Antal, Anett2024. június 13., csütörtök
Természet

Nem bogaras, rovarfotós: Rahmé Nikola

2020.11.13.NG
National Geographic Magyarország

Minden embernek, így a fotográfusoknak is megvan a maga hitvallása: egy Magyarországon letelepedett szír orvos fiának, Rahmé Nikolának a rovarok.

Sphyracephala europaea (európai nyelesszeműlégy) Ezt az egzotikus küllemű légyfajt 1997-ben írták le magyar kutatók a Tisza déli szakaszáról. Rokonai a trópusokon honosak.
Forrás: Rahmé Nikola

 

Gyerekkorod óta vonzanak a rovarok. Miért pont ezek a nem igazán kedvesnek mondott állatok?
Szerintem mindenki úgy születik, hogy vonzódik, érdeklődik az őt körülvevő élőlények iránt. Bármi iránt kialakult iszony, félelem, undor tanult, felvett tulajdonság. Tehát vannak, akik félnek, iszonyodnak, vannak közömbösek (nagy többségben) és egyesek különös vonzalommal vannak az ízeltlábúak világa iránt. Én ez utóbbiak táborát gazdagítom.

Eresus hermani (deres bikapók). Nemrégiben leírt bikapókfaj a Budaörsi Kopárokról. A hímek tavasszal láthatók sziklagyepeken. Védett.
Forrás: Rahmé Nikola

 

Tehát e téren minden jöhet: rovar, bogár. Van kedvenced e kategóriákon belül?
Ha fotózni megyek, akkor sok mindent figyelmen kívül hagyok, hiszen vannak preferált csoportjaim. Persze szívesen fotóznék mindent, de akkor nem maradna idő azokra a rovarcsoportokra, amelyeket szeretek. Sokszor eleve célzottan megyek terepre, hogy adott rovarfajokat megtaláljak és lefényképezzem.

Melyek ezek a preferált rovarcsoportok?
Elsősorban a bogarak, a legyek és egyes hártyásszárnyúak. Persze a bogarakon és kétszárnyúakon belül is vannak olyanok, amelyeket szívesebben keresek. Ilyenek például a nagyfutrinkák, cincérek, díszbogarak, vagy egyes légycsaládok.

Pipunculus sp. (csupaszemlégy-faj) Ezek az apró termetű, néhány milliméteres legyek kabócák élősködői.
Forrás: Rahmé Nikola

 

Mióta is tart ez a szenvedély?
Nagyjából 17 éve, bár az első évek munkáját még komolytalannak mondanám.

Gondolom, technikailag is „be kellett rendezkedni” a miniatűr világ megörökítésére. Milyen felszereléssel vágtál bele és ma mivel dolgozol?
A brand most is ugyanaz, amivel kezdtem, inkább csak a kelléktár bővült. Nincs nagy választékban objektívem, leggyakrabban egy 100-as makróval és a Canon MPE-65 makrójával dolgozom, ez utóbbi a 24×36 milliméteres szenzorra 5-szörös nagyítást is tud. Ebben a tartományban terepen ritkán használom, leggyakrabban az 1-szeres és a 3-szoros leképezés között. Tehát van egy full frame váz, néhány optika és vakuk, valamint különféle segédeszközök.

Olvasni rólad olyat hogy „mikroszkopikus” fotózásban is jártas vagy. Ez a kimagaslóan részletgazdag fotókra értendő? Mégis: hogyan éred el ezt? Van egyedi módszered, trükköd?
Ez a kifejezés az extrém nagyításra értendő, nincs méregdrága mikroszkópom. A különleges nagyítást kihuzattal és néhány spéci mikroszkópobjektívvel érem el. Ezek az objektívek a hagyományos (átvilágítós) mikroszkópok tárgylemezhez közel eső optikái. Az ilyen felvételek sosem terepen, élő állatokról készülnek, hanem otthoni körülmények között, preparátumokról. A nagy nagyítás miatti rendkívül szűk élességi tartomány megköveteli az úgynevezett fókuszsorozat (focus stacking) eljárást, amely ugyan élő állatokkal is lehetséges, de csak jóval kisebb nagyításban

Pont a fókuszsorozat lett volna a következő kérdésem: mit fed ez a megoldás?
Több, vagy akár nagyon sok, különböző élességi síkban exponált kép utólagos, szoftveres kombinálása. Általa egy nagy mélységélességű, borzasztóan részletgazdag képet kaphatunk.

Ennél egyszerűbb trükk az objektívfordítás – ezt akár terepen is be lehet vetni. Szoktad alkalmazni ezt vagy túlhaladott megoldásnak látod?
Terepen azért nem használok fordított objektívet, mert a meglévő makróobjektívjeimnek megvan az az előnye, hogy a rekeszt nem kell folyamatosan szűkebbre állítva tartani, így a keresőben, vagy az élőképen a lehető legvilágosabb képet kapom. Exponálásnál aztán persze a beállított értékre ugrik be a rekesz. Ez kétségtelenül előny a megfordított objektívekhez képest.

Ha már terepmunka. Hogyan választasz fotóshelyet? Lehet naiv gondolat, de a legyek gyakori előfordulása miatt ez talán egyszerű lehet.
Mostanában a célzott fajokat keresve választom ki, hova megyek. Korábban, voltak évek, amikor kora hajnali fotózáshoz lakóhelyemhez közeli réteket szemeltem ki.

Hedychrum rutilans (méhfarkas-fémdarázs) Magyarországon gyakori fémdarázsfaj, lárvája a méhfarkas nevű darázs lárváját, valamint annak táplálékát fogyasztja.
Forrás: Rahmé Nikola

 

Akkor itt is érvényes a szabály: ki korán kel, szép fényekre lel?
Igen. De esetemben sosem a beeső fények hatásával való játék dominált, én inkább a minél realisztikusabb láttatás felé törekedtem. A hajnal azért volt fontos, mert az olyankor még mereven pihenő rovarokat meg lehetett örökíteni a fókuszsorozatos módszerrel. Az apróságok fotózása szerencsére minden napszakban lehetséges, csak a technikát változtatom, ha éppen aktív rovart szeretnék fényképezni.

Ma már a gyors zárakkal, magasabb ISO-val könnyebb a dolog. Mégis kihívás rovarokat fotózni, miért?
Bizonyos rovarokat kihívás, másokat kevésbé. Ezért látni sok pályázaton hétpettyes katicabogarat, vagy ájtatos manót. Vannak ritka fajok, és vannak gyakoribb, de nagyon fürge fajok. Tehát a viselkedésüket ismerni kell. A rovarok kültakarója is jelent némi kihívást, nagyon soknak fémes hatású a felülete vagy nagyon fényesen feketék. A fémdarazsak fürgék is, sok közülük meglehetősen ritka, és amint azt nevük is mutatja, fémes felületük van, a legkülönbözőbb színekben pompázhatnak. De hasonlóak a díszbogarak is, ők is gyorsan szárnyra kapnak, ha megzavarják őket. A futrinkák ugyan nem repülnek el, de nehéz őket nem rohanás közben fotózni. Sötét, vagy fekete színben nagyon sok rovarfaj „pompázik”, de hogy egy példát is említsek, a ganéjtúró bogarak ilyenek.

Carabus ullrichii (rezes futrinka). Az egyik gyakori nagyfutrinkánk, a hegy- és dombvidék erdeiben találkozhatunk vele. Védett.
Forrás: Rahmé Nikola

 

Népszerű a makrózás. Miért az?
Valóban népszerű. A műfaj relatíve olcsó, a téma pedig szó szerint itt hever a lábunk előtt. Nincs szükség méregdrága felszerelésre, és nincs szükség hosszas cserkelésre, vagy várakozásra egy lesben.

Vagyis akár egy mobiltelefonban lévő LED-fény és némi derítés – mondjuk fénymásolópapírból – elegendő? Állványra is szükség lehet?
Állványra akkor van szükség, ha már kicsit komolyabb géppel fotózunk. Telefonhoz nem kell állvány, annak a mikroméretű szenzorja nem igényel sok fényt, viszont a felbontás nagyon gyenge lesz. Persze lehet egy gombostűfej méretű szenzor 40 megapixeles, de ott még nem tartunk, hogy az ilyen képekből A4-esnél nagyobb nagyítást érdemes csinálni. Fényképezőgépek esetén is akkor kell az állvány, ha természetes fénnyel szeretnénk fotózni.

Természetes fényt kell deríteni? Beszéljünk kicsit a világításról!
Én a direkt napsütötte témáktól hidegrázást kapok. Nagyon-nagyon lapos szögben kell hogy jöjjön a napfény ahhoz, hogy az már élvezhetővé tegyen egy képet. Felhős, vagy borult időben kellemesen lágyak a fények makrózáshoz, az erős fényeket azonban muszáj szórni (deríteni).

Mesterséges fényekkel szoktál világítani?
Igen, mostanában egyre gyakrabban. Vakut. A LED-et nem próbáltam még terepen.

Mesterséges világításon felül milyen személyes, vagy általános trendjei vannak mostanság a rovarfotózásnak?
Nagyon sokan használják már a fókuszsorozat technikáját. Ezt nevezhetjük általános trendnek.

Hogyan látod a makrózás jövőjét, és a fotózás terén a sajátodat? 
A sajátomat nem látom, folyton változik, mi érdekel, változik a megközelítés, és változik a látásmód. A makrózás elképesztően széles műfaj lett, és tovább nő a sokfélesége. A technika is egyre több eszközt kínál, hogy mindenki megvalósítsa azt, ahogyan ő is szeretné láttatni az apróságok világát.

Interjút készítette: Sarusi István

Hozzászólások

Kétszáz év után tértek vissza a vadlovak a kazah sztyeppére

Kétszáz év után tértek vissza a vadlovak a kazah sztyeppére

A Przewalski-lovak egykor a kihalás szélén álltak, csak a nemzetközi védelmi programnak köszönhetően sikerült megóvni őket.

Európa legkisebb fecskéjét figyelhetjük meg hazánkban

Európa legkisebb fecskéjét figyelhetjük meg hazánkban

A partifecske legnagyobb telepei a Felső-Tiszánál találhatók.

A hópárduc is legel

A hópárduc is legel

Minden macskagazdi tudja, hogy a cicák kizárólagos húsevő voltuk ellenére is szívesen legelnek néha füvet, egy új kutatás feltárta, hogy ezt egyes nagy termetű rokonaik is megteszik.

A szemét és a klímaváltozás miatt mondanak le a vándorlásról a gólyák

A szemét és a klímaváltozás miatt mondanak le a vándorlásról a gólyák

Van, ahol már fel sem kerekednek a fehér gólyák hagyományos vándorlásukra.

Így gondoskodik a magoncokról egy orchidea

Így gondoskodik a magoncokról egy orchidea

A hazánkban is honos erdei ujjaskosbor (Dactylorhiza fuchsii) példányai segítségével tárták fel azt a módszert, ahogy az épp kicsírázott magoncok segítséget kapnak.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket