Virgil, Virgínia2022. november 27., vasárnap
Természet

Nőnapi virágcsokor fotós hölgy olvasóinktól

National Geographic Magyarország

Ezúttal a fotós hölgy olvasóink csodás felvételeiből válogattunk egy hatalmas nőnapi csokrot, a képek mellé a virágokról egy kis információt is átadunk.

Téltemető
Forrás: Adorján Szilvia

Az idei, korán érkezett tavasz kicsalogatta a virágokat, és szebbnél szebb olvasói fotókat kaptunk, melyet megosztunk Önökkel. A tavaszi virágaink közt számos védett is virít, így a lehető legjobb e virágokat fényképezőgéppel gyűjteni, virtuálisan átadni!

A téltemető (Eranthis hyemalis, cikkünk nyitóképén) sárga kis napocskákként ragyog a késő téli – kora tavaszi erdő alján, mediterrán eredetű növény, és bár eredetileg nem volt őslakos a Kárpát-medencében, a 17. századtól kertekbe, parkokba ültették, s e helyszínekről kivadult állományai harmonikusan váltak a hazai flóra részévé. Ma már védett, számos botanikus kertben is találkozhatunk vele, és amikor igazán tömegesen nyílni kezd, sárga tőle a talaj. Szerencsére téltemető gumót tudunk botanikai változatban vásárolni, így a saját kertünkbe is telepíthetünk néhány tövet – ahol a hóvirág jól érzi magát, ott a téltemető is.

A hóvirág talán a legismertebb kora tavaszi virágunk. Kertekben gyakran találkozunk a balkáni-török eredetű pompás hóvirággal (Galanthus elwesii), amely nemcsak szélesebb levele és nagyobb virága révén különbözik a hazánkban őshonos és védett kikeleti hóvirágtól (Galanthus nivalis), hanem abban is, hogy virága belső lepellevelei (a kis kürtő alakú „szirmok” a virág közepén) nagy kiterjedésű zöld mintát viselnek. A mi kikeleti hóvirágunk e belső lepellevele a pereménél csupán hullámos zöld vonallal díszített.

A hóvirágra kissé hasonlító vadvirágunk a szintén védett tavaszi tőzike (Leucojum vernum), jóval kevesebb helyen találkozhatunk vele, mint a hóvirággal, a nedves, üde helyeket, patakvölgyeket, mocsárréteket, láperdőket, ártéri erdőket kedveli. Viszonylag nagy termetű, 20-30 centi magasra is nőhet, s nem ritka, hogy egy száron két virág is hajt. Szerencsére ma már a tőzikének is lehet vásárolni botanikai hibridjeit, így kertekben is találkozhatunk üde, bólogató virágaival.

A sáfrányok az eső napsütésre széttárják szirmaikat, e virágok a korán ébredő méhek, zengőlegyek első táplálékát adják. Szintén közkedvelt kerti virág, számtalan botanikai változata s hibridje terjedt el, színeiben a hófehértől az aranysárgán át a liláig változik, foltos, sávos-csíkos mintázattal, apró vagy épp nagy virágokkal is. A legszebbek azonban e virágból is a vadon élő és védett fajaink, mint a csíkos szirmú tarka sáfrány (Crocus reticulatus), a lila szív alakú mintát viselő kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus), a fehér sáfrány (Crocus vernus subsp. albiflorus). Kerti változatai különösen jól mutatnak fű közé ültetve, ahol hasonlóan viríthatnak, mint például a Kárpátok vagy az Alpok napsütötte hegyi rétjein.

A kora tavasz, de néha már a tél vége egyik első erdei virága a hunyor, s kertjeinkben is vele találkozhatunk legkorábban. Hazánkban három vadon élő hunyorfaj van, az északkeleti országrész hegyvidékén honos pirosló hunyor (Helleborus purpurascens), a Dunántúl nagy részén elterjedt kisvirágú hunyor (Helleborus dumetorum), illetve a dél-dunántúli elterjedésű illatos hunyor (Helleborus odorus). Virágainak „szirma” e növények esetében nem sziromlevél, hanem a csészelevelek ölelik körbe a porzókat-termőket, e csészék egyes fajok esetében színessé váltak, másoknál zöldek maradtak. A kertekben botanikai hibridekkel, vagy a Nyugat-Európában őshonos fekete hunyorral találkozunk leggyakrabban.

A nemes májvirágot (Hepatica nobilis) talán nem kell bemutatni senkinek, hisz idén e védett faj az év vadvirága cím birtokosa. Szőrös száron kiemelkedő élénk kékeslila virágait a napsütéses időben könnyű észrevenni a kora tavaszra már szürkés-barnává vált avar közt. A növény a leveleit csak később hajtja, ezzel még feltűnőbb szépsége erdeinknek. Előfordul fehér színváltozata is (ez természetes változat), így ne csodálkozzunk, ha egy túra során a lila májvirágok közt egy tő fehéret, esetleg rózsaszínt is megpillantunk. Nem lehet eléggé hangsúlyozni annak a jelentőségét, hogy már májvirágot is vásárolhatunk botanikai változatokban, többféle színben is, így talán sokkal kevesebb embernek jut eszébe a védettség ellenére erdőből hazavinni a töveit.

A csillagvirágok is elsősorban nedves, ártéri erdeink ragyogó tüneményei, kékeslila csillagocskái törékeny szárakon emelkednek az avar fölé, a szár mellett két keskeny levél látható. A virág gyakran fürtökben nő, de néha csak 2-3 virág billeg a szárakon. Hazánkban virít a nyugati csillagvirág (Scilla drunensis) és a ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis). Az ország északkeleti részén az erdélyi csillagvirág él (Scilla kladnii), továbbá endemikus faja a Velencei-hegységben élő Speta-csillagvirág (Scilla spetana). Ezek is védettek, és köztük is előfordulhat fehér, vagy rózsaszín változat is a természetben.

A kakasmandikó (Erythronium dens-canis) rózsaszínes virágait is a még csupasz erdők alján találhatjuk meg, elsősorban hazánk nyugati-délnyugti dombvidéki erdőire jellemző. Ez Európa egyetlen kakasmandikó-faja, rokonai többsége Észak-Amerikában él, ott számos színben találkozhatunk vele, s ezen amerikai fajok botanikai változatát kertünkbe is ültethetjük akár. A hazai virág ez esetben is védett! Tudományos nevében a „dens-canis” arra utal, hogy a növény gumói a kutya szemfogához hasonló alakúak.

A hazai, 18 fajba sorolható ibolya közül egyesek már az első melegebb napokban nyílnak, egymástól megkülönböztetni számos esetben igen nehéz. A kora tavaszi fajok közt kitűnik az illatos ibolya (Viola odorata), amelynek jól ismert lila és fehér színváltozata is, illetve a fehér ibolya (Viola alba), és még a csodás ibolya (Viola mirabilis) is kivirágozhat ilyenkor. A 18 ibolyafaj között 3 védett is akad, ám velük kis eséllyel találkozhatunk csak.

Hozzászólások

Telelő bajszos sármányok

Telelő bajszos sármányok

A téli időszakban évről-évre megjelennek a Tapolcai-medencében és a Keszthelyi-hegységben a bajszos sármányok (Emberiza cia).

Bársonyatkák, a szinte láthatatlan segítők

Bársonyatkák, a szinte láthatatlan segítők

Alapos megfigyelés (és jó látás, vagy egy jó nagyító) révén gyakran vehetünk észre ízeltlábúakon egészen apró piros pontocskákat, amelyekről ránézésre se nehéz megállapítani, hogy nem az adott állat részei. Ezek olyan élősködő atkák, amelyek az adott rovar vagy pók testnedveit szívogatják. Az apróságok általában valamilyen bársonyatka (más néven bíboratka) fiatal egyedei, úgynevezett nimfák. Ha sikerül olyan nagyításban megfigyelni őket, hogy a lábaikat megszámláljuk, akkor ez alapján el tudjuk dönteni egy atkáról, hogy felnőtt egyed vagy nimfa van-e előttünk: a kifejlett állat 8 lábbal rendelkezik, a fiataloknak viszont csak 6 jutott.

Szarvasbőgés és az őszi látnivalók a börzsönyi kéken

Szarvasbőgés és az őszi látnivalók a börzsönyi kéken

A szarvasok párzási időszaka a Börzsönyben később kezdődik, és tovább is tart, mint Gemencen. Kisinócon volt szerencsénk megfigyelni őket, és számos az Országos Kéktúra útvonalát övező érdekességet.

Így találja meg a hó alatt a zsákmányát a bagoly

Így találja meg a hó alatt a zsákmányát a bagoly

A szakállas bagoly (Strix nebulosa) az északi félteke sarkvidék körüli területein elterjedt, igen nagy termetű bagolyfaj, amely képes a hó alatt megbúvó zsákmányt is észrevenni és elfogni.

Budapesti hajdani növényritkaságok

Budapesti hajdani növényritkaságok

Fővárosunkban  és környékét már a 1700-as évek közepén is neves botanikusok kutattak, gyűjtöttek, így például Winterl Jakab (1739-1809), és Sadler József (1791-1849).

National Geographic 2022. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

13 200 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket