Helga, Évald2023. október 03., kedd
Természet

Hiúzok Alaszkában

National Geographic Magyarország

A kanadai hiúz észak-amerikai elterjedésű ragadozó, Alaszka egész területén megtalálható, időnként azonban fura észlelések érkeznek róla.

Forrás: iNaturalist

 

A kanadai hiúz (Lynx canadensis) a mi eurázsiai hiúzunknál kissé zömökebb testalkatú, bundája vastagabb, kevésbé mintás, és hatalmasak a tappancsai – a hidegebb, havasabb környezethez való alkalmazkodás miatt. Fő zsákmányállata a hócipős nyúl (Lepus americanus), s a hiúz előfordulása, szaporulata, s általában az élettevékenységei erősen összefüggenek a rendelkezésre álló nyúl mennyiségével.

A kanadai hiúz lábnyoma
Forrás: inaturalist

Ennek pedig része az a sok évszázada ismert 10 éves ciklus, amelyet e nyulak fluktuáló mennyisége mutat. Először a Hudson-öböl Társaság kereskedelmi iratainak átvizsgálásával derült ki, mivel a prémkereskedők által összegyűjtött mennyiség 10 évente minimálisra zuhant. A nyúlpopuláció szőrmékben megmutatkozó ciklusait a hiúzok mennyisége is követte, ha kevés volt a nyúl, a hiúznak vagy nem születtek utódai, vagy ha születtek, azok nem érték meg a felnőtt kort.

A Hudson Öböl Társaság jegyzékei alapján is kimutathatóak a hiúz és a hócipős nyúl állományában a 10 éves ciklusok. A sárga színezés a nyúlprémek mennyiségét, a fekete vonal a hiúzprémekét jelzi.
Forrás: Wikipedia

Számtalan vizsgálat zajlott már, amelyben igyekeztek feltárni a 10 éves ciklus mögötti okokat, és mindegyikben arra jutottak, hogy nem a legkézenfekvőbb, vagyis nem az élelemben bekövetkező változás okozza ezt. A kutatások egyértelműen arra mutattak, hogy a ragadozóikkal való kapcsolat a meghatározó, pl. a rádiós jeladóval ellátott nyulak 81 százaléka ragadozók zsákmányaként végezte. Emlős ragadozók (hiúz, prérifarkas) elől elzárt területen élő nyulak száma a kísérletek során nem zuhant a szabadban élő társaikéval együtt a ciklus csökkenő fázisában, vagyis e ragadozók jelentik a ciklusok mögötti mozgató erőt. Amikor sok a nyúl, a ragadozók is sokasodnak, majd a sok ragadozó egyre több nyulat fog meg, így csökkenni kezd a nyulak száma. Ezt kis késedelemmel követi a ragadozók számának csökkenése. Mire a ragadozók száma eléri a minimumot, addigra a nyúl elkezd ismét jobban szaporodni, s kis idővel rá a ragadozói is. A ciklus kezdődik elölről.

A hócipős nyúl télen fehér bundát ölt, nyáron barnás-szürke, kivéve a lábait, amelyek ilyenkor is fehérek maradnak – innen a neve.
Forrás: inaturalist

 

Mike Taras, az Alaszkai Egyetem (Fairbanks) hiúzokkal foglalkozó szakembere, aki a vadállatokkal kapcsolatos oktatás és tájékoztatás felelőse a Halászati és Vadászati Hatósága alaszkai részlegénél, a hiúzok szokatlan viselkedéséről számolt be.  Ezúttal a hiúzokkal kapcsolatos élményeiről, eseteiről beszélt – s most először kellett kimondania azt a kifejezést, hogy „kellemetlenkedő hiúz”. Elmesélte, hogy igen sok hiúzt látnak az emberek Alaszka belső területein: „Nem emlékszem olyanra, hogy korábban az emberek azzal hívtak volna fel, hogy a hiúz a csirkéiket rabolta, vagy épp a kutyájukat, macskájukat támadta volna meg.” A Kanada atlanti partvidékétől egészen Alaszka csendes-óceáni partvidékéig megtalálható kanadai hiúz szinte tökéletesen kerek lábnyomokat hagy a hóban.

A kanadai hiúz időnként egészen közel merészkedik az emberhez, sokkal kevésbé félénk, mint eurázsiai rokona.
Forrás: inaturalist

 

„Ha a hócipős nyúl állománya nagy, a hiúznak több kölyke születik, ha pedig a rejtélyes 10 éves ciklusának csökkenő fázisába kerül a nyúlállomány, azt valószínűleg a hiúzok veszik észre elsőként” – magyarázta Taras.  „Ilyenkor alternatív táplálékra váltanak, például mókust vagy fajdot fognak, ám ezekből sosincs elegendő.”

Taras munkatársa, Tony Hollis Alaszka középső vidékének számos vadvédelmi régiójáért felelős területi biológus elmondta, hogy nemrégiben igen szokatlan telefonhívást kapott egy személytől: az illető arról számolt be, hogy a kutyája egy hiúzzal verekedett össze. A kutya ugyan túlélte a harcot egy költséges állatorvosi látogatásnak köszönhetően, a hiúz azonban olyan állapotban volt, hogy nála már csak az eutanázia jöhetett szóba. „1999 óta dolgozom ebben a munkakörben, de most először fordult elő ilyen” – mondta Hollis.
Gyakran jelentkeznek nála a prémvadászok, akiknek ő ad igazoló pecsétet a hiúzbőreikre (a kanadai hiúz, élőhelyének keskeny, déli sávjától eltekintve legálisan vadászható állat, állománya a legtöbb helyen stabil vagy épp növekvő). A prémvadászok tudják talán a legtöbbet erről az állatról, ezért Hollis gyakran faggatja őket az általuk látott, fogott fiatal állományról, vagy, hogy mennyi az anyjával járó kölyök. Ebben az évben nem kapott információkat kölykökről.

Fiatal kanadai hiúzok
Forrás: inaturalist

 

„Vagy nem is születtek kölykök, vagy ha igen, még a tél beállta előtt elpusztultak. Ez az első jele a hiúzpopuláció csökkenésének. Először mindig a kölykök tűnnek el” – magyarázta Hollis.

Fairbanks környékén többen is beszámoltak róla, hogy egy-egy hiúz ült a havas ösvényen és csak nézte őket – bár az emberek aggódtak, hogy valami bajuk lehet ezen hiúzoknak, Taras úgy véli, teljesen normális ez a viselkedés. „A legtöbb ember sose lát hiúzt. Szerintem, amikor csak ülnek és figyelnek, egyszerűen csak ellenőrzik a helyzetet. Az emberek általában nem találkoznak velük, de most sokat járkálnak a hiúzok, élelem után kutatva.”

Taras elmondta azt is, hogy idén télen még a saját fairbanksi otthona mellett is látott hiúznyomokat, és egy terepi útja során annak a nyomait is megfigyelte, hogy egyik hiúz egy másik hiúzból evett. Úgy véli, hogy ezek mind-mind annak a jelei, hogy a hiúzokra nehéz idők járnak majd mindaddig, míg a hócipős nyúl állománya nem kezd el ismét növekedni. Azonban ez most minden közép-alaszkai számára különös időszak. „Remek lehetőséget nyújt arra, hogy az emberek megfigyelhessék az állatokat.”

A hiúz is csak macska, és bizony szereti a napfény melegét kihasználni. Ez egyúttal arra is lehetőséget nyújt, hogy az ember gyönyörködjön az állatban.
Forrás: inaturalist

 

Hollis annyit tett hozzá, hogy valószínűleg amiatt is nőtt a hiúzok okozta zavarás miatt kapott telefonhívások száma, mert az emberek a járvány miatt otthon maradtak s többet látnak a közvetlen környezetükben, mint valaha, emellett a közösségi média is elterjedtté vált az előző hiúzállománycsúcs óta. A szakember úgy véli, a bejelentések is csökkenni fognak, ahogyan a hiúzok száma is esni fog. „Valószínű, hogy a következő 10 évben csak egészen kevés ilyen, zavaró hiúz-megjelenés miatti hívásunk lesz.”

Egyes császárpingvinek dacolhatnak a klímaváltozással

Egyes császárpingvinek dacolhatnak a klímaváltozással

A császárpingvinekre szomorú jövő vár a csökkenő tengerjég miatt, ám egyes kolóniái szerencsésebb helyzetben lehetnek a többieknél, legalábbis egyelőre.

Kecses röptű madár

Kecses röptű madár

Kedvelem a vizes élőhelyeket, a folyókat, holtágakat, halastavakat, patakok mentét, erdei tavakat bármelyik legyen is. Ezen élőhelyeket érdemes tavasszal és ősszel gyakrabban felkeresni, hiszen madárvonulás idején, ha a szerencse mellénk szegődik, mindig lelhetünk valami madárritkaságot.

2023. szeptember asztrofotója: Sarki fény színjátéka

2023. szeptember asztrofotója: Sarki fény színjátéka

A fotográfus a természet szépségeit úgy kívánja megörökíteni, ahogy az adja magát.

Rejtőzködő szürkeövesek

Rejtőzködő szürkeövesek

A lepkékről talán a színek jutnak először eszünkbe, pedig még a nappali lepkék között is jó néhány rejtőmintázatú fajt találunk.

Ritka költőfaj a Duna-Dráva Nemzeti Park területén

Ritka költőfaj a Duna-Dráva Nemzeti Park területén

A Duna-Dráva Nemzeti Park Dunai Tájegységében található Riha-tó nádasában több mint négy évtizede ismert egy igen jelentős, vegyes gémtelep, ahol gyakran találkoznak a madármegfigyelők különleges, ritka fajokkal is.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket