Emil, Csanád, Vilmos2022. május 28., szombat
Természet

Ezek az ausztrál kutyák a koalamentést segítik

National Geographic Magyarország

A 2015-ben indított egyetemi csoport célja, hogy menhelyről kihozott kutyákat képezzenek ki vadvédelmi munkakutyákká, és a segítségükkel veszélyeztetett állatokat kutassanak fel, és vizsgáljanak meg.

Forrás: University of the Sunshine Coast

Az ausztrál Victoria állambeli Sunshine Coast Egyetem alapította és működteti a Detection Dogs for Conservation (Keresőkutyák a vadvédelemben) nevű intézményt, amelynek fő feladata az egyedi ausztrál állatvilág veszélyeztetett tagjainak védelme. Az első kutya, Maya, aki koala-ürülék keresésére kiképzett, hússzor gyorsabban, és 150 százalékkal hatékonyabban találta meg a koalák pottyantotta nyomokat, mint az emberi kutatócsoportok. Azóta több kutyát kiképeztek, koalák mellett például erszényesnyestek keresésére, illetve az állatpopuláción belül a beteg állatok megtalálására. Jelen pillanatban öt aktív kutyájuk segíti a természetvédelmi feladatokat, különösen ott nyújtanak nagy segítséget, ahol az adott állat ritka elhelyezkedése, vagy rejtett életmódja miatt az ember nem túl hatékony.

A kutyás kutatócsoport két vezetője és négy „szakdolgozója”. Dr Romane Cristescu (bal szélen) és dr. Celine Frere (középen), tőle jobbra Baxter, majd Maya.
Forrás: University of the Sunshine Coast

 

A kutyákat menhelyekről választják ki, s ráadásul a munkakutyák olyan jellemű és tulajdonságú állatok köréből kerülnek ki, amelyeket egyébként pont ezek miatt nehéz gazdihoz juttatni: nyüzsgő, energiával teli, kíváncsi, túlzottan is játékos ebeket keresnek a kutatók. A kutyákkal kapcsolatos feladatokban az IFAW (International Fund for Animal Welfare – Nemzetközi Állatjóléti Alap) segíti a kutatócsoportot.
A keresőkutyák jelenleg azokon a területeken segítik a koalák visszatelepítését, ahol a tűzvészek pusztítása nyomán eltűnt ez a rejtett életmódú állat. Mivel a koala meglehetősen sok ürüléket hagy maga után, így ebből az állat genetikai adataira, egészségi állapotára s más tulajdonságokra is fényt lehet deríteni. A kutyák abban is segítenek, hogy mennyire sikeres a visszatelepítés a tűzvész után lassan magához térő régióban.

A kutyák, amikor épp nem terepen dolgoznak, akkor családban élnek a gondozójuknál, átlag családi kutya életet. Az első kutya, Maya régóta élte a menhelyi állatok reménytelen napjait, kiválasztása után rendkívül gyorsan tanult, és minden energiáját a munkájába fektette, megtalálta élete célját azzal, hogy a koalák védelmét segíti szaglásával. Bear, aki élő koalák keresésére szakosodott, 2017-ben csatlakozott a csapathoz. Eredeti gazdái azért adták be menhelyre, mert otthon olyannyira unatkozott a kutya, hogy mindent megrágott, tönkre tett, mivel gazdái nem tudtak vele annyit foglalkozni, amennyire igénye lett volna. A koalakeresés gyökeresen megváltoztatta az életét, most kellően „lefárad” a munkája közben. Az elmúlt időszak bozóttüzeiben rengeteg koalát kutatott fel a veszélyeztetett erdőkben, s így sok állat megmentéséhez járult hozzá. Baxter, aki koalaürülék-keresővé lépett elő, szomorú hátterű állat: droggal, agresszióval és kétségbeeséssel teli környezetből mentették ki, és, bár igazi szeretetbomba, hízeleg és bújik a gondozójához, akivel él, a mai napig magán viseli a korábbi traumák nyomait. Rémálmai vannak, megriad a káromkodásoktól és a hangos zajoktól. Munkája során azonban átalakul, magabiztossá válik, az alaposság és a megfontoltság jellemző rá, minden fát körbeszimatol, mindene a vadvédelmi munka.

Dr Romane Cristescu, a keresőkutyás csoport egyik vezetője a bozóttüzek során végzett munkájukról elmondta, hogy hetekkel a tüzek után is találtak koalákat. „Egy elpusztult állatra is rábukkantunk, de találtunk égett mancsút is, ez az egyed ugyan a tűzvész rettenetét túlélte, később egy fa rádőlt és az pusztította el. Rettenetes ilyen szerencsétlen sorsú vadállatokat találni. Talán, ha a kutató csapatunk nagyobb lenne, több kutyát tudnánk a terepre kivinni, hamarabb meg is találnánk a szerencsétlenül járt koalákat.”  A kutatók a bozóttüzek után minden héten útra keltek a keresőkutyákkal, több tucat koalát találtak a leégett területeken, ezeket azután a vadvédelmi központokba vitték, ahol orvosi ellátást kaptak. Bear volt a legsikeresebb koalakereső, akiről dr. Celine Frere adjunktus, a kutyás csoport másik vezetője elmondta: „Hiába kiválóak a képességei, nem tudunk vele elég gyorsan a kívánt területre jutni, nem tudunk mindenhol jelen lenni, ahol szükség lenne ránk.”  A koalák, ha elmenekültek a tűz elől, azt követően visszatérnek eredeti élőhelyükre, de ott nem mindig megfelelőek az életkörülmények. Éhezhetnek, szomjazhatnak, problémát jelenthet számukra a hőszabályozás, ezek pedig megpecsételhetik az állatok sorsát. „Teljes csapatra lenne szükségünk, több kutyára, és ennek anyagi vonzata van.” A csoport adományokból igyekszik fenntartani magát, és a kutyákat, biztosítani a terepi munkát, amelynek egyetlen napja egy kutya és két személy számára 1500 ausztrál dollárba kerül.

A kutatócsoportnak álmai is vannak. Számtalan vadállat mozgását lehet nyomon követni jeladó nyakörvekkel vagy épp hőérzékelő drónokkal, s segíteni a civil kutatók munkáján át a veszélyeztetett fajok életét. Például a drón egy védett állatról üzenetet küldhetne a közelben élőknek, ha a birtokuk felé tart az állat, hogy amíg áthalad, zárják be a kutyájukat, más háziállatukat, a vadállat zavartalan mozgásának érdekében. Ehhez már ma rendelkezésre áll a technológia, és csupán pénz kérdése, hogy mikortól lehetne alkalmazni is. Ehhez a vadállatok befogására, jeladók felszerelésére is szükség van, s itt léphetne be a kutyák munkája is a képbe.

Bear, az ausztrál koolie
Forrás: University of the Sunshine Coast

 

Az öt éves Bear olyannyira népszerű, hogy saját Instagram oldala is van, számtalan rajongóval. Nem véletlen, az egykori hiperaktív kölyökből igen hatékony munkakutya lett, igazi szuperhős: több mint 100 koalát mentettek meg kiváló szimata és megbízható keresőmunkájával a 2019/2020-as szezon rettenetes tűzvésze idején.

Hozzászólások

Vita a farkasok létszámáról Svédországban

Vita a farkasok létszámáról Svédországban

A svéd kormány a felére csökkentené az országban élő farkasok számát, ám ez szembe megy az Európai Unió biodiverzitási szabályozásával.

Kiderítettük, miben különbözik e három kisragadozó

Kiderítettük, miben különbözik e három kisragadozó

Nyest, nyuszt vagy hermelin? Mindhárom karcsú, őshonos kisragadozónk, első ránézésre valóban nehéz megkülönböztetni őket egymástól, pedig hasznos lehet a különbségek szemrevételezése, elég csak arra gondolni, hogy akad köztük vadászható és védett faj is.

Szigliget várát elhagyva, erdőn, mezőn át a Szent György-hegyig mentünk

Szigliget várát elhagyva, erdőn, mezőn át a Szent György-hegyig mentünk

Az Országos Kéktúra egyik legszebb szakaszát, a Badacsonytördemictől Tapolca vasútállomásáig tartó túranapot mutatjuk be.

Szikesek parányai

Szikesek parányai

Extrém élőhelyek kapcsán elsőre mélytengeri füstölgők, felszíni hévforrások vagy az antarktiszi jégpáncél alá zárt tavak világa jut eszünkbe, pedig hazánk sincs szűkében olyan élőhelyeknek, melyek nem kis kihívások elé állítják lakóiikat.

Ettől lehetnek eszesek a lábasfejűek

Ettől lehetnek eszesek a lábasfejűek

A polipok, kalmárok, tintahalak intelligenciájukról híresek, s két új kutatásból kiderül, minek köszönhetik ezt, a gerinctelenek körében rendkívüli képességüket.

National Geographic 2022. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket