Illés, Margaréta2024. július 21., vasárnap
Természet

Hamarosan itt a sünbarát útvonaltervező

2020.09.21.NG
National Geographic Magyarország

Izgalmas állomásához érkezett 2020-ban a 11 éves Vadonleső program: a lakosság által beküldött több ezer adat alapján olyan útvonaltervezőt készítenek, ami az utakon kóborló sünökre is figyelmezteti a sofőröket.

A keleti sün hazánkban 1901 óta védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.
Forrás: Koncz-Bisztricz Tamás

 

A védett tüskések mindennapjaiba és a hazai projekt részleteibe Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense és a Vadonleső program szakértője kalauzolja el az olvasókat.

A mesékben sokszor látni olyat, hogy egy sün piros almát cipel a hátán. Tényleg van ilyen?
Úgy félig meddig. A sünök a fogazatuk alapján alapvetően rovarevők, de gyakorlatilag minden mást is megesznek, amihez hozzáférnek, és aminek viszonylag nagy az energiatartalma. Az alma ugye nem olyan tápláló számukra, mint mondjuk egy jó zsíros csimasz, de tény, hogy ilyenkor ősszel mégis rájárnak a lepotyogott gyümölcsökre is, pláne ha egy kicsit megerjedtek. Egy-egy ilyen esetben szó szerint berúgva kötekednek, puffognak, hörögnek, dülöngélnek, aztán elalszanak.

Az ilyenkor hallható röfögés miatt hívjuk őket sündisznónak?
Abszolút, sőt régen a magyar népnyelv szerint kétféle sün is létezett. Amelyik békésen ballagott a falu főutcáján, nyújtott orral, magában kaffogva, ahogy a kutyák szoktak, az volt a sünkutya. Amelyik pedig összegömbölyödött, behúzta az orrát és röfögésszerű tiltakozó hangot hallatott, az volt a sündisznó. Herman Ottó volt az, aki helyre rakta ezt az egész történetet, a kettő ugyanis valójában egy és ugyanaz, a keleti sün.

Voltak más tévedések is velük kapcsolatban?
A sünök párzása például Arisztotelész óta rejtély volt. Mivel a görög filozófusok a világ történéseit empirikus módon próbálták megközelíteni, Arisztotelész is belehelyezkedett a sünök világába, és azt mondta, hogy az állatok ugyan általában hátulról párzanak, de ha a sünlányok hátul is tüskések, akkor ő bizony a sünfiúk helyében nem hátulról próbálkozna. Így tehát a sünök, akárcsak az emberek, szemből párzanak, hasukkal egymás felé fordulva. Ezt az elképzelést egészen a 19. század elejéig mindenki evidenciának tartotta.

De akkor nem így van?
Természetesen nem, a nőstény ugyanis le tudja simítani a tüskéit, hogyha arról van szó. Ha pedig nem tetszik neki a lovag, akkor tud harcos, tüskés amazon is lenni. Aztán az is sokáig kérdés volt, hogy szegény sünmamának micsoda kín lehet megszülni a sünkölyköket, mert hát milyen tüskések. Ma már persze jól tudjuk, hogy a tüskék születéskor még puhák, gumiszerűek és hófehérek, és csak világra jövetelük után 12-20 órával kezdenek el megkeményedni, oxigén hatására.

A sünök jellemzően a kerítések mentén mozognak, ott igyekeznek elsettenkedni a kutyák elől. Nem feltétlenül azért, mert egy kutya komolyabban bántani tudná őket, de ha az éjszaka nagy részét azzal kell tölteniük, hogy össze vannak gömbölyödve egy dühös kutya alatt, akkor nem tudnának táplálkozni.
Forrás: Horváth Tibor

 

És miért szeretik annyira a településeket?
Valójában mi emberek csalogattuk be őket a kutya, macska etetésével és a komposztálással, ahogy az énekesmadarakat is a téli etetéssel. Az angol kutatók ezzel kapcsolatban már azt is megvizsgálták, hogy konkrétan melyik az a macskatáp, amit a legjobban szeretnek a sünök, és az mit tartalmaz. Aztán nagyon szeretik az utcákat is, hiszen a lámpákra jövő rovarok lepotyogva terített asztalt jelentenek számukra, de az is előnyös, hogy a településeken nincs ellenség. Igaz ugyan, hogy a kutyák megugatják őket, de mivel a sünöknek kötélből vannak az idegeik, ilyenkor csak összegömbölyödnek és máris minden rendben. Más ellenség nincs, illetve van, és ezek az autók.

Azokra hogy reagálnak?
Sajnos úgy, mint minden támadó ellenfélre. Összegömbölyödnek, felfújják magukat, és azt mondják, na gyere, gyere, megküzdünk. Ilyenkor sajnos általában ők húzzák a rövidebbet.

Mérhető valahogyan, hogy ezek az elütések mennyire gyakoriak? 
A 11 éve működő Vadonleső programunkban játékos formában próbáljuk az embereket arra buzdítani, hogy a hétköznapokban megfigyelt, könnyen felismerhető fajokkal kapcsolatos élményeiket osszák meg velünk is. A majdnem 13 ezer beküldött hasznos adat alapján azt látjuk, hogy a vadonlesős fajok közül messze a keleti sün a legnépszerűbb. Nemcsak azért, mert ezt látják leggyakrabban a hétköznapi emberek, hanem mert ez az az állat, amivel ki jobban, ki kevésbé, de valamiféleképpen interakcióba kerül. Épp ezért mindenki örömmel meséli el, hogy eteti, vagy nézi, ahogy eszi a macskájával együtt a macskatápot, vagy ahogy vezeti a sünmama a sünkölyköket. Viszont sajnos arra is felfigyeltünk, hogy a beküldött adatok 40 százaléka elütött sünökről szólt.

Mit kezdtek ezekkel az adatokkal?
Megnéztük, hogy ezek az elütések hol és mikor, azaz településen vagy lakott területen kívül, illetve milyen évszakban és milyen napszakban történtek. Ahhoz, hogy teljesen leképezzük a valóságot, megkerestünk olyan kollégákat is, akik a forgalomintenzitást mérik, illetve erre vonatkozó adatbázisokkal, térképekkel rendelkeznek, hiszen nem mindegy, hogy egy adott süngázolás nagy forgalmú úton, ritkán használt erdei úton, vagy két falu közötti úton történt. Az adott útszakaszokat tehát súlyozni tudtuk sünveszélyesség szempontjából.

Ez az egész országra vonatkozik?
Mivel a legtöbb beküldött adat a fővárosból érkezett, először Budapest süntérképét rajzoltuk meg, aztán jött a többi nagyváros. Most egy olyan matematikai modellezésen dolgozunk, amivel a meglévő sünelterjedési adatokat a különböző élőhelyjellemzők és különféle paraméterek bevonásával országos szintre tudjuk extrapolálni.

Budapest sünveszélyeztetettségi térképe.
Forrás: Bakó Botond

 

Találtak kiemelt időszakot, amikor több gázolás történt?
Két csúcsidőszakot tudtunk megfigyelni. Az egyik a kora tavaszi párzási időszak, amikor elsősorban a hímek keresik a nőstényeket, és általában rohangálnak össze-vissza, szerelmesek, meggondolatlanok. A másik pedig a nyár végi időszak, amikor a kölykök már kirajzanak, és elindulnak megkeresni a saját új területüket. Az utóbbi esetben tehát főként a fiatal, azévi sünök esnek nagyobb számban az autók áldozatává.

Mire tudják felhasználni ezeket az információkat?
A távlati célunk egy olyan útvonaltervező alkalmazás, amelyik bizony adott időszakban, adott útszakaszon figyelmezteti az autóst, hogy na, most este van, figyelj kicsit oda, sünök lehetnek az úton. Ebből is látszik, hogy a Vadonleső nem csak egy l’art pour l’art dolog, hiszen a beküldött adatok ténylegesen hasznosulnak. Az embereknek már az egy élmény, hogy a térképen megkereshetik azt a bokrot vagy házoldalt, vagy azt a sziklát, ahol látták az adott fajt, és letehetik oda a saját jelüket. Hát még ha látják, hogy a beküldött adatokat tudományos és gyakorlati célokra is fel tudjuk használni.

A sünök összegömbölyödve akár egy lejtőn is legurulhatnak, ha ott támad rájuk a ragadozó.
Forrás: Potyó Imre

 

Sérült vagy magára hagyott kölykökkel kapcsolatban is kapnak bejelentéseket?
Ilyenkor azt szoktuk javasolni, hogy először nézzük meg, visszamegy-e értük az anyjuk. Ha egy jó darabig nem történik semmi, akkor nyugodtan megfoghatjuk őket és intézkedhetünk, hiszen erre van jogszerű eljárás. A fővárosiak például elvihetik a Fővárosi Állat- és Növénykert Sünispotályába egy kis papírdobozban ezeket a mentett sünöket, és egyéb védett állatokat is, hiszen ott befogadják, feltáplálják, állatorvosi ellátást kapnak, majd ha lehet szabadon engedik őket. A vidékiek pedig a területileg illetékes nemzeti park igazgatósághoz forduljanak telefonon. Ha mindenképpen táplálni akarjuk őket, mert azt látjuk, hogy ki vannak száradva, akkor hígított bébitápszerrel etessük őket, mert a tejtől hasmenést kapnak és akár el is pusztulhatnak.

Most az őszi időszakban mire figyeljünk velük kapcsolatban?
Ők is alszanak téli álmot, ezért nagyon fontos, hogy sünbarát kertet alakítsunk ki. Ennek az egyik legfontosabb része, hogy ilyenkor ősszel hagyjunk a komposztáló közelében vagy valahol a kert végén egy nagyobb rőzseköteget, gally- vagy levélköteget, hogy be tudjanak ez alá húzódni. Ott egy kis hálófészket fognak építeni maguknak, majd összegömbölyödnek, és a legtöbbször családjukkal együtt, biztonságban alusszák át a téli hónapokat.

Az interjút készítette Dr. Farkas Alexandra

Hozzászólások

Egyedülálló lehetőség rejlik az állatkertekben

Egyedülálló lehetőség rejlik az állatkertekben

Dominik Ryser, a Zürichi Állatkert kommunikációs vezetője természetvédelemről, az intézmény által végzett oktatási munkáról és jövőbeli tervekről beszélgetett Lajtár Lilivel.

Szabadon engedték a sérült dédpapa teknőst

Szabadon engedték a sérült dédpapa teknőst

A Bubba nevű példányt három hónapja találták meg legyengült állapotban.

Ennek köszönheti elegáns pettyeit a tüskésrája

Ennek köszönheti elegáns pettyeit a tüskésrája

A kék szín a természetben igen különleges, számos élőlény alkalmazza, azonban olyan, hogy kék pigmentmolekula, nem létezik.

Különleges módszerrel vadászik madarunk

Különleges módszerrel vadászik madarunk

A szürke légykapó, ahogy neve is sugallja, a légyvadászat mestere.

Több száz medvét lőhetnek ki Romániában

Több száz medvét lőhetnek ki Romániában

Romániában több ezer medve él, az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket