Adorján, Adrián2024. március 05., kedd
Természet

Délre vonulnak-e a kanadai ludak telelni?

National Geographic Magyarország

A válasz igen, de nem ilyen egyszerűen. Észak-Amerika növekvő külvárosi régiói kiváló élőhelyet biztosítanak e madarak számára, s a ludak népességrobbanást is tapasztalhatnak.

Forrás: Andrew Chin/Getty Images

A kanadai ludak ikonikus, V alakú csapatai 24 óra alatt akár 2400 kilométert is repülhetnek, vagy épp korlátlanul kószálhatnak a helyi irodanegyed parkjában. Az utóbbi években az USA és Kanada egyre több lakosa észrevehette, hogy ezek a zajos, fekete-fehér fejű madarak egész évben a golfpályákon, gyepeken vagy más zöld területeken maradnak. Lehet, hogy az egyre enyhébb telek, a könnyű külvárosi megélhetés miatt felhagytak a délre vonulással? Sok esetben igen a válasz, ám a helyzet ennél összetettebb, számolt be a nationalgeographic.com.

A klasszikus esetben az USA déli államaiban telelt csapatok tavasszal északra indulnak, visszatérnek a sarkvidékre vagy annak közelébe, ahol fészket raknak és szaporodnak. Szeptemberben és októberben aztán újra délnek indulnak csapataik, az új generációval kiegészülten. Az átlagosan 24 évig élő madarak életük során két tucatszor végigrepülik a teljes vonulási útvonalukat, s ugyanazokon a pihenő helyeken állnak meg út közben.

Kanadai lúd (Branta canadensis)
Növényevő madár, átlagos élethossza 24 év, teste 75-110 cm hosszú, szárnyfesztávolsága 120-170 cm. Tömege 2,9-8,9 kg lehet, állománya növekszik, természetvédelmi státusa nem fenyegetett.

Mielőtt az európaiak letelepedtek Észak-Amerikában, volt olyan csoportjuk, amely nem vándorolt. E populációk a Nagy-tavaktól a Sziklás-hegységig terjedő területen fészkeltek, s telente csupán annyival mentek délebbre, hogy élelmet és nyílt vízfelületet találjanak. Azonban az európaiak megérkeztek s felfedezték, ezeket a nem vándorló ludak könnyű prédának bizonyulnak, s az 1900-as évek elejére majdnem teljesen sikerült őket kiirtaniuk.

Mintegy fél évszázaddal később a természetvédelmi aktivisták és kormányzati ügynökségek visszatelepítették e régióba a fogságban szaporított madarakat, segítette a populációkat a néhány megmaradt vadon élő csapat, s ezzel a nem vándorló kanadai lúd népesség meglepően stabillá vált.

Ma ezek a legalább 4 kilós madarak minden kanadai tartomány, s az USA minden kontinentális állama területén megélnek, állományuk növekszik. Az 1950-es években mintegy egymillió élt az USA-ban, ez a létszám azóta 7 millióra duzzadt, a Kanadai Vadvédelmi Hatóság becslése szerint. (A madárfaj hasonló sebességgel szaporodik Európa és Új-Zéland területén is, e helyeken viszont inváziós fajnak számítanak a kanadai ludak.)

Míg az 1970-es években csupán a nem vándorló ludak 10 százaléka élt a két fő vándorlási útvonal, az atlanti partvidék és a Mississippi völgye közelében, ma jó 60 százalék állandóan itt lakik.

„Rendkívül sikeresek voltak” – mondta Paul Curtis, a Cornell Egyetem populáció-ökológusa. Nemcsak a városi és külvárosi területek nyújtanak kiváló életteret és élelemforrást a ludak számára. A kutatások szerint a helyben maradó ludak fészekalja népesebb és hosszabb ideig is élnek e madarak, mint vándorló rokonaik. „Ideális élőhelyet teremtettünk számukra” – tette hozzá Curtis.

Gyeden lévő szülők
A kanadai lúd vándorlását különösen nehéz megfigyelni, még a szakemberek se tudják megkülönböztetni a vándorló s a nem vándorló egyedeket azok külleme alapján, a populációk is keverednek, szaporodnak egymással.

Ezen felül előfordul, hogy a generációk óta, vagy épp a soha nem vándorló ludak egyszer csak szárnyra kapnak és elindulnak a sarkvidékre, ahol táplálkoznak, vedlenek – e folyamatban évente lecserélik az evezőtollaikat a kanadai ludak.

Michigan déli részén a műholdas nyomkövetővel vizsgált ludaknál, ha a fészekalj elpusztult, a madarak több mint fele elindult Kanadába. Egy másik vizsgálat szerint a New York, Pennsylvania és Vermont államokban élő állandó ludak 44 százaléka vándorolt északra, ha nem volt fiókája.

Egy lúd minden évben ugyanazon irodaépület előtt fészkelt Torontóban, mígnem egyik évben elvesztette a tojásait. Eztán Québec legészakibb részére repült, a sarkvidék peremére. „Ha megmaradtak volna a tojásai, egész nyáron az iroda előtt lettek volna ő is” – mondta Christopher Sharp, a Kanadai Természetvédelmi Szolgálat biológusa, aki e madár mozgását jeladó révén követte. A szóban forgó madár ősszel egy csapattal repült délnek, s a Chesapeake-öböl térségében egy marylandi vadász vetett véget az életének. Ez a kb. 4200 kilométeres út nem egyedi egyáltalán, még azon ludak körében sem, amelyek generációk óta nem vándoroltak.
„Ezek azok a madarak, amelyek sziszegnek rád, ha besétálsz az irodaházba, aztán egyszer csak a sarkvidékre repülnek, ahol vedlenek, egy olyan vad területen, amennyire vad csak lehet valami Kanadában” – mondta Sharp.

Idegesítő ludak
Ezek a nem vándorló ludak nem zavarják meg az ökoszisztémát, a többi vadállatot, azonban nekünk, embereknek már problémát jelenthet az együttélés velük. Nemcsak agresszíven viselkednek velünk szemben, hanem beszennyezik az ember által használt területeket, mint pl. a játszóterek, sportpályák, kikötők, vagy a golfpályák. Egy 50 egyedből álló lúdcsapat 2,2 tonna ürüléket termel egy év alatt. Az elűzésükre zajkeltő készülékeket használnak, kutyákat képeznek ki arra, hogy elkergessék a madarakat, vagy épp a Goosinator nevű távirányítható, narancsszínű járgány segítségével, amely a ludak ragadozóinak képét viseli és nagyon ijesztő számukra a megjelenése.

Azonban Curtis, aki tanulmányt is írt a ludak elleni fellépésről, elmondta, hogy nem túl hatékony a városi populációk távol tartása, mivel a madarak minden vízfelületet jól ismertek 20 kilométeren belül. „Elűzheted őket egy parkból vagy egy golfpályáról, pár napig nem jönnek, de aztán mindig visszatérnek.”

Egyes helyeken, mint a repterek, a lúdállomány valódi veszélyt jelent. Talán sokan emlékszünk arra bravúros leszállásra, amelyet Chesley Sullenberger, a US Airways 1549 pilótája hajtott végre a Hudson folyón, miután a felszállást követően egy lúdcsapattal ütközött a gép és leálltak a hajtóművei. „A repülőgépek és a ludak nem keresztezhetik egymás útját” – mondta Curtis. Ez esetben az egyetlen hatékony módszer, ha összetereljük és eltávolítjuk őket a területről, pár ember pedig nem szívesen nézi ezt.

Egy kis tiszteletet!
Sok állatbarát szívesen tölti az idejét a kanadai ludak körében, egy igen jól dokumentált pár 2019-ben a National Geographic Társaság központjánál fészkelt Washington D.C-ben. Sharp úgy véli, ezek a madarak igazán megérdemlik a csodálatunkat azért az alkalmazkodóképességért, amelyről tanúbizonyságot tesznek az ember uralta környezetben. Egyszer egy olyan rádiós jeladót viselő tojót talált, amely száz kislibáról gondoskodott egymaga (ezek a fiókák számos külön fészekalj szülöttei voltak), egy ipari park irodájának tetőzetén éltek. A tojó hónapokon át nem hagyta el a területet és nem keresett magának nyílt vízfelületet, csupán az ipari park vízelvezető árkaiban meggyűlő vizet itta és a nyírt gyepet legelte. „Ez kimondottan olyan élőhely, ahol nem lakhatna úszóhártyás lábú madár, ők viszont boldogan éltek itt” – mesélte Sharp. Hozzátette, hogy mivel e madarak egész Észak-Amerikában az emberek orra előtt élik le éves életciklusuk minden szakaszát, igen jó lehetőséget is teremtenek arra, hogy sok ember valamiféle kapcsolatot találjon a természettel.

Medvék és fenyők

Medvék és fenyők

Japánban szerzett tapasztalatok arról tanúskodnak, hogy a természetes erdőkhöz szokott medvék egészen másképp viselkednek a faültetvényekben.

A szem az evolúció tükre

A szem az evolúció tükre

A ma élő kaszáspókok feje tetején egy pár szem figyeli a külvilágot, nemrégiben találtak egy fajt, amelynek azonban embrió korában még négy további szeme is van.

Kertek vendége a vörösbegy

Kertek vendége a vörösbegy

A vidéki és városi kertekben feltűnik, a téli, tél végi napokon egy kecses mozgású, kedves kis madár a vörösbegy (Erithacus rubecula).

Pandák költöznek vissza Kínába

Pandák költöznek vissza Kínába

Tizenhét év után mondott búcsút óriáspanda párjának a madridi állatkert 2024. február 29-én, miután szaporodási szakaszuk befejeztével, legfiatalabb utódaikkal visszatérnek származási országukba, Kínába - tette közzé a hírt az MTI.

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

A különös magatartás célja az, hogy így még hatékonyabban kerülhessék el a ragadozókat.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket