Dániel, Daniella, Lőrinc2024. július 21., vasárnap
Természet

Mit csinál egy igazságügyi természetvédelmi szakértő?

2020.08.11.Bajomi Bálint
National Geographic Magyarország

A beszélgetésünk során még nem gondoltam, hogy ez lesz az első és utolsó találkozásom Pataki Károllyal.

Forrás: Getty Images

2019. április 4-5. között részt vettem a Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia (MTBK) 12. rendezvényén, az Igazságügy és Természetvédelem Műhelytalálkozón. Itt a természetvédelemben dolgozó gyakorlati szakemberek, illetőleg az igazságügy területén munkálkodó igazságügyi szakértők találkoztak. Két interjút is készítettem a rendezvényen. Az egyik már megjelent itt a National Geographic honlapján. A másik interjú, amelyben Pataki Károllyal beszélgettem, félkész állapotban fiókban (azaz a számítógépemen) maradt. Sajnos interjúalanyom 2019. szeptember 13-án elhunyt. Rá emlékezve most közöljük az alábbi beszélgetést. A cikk végén található egy rövid ismertető Károly életútjáról, egy kollégájától. Sajnos Károly már nem olvashatja a vele készült beszélgetést, de különleges munkájáról szóló beszélgetést most megosztom önökkel.

Pataki Károly okleveles gépészmérnökként, környezetvédelmi szakmérnökként 30 éven át a Magyar Mérnöki Kamara környezetvédelmi szakértője és igazságügyi környezetvédelmi szakértő volt. 2005 – 2011 között a Magyar Környezetvédelmi Egyesület főtitkára, 2011-től az Egyesület választmányának tagjaként, 2013-tól a Műszaki Igazságügyi Szakértői Testület tagjaként tevékenykedett. 2017-től haláláig az újjáalakult Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Szakmai Tagozatának elnöki tisztét töltötte be. Vezetőként, szakértőként a környezetminőségre mint az emberi jóllét alapjára tekintett, amelyet különböző szakterületek képviselői csak együttesen tudnak megóvni. 
Írta: Varga Csaba

Hogyan kapcsolódik az igazságügynek a természetvédelemhez?
Mind a kettő meglehetősen tág fogalom. A kettő legfontosabb közös keresztmetszete az igazságügyi szakértői tevékenység. Az igazságügyi szakértők szakmai testülete a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara több évtizedes múltra tekint vissza: 1996-ban alakult meg. 2017 lényeges fordulópont volt a testület életében: a kisterületi kamarák helyett egy országos kamara alakult, ez a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara. Emellett akkor született meg a törvény is, amely a magyar igazságügyi szakértői munkáról szól. A kamarán belül összesen 13 szakmai tagozat van. Ezek közül az egyik a Környezetvédelem, természetvédelem, vízügy nevet viseli. Meglehetősen széles szakterületet fog át mind a környezetvédelem, mind a természetvédelem, mind a vízügy területén. Nagyon sok a hasonlóság a természetvédelmi és a tagozat más szakterületein végzett igazságügyi szakértői munkában.
Tehát a tanulságok, a tapasztalatok szélesebb körben hasznosíthatók. És ez vice versa is igaz, azaz a természetvédelmi igazságügyi szakértői munka területén hasznosíthatók a többi szakterületen szerzett tapasztalatok. Amivel a tagozat foglalkozik, gyakorlatilag összefogja és támogatja a Magyarországon az igazságügyi szakértői névjegyzékben a három szakterületen bejegyzett valamennyi igazságügyi szakértő munkáját. Ez az igazságügyi szakértői névjegyzék nyilvános, és az Igazságügyi Minisztérium vezeti. Mégpedig név szerint, adatokkal, és azzal, hogy mely szakértő milyen kompetenciával rendelkezik. Jellemzően a rendőrség, az ügyészség, a bírósága névjegyzékből választja ki azt a szakértőt, akit éppen az adott eljárásnál kirendelni. De fontos ebből a szempontból a megelőző időszak alatt végzett munka, ismertség is. Tehát számos esetben a bíróság azonos szakértői körből rendeli ki az adott szakértőt.

Pataki Károly
Forrás: Bajomi Bálint.

 

Nézzük meg, hogy mivel foglalkozik egy természetvédelmi területen dolgozó igazságügyi szakértő. Ki kéri föl, miből áll a munkája?
Mind a három jogterületet érinti a természetvédelmi igazságügyi szakértői munka. A leggyakrabban olyan büntetőeljárások során, jellemzően a nyomozóhatóság rendeli ki a szakértőt, amikor természetkárosítás történik.

Említette a három jogterületet. Kérem részletezze egy kicsit, hogy mit kell róluk tudni.
Nevesítve: polgári, közigazgatási és büntetőjog. A polgári jogterület lényege, hogy valamiféle érdeksérelemre kerül sor, amely a polgári jogrend szerint minősítendő, értékelendő. Ezek jellemzően a birtokvédelmi, szomszédjogi, kártérítési típusú, jellegű ügyek. A közigazgatási területen egy adott közigazgatási eljárás végén keletkező határozat bírósági felülvizsgálatára kerül sor, és ott rendelik ki az igazságügyi szakértőt. Én személy szerint a büntetőeljárások körét ismerem jobban, miután részt vettem ebben – például az azbesztszennyezéshez kapcsolódó büntetőeljárásokban. Ezek rendkívül súlyos következménnyel járnak, hiszen ott nem csak az azbesztüzemben dolgozók egészsége károsodott, hanem a környezetben lakóké is. Az azbeszt egy súlyosan rákkeltő anyag, a lappangási ideje 10-15 év. És éppen ez a súlyosság az, ami a büntetőeljárást megalapozza. Nagyon-nagyon sok sajátossággal bír ez az eljárás, hiszen pont a lappangási idő miatt nagyon nehéz megtalálni az igazi felelőst. Mert ezek az üzemek általában már befejezték tevékenységüket, de maga az azbeszt jelen van még utána is azon a területen. Maga a bontási tevékenység is különös óvatosságot igényelne.

A természetvédelem területéről tud mondani egy példát?
Az azbeszt száll a porral, és ez beteríti nemcsak a lakókörnyezetet, hanem a természetes környezetet is. Ebből a szempontból nagyon-nagyon súlyos tud lenni.
A természetvédelmi szakértői munka területén jellemzően olyan beruházásokról, útépítésekről van szó, amelyek védett területeket érintenek. Az egyik érdek amellett munkálkodik, hogy egy adott út a lehető legrövidebb útvonalon, leggyorsabban épüljön el. És ez nehezen elképzelhető természetkárosítás nélkül. Ezek tehát infrastrukturális beruházások. De ide tartoznak azok a fajta létesítmények is, amelyeknél, ha nem is közvetlenül, de közvetetten jelenik meg egy probléma.
Én kiemelném a szélerőműpark-építést is, miután itt egymással ütköznek bizonyos érdekek. Egyfelől van egy megújuló energiára vonatkozó igény, és ugyanakkor azt tudni kell, hogy egy szélerőműpark létesítése, amelyik 16-20 vagy még több szélkerékből áll, az adott tájra meghatározó hatást gyakorol. És emellett ezeknek a szélkerekeknek zaja is van. Tehát meglehetősen nagy a hatásterületük. Itt tehát a tájvédelem és a környezetvédelem együtt jelenik meg; a kedvező hatás nem hozható létre olyan módon, hogy egy másikat ne rontson.

A kamarában dolgozó szakértők egy adott területnek tulajdonképpen a tudományos szakértői, tehát nem jogászok, ugyanakkor bírósági tárgyalásokon is részt vesznek.
Azt kell mondjuk, hogy itt egy picikét mintha borulna a mérleg. Tehát az igazságügyi szakértőtől elvárt, hogy a szakterületéhez tartozó joganyagot ismerje, annak birtokában legyen. A jogásztól, most nem a bíróra gondolok csak, hanem a felek jogi képviselőjére is, nem várt el az, hogy a szakmát ismerje, nem is az a dolga, hiszen minket a bíró azért rendel ki, hogy szakértelmünkkel segítsünk. Ugyanakkor sokszor van nehéz helyzetben a szakértő, aki ismeri a joganyagot, ugyanakkor a szakértői véleménye során az érvelésnél neki tilos jogászkodnia. Tehát szakvéleményt kell, hogy készítsen, csupán a tényekre hagyakozva. Van amikor a dolog nem választható külön, hogy ez idáig jog kérdés, onnan pedig szakkérdés. Ebben az esetben szakértőnek ezt jelezni kell a kirendelő felé, akár a bíróság, akár a rendőrség felé, hogy ebben a vonatkozásban az ő álláspontja szakmai szempontú megközelítése annak a jogi kérdésnek, és nem tisztán jogi elméleti megközelítése.
Tehát azt megtiltani, hogy a szakértő a szakértői véleménynél ne hivatkozzon jogszabályra, butaság lenne, de ugyanakkor a szakértőnek mindig tisztáznia kell azt, hogy ő nem akar eldönteni egy peres ügyet, hanem a tényeket akarja bemutatni. Van egy hajlandóság a kirendelő hatóság részéről, hogy a szakértőt rávezesse arra, hogy jogkérdésben is nyilatkozzon. Itt nagyon óvatosan kell a szakértőnek lenni, mert hogyha ezt megteszi, akkor etikai vétséget követ el. Tehát nem lehet megtenni. Megkerülni sem kell a kérdést, hanem szakmai szempontból kell alátámasztani. Ilyen tipikusan jogkérdés az, hogy egy adott károsodás az olyan mértékű, hogy büntetőeljárást megalapoz, vagy pedig csak szabálysértési eljárást alapoz meg; jelentős, vagy nem jelentős a beavatkozás. Ebben azért véleményt kell tudni mondania.

Írta: Bajomi Bálint – bajomi.eu 

 

 

Hozzászólások

Nem okoz algavirágzást a hőség a Balatonban

Nem okoz algavirágzást a hőség a Balatonban

Július eleje óta tart a kánikula, és a Balaton vize is igen meleg.

Ritka növény található Sümeg határában

Ritka növény található Sümeg határában

A csepleszmeggy virágzása olyan, mintha fátyol terítené be a körülötte lévő tölgyfák lábát.

Egyedülálló lehetőség rejlik az állatkertekben

Egyedülálló lehetőség rejlik az állatkertekben

Dominik Ryser, a Zürichi Állatkert kommunikációs vezetője természetvédelemről, az intézmény által végzett oktatási munkáról és jövőbeli tervekről beszélgetett Lajtár Lilivel.

Szabadon engedték a sérült dédpapa teknőst

Szabadon engedték a sérült dédpapa teknőst

A Bubba nevű példányt három hónapja találták meg legyengült állapotban.

Ennek köszönheti elegáns pettyeit a tüskésrája

Ennek köszönheti elegáns pettyeit a tüskésrája

A kék szín a természetben igen különleges, számos élőlény alkalmazza, azonban olyan, hogy kék pigmentmolekula, nem létezik.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket