Edina, Viktor, Győző2024. február 26., hétfő
Természet

Mérges és mérgező állatok – miben különböznek?

National Geographic Magyarország

A magyar nyelv nem tesz határozott különbséget a két fogalom között, talán azért, mert hazánk nem bővelkedik efféle állatokban. Azonban más nyelvekben a mérges és a mérgező alapvetően különböző dolgokat jelöl, és összetéveszteni őket végzetes hiba is lehet.

Mozambiki köpködőkobra (Naja mossambica)
Forrás: Getty Images

Ha véletlenül utunkba kerül egy kígyó, azonnal eszünkbe jut: vajon a harapása mérgező? Ez egy mérgeskígyó? Egyáltalán van mérgező és a mérges használata között különbség? Az igazság az, hogy mindkét esetben valamilyen vegyi fegyvert használ az állat, azonban a módszerük erre igencsak különböző, számolt be róla a nationalgeographic.com.

A mérges (nem dühös) és a mérgező állatok is toxinokat használnak, vagyis olyan anyagokat, amelyek kis mennyiségben is jelentős élettani hatással bírnak, és vagy védekezés vagy zsákmányszerzés az alkalmazásuk célja. A mérges állatok, mint a darázs vagy a kígyó a toxinokat aktívan – a másik élőlény bőrét tüskéjükkel, fullánkjukkal, fogukkal felsértve -, szúrás vagy marás útján juttatják be az ellenfél szervezetébe. A mérgező állatok esetében viszont ahhoz, hogy az élettani hatással találkozzunk, meg kell érintenünk (pl. nyílméregbéka) vagy épp meg kell ennünk az adott állatot, ezek ugyanis passzívan képesek csak a mérgüket más lényeknek átadni.

Vedd magadhoz a mérgedet!

A mérgező állatok kizárólag védekezésre használják a toxinokat, ezzel igyekeznek elkerülni, hogy valamely ragadozó megegye őket – mondta David Nelsen, a Tennessee-i Déli Adventista Egyetem biológusa. A mérges állatok viszont megkerülik az emésztőrendszert, közvetlenül a szövetekbe viszik be a mérgüket.

Ha a mérgező állatot a ragadozó megeszi, akkor a szervezetén gyorsan átrobogó méreg igen kellemetlen tüneteket okoz, előfordul, hogy meg is öli a ragadozót, a méreg mennyiségétől és típusától függően. A gömbhalak különösen erős, halálos mérge idegméreg, amely az állat bőrén és számos belső szervében is megtalálható.

Számos mérgező állat nem saját maga állítja elő a toxinokat, hanem valamilyen környezeti segítség révén jut hozzá, a gömbhal tetrodotoxinja például egy tengeri baktériumnak köszönhető. A királylepkék hernyói a tápnövényük elfogyasztásával jutnak hozzá az őket még kifejlett lepkeként is keserűvé, ehetetlenné tévő méreganyaghoz.

Az állatok mérgező voltára az élénk színek, feltűnő mintázat már messziről felhívja a figyelmet, kiváló példa erre a közép- és dél-amerikai nyílméregbéka. „A békák számtalan típusú neurotoxint hordoznak, az egyszerűen rossz ízűtől kezdve az ijesztően végzetesig”- mondja Rebecca Tarvin, a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i kampuszának evolúcióbiológusa. A világ egyik legmérgezőbb állata a Kolumbiában honos aranysárga színű rettenetes nyílméregbéka (Phyllobates terribilis), az állat feltehetően az elfogyasztott apró bogarakból veszi fel a batrakotoxin nevű idegmérgét, majd a bőrmirigyein keresztül választja ki. Egyetlen kicsiny, 4-5 centis békán lévő méreganyag elegendő számos ember megöléséhez.
Szintén méregtartalmú rovarok elfogyasztásának köszönheti saját tollai mérgező voltát a Pápua Új-Guineában honos dolmányos gyümölcsrigó (Pitohui dichrous).

Dolmányos gyümölcsrigó
Forrás: Wikimedia Commons

Marások és szúrások

„A mérges állatok maguk termelik a mérgeiket, így ezek az anyagok a legtöbb esetben sokkal összetettebbek, ráadásul közvetlenül a kiszemelt áldozat testébe juttatják be, megkerülve az emésztőrendszert” – magyarázza Nelsen.
Egyes állatok mérge marással kerül az áldozat szervezetébe. A pókok vagy a kígyók üreges csáprágójukkal, illetve méregfogukkal teszik ezt, s így megbénítják az áldozat idegrendszerét vagy keringését. Egyes gyíkféléknek a nyáluk tartalmaz mérgeket, egy emlős, a karibi szigetvilágban élő patkányvakond harapása szintén mérges. A tengeri kúpcsiga módosult foga szigonyszerű, s ezzel célozza, majd bénítja meg apró zsákmányát, azonban a mérge sokkal nagyobb testű állatokat is képes megölni.

Más mérges állatok, mint például a kőhal, hátából kiálló tüskéit veszi igénybe gyötrő mérge bejuttatásához. A Corythomantis greening nevű dél-amerikai békafaj az ajkában rejtőző töviseivel juttatja be kínzó fájdalmat okozó mérgét az áldozatába úgy, hogy gyakorlatilag belefejel annak testébe.

A lajhármakik (Nycticebus nem), ezek a délkelet-ázsiai éjszakai emlősök még érdekesebb méregrendszerrel dolgoznak: méregmirigyük a felkarjuk belső oldalán található, az itt termelt mérget a maki felnyalogatja, majd harapással juttatja be, veszélyhelyzet esetén, az ellenfélbe.

Anna Nekaris, az Oxford Brookes Egyetem főemlőskutató biológusa elmondta, hogy a nyál és a méreganyag keveréke drámai immunreakciót vált ki a megharapott állatban. „Az embernél ezt anafilaxiás sokknak hívjuk, rendkívüli fájdalommal jár, esetleg szövetelhalással.”

Harmadik kategória?

Egyes állatok nem harapással, vagy érintésük, elfogyasztásuk révén juttatnak mérget az áldozatukba, hanem távolról fröcskölik, spriccelik rájuk. Ezek mérgét a toxungen szó megalkotásával különítették el a már ismertektől. Ilyen állat a pöfögő futrinka, amely az utótestéből jelentős távolságra tudja kispriccelni erősen irritáló méreganyagát, vagy ilyen a szalamandra, amely akár 30 centire is kispricceli mérgét.

No és itt van a bűzös borz, vagy más néven szkunk. „A legtöbbünknek eszünkbe sem jutna a szkunk kifröcskölt váladékát méregnek nevezni, azonban, ha egy kutyát vagy macskát képen talál vele, az állat ezt követően ideiglenesen elveszíti a látását, heves tüsszögés fogja el, és hányni kezd, a szkunk váladéka még a vörösvértesteket is károsítja.” – magyarázta Nelsen.

Vannak ritka esetek, amikor egy állat egyszerre többféleképpen is kiadhatja méreganyagát. Ilyen a köpködő kobra, amelynek marása is igen fájdalmas, és a méregfogain lévő aprócska lyukakon keresztül az áldozat szemébe köpött mérge végleges vakságot is okozhat. Tehát a köpködő kobra egyszerre mérges és rendelkezik toxungen tulajdonsággal is.

A Rhabdophis nembe tartozó délkelet-ázsiai kígyók pedig mérgezőek s mérgesek is egyúttal: méregfogukkal „hagyományos” módon győzik le áldozatukat, ám az elfogyasztott mérgező békák kiváltják, hogy ők maguk is mérgezővé válnak, a nyakuk mirigyein kiválasztva a békák mérgét.
Így hát időnként, ha egy kígyóról tudni szeretnénk, hogy mérges-e vagy mérgező, a válasz lehet az is: mindkettő.

Különleges gége kell a bálnaénekhez

Különleges gége kell a bálnaénekhez

A sziláscetek éneke bezengi az óceánokat – már ha épp nem nyomja el a hajómotorok zaja. Egy új kutatás feltárta, miként is képesek ezek az állatok a hatalmas távolságokba elhallatszódó hangok kiadására.

Egyedülálló anyuka

Egyedülálló anyuka

Egy fogságban, fajtársak nélkül tartott rája rejtélyes módon vemhes lett.

A velünk élő búbospacsirták

A velünk élő búbospacsirták

Az istállók körül több búbospacsirta (Galerida cristata) figyelhető meg, amint a lócitromok között keresgélik a táplálékukat. Jó alkalmazkodóképességű faj, amely az emberi települések terjeszkedését megfelelően kihasználta.

Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

Olaszország lassan növekvő farkasállománya egyre közelebb került a lakott településekhez, ahol az ott élő rágcsálókra vadásztak.

Korai virágzás

Korai virágzás

A spanyol Doñana Nemzeti Parkban 35 év alatt átlagosan több mint 3 héttel előbbre csúszott a virágzás a klímaváltozás miatt.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket