Rákokat sebesít az óceán savassága

A kutatók kaliforniai tarisznyaráklárvákat tanulmányoztak.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) munkatársai fiatal kaliforniai tarisznyarákokat vizsgáltak a nyugati part északi részén. Adataik alapján az élőlények páncélját és érzőszerveit is eldeformálja a savas víz. Mivel a rákok kiemelten fontosak a helyi halászat számára, a folyamat nemcsak az ökoszisztémára, hanem a gazdaságra is jelentősen hathat.
A NOAA csapata 2016-ban gyűjtött be lárvákat. A kutatók az élőlények felső páncélján, illetve szőrszerű érzékelőin is elváltozásokat találtak. Korábban a szakértők úgy vélték, hogy a fajt nem veszélyezteti a savasság növekedése. Nina Bednarsek, a csapat vezetője szerint ez az első vizsgálat, amelyik kimutatta, hogy a rákokat már lárva állapotukban befolyásolja a savasodás.
A folyamat hátterében az áll, hogy az óceán képes megkötni a légköri szén-dioxid egy részét, majd ezt követően olyan reakciók indulnak be, melyek hatására hidrogénionok keletkeznek, ez pedig a savasság növekedéséhez vezet.
A savasság csökkenti a karbonátionok mennyiségét, amelyek sok tengeri állat, így a korallok, kagylók és rákok vázához szükségesek. Az új elemzés azt bizonyítja, hogy a jelenség már most befolyásolja a fejlődésben lévő élőlényeket. A lárva állapotban jelentkező elváltozások kifejlett állapotban súlyos problémákat okozhatnak, és csökkenthetik a rákok túlélésének esélyét.
A kutatók eddig úgy hitték, hogy a savasodás károsító hatásai csak később fognak jelentkezni, úgy tűnik azonban, hogy a probléma már most is jelentős. Bednarsek szerint további vizsgálatokra lesz szükség, hogy jobban felmérjék a helyzetet.