András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Természet

A vadlovak birodalma: Pentezug

2020.06.09.NG
National Geographic Magyarország

A világban az egyetlen, jelenleg is élő, valódi vadló a Przewalski ló. Egy nemzetközi fajvédelmi program keretében hazánkban is él közülük néhány száz, a Hortobágy szívében.

Forrás: Ozogány Katalin
A Mongóliában honos ló mindig vadon élt. Nagyjából úgy viszonyul mai házilovainkhoz, mint a farkas a kutyához. Egyik legfontosabb társállatunk vad testvére, nem is olyan régen mégis a kihalás szélére került.
Ám abban, hogy a vadló története fajvédelmi sikersztorivá vált, nagy szerepe van Magyarországnak is, ugyanis a Hortobágyi Nemzeti Park egy elkerített területén, Pentezugban él a Przewalski lovak legnagyobb félvad állománya.
Pentezugi vadlórezervátum: a Polturás nevű szikes tavon kelnek át a vadlovak
Forrás: Tanyi Bence
Ha elég csapadékos a tavasz, májusban kamillába borul a puszta. Ekkor születnek a vadló csikók is.
Forrás: Ozogány Katalin
1969-ben a szabad természetből kihaltnak nyilvánították a fajt, de megmentéséről nem mondtak le a szakemberek, és az állatkertekben megmaradt tucatnyi egyedből kiindulva tervszerű tenyésztési programok indultak, e program keretében kerültek az első vadlovak Pentezugba, 1997-ben.
A rezervátum küldetése kettős: a vadlovak megőrzése és a fokozottan védett élőhely ökológiai fenntartása. A nádasokkal, szikes tavakkal és zsombékosokkal mozaikosan váltakozó szikes puszta flóráját évezredekkel ezelőtt is nagytestű legelő patások tartották egyensúlyban, ezért két eredetileg őshonos, de régen eltűnt fajt telepítettek a területre ’97-ben: vadlovakat és rekonstruált őstulkokat. A kitűnő élőhelynek köszönhetően mindkét faj egyedszáma növekedésnek indult, és az állatkertből importált, 22 vadlóból jó 20 év alatt közel 300 lett.
A patások legelésének és taposásának köszönhetően a nádasok megnyíltak, a nyílt vízfelületek azóta védett vízimadaraknak adnak életteret, és a pusztán újra költ a ritka ugartyúk és a túzok.
A csődörök sokszor kemény harcot vívnak háremükért, hogy elkergessék a kancáikra pályázó agglegényeket.
Forrás: Ozogány Katalin
Pentezug emberi beavatkozástól mentes, a vadlovak sem takarmányt, sem vizet nem kapnak, mindezt maguknak kell megkeresniük a 3000 hektáros területen, ahogy ezt eredeti élőhelyükön is tennék. A hó alól is kikaparják patájukkal a füvet. Különösen kedvelik ilyenkor a terület egyik jellemző növényét, a veresnadrág csenkeszt, ami akár 5 fokig képes növekedni, így télen is megfelelő táplálékot biztosít számukra.
Bár Pentezugban tenyésztési program zajlik, az állatok párválasztásába nem avatkoznak be, a kancák maguk döntik el, hogy melyik csődör háreméhez csatlakoznak. Az utódok 2-3 évesen hagyják el szülői háremüket, így kerülik el a beltenyésztést. A fiatal kancák ekkor egy új háremhez, a mének pedig egy agglegénycsapathoz csatlakoznak, ahol 6-8 éves korukig készülnek a háremcsődör szerepére. A lovak ösztönös párválasztása olyannyira eredményes, hogy a pentezugi állomány beltenyésztettsége alacsonyabb, mint azon állományoké, ahol a genetikai változatosság alapján, mesterségesen állítják párba az egyedeket.
Rendkívül szociális faj. A baráti kapcsolatok egyik jele a kölcsönös vakarózás: egymás hátát vakargatják ott, ahol maguknak nem érnék el.
Forrás: Korbely Attila

A pentezugi rezervátum kiváló lehetőséget nyújt a vadlovak megfigyelésére, kutatására, hogy az itt megszerzett tudás birtokában hatékonyabban lehessen őket vadon megőrizni. A lovak életmódja Pentezugban ugyanis közel természetes, mégis rengeteg információt szereznek róluk a szakemberek: a nemzeti park munkatársai születésüktől fogva figyelemmel kísérik az összes egyed sorsát. A vadlovak hozzászoktak a kutatók jelenlétéhez, így megzavarásuk nélkül figyelhető szociális viselkedésük, nyomon követhetőek a háremek és agglegénycsapatok változásai, a ménes vándorlásai. Minden lótól DNS-mintát vesznek, így ismertek a lovak közötti rokoni szálak, és a beltenyésztés csökkentése érdekében egyedeket cserélnek más tenyésztési központokkal. A vadonba visszatelepítendő állatokat is genetikai alapon választják ki az EEP (European Endangered Species Programme) nemzetközi szervezet ajánlása alapján

A hortobágyi ménesnek tehát kulcsszerepe van a Przewalski ló jövőjében: a genetikailag egészséges, kontrollált állományok a biztosítékai ugyanis annak, hogy akkor is fennmaradhasson a faj rendkívül értékes génállománya, ha Mongóliában az orvvadászat és hibridizáció miatt sérülne a vad populáció. Vérfrissítésként már eddig is több egyed jutott el Pentezugból Mongóliába, néhány éve pedig harminc egyed transzportálásával alapító tagjai lettek egy új oroszországi állománynak.

A Przewalski ló alkata a házilóénál kisebb, zömökebb, erőteljesebb, nyaka vaskos, színe a fakótól a barnáig terjed. Legfontosabb ismertetője az álló sörény, ami csak nagyon rossz kondíciós állapot esetén dől oldalra. Háta szíjalt: a sörénytől a farokig vékony sötét sáv húzódik a gerinc vonalán (ez a bélyeg egyes primitív házilófajtáknál is megfigyelhető). Erre merőleges a váll vonalában megjelenő sötétebb, elmosódott sáv a vállkereszt. Hasi oldala világosabb, amit fecskehasnak nevezünk. Pofája mindig világos, többnyire fehér, szeme körül világos okuláré látható.
Forrás: Ozogány Katalin
Tízezer évvel ezelőtt még a vadlovak ménesei úgy kóboroltak Eurázsia sztyeppéin, akár a szavannákon a zebrák. Az emberek térhódításával, a folyamatos vadászat és a meginduló domesztikáció következtében, azonban drasztikusan visszaszorultak. Évszázadokra eltűntek a szemünk elől, csak a Mongol-fennsík legkietlenebb, lakatlan tájain maradt észrevétlen egy maroknyi populáció. Óriási szenzáció volt, mikor 1878-ban Nyikolaj Przsevalszkij lengyel származású orosz felfedező, a cári hadsereg ezredese a kőkori barlangrajzokra nagyon hasonlító lovakra bukkant Mongóliában. Az ezredes által elejtett példányt Poljakoff szentpétervári muzeológus vizsgálta meg, és azonosította a kihaltnak vélt eurázsiai vadlovat. Felfedezőjük tiszteletére Przewalski lónak (Equus ferus przewalskii) nevezte el.
Forrás: Korbely Attila

Jelenleg nagyjából 2200 egyede él világszerte, ebből több mint 800 újra élvezi a mongóliai puszta szabadságát, a sikeres visszatelepítésnek köszönhetően. Ám még korántsem mondhatjuk, hogy a faj jövője biztosítva lenne. Ez az egyedszám még mindig nagyon alacsony. Továbbra is rendkívül fontos az életképes, Mongólián kívüli állományok fenntartása, ahol az egyedek biztonságban és gondos genetikai felügyelet mellett szaporodhatnak, mint a hortobágyi Pentezug Vadlórezervátumban.

Kapcsolódó cikkek:
A baglyok védelmében
Hazai természeti értékeink védelme

A National Geographic és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ közös vállalása, hogy bemutassa hazánk védett állatfajainak történetét. Cél, hogy a minél többen bepillantást nyerjenek a természetvédelmi munkába, kiemelve azokat az összefogáson alapuló tevékenységeket, melyek eredményeként egy-egy faj fennmaradását sikerült előremozdítani.

Készült az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

2023. november asztrofotója: Ezüst dollár az égen

2023. november asztrofotója: Ezüst dollár az égen

Tenerife szigetének páratlan égboltjáról sikerült az égbolt egyik legfényesebb extragalaxisát megörökíteni.

A világ legritkább patkánya

A világ legritkább patkánya

Először született fotó a világ legritkább patkányáról, a vangunu-szigeti óriáspatkányról, amely a Salamon-szigeteken él - egyelőre.

Szavazzunk az Év természetfotósa közönségdíjára!

Szavazzunk az Év természetfotósa közönségdíjára!

A Londoni Természettudományi Múzeum szervezésében meghirdetett Év természetfotósa verseny közönségdíja 25 fotó közül kerül majd ki, a nekünk tetszőre szavazhatunk is már.

Papagájok nyelvjárásai

Papagájok nyelvjárásai

Európai városokban, a behurcolásuk után, itt meghonosodott papagájok hangjait hasonlították össze.

A rákok és a szárazföldi életmód

A rákok és a szárazföldi életmód

Egy nemrégiben közzé tett kutatásban azt mérték fel, hogy a mai szárazföldi életmódú rákok miként váltottak át a vízi közegükről a szárazföldire.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket