki sajátossága, hogy részben sziget, részben korallzátony és a korallzátony által körbeölelt lagúnában álomszép hajókirándulást tehetünk. A túrák egyik célpontja One Foot Island, a különös nevet kapott apró sziget. Sokan úgy gondolják, hogy nevét a formájáról kapta, pedig nem így van: egy maori legenda van a háttérben. Ez apáról és fiáról szól, akiknek megtámadták a falujukat és egy kenuval a szigetre menekültek. Amikor odaértek és kiszálltak a kenuból, az apa szólt a fiának, fusson be a fák közé és másszon fel hegyre. Az apa úgy követte a parton a fiát, hogy a homokban mindig a lábnyomába lépett, majd a fa alatt várta be a gyorsan utánuk evező ellenséget. Ők a lábnyomok miatt azt hitték, csak egy ember menekült a szigetre, így megölték az apát és azonnal tovább is álltak. A fiú ekkor megértette, apja így mentette meg az életét, és később holttestét sírva vitte haza a kenuban.

 

A keresztelőnek helyet adó templom
Forrás: Kisgyörgy Éva
Keresztelő a templomban
Forrás: Kisgyörgy Éva

Keresztelő Aitutakin
A Csendes-óceán minden szigetén sokkal „hangsúlyosabb” a vasárnap, mint ahogy nálunk megszokott. Szinte mindenki templomba megy, melyből igencsak nagy a választék: az adventistáktól a mormonokig számos keresztény felekezet jelen van a térségben. A szertartás után családi körben vagy a gyülekezeti tagokkal közösen a templomkertben ráérős, gazdag ebéd következik, majd a késő délután és az este kizárólag a pihenésről szól.

Vasárnap minden múzeum és üzlet zárva van, így a legjobb, amit a látogató tehet, hogy becsatlakozik a helyiekhez egy misére. Aitutakin a számos templom közül a legrégebbibe, az Arutanga Cook Island Christian Church-be látogattam el, ahol aznap épp keresztelő zajlott.

A gyülekezet apraja-nagyja hófehér ruhát viselt, és a szertartást gyakran színesítették tradicionális énekek. Bár a prédikáció nem angolul, hanem maori nyelven zajlott, fantasztikus élmény volt részt venni az istentiszteleten és osztozni az örömükben.

 

Rarotonga belső részei csak engedéllyel és terepjáróval vagy gyalog közelíthetőek meg.
Forrás: Kisgyörgy Éva
Ősi régészeti lelőhelyek a sziget belső részein.
Forrás: Kisgyörgy Éva

Rarotonga belső részei
Rarotonga a Cook-szigetek legnagyobbika, ahol a lakosság háromnegyede él. Peremén 32 kilométer hosszan egy autóút fut körbe és a legtöbb látogató megelégszik azzal, hogy ezen körbefurikázik autóval vagy motorral. A sziget belsejébe nem sokan merészkednek, egyrészt a kátyús földutak miatt, másrészt pedig a tiltótáblák hatására. Itt ugyanis minden földterület magántulajdon, így bizonyos helyekre az ott élők megtiltják a behajtást.

Az eldugottabb részek felfedezéséhez a legjobb rábízni magunkat egy túraszervezőre, akik négykerék-meghajtású nyitott buszaikkal úttalan utakon is bátran közlekednek. Így jutottam el például az Arai-Te-Tonga régészeti lelőhelyre, amely az egyik legrégebbi törzsfőnöki udvar (koutu) a szigeten. Korát i.e. 1350-re becsülik, és Tangiia Nui, Rarotonga alapítója által létesített első három koutu egyike volt. A koutuk vallási szertartások és törzsi ceremóniák helyszíne volt, ahol az isteneknek ajándékokat (jellemzően gyümölcsöt) ajánlottak fel. Bár nem látványos régészeti lelőhelyek, a helyieknek a mai napig szentek, így vigyázni kell, hogy a köveket ne mozdítsuk el.

 

A Sheraton szellemhotel
Forrás: Kisgyörgy Éva
A szigeten csak a szellemhotel tengerpartján vannak bedőlő pálmafák.
Forrás: Kisgyörgy Éva

Egy szellemhotel kísérteties története
Rarotongán különös látvány az elhagyatott Sheraton-hotel számos háztömbje. A növényzet által részben már visszahódított területen, az omladozó épületek közt csirkék, kecskék és tehenek bóklásznak. Az ötcsillagosnak szánt beruházás már vagy harminc éve épült fel, de soha nem üzemelt. Az építtetők olaszok voltak, a finanszírozó maga a Cook-szigetek kormánya, a leendő üzemeltető pedig a Sheraton. De hiába lett majdnem kész a 200 szobás hotel, soha egyetlen vendéget sem fogadott. Mintegy 90 százalékos készültségi szintnél az olaszok levonultak, és azóta  – helybéliek szerint elvitték Ez lett volna a Cook-szigetek első ötcsillagos resortja, melytől a helyiek sok munkalehetőséget, a turizmus pedig bevételt remélt – helyette a kormánynak akkora adóssága maradt, hogy kis híján beleroppant az ország.

Azóta történt egy-két erőtlen kísérlet arra, hogy befejezzék a projektet, de valamiért mindenkinek beletört a bicskája. A helybéliek szerint azért, mert egy elátkozott terület, sok véres törzsi háborúskodás színhelye. Mi több: az egyik fél, aki úgy érzi, az őseitől jogtalanul vették el a földet, meglehetősen drámai módon fejezte ki, hogy rosszallja a projektet. Épp az építkezés megindítására gyűltek össze az elöljárók, amikor More Rua papnak öltözve megjelent a helyszínen és a döbbent ünneplő tömeg szeme láttára lándzsájával megátkozta az épp letett alapkövet.

És most már egyre nehezebb a helyzet – felújítani rettentő költséges, lerombolni még inkább, hiszen itt nincs hova vinni ennyi törmeléket. Pedig a terület adottsága kiváló, hiszen az épületek előtt álomszép part húzódik.

 

A fekete bazaltsziklák környéke kedvelt strand
Forrás: Kisgyörgy Éva
Szívesen használják a helyszínt a fotósok is.
Forrás: Kisgyörgy Éva

A fekete bazaltkő
Rarotonga repülőterétől nem messze egy hatalmas kődarab fekszik a vízben. Ez a Fekete Kő, maori nevén a Tuoro. Az 1,9 millió évesre becsült hatalmas bazaltkő ikonikus darab, hiszen a környéken lévő hasonló bazalt nagyon fontos volt az őslakos maorik számára: fém híján ebből készítettek szerszámokat, késeket. A mestereknek mindössze három dologra volt szükségük: kemény kőre, kavicsra és vízre, és ezen a partszakaszon mindhárom rendelkezésre állt.

A gyakorlati hasznon túl Tuoro spirituális jelentőséggel is bír. A maorik hite szerint ugyanis innen rugaszkodtak el a halottak Rarotongáról az ősi hazába, Avaikibe.

Manapság sokan zarándokolnak ide, de nem spirituális okokból, hanem jóval földhözragadtabb indokok miatt. Egyrészt népszerű hely a fotósok körében, másrészt csodálatos innen a naplemente, így sokan azt várják az ősi sziklákon ülve.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva – travellina.hu

Kígyónak nézik

Kígyónak nézik

A természetben tett kirándulások során erdei utakon a leggyakrabban látott elpusztított állat a közönséges lábatlangyík (Angulis fragilis) vagy más néven törékeny gyík.

Segítsünk a fogságba esett békákon!

Segítsünk a fogságba esett békákon!

A lakosság is segítheti a vízóraaknák, pincék fogságába került békák, elsősorban a varangyok mentését.

Kenuval a Rákócziak földjén

Kenuval a Rákócziak földjén

Vajon mi köti össze  a békatutaj vízinövényt Reb Steiner Sáje csodarabbival? A vallon vincelléreket az olaszliszkai templom tornyával, vagy Burgundiát a piros ötszáz forintos bankjeggyel? A válasz: a Bodrog.

Vizeink tisztaságáért

Vizeink tisztaságáért

Március 22-e a víz világnapja, 2023-ban a globális víz- és higiéniai krízis áll a fókuszban.

Az éjjeli papagájnak nagy és elálló füle van

Az éjjeli papagájnak nagy és elálló füle van

A madár 160 éves múzeumi példányán végzett vizsgálatok különleges alkalmazkodásról tanúskodnak.

National Geographic 2023. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket