Kristóf, Jakab2024. július 25., csütörtök
Természet

A Magas-Tátra úttalan útjainak ismerője

2020.08.27.NG
National Geographic Magyarország

Dr. Komarnicki Gyula, bár végzettsége szerint ügyvéd, és nagy cégek vezérigazgatójaként dolgozott, igazán híressé a magas-tátrai hegymászásairól és csúcshódításairól vált, a 20. század kezdetén. Halálának évfordulójára van ma.

Forrás: Wikipedia

1885. február 22., Budapest, apja lengyel származású, anyja magyar. Bár testvéreivel és szüleivel gyakran nyaraltak a Tátrában, a csúcsok meghódítása később vált szenvedéllyé. Nagy hatással volt rá Jankovics Marcell hegymászó, 1903-ban megjelent  Úttalan utakon című könyve. 1906-ban testvérével, Románnal utcai öltözetben és cipőben, elindultak megmászni a Lomnici-csúcsot, a Magas-Tátra egyik legmagasabb pontját. Ez akkoriban nem kezdő alpinistáknak való feladat volt, sokáig megmászhatatlannak tartották. (1940 óta már felvonóval megközelíthető.) Ők feljutottak a csúcsra, és ha már arra jártak, eldöntötték, hogy kerülnek egyet, és a Zöld-tónál meglátogatják ismerősüket. Ehhez egy életveszélyes ereszkedést hajtottak végre, és a szabad ég alatt töltötték az éjszakát, de szerencsésen megérkeztek úti céljukhoz. Meghatározó élmény lehetett ez a kaland Komarnicki számára, mert a következő évben már két első mászást hajtott végre.

A 22 éves alpinista a Magyar Turista Társaság Egyetemi Osztályában megtalálta azt a fiatal társaságot, akikkel a Tátrában barangolni, és új utakat felfedezni lehetett. Az anyaegyesület és az úgynevezett „Egyetemiek” között azonban elhidegülésre került sor, amikor egy fiatal társuk lezuhant és szörnyet halt. A nézetkülönbségekből fakadóan a csapat kivált a Társaságból, és 1908-ban a BETE (Budapesti Egyetemi Turista Egyesület) külön szervezetként kezdte meg alpinista tevékenységét. Népszerűsítették a síelést, és a mászással ötvözve a téli túrák speciális műfajára, „csúszásmászásokra” is vállalkoztak. Komarnickit választották első elnöküknek, aki 34 évvel később egy ünnepi előadásán így emlékezett vissza elindulásukról: „A tátrai csúcsok első megmászásának klasszikus kora akkor már lejárt; a Tátra valamennyi jelentősebb orma már gazdára talált s ami ezen a téren még hátramaradt, az már csak a tallózás volt; csak itt-ott akadt még egy-egy alárendeltebb jelentőségű, kisebb sziklatornyocska, amely még legyőzőjére várt (…) De ezzel együtt kezdődik a Tátra hegymászófeltárásának újabb fejezete. Most, amikor már minden orom meghódolt az ember előtt, a hegymászók figyelme az egyes ormoknak falai és gerincei felé irányul.”

Ebben a munkában vállalt nagy részt Komarnicki, aki 1906 és 1914 között a legnagyobb hegymászók közé tartozott, és egészen 1942-ig járta a hegyeket. Még 80 éves korában turistaként is vissza-visszajárt. A Magas-Tátrában minden csúcsot több új útvonalon megjárt és 143 első megmászással büszkélkedhetett, de ezen kívül látogatta az Alpokat és a Dolomitokat. Leggyakrabban testvérével és a szintén híres mászó Grósz Alfréddal indult útnak.

„Bennünket már fiatalságunk korában hozott egymáshoz közel a Tátra szeretete. Minden idealizmusunkat neki szenteltük, életünknek az adott tartalmat, hogy mind mélyebben igyekezzünk behatolni rejtelmeibe. De ezt nem csak szórakozásból tettük. Hamar felismertük, hogy e téren magasabb feladatok várnak reánk, munkánkat magasabb célok szolgálatába kell állítanunk. Én mindig beismertem, és a mai napon is örömmel akarok arról tanúságot tenni, hogy Te e téren mindenben; úgy a Tátra sziklavilágában, mint apostoli munkánkban messze előbbre való voltál, – mindig csodálattal figyeltem meg, hogyan szólal meg kutató munkádban a Tátránk és egykor ott élt elődeinknek megalkuvást nem ismerő szeretete,” – vallott Komarnicki Gyula Grósz születésnapi köszöntésében a közös szenvedélyükről.

Ám nemcsak lábában volt a hegység minden ösvénye, hanem fejben is kész domborzati rajzokat készített a Magas-Tátráról. Sőt, a legendák szerint sziklafalakat, ormokat, gerinceket és völgyeket csupán a részleteik alapján is felismerte. 1945 után, mint osztályidegent és magas rangú tisztviselőt kitelepítették, nem mászhatott, de képzeletben folyton járta a hegyeket. 1928-tól a Magyar Államvasutak, utána pedig 1944-ig a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság vezérigazgatója volt, ezért érte őt utol az internálás. Tudását örökül hagyta az új generációknak, ugyanis jeleskedett a kedvenc hegységéről születő szakirodalom létrehozásában. Komarnicki egykori iskolatársával, Serényi Jenővel, együtt szerkesztette a Turistaság és Alpinizmus című folyóiratot. A lap hamar országos népszerűségű turistamagazinná vált, egyik állandó szerzője, majd későbbi szerkesztője volt Hensch Aladár. A hegymászó és profi síelő irodalmi stílusban írt az alpinizmusról, s a Zöld-tavi csúcsról szóló cikke írói pályázatot nyert. Íme egy kis kedvcsináló a Magas-Tátrához 1916-ból:
„Micsoda gyönyörűség is az, midőn egy-egy komolyabb vállalkozás előtt lázas izgatottsággal sétálgat az ember a menház ajtaja előtt s nézi azokat a nagy hegyeket, leheveredik a csöndes, sötét tükrű tengerszem partján a puha zöld pázsitra, melyet vidám tarkasággal lepnek el a havasi vadvirágok százszinü bájos fejecskéi s fürkészve kutatja át tekintetével a szemben emelkedő borzalmas falakat, a lenyugvó nap bucsupirjában fürdő szürke gránitgerinceket, hogy megkeresse rajtuk azokat a magasba vezető keskeny utakat, melyeken át másnap el fog jutni a szeplőtelen tiszta hegytetőkre, hol a legnagyobb gyönyörűség, a legtisztább öröm vár reá, a nagy hegyek gigászi világa.”

Komarnicki a hegységről szerzett nagy tudását könyvbe rendezte és kiadta az első A Magas Tátra hegymászó kalauza című kötetét, amelyhez a következő előszót írta:
„Legyen ez a könyv, amelyet a Tátra barátainak kezébe adok, hűséges kísérőjük, vezetőjük a bércek világának úttalan útjain. Segítse őket minél többet bepillantani e fenséges, nagy hegyek titkaiba, hogy emlékeik nyomán mindinkább megerősödjön bennök az az érzés, amely annyiunk szívében él: a Tátra szeretete.”

Elkészítette a ma már muzeális értékű első 1:50 000 méretarányú német-magyar nyelvű Magas-Tátra térképet. Majd a sok évnyi tanulmányozás után, fiatal hegymászókat is bevonva a friss háttérér információk gyűjtésébe, nekifogott a Magas-Tátra hegyvilága kötetsorozathoz, amelyhez 80 ívnyi megrendelést kapott a kiadótól. Ezt az igényt később 30-ra csökkentették, ami rosszul érintette Komarnickit, és már nem maradt ideje újra rendezni a kéziratot. Ekkor már 90-ik évében járt, elesett, és 1975. augusztus 27-én meghalt. A könyvet barátja és tisztelője, Bucsek Henrik szerkesztette át, és adták ki három évvel később posztumusz kötetként.

Írta: Ádám Eszter

Hozzászólások

Erre figyeljünk, ha kerti madáritatót hozunk létre

Erre figyeljünk, ha kerti madáritatót hozunk létre

A forró, száraz időjárás kedvenc madarainkat is gyötri.

A légszennyezés jobban árt a beporzóknak, mint a növényevő rovaroknak

A légszennyezés jobban árt a beporzóknak, mint a növényevő rovaroknak

Több szempontból is romlik a helyzet a légszennyezett környezetben, az ember számára jótékony hatású rovarok szenvednek, a kártékonyakat pedig nem zavarja az átalakulás.

Röptében mérték meg a denevér szívverését

Röptében mérték meg a denevér szívverését

Most először sikerült vadon, szabadon élő denevérek szívverését megmérni azok hétköznapi élettevékenysége során.

Letartóztatták Paul Watsont, a Sea Shepherd alapítóját

Letartóztatták Paul Watsont, a Sea Shepherd alapítóját

A szélsőséges módszerekkel küzdő Sea Shepherd elsősorban a bálnavadászat ellen harcol.

Nagyon durva parlagfűszezon várhat ránk

Nagyon durva parlagfűszezon várhat ránk

Július utolsó hétvégéjén veheti kezdetét a szezon.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket