Paulina, Tamás2024. június 22., szombat
Természet

Legyenek a szántóföldek, rétek és kiskertek egészséges méhlegelők!

2021.02.08.NG
National Geographic Magyarország

A rovarok a legfontosabb beporzók, az ENSZ adatai szerint 115 globális élelmiszernövény 75 százalékának termése függ az ő tevékenységüktől. Zöldségeink, gyümölcseink jelentős részét a mézelő és vadméhek porozzák be. De vajon megmaradnak-e a jövőben is ezen ökoszisztéma-szolgáltatások? Rajtunk is múlik!

Forrás: Getty Images

 

Képzeljük el, hogy egy hatalmas napraforgótábla mellett haladunk el! Gyönyörű képet mutat a rengeteg sárga virágtányér. Mikor beérnek a magok, nagy részükből étolajat fognak sajtolni, más részüket szotyolaként nassolhatjuk. Ahhoz, hogy élvezni tudjuk a napraforgó termését, szükséges, hogy e virágtányérokon méhek szorgoskodjanak. Ők végzik el ugyanis a számos kis virág beporzását. Minden egyes, rovarok által beporzott, kis hímnős csöves virágból egy-egy napraforgómag fejlődik majd.

Háziméh szorgoskodik egy napraforgó virágán.
Forrás: Getty Images

 

És így történik ez a legtöbb gyümölcsfával és a zöldségfélék nagy részével is. A rovarok, köztük sok-sok méhfaj, beporzó munkája nélkül nem lenne termés. Alexandra-Maria Klein és munkatársai a 2000-es években felmérték a világ 200 országának élelmiszer-termesztését. Azt találták, hogy bolygónk legfontosabb terményeiből 87-et állatok poroznak be, és csupán 28-nak nincs szüksége e szolgáltatásra.
Az ökológiai közgazdaságban ökoszisztéma-szolgáltatásnak nevezzük a beporzást és az élővilág más olyan szolgáltatásait is, melyek hasznosak az emberiség számára.

Manapság azonban egyre gyakrabban hallunk arról, hogy a nyugati háziméhek kolóniáinak száma és egyedszáma is csökkenőben van. Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője évek óta foglalkozik a méhpusztulás jelenségével. Elmondása szerint senki sem tud pontos adatokat, de a European Food Safety Authority (EFSA, Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) szimulációja szerint akár 47 százalék is lehet a méhpopuláció fogyatkozás egy-egy nyár alatt. Ami aggasztó, hogy a vadméhek és más beporzó rovarok egyedszáma is csökkenő tendenciát mutat.

Szabóméh egy macskamenta virágon.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

 

„Európában a vadméhek 9 százaléka veszélyeztetett és több mint 30 százalékuk visszaszorulóban van a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint. Több kutatás is rámutatott, hogy Európában egyes poszméhfajok, köztük is a táplálkozásukban specialistábbak csökkenését már a 20. század elejétől megfigyelték. Közép-Európában az elmúlt kb. 150 évben 60 poszméh fajból 48-nak csökkent a száma, 30 százalékuk mára veszélyeztetett kategóriában van és négy kipusztult. Magyarországon is e fajok fele valamilyen szinten veszélyeztetettnek tekinthető. A poszméheken kívül más vadméhfajok tekintetében is jelentős csökkenést tapasztaltak több országban” – nyilatkozta Kovács-Hostyánszki Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

Délvidéki poszméh egy rovarbarát kiskert kerek repkény virágán. A faj védett, eszmei értéke 50 000 Ft.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

 

A tudományos vizsgálatok egybehangzóan több tényező közös hatását tekinti a rovarfajok ritkulásáért: ilyen a műtrágyahasználat és a fosszilis tüzelőanyagok által okozott nitrifikáció, a  környezetszennyezés, az egyre intenzívebbé tett mezőgazdaság, a rovarölő szerek, a táplálékhálózatok szétesése, a klíma melegedése, szárazságok, erdőtüzek, az urbanizáció, a behurcolt fajok.
Simon Gergely szerint a sok, nehezen beazonosítható faktor közül a klímaváltozás (extrém időjárás, szárazság) és a nagyipari mezőgazdaság egyértelműen felelős a méhek és más beporzó rovarok pusztulásért. A nagy monokultúrákban nem vagy csak nehezen és rövid ideig találnak élelmet és élőhelyet. A vegyszerhasználat pedig közvetlenül és közvetetten is károsítja őket.
Pár kiemelten veszélyes neonikotinoid rovarölőt betiltottak az Európai Unióban, de a még forgalomba lévők közül is több – ha akkut módon nem is mérgezik meg a méheket – de szervezetükbe jutva károsítják az ellenálló képességüket, így hosszabb távon pusztulnak el például atkák vagy fertőzések miatt.

Az agrárminiszter a hazai és nemzetközi sajtóban többször kiállt a méhpusztulás okainak feltárása érdekében. Nagyüzemi szinten mindenképpen fontos, hogy a kemikáliák helyett a természetes folyamatokra alapozott mezőgazdasági termelés legyen irányadó, hogy a méhlegelők ne méhtemetők legyenek. Ehhez szükséges az is, hogy a beporzók számára biztosítsuk a megfelelő virágforrásokat és fészkelőhelyeket.
Kovács-Hostyánszki Anikó tájékoztatása szerint: „a pollenben és nektárban gazdag, sokfajos, őshonos virágos növényeket tartalmazó magkeverékekkel a táblák mentén színpompázó sávok alakíthatók ki. A nem művelt élőhelyfoltok, mezsgyék, útszélek, fasorok, sövények  hozzájárulnak a beporzó populációk fenntartásához.
A kisebb táblákon való gazdálkodás, táji léptékben a változatos vetésszerkezet, azaz a különböző időben virágzó kultúrnövények kisebb távolságon belüli vetése szintén segítheti a beporzók jobb, egyenletesebb táplálékellátását az év során.
A gyepek a legeltetés vagy a ritkább kaszálás esetében virágban gazdagabbak, és ezzel több méhnek, zengőlégynek, lepkefajnak adhatnak otthont. Gyümölcsösökben a sorközi vegetáció, a virágos vadnövények meghagyása a beporzókat tavasztól őszig a gyümölcsösben tarthatja, és a gyümölcsfák virágzásakor azoknak is jobb beporzást biztosíthat. A szántóföldek, gyümölcsösök művelése során az alacsonyabb és megfontolt, megfelelően időzített vegyszerhasználat kritikus fontosságú a beporzó rovarok védelme szempontjából.”

Méhkaptárak egy virágokkal teli réten.
Forrás: Getty Images

 

Ezek után fölmerül  a kérdés, hogy az átlagember tehet-e valamit a méhek fennmaradásáért? A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek – mely eredetileg a madarak védelmére alakult, de ma már más élőlények tanulmányozásával és védelmével is foglalkozik – van javaslata. A civil szervezet ajánlása szerint méhecskehoteleket érdemes létrehozni a kis szárnyas állatkák védelmére. Ezek a magányosan élő méhek és darazsak ember által készített mesterséges otthonai, ahol szaporodni tudnak. Méhecskehotelre alkalmas minden 2–10 mm átmérőjű, legalább néhány centiméter hosszúságú, cső alakú anyag. Például nádból vagy bambuszból kitűnő miniszállodát lehet építeni.
Ezeket az eszközöket március elején érdemes, esőtől védett helyre, kihelyezni, mivel a korán ébredő méhek már ilyenkor rátalálhatnak.

Ezt a hotelt már birtokba vették a méhek.
Forrás: Getty Images

 

Bár minden méhnek és darázsnak van fullánkja, ha nem fogjuk meg őket, nem bántanak. A hotelt használó méhek magányos fajok nem támadnak ránk vagy háziállatainkra.

A faliméh a gyümölcsfák szorgos beporzója. Békés, kedves kis rovarok, és szívesen laknak a kertben létesített méhgarázsban.

 

Kovács-Hostyánszki Anikó hozzáteszi: „a méhecskehotelek mellett virágok ültetésével is kertünkbe vonzhatjuk a beporzó rovarokat. Itt fontos a változatosság: legyenek tavasztól őszig nyíló virágok! A színekben is érdemes a sokféleségre törekedni. Különböző fajok különböző felépítésű virágokról tudnak kényelmesen táplálkozni.”

Még egy panelház erkélyét is méhbaráttá tehetjük! Számos, tavasztól őszig nyíló virágot ültethetünk balkonládába is, így nem csak a szürke városi környezetet varázsolhatjuk üde sokszínűvé, hanem a méhfajoknak is menedékhelyet biztosíthatunk.

Kapcsolódó cikk:
Gondoskodás urbánus társbérlőinkről a téli időszakban

Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

Hozzászólások

Állatok milliói vonulnak át egy alig 30 méter széles hágón

Állatok milliói vonulnak át egy alig 30 méter széles hágón

A Pireneusok csúcsai közt a Bujaruelo-hágó biztosít könnyebb átkelést a csak ezen a ponton átrepülő, évente mintegy 17 millió rovarnak.

Kiderült, miért oly hosszú a zsiráf nyaka

Kiderült, miért oly hosszú a zsiráf nyaka

Az uralkodó elmélet az volt, hogy a hímek közti párharchoz idomult extrém méretűvé a nyak, azonban ezt most megcáfolták.

Az elefántok neveket adnak egymásnak, ahogy mi is

Az elefántok neveket adnak egymásnak, ahogy mi is

Az állatok reagálnak is rá, ha az egymás közt használatos nevüket hallják, még akkor is, ha az ember játssza vissza felvételről.

Madarainkat is fenyegeti a vegyszerhasználat

Madarainkat is fenyegeti a vegyszerhasználat

Ifj. Vasuta Gábor évtizedek óta nem látott foglyot a Dunántúlon.

Ritka növény él ebben a hazai kőfejtőben

Ritka növény él ebben a hazai kőfejtőben

Ifj. Vasuta Gábor egy elhagyott bányánál bukkant egy, hazánkban védett növényfajra.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket