Lujza, Ágnes, Henrik, Magor2024. március 02., szombat
Természet

Lelkes ifjú természetfotós: Koncz-Bisztricz Tamás

2020.04.15.Sarusi István
National Geographic Magyarország

Magyar és nemzetközi természetfotós berkekben egyre ismertebb a csongrádi középiskolás fiú neve.

Az őriszentpéteri Árpád-kori templom madártávlatból egy ködös reggelen.
Forrás: Koncz-Bisztricz Tamás

Bár itt élsz Csongrádon, ebben a dél-alföldi kisvárosban, de szüleiddel sokat nyaralsz Zselicen. Milyen érzés az alföld sík vidékéről megérkezni a hegyek lankái közé?
Mivel alföldi vagyok, ezért ez a vidék áll hozzám közelebb, főleg a Kiskunság. Képeim java része is ott készül – Csongrádtól számítva átlagosan 30 kilométeres körzetben. Néha mégis jó kimozdulni a hegyekbe, inspiráló egy másfajta táj.

Első híres képed is az alföldön készült, bár innen jóval északabbra: a Hortobágyon. Mi annak a 2015-ös felvételednek a története?
Általános iskolás voltam, mikor édesapám kinézett magának egy csillagászati távcsövet, amiért Debrecenbe utaztunk. S ha már arra jártunk, megkértem apukámat, menjünk el a Hortobágyra. Éppen egy helyi költeményt tanultunk magyar órán, ezért érdekelt a táj. Kimentünk, és elkészítettem a fotót a gémes kútról, a lemenő nappal a háttérben.

Innentől kezdve nem volt megállás!?
Az biztos! Minden szabadidőmet  odakint töltöm, természetfotózással.

Köd és a fa című kép egy késő délután készült Ópusztaszeren. Az erdőre hirtelen átláthatatlan köd szállt. Kimentünk az erdő melletti mezőre, ahol ez az öreg tölgy állt. A fényképet a gép beépített vakujával készítettem. A karikák a vaku fénye által kirajzolt ködcseppek. A fotó 2019-ben a Wildlife Photographer of the Year ifjúsági kategória kiemelt dicséretben részesült, ugyanebben az évben az Év Természetfotósa pályázat Ifjúsági kategória 1. helyezését nyerte el, 2020-ban pedig az Asferico XIV International Nature Photography Competition Ifjúsági kategória nyertes képe lett.
Forrás: Koncz-Bisztricz Tamás


Ez nagyon tág fogalom. Mi az, ami kifejezetten kedvedre van a természetfotón belül?

Nagyon szívesen örökítek meg növényeket, madarakat, emlősöket és tájakat és részleteket szintúgy. Ami a szemem elé kerül és megtetszik, lefotózom, ahogy tudom. Nem gondolom, hogy akár később is egyetlen témára korlátozódik tevékenységem, mint mondjuk Máté Bence. Persze, ő ezt a legprofesszionálisabban vitte végig! Nagyjából én ennek pont az ellenkezőjére törekszem, mármint arra, hogy minél több mindenről legyen fényképem – Daróczi Csabához hasonlóan. Említhetném Molnár Pétert is, akinek majdnem minden fajról van képe – direkt erre „megy rá”.

És akkor cserkelsz, igaz?
Gyakorlatilag igen. Fiatal vagyok, úgyhogy nagyon szeretek mozogni. Bár hozzáteszem: egyre inkább jellemez a „kiülés” – a lesezés. Fajtól függően minden. Őzeket mindenképpen cserkelni kell, mert olyan szinten kíváncsiak, hogy a rudliból egyikük biztosan kinéz magának. Ebből adódóan nekem nem kell közelebb mennem hozzá, csak guggolva kell megvárnom, hogy ő közelítsen, járjon körbe engem. Ily módon remekül el lehet érni a lényeget. Ellentétben az őzzel, vaddisznók esetén meg sátrazni kell. Vízimadaraknál pedig minél alacsonyabban, tehát a szemük magasságában kell fényképezni. Ez földön hasalást jelent adott esetben. Növényeket felkutatni, ködös napkeltéhez meg koránkelés szükséges. Aktuálisan döntöm el, mikor mit szeretnék, milyen az idő, mikor tudok felkelni…

Nehéz a természetfotós élet?
Minden előadásomban kiemelem, hogy az emberek csak a végeredményt értékelik. Viszont arra nem gondolnak, hogy hidegben, pocsolyában guggolva fotóztam egy-egy témát, akkor eleve nem lehetett kellemes. Sokan már kisebb megpróbáltatások miatt is feladnák. Arról nem is beszélve, hogy amikor meglátnak tócsában guggolni, földön hemperegni, akkor gondolnak egyet s mást. Nekem pedig egyszerűen kényszerem van, hogy odakint legyek, s ha már így, akkor fényképezzek. Ráadásul így sok-sok olyat mutathatok meg, amit átlagos emberek aligha látnak. Legyen az ködös reggel, vagy tavaszi tőzike, amit alföldi ember ritkán lát, mert két távoli pontján nő az országnak. Hiába lát nyári tőzikét a csongrádi ember, ha nem tud róla, tehát a képek segítségével tanulni is tudnak az emberek. Ideális esetben még természetjárásra is sarkallhatnak a képek.
Élet mindenütt című kép egy Körmendhez közeli erdőben rengeteg tavaszi tőzike virágzott. Az otthagyott vasrácsok közül is kinőttek ezek a gyönyörű növények.
Forrás: Koncz-Bisztricz Tamás

 

A tájat ritkán látjuk odafentről, hacsak nem reptetünk drónt – ahogyan te. Mesélsz a fotózásnak erről a részéről?
Tájak fotózását nagyban megkönnyíti, mert ha földön állva fényképezünk, akkor nagyon zavaróak például a vezetékek, míg odafentről egyáltalán nem. Nagyon szeretem a tájfelvételeket. Roppant relatív, mi számít annak, mert véleményem szerint az a klasszikus értelemben vett drónos tájkép az, amin látszik a horizont. Ahol nem, az csak élőhely-bemutatás, vagy részletfotó. Leginkább hangulatokat igyekszem bemutatni.

Jégvirág című fotó egy téli reggelen készült Tiszaalpáron. Besétáltunk a Nagy-tóhoz és a tóba folyó csatorna felszíne meg volt fagyva, de alatta látszódtak az algák. A kép egész alacsonyról, drónnal készült. A Milvus Photocontest General Section A kategória 1.díját kapta a kép.
Forrás: Koncz-Bisztricz Tamás


Például a tiszaalpári templomról, hajnali ködös-napos időben készült drónképed.

Valóban, de azóta kicsit más jellegű fotóim is vannak. Inkább azt említeném, hogy ezzel egyidőben, 2018-ban kaptam első tükörreflexes gépemet, egy Canon EOES 7D Mark II-t. Ezzel minőségében is kiemelkedőbb fotográfiákat készítek, mint előtte a „bridge” (haladó) gépemmel. Örömmel, főleg könnyebben tudok vele „high key” („fehér a fehéren”) stílusú fényképeket lőni, vagyis: világos tónusok felé hajlókat.

Még februárban az Őrségben jártál, milyen különlegességet találtál?
Előzőleg már kértem információt az Őrségi Nemzeti Parktól, hol tudnék kakasmandikót fényképezni, utánaolvastam milyen a környék. Eszméletlenül szép vidék! Rengeteg a téma, és eleve a táj is lenyűgöző! Harmatfűn az erdei iskolában szállásolt el minket a vendéglátó Nemzeti Park, akik előadónak hívtak Őriszentpéterre. Ez a szórványtelepülés mélyebben fekszik a körötte lévő dombok között. Eszméletlenül szépen beült a köd a „völgyben”, amikor ott jártunk, úgyhogy nem hagyhattuk ki a drónozást! Annyira más vidék, mint a Kiskunság! Óriási erdőség, és végig, mindenhol tavaszi tőzike – mintegy három óra hosszat töltöttem el fotózásukkal. Meglepetésemre eközben felbukkant egy természetvédelmi őr két rendőr kíséretében – ilyet én még nem láttam! Tőlük tudtam meg, hogy sokan szedik a védett tőzikét. Elszomorító! Utána kakasmandinkót és szellőrózsát fényképeztem, de sietni kellett, mert kezdődött az Év Természetfotósa kiállítás, amit én nyitottam meg röviden és saját előadásom. Szerencsére minden 10-20 perces távolságban volt Őriszentpétertől. Minden összejött, amit csak elképzeltem!

Egy őrségi domboldalban rengeteg kakasmandikó virágzott. A fénykép alacsony szögből készült.
Forrás: Koncz-Bisztricz Tamás

 

Mindezek után gondolom, nagyon büszke vagy, hogy ismert természetfotósokkal együtt említenek?
Kétségtelenül! Első körben megmosolyogtat, utána mégis elgondolkodom azon, mikor hallom, hogy ez egy életforma. Én szabadidőmbe kimegyek a mezőre téma után kutatni, mialatt kortársaim otthon számítógépeznek. Sokak véleményével ellentétben én pozitívan élem meg, hogy édesapámmal közösen járunk fotografálni. Ezek igazi apa-fia programok!

Fotográfusként továbbra is fontos számodra Csongrád és környéke?
Teljes mértékig! Nemzetközileg elismert képeim színhelyei mind itt készültek, mondjuk a „Jégtörők”, ami télen mutatja be a Serházzugi Holt-Tiszán élő tőkésrécéket. Minimális távolságra van a tömörkényi Fehér-tó, ahol „Az élet bölcsője” című fotóm készült. Rengetek felvételem színhelye Pusztaszer, de Csongrádot, azon belül is Körös-torokot minden előadásomon kiemelem, mennyire jó hely! Eszméletlen, milyen szép és hangulatos télen a zúzmarás az ártéri erdő! Csak egy ág reccsenése, a Tiszán lefelé úszó sirály kurjongatása és a kormoránok hangja töri meg a tökéletes csöndet, ami nálam mindent visz!

Jégtörők című kép a Csongrád melletti Serházzugi Holt-Tisza-ágon készült, ahol minden télen rengeteg madár – szárcsa, bütykös hattyú, vízityúk és réce – gyűlik össze a termálfürdő melegvíz-kifolyója közelében. Egyik téli reggelen a hóesésben repültem a tőkésrécék fölé, melyek a félig fagyott, havas jégen törtek maguknak utat a holtág belső, nyitott víztükréhez. Az így készült fotót érdekessé teszi a keresztben hulló hó és a villámszerű jégjáratok látványa. A Golden Turtle fotópályázaton a „Nature throught the eyes of youth” Ifjúsági kategória 1. helyezését kapta a fotó, a Tokyo International Foto Award versenyen ezüst érmes lett a kép.
Forrás: Koncz-Bisztricz Tamás
Az élet bölcsője című fotón a Tömörkény melletti Fehér-tavon a szikesek téli, ragyogó, változatos színvilága találkozik a felhők kék tükröződésével és a tovaúszó tőkésrécék sárhúzásával az agyagos, sárgás színű, zavaros vízben. 2019-ben a Bird photographer of The Year 2019 pályázatán ez a kép hozta el a Young Bird Photographer of the Year (Az év ifjú madárfotósa) címet.
Forrás: Koncz-Bisztricz Tamás


Van bakancslistád?

Az Őrségbe mindenképpen visszamennék, de számomra Erdély is mindent visz! Később pedig a Yellowstone Nemzeti Park és Szibéria van a célpontok között. Az érettségi után vadgazda-mérnök szeretnék lenni, ha minden terv szerint alakul. Természetvédelemben, állatvédelemben, erdészetben szeretnék elhelyezkedni, akár nemzeti parknál. Addig pedig a lehető legtöbb pályázaton indulok – hazaiakon és nemzetközieken egyaránt.

Az interjút készítette: Sarusi István

Pandák költöznek vissza Kínába

Pandák költöznek vissza Kínába

Tizenhét év után mondott búcsút óriáspanda párjának a madridi állatkert 2024. február 29-én, miután szaporodási szakaszuk befejeztével, legfiatalabb utódaikkal visszatérnek származási országukba, Kínába - tette közzé a hírt az MTI.

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

A különös magatartás célja az, hogy így még hatékonyabban kerülhessék el a ragadozókat.

A félelem szaga

A félelem szaga

A katicák hatékony növényvédő „szerek”, ám úgy tűnik, a bogár nélkül, a puszta szaguk is elegendő lehet.

Az Arab Emírségek sziklás hegyvonulatain

Az Arab Emírségek sziklás hegyvonulatain

Egy különleges, kihívásokkal teli hegyi túrán vehettem részt az Arab Emírségek egyik társemírségében, Rász el-Haimában (Ras Al Khaimah). A hátizsákban meleg ruhával , élelmiszerrel és vízzel vágtunk neki a pár napos túrának, hogy meghódítsuk a Hadzsar-hegység (Hajar-hegység) sziklás hegyeit.

Rákok eszik a medúzákat a sarkvidéki éjszakában

Rákok eszik a medúzákat a sarkvidéki éjszakában

Nemcsak az elpusztult medúzákból falatoznak az apró felemáslábú rákok, hanem az élőkre is vadásznak.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket