Tibor2024. április 14., vasárnap
Természet

Emberi segítséggel visszatelepülhet egy smaragdzöld futóbogár

National Geographic Magyarország

Egyetlen kaliforniai megye az otthona a rendkívül ritka bogárfajnak, amelyet helyi kutatók igyekeznek újra elszaporítani.

Forrás: Wikipedia

Kevesebb mint egy négyzetkilométeres területen él már csak Santa Cruz megyében az a kb. egy centis cicindéla (a futóbogarakhoz tartozó ragadozó, ismertebb nevén homokfutrinka), a Cicindela ohlone, amelynek fémesen fénylő smaragdzöld szárnyfedői talán újra gyakrabban megvillanhatnak a dél-kaliforniai napfényben. A 2001 óta védett bogár élőhelye a partvidéki préri néhány apró maradvány gyepfoltja, s most 43 példányukat a Kaliforniai Egyetem (Santa Cruz) kutatói, diákjai, és számos cicindélaszakértő közös munkája eredményeként ezen állatkákat már több mint 10 éve nélkülöző helyszínre telepítették át. A bogarakat egy, az egyetemhez tartozó természetvédelmi területről, s két másik élőhelyről fogták be, ahol stabil az állománya, és szeretnék újra megtölteni velük a megüresedett élőhelyfoltot.

„A ritka fajokkal az a legnagyobb gond, hogy bármelyik populációjukat megsemmisítheti számukra bármilyen szempontból kedvezőtlen év” – mondta Chad Mitcham, az USA Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának biológusa. „A bogarunk élőhelyének mérete jelentősen csökkenne bármely populációja eltűnésével.” A cicindéla számára alkalmas élőhely összességében ma már nem éri el az egy négyzetkilométert, így a bogárra leselkedő kihalás veszélye valós.
Valószínűleg Dick Arnold rovarász lehetett az utolsó, aki a Soquel közelében lévő védett területen látott még élő bogarat jó 10 évvel ezelőtt. „Sajnos az élőhelyi körülmények megváltoztak, ahogy a közeli területek ingatlanfejlesztése zajlott” – mondta 40 éve ritka rovarokkal foglalkozó szakember.

Ha sikerülne újra stabil populációt létrehozni a régi élőhelyen, az igen fontos lenne a teljes faj megóvása szempontjából is, magyarázta Tara Cornelisse, az egyetem egykori doktorandusza, aki e bogár védelmével foglalkozik több mint tíz éve. „Az áttelepítéssel kialakítandó populáció biztosítékot jelent a faj számára”

A bogár számára kedvezővé tett élőhely, lecsupaszított talajfolttal. A felvételen épp szabadon engednek néhány egyedet a smaragdzöld bogárból.
Forrás: University of California Santa Cruz / Lynn overtree

 

Az ohlon cicindélák valószínűleg jóval nagyobb területen élhettek egykor Santa Cruz környékén, mielőtt még az építkezések, ingatlanfejlesztések miatt az élőhelyük feldarabolódott és összezsugorodott. Azok az élőhelyfoltok, amelyeknek megszűnt az összeköttetése a többi élőhelyfolttal, önmaguktól már nem tudnak visszanépesülni, és ez a faj egészének kihalásához vezethet, a mostani projekt ezen kíván változtatni, segítséget nyújtva a bogárfajnak. Mark Ogonowski, a vadvédelmi szolgálat szakembere elmesélte, hogy még 2016-ban fogalmazódott meg benne az ötlet a visszatelepítésről Grey Hayes ökológussal közösen (aki szintén a santa cruzi egyetemen doktorált). „Grey úgy gondolta, hogy egy megfigyelt, és gondosan menedzselt területre érdemes lehet visszatelepíteni a bogarat, és ennek kivitelezése céljából felvette a kapcsolatot számos szakértővel” – mondta Ogonowski.

Kézzel fogtak be 16 hím és 27 nőstény bogarat a szakemberek az egyetemhez tartozó védett területen és további két, stabil populációt hordozó élőhelyen. A régi-új élőhelyet hónapokkal korábban elkezdték előkészíteni számukra a helyi területkezelő szakemberek, eltávolították az elszáradt füvet, lehullott avart, és kihúzkodták a gyomokat, így biztosították a faj számára a túléléshez nélkülözhetetlen csupasz talajt.

A cicindéláknak nyílt terepre van szükségük a vadászathoz, itt tudják „lerohanni” a kiszemelt áldozatukat, és itt tudnak petéket rakni is a talajba mélyített kis üregekbe. A környéken e bogárfaj évezredeken át együtt élt az ohlone őslakos népcsoporttal, róluk kapta a nevét is a faj (a bogárhoz hasonlóan a népcsoportnak is igencsak lecsökkent a létszáma).

A bogár peterakására alkalmas csupasz talaj, amelyben az állat kis üregeket tud kialakítani utódai számára.
Forrás: University of California Santa Cruz / Alex jones

 

Matt Timmer kezeli a cicindélák egyik élőhelyét, a Glenwood Védett Területet két évtizede a bogarak, illetve a környék ritka növényei, állatai védelmére alapították. Itt a gyepet szarvasmarhákkal legeltetik, s a marhák taposta ösvények teszi lehetővé a bogár számára a jó, csupasz talajú élőhelyet, ahol képes vadászni. Ennek köszönhetően a cicindéla vígan él – azonban ez a terület kicsiny. „Az európaiak érkezése előtt itt csomós füvű területek váltakoztak csupasz talajjal, azonban a telepesekkel idegenhonos növényfajok és állatok érkeztek, s megváltoztatták a partvidéket. Most igyekszünk a korabeli körülményeket visszahozni, s a legeltetéssel állítjuk elő azt a csupasz talajt, amelyet az egykor itt élő patások biztosítottak.”

A cicindéla a vadászathoz a talajon várakozik, s kiváló látásának köszönhetően azonnal észreveszi a közelébe tévedő hangyát, legyet, s egyetlen sprinttel ráveti magát az áldozatra. „Olyanok, mint egy smaragd ékszer, a kardfogú macskák fogára hasonlító rágókkal. Az embereket már a puszta látványuk is örömmel tölti el” – magyarázza Cornelisse (aki az alábbi videóján azt rögzítette, ahogyan két cicindéla egy hernyót fal).

Az USA és Kanada területén száznál is több cicindéla-faj él, s közülük öt súlyosan veszélyeztetett. Barry Kinsley, aki négy évtizede vizsgálja e bogarakat úgy véli, sikeres lehet az áttelepítés. „Bizonyítékaink vannak arra, hogy a lárvák áttelepítése sikeres, és hamarosan kiderül, hogy vajon a felnőtt bogarakkal is ez lehet-e az eredmény. A gerincesekkel ellentétben a cicindélák képesek genetikailag és biológiailag is megerősödni, ha az élőhely számukra alkalmas. Ha megkétszerezzük az élőhelyüket, akkor jó esélyeink vannak.”

A szabadon engedett bogarakat folyamatosan figyelik is, és jó jel, hogy már nem sokkal a kiengedésük után vadászó és párzó bogarakat is láttak a kutatók. Ha sikeres lesz a mostani áttelepítése, továbbiakat is végez majd a csoport. „Az ohlone cicindéla a rovarok védelmének nagykövetfaja lehet, és segít megőrizni a parti préri egykori egészségét is” – tette hozzá Mitcham.

Ingyen kecskék osztanak egy olasz szigeten

Ingyen kecskék osztanak egy olasz szigeten

Az egyetlen feltétel, hogy a leendő tulajdonosnak magának kell befognia a szigeten kószáló állatok közül a kívánt példányokat.

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Bár a klímaváltozás hatására több lesz a polip, az óceánok további melegedése veszélyezteti az állatok túlélését.

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

A Csendes-óceán trópusi, keleti részének mélyén élő állatokat egy brit expedíció során látták.

Nem halljuk a békák sikolyát

Nem halljuk a békák sikolyát

A brazil Atlanti-esőerdőben honos béka ultrahangokat bocsát ki félelmében, amelyeket az ember nem hall, ám a ragadozói igen.

A lakosság segítségét kéri az MME

A lakosság segítségét kéri az MME

A Tavaszi természetles során nemcsak madarakat, hanem többek között hüllőket és lepkéket is meg kell figyelni.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket