Ottó2022. július 02., szombat
Természet

Hangulatos tájak, gasztronómiai ínyencségek az Őrségből

2020.07.29.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Alig pirkad az ég alja, mikor felmászok a Körtike tanösvény mellett magasodó vadlesre.

Őrségi táj hajnalban
Forrás: Balogh Boglárka

Erősen markolom a korlátot, még csúszik a falépcső, mikor felérek, lesöpröm a hajnal könnyeit a padról, csendben leülök, és a táj meghittségét figyelem.
Kis idő múlva három fiatal őz lép ki a sűrűből. Kecses nyakukat magasra emelik, beleszippantanak a levegőbe, és elindulnak a réten. Talán az enyhe szellő viszi el az emberszagot feléjük, mert hirtelen megtorpannak, egyenesen a lesre néznek, majd nekiiramodva a fenyvesnek, átvágtatnak a fűben.

Forrás: Balogh Boglárka

 

A reggeli nap már szárítja a harmatot, így én is nekiindulok a Szalafőről induló, Pityerszeren befejeződő 6 kilométeres útszakasznak, a Körtike tanösvénynek. Senki nincsen a kavicsos útvonalon, csupán néhány méhecske zümmög a fák közt. A környék jellemző élőhelye, a száraz kaszálók és az elegyes erdők váltják egymást, a táj mozdulatlan, mintha csak én lennék ezen a világon.

Körtike tanösvény
Forrás: Balogh Boglárka

 

Az Őrségben a főszezon ugyan áprilistól kezdődik, de a kirándulóhelyek egész évben  népszerűek, ráadásul a nemzeti park igazgatóság munkatársai speciális természetismereti túrákat is szerveznek, melynek során a laikus számára észrevétlen értékkel ismerkedhetünk meg.

Utam a szőcei láprétre vezet tovább, rálépek az épített pallósorra, az idő szítta fadeszkák néhol már imbolyognak, az illesztésnél itt-ott átsejlik a víz. A Nemzeti Park évtizedekkel ezelőtt emeltette, hogy taposással ne károsítsák az érdeklődők a rétek különleges élővilágát.

Szőcei láprét
Forrás: Balogh Boglárka

 

Szőce első okleveles említése még 1286-ból származik, amelyet a krónika II. Henrik német-római császár 1051-es magyarországi hadjárata kapcsán említ. A falu határát két történelmi út is érintette, egyik a Borostyánkő, másik a középkori Székesfehérvárt Itáliával összekötő Katonák útja volt.
A völgyben elterülő szőcei tőzegmohás láprétet úgy tartják nyilván, mint az ország egyetlen tőzegkákás lápját. A sajátos klimatikus és hidrológiai viszonyok, az évszázadokon átívelő hagyományos gazdálkodás együttesen tette lehetővé, hogy az utolsó jégkorszakhoz köthető növényfajok fennmaradhattak.

Immár kétkeréken tekerek, mikor Őriszentpéter református templomát magam mögött hagyom, s bár izzadságcseppek gyöngyöznek a homlokomon, észre sem veszem. Minden figyelmemet a dimbes-dombos táj különleges hangulata köti le. Magyarszombatfára, a fazekasok falujába tartunk, hogy megismerjük ezt a máig élő népi mesterséget.

Az immár 226 km kijelölt kerékpárútvonallal büszkélkedő Őrségben a kerékpáros turizmus igen fontos szerepet kapott az utóbbi években.

Megérkezve Magyarszombatfára, a Fazekasház portájára, leszállok a bicajomról, nekidöntöm a járgányt az egyik fapadnak és besétálok a vígan zöldellő udvarra. A három helyiségből álló boronafalú, zsúpfedeles, füstös konyhás lakóházban 1922-ig Cseke János fazekas élt.

Az 1790-ben épült ház a Veleméri-völgy fazekasságának állít emléket, bemutatva egyrészt magát az életformát, másrészt azokat a korongokat és edényféleségeket, amelyek a 19. század végétől a 20. század közepéig Magyarszombatfán és környékén készültek.

Mit együnk az Őrségben?   

Az egész napos kirándulás után, bizony megéhezik az ember. Alig várom, hogy leüljek a falusi hangulatot idéző portán, és megkóstoljam a szalafői Horváthné Tamaskó Ildikó messze földön híres főztjét.

Dödölle kapros tejföllel
Forrás: Balogh Boglárka

 

Házigazdám sürög-forog, épp pirítja a dödölléket. Közben mosolyogva meséli az érdeklődőknek, hogy ez a krumplis fogás a magyar konyha egyik olyan tájjellegű, szénhidrátban gazdag étele, amely az ország egész területén ismert, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el.
Nagyanyám csak cinkének hívta Szabolcsban, Baranyában és Somogyban gánica, míg a palócoknál ganca a becses neve. A földekre induló parasztok reggelije volt, ezzel dolgozták végig az egész napot.
A főtt krumpliból és búzalisztből gyúrt masszából gombócokat szaggatnak, serpenyőben ropogós kérget sütnek rá, majd zsírban pirított hagymával, szalonnával és kapros tejföllel tálalják. Szalafőn tökmagolajos káposzta is kerül mellé a tányérra.

A kiadós ebéd után mai napom utolsó állomására, Ispánkra, a csokoládéműhelybe igyekszem. Hirtelen borul el az ég, úgy dörög, csattog, mintha háború dúlna a haragos istenek között.

Forrás: Balogh Boglárka

 

Diónyi jégdarabokat dobálnak a lentiekre, a fákat hajtogatja a szél, a bús szarvasmarhák panaszosan bőgnek az esőben. Mikor Erős György mesebeli boltjába végül megérkezem, egy lélek sincsen rajtam kívül, úgy tűnik, mindenkit elijesztett a mennydörgés.
A csokoládéműhelyben forró kávé, csillogó szemek, és olyan mennyei pralinék várnak bennünket, amelyek bárhol a világon megállnák a helyüket.
Ahogy Gyuri meséli, egy véletlen folytán került Ispánkra. Egy családi kirándulás során hazafelé tartva megpillantotta az Ispánka feliratú táblát, és mivel nagyon megtetszett a zsákfalucska neve, ráadásul egy teremtett lélekkel sem találkoztak, tudta, hogy Ákos fiuknak, aki autista, kiváló hely lesz ifjúkora eltöltéséhez.

Erős György híres gyümölcsaszalója
Forrás: Balogh Boglárka

 

Az édességekben a helyi ízek és különlegességek is megjelennek: amit a telek ad, legyen az fűszer, gyógynövények, gyümölcs.

Aki járt már hazánk legnyugatibb csücskében, az tudja jól, hogy a völgyek és dombok harmonikus váltakozása, a kaszálókon felgombolyított bálák, a minden faluban felbukkanó újabb csoda mennyire változatos élményt kínál.

Az őrségi híres tökös-mákos rétes
Forrás: Balogh Boglárka

 

Itt még teljes pompájában gyönyörködhetünk a ránk hagyott természetben, napestig járhatjuk az ösvényeket, és degeszre tömhetjük magunkat a tökös-mákos rétessel, hisz mindenkinek tartalmas kikapcsolódást kínál a Hármashatár ölelésében fekvő terület.

Hozzászólások

Eleven lámpások százai az éjszakában

Eleven lámpások százai az éjszakában

Az élőlények fénykibocsátó tudománya, a biolumineszcencia egyszerre mindennapos és varázslatos jelenség. Varázslatos, hiszen gyönyörű látvány, amikor egy kis állat földereng, ragyogni kezd az éjszakában.

Fekete rigó vagy seregély?

Fekete rigó vagy seregély?

Vannak olyan madárfajok, amelyeket hajlamos az ember összetéveszteni. A következő pár részes sorozatban róluk szeretnék írni. Egyik ilyen madár a fekete rigó (Turdus merula) és a seregély (Sturnus vulgaris).

Kétmillió vén fa is élhet Nagy Britanniában

Kétmillió vén fa is élhet Nagy Britanniában

Korábban úgy vélték, csak alig tized ennyi lehet a legöregebb korba lépett fák mennyisége a szigetországban.

Már szavazhatunk a 2023-as Év madara cím jelöltjeire

Már szavazhatunk a 2023-as Év madara cím jelöltjeire

Két cinegefaj mérkőzik meg a nádirigóval a jövő évben kiemelt figyelmet kapó madárfaj címéért, mindhárom állat a nádasok lakója.

2022. június asztrofotója: Együttállás a tanúhegyek felett

2022. június asztrofotója: Együttállás a tanúhegyek felett

Pirkadatkor a Hold a Fiastyúkkal és a Vénusszal találkozott az emblematikus látóhatáron.

National Geographic 2022. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket