Árpád, Árpádina, Damazusz2023. december 11., hétfő
Természet

Dunai útinapló

2021.03.02.NG
National Geographic Magyarország

2020 áprilisában, a budapesti Háros-öbölből indulva, 3 nap alatt leeveztem Paksra. A túráról lineáris útinaplót terveztem írni, de végül nem az lett belőle. Az alábbi írásban e három nap tapasztalatait osztom meg Önökkel. A gondolatok nagy része szubjektív vélemény és vannak olyanok, amelyek csak a kora tavaszi Dunára vonatkoznak.

Rácalmási Duna-ág
Forrás: Dr. Bebők Gábor

 

A változatos Duna
Ellentmondásnak tűnhet, hogy a Duna Budafoknál, a 6-os útról lepillantva, éppen olyan, mintha Paksnál vagy Dunaszekcsőnél néznénk. Ha azonban evezünk, a látvány és a színek állandó változásban vannak. Mindig történik valami és akkor sem lehet unatkozni, ha napi 6 órát kell a hajóban tölteni a kitűzött távolság eléréséért.

Forrás: Dr. Bebők Gábor

 

Nick Thorpe, a BBC volt kelet-európai tudósítója, Duna című könyvében a folyót Glykonhoz, illetve az arról készült konstancai múzeumban kiállított szoborhoz hasonlítja: „zöldben, barnában, fehérben, sárgában, kékben, ezüstben, szürkében és feketében játszó test, amelynek a hangulata folyton változik.” A 20. század második felében kiásott szobrot, feltehetően a keresztények elől temették el a régi vallás hívei.
A Balaton talán hamarabb adja a szépségeit, gyorsabban magával ragad a látványa, de aki utazott már hosszabban a Dunán, az tudja, hogy sokkal változatosabb, mint a 6-os útról lepillantva.

Az indulás Budapestről
Akármilyen furcsán hangzik, az indulás Budapestről nem könnyű. A Duna belvárosi szakaszán egyáltalán nincs lehetőség vízre szállni. Ha valaki északról, a nagy hajóforgalom miatt, nem szeretne a hidak alatt végigevezni, a főváros déli részéről indulva sincs könnyebb dolga, ugyanis nem találni stégeket és megfelelő partszakaszt. A Kopaszi-gát és a belső vízterület magántulajdonban vannak, „külsősök” számára sem a vízre szállás, sem a kikötés nem engedélyezett. Egy kényelmes, dél-budapesti induláshoz a Hárosi-öböl jelenti a megoldást.

Randevúzó vadkacsák és a Duna arisztokratái
Tavasszal, naponta 6-7 órát töltöttem a vízen, volt időm megfigyelni őket. Ha a gémek és a kócsagok a Duna arisztokratái, a vadkacsák (tőkés réce) a Duna népes polgárai. Az előzőek arisztokratikus viselkedésének jellemzője, hogy soha nem engednek közel magukhoz, az viszont előfordul, hogy kilométereken keresztül kísérnek. Kitartóan, akár órákon keresztül. Ötven méterre megközelítve őket, óvatosan felszállnak, és odébb repülnek.
Április végén már láthatóak kis tőkésrécék anyjukkal. Akik még nem gondoskodtak az utódokról, azoknál valószínű meghiúsult az első költés, ezért újra párba állnak és így röpködnek.

Dunaföldvár közelében
Forrás: Dr. Bebők Gábor

 

A tűz és a sátor
Áprilisban nem ritka, hogy a víz mellett, hajnalra, nulla fokra is lemegy a hőmérséklet, tehát érdemes biztonságos helyen tüzet rakni, majd hajnalban újra éleszteni. A 10 fokig alkalmas hálózsák tavasszal, sátor nélkül, kevésnek bizonyult.

Az éjszaka hangjai
A parton alvás során, mind az ártéri erdőből, mind a víz felől jövő hangok az éjszaka előrehaladtával egyre félelmetesebbé válnak. A halak folyamatos ugrálása is ijesztő, de az erdő állatainak neszezése félálomban mindig azt az érzetet kelti, hogy valaki közeledik, valaki a közeledben járkál.

Néma utazás a vízi túra
Áprilisban még alig látni embert a Dunán, kivéve néhány horgászt, valamint a teherszállító uszályok személyzetét. A horgászok nem érdeklődnek a vízi vándor iránt, egy-egy kérdésre is szűkszavúan válaszolnak. Az uszályok személyzete inkább mosolyogva érdeklődik, de beszélgetni nem lehet velük.  A hangos motorok berregésétől legfeljebb süket, mosolygós gesztikulálásra futja.
Forrás: Dr. Bebők Gábor

 

A napi penzum
Egy versenykajakban, vagy egy gyorsabb túrakajakban a kényelmesen megtehető napi távolság  30-50 kilométer. Kenutúrán ez inkább 30. Ilyenkor viszont mindenre jut idő. A hosszabb kiszállások alkalmával érdemes a parttól eltávolodni. Az ártéri területek azonnal meglepetéssel szolgálnak: egy magasles, egy belső tó, egy virágzó kukoricatábla, vagy egy gulya a távolban. Élő és elhagyott tanyák is vannak szép számmal mindenfelé. Az ártéri erdő, az ártéri területek nyugalma más, talán mélyebb minden egyéb természeti egységnél – ahol a víz és föld találkozik, és néha egyesülnek. Egy gyors kajakban, tempósan haladva, akár 60-75 km is megtehető egy nap, ilyenkor viszont, a frissítések kivételével nincs megállás.

Öt percenként nézz hátra, és ne használj fülhallgatót!
Ha a nagy hajók útjába visz utunk (ne felejtsük el, tartósan ilyen útvonalon haladni kishajóknak tilos), mindenképpen nézzünk hátra legalább 5 percenként, és ne hallgassunk zenét fülhallgatóval. A gyorsabb hajók, folyásirányban haladva, pillanatok alatt a hátad mögé érnek, ami nagyon balesetveszélyes.

Balra a Csepel-sziget, jobbra a löszfal
Budapesti indulás esetén a nagy ág bal partján a Csepel-sziget húzódik, ami a magyarországi Duna szakasz második legnagyobb szigete, 57 km hosszú. A Ráckevei Duna Tasnál ér össze a nagy ággal, itt ér véget a sziget a déli oldalon.

A löszfal a magyarországi Duna utazásnak egy látványos eleme. Már Budapest alatt is (pl. Érdnél) látható löszfal, sok száz kilométeren keresztül, nem csak hazánkban, de Horvátország, Szerbia és Bulgária területén kíséri az utazót a Duna jobb partján. Nem homok falról van tehát szó, hanem a homoknál sokkal apróbb szemcséjű jégkorszaki kőporlerakódásról, a löszről, ami azonban messze nem éri el a kő szilárdságát. Ez a fal teszi egyébként nagyon hangulatossá néhány település Duna parti panorámáját. Ilyenre épült Kulcs, de Dunaújváros, Dunaföldvár és Paks is.

Egy romos stég Kulcsnál
Forrás: dr. Bebők Gábor

 

Hogy kerülnek a Kossuth híd pillérei az adonyi partokra?
Budapest felszabadulása után 1945-ben a Parlament déli oldalán nyolc hónap alatt megépítették az első, Kossuthról elnevezett hidat, amit aztán 17 éves szolgálat után elbontottak. A pillérek vasbeton köpenyeit az Adonyi partoknál helyezték el, ma is látható.

Rácalmás, természetvédelmi terület
A Budapest és Paks közötti túra egyik legszebb része a Rácalmási szigetek Természetvédelmi Terület. Ez a gyakorlatban egy mellékágat jelent, egy híddal a közepén, ami bevisz a szigetre. A közepesnél alacsonyabb vízállás olyan zátonyokat rejt, ami megtréfálhatja a túrázót. 2020 áprilisában sem lehetett átevezni a teljes ágon, ugyanakkor a gémeknek könnyű zsákmányul szolgáltak a száradó mederben rekedt halak.
Rácalmási zátony
Forrás: dr. Bebők Gábor

 

A falu neve egyébként beszélő név. Az elpusztult és teljesen néptelenné vált középkori Almás községet a 17. században szerbek élesztik újjá. Rácalmást éppúgy, mint Szentendrét az 1690-ben Csernojevics Arzén pátriárka vezetésével északra menekülő szerbek alapították. I. Lipót szavatolta az állampolgári jogokat, engedélyezte a letelepedést, a szabad vallásgyakorlást.

Megérkezés Paksra
A Dunán töltött harmadik nap végén, jóleső érzés volt megpillantani Paks magas löszfalait. Az itteni, talán a legjobb példa erre a kivételes dunai képződményre. Legmagasabb pontja a Sánchegy, a 103 méter magas löszös domb, amely Közép-Európában egyedülálló, egyben tájvédelmi körzet.  A város közelében húzódott a római birodalom dunai limes, pannoniai szakaszának egyik állomáshelye. 

Ártéri erdő kagylókkal, Paks közelében.
Forrás: Dr. Bebők Gábor

 

A megérkezéssel együtt járt a város adta kényelem ígérete: egy meleg halleves, esetleg egy vízitelep, ahol meleg zuhany várja a Dunáról betérő, „bekéredzkedő” utazót.  2020 tavaszán, a Covid19-járvány idején, mindez álom maradt, hiszen néhány bolt kivételével mindent zárva találtam. Soha nem látott nyugalom szállta meg a várost ezekben a napokban. A kicsi, de takaros belváros sétára hívogatott a napsütésben. Érdemes lesz visszatérni, vagy innen indulni egy másik túra alkalmával.

Írta és fényképezte: dr. Bebők Gábor

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

A jegesmedvék létszámának felmérésében igen nagy segítséget nyújt a radar.

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Az elmúlt két tél során salátával segítették a hatalmas vízi emlősök életben maradását, de úgy tűnik, idén erre már nem lesz szükség.

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Nagyon ritka, hogy emlősfajt fedezzenek fel, most Kína keleti részén sikerült rábukkanni az eddig ismeretlen sünre.

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

A mamutfenyők (Sequoia sempervirens) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt évek kaliforniai tűzvészeiben, egy új kutatás azonban reményt ad a megújulásukra.

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvinek esetében egészen furcsa alvási ritmust figyeltek meg.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket