Anasztázia, Tas, Oktávia2024. április 15., hétfő
Természet

Hegyi patakjaink ikonikus állata, a kövi rák

2021.04.25.NG
National Geographic Magyarország

Hűvös még a völgy, ám a Nap egyre magasabb ívben járja útját és napról napra hosszabban ragyogja be Dömörkaput. Serkennek már a fák rügyei, lassan zöldbe öltözik az erdő, reggelente cinegék, rigók és vörösbegyek éneke hirdeti a tavaszt. A hóolvadást követően a sziklafaltól sziklafalig hömpölygő víztömeg keskeny, oxigéndús, kristálytiszta vizű patakká szelídült. A nagyobb esésű lejtőkön csilingelve rohan a sziklák között, a völgy laposabb részein azonban lelassul, kiszélesedik, mély tavacskákat képez.

A dömörkapui vízesés alatt rejtőző hatalmas, veterán kövi rák. Egyik ollóját elvesztette, ám ez fiatalabb példányok esetében vedlésről vedlésre regenerálódik.
Forrás: Ujvári Zsolt

 

A part menti sziklákon apró álkérészek pihennek. Nemrég vetették le nehéz, víz alatti életmódhoz alkalmazkodott ruhájukat, most pedig szárnyereiket pumpálják tele levegővel, hogy aztán tovalibbenhessenek és párt találjanak a környező cserjék ágain.

Az erdő lassan megtelik színekkel és élettel. A remegő víztükrön vidám táncot járnak a reggeli nap sugarai és az izgága keringőbogarak, ám ha alámerülünk, egy egészen más világ fogad bennünket. A patak csilingelése halk morajlássá tompul, a fények derengővé válnak, s az aljzat homályában csontvázzá rágott leveleket görget a víz. Ám a vízalatti táj korántsem halott. A levelek alatt bolharákok ezrei nyüzsögnek oldalukon fekve, néha felszökkennek, s a sodrás messzire viszi őket. A patakba dőlt farönkök és a mederben heverő óriás sziklák árnyas felszínén furcsa, lapított testű lények kapaszkodnak mindenütt. Sötétek, akár a nedves fakéreg, s álcájukat csak szüntelenül mozgó kopoltyúik fedik fel. Ha a sodrás továbbgörgeti a lehorgonyzott ágakat, e különös lények úgy rebbennek szét, mintha víz alatti, hatlábú „pókok” serege keresne menedéket a jótékony félhomályban. A bizarr állatok nem mások, mint a patak fölött táncoló kérészek és álkérészek lárvái, amelyek még nem értek meg az átváltozásra. Az ág hűlt helyén pedig megmozdul a mederfenék. Apró, kavicsokkal díszített csövecskék indulnak útjukra a kövek között. A csövek egyik végén csillogó fejek és apró lábak jelennek meg: tegzeslárvák igyekeznek új, stabilabb védett helyet keresni maguknak, majd lassan eltűnnek a sziklák alatt.

A fák patakba lógó gyökerei között, üregek mélyén óriási, férfitenyér méretű példányok is rejtőznek.
Forrás: Ujvári Zsolt

 


Forrás: Némethy András

Ám a legnagyobb sziklák rejtekében és a partfal üregeiben másféle, jóval nagyobb állatok is lapulnak. Csak két, kilógó hosszú csáp, esetleg ollóik hegye árulkodik a kövi rákok (Austropotamobius torrentium) jelenlétéről. Nap közben szinte mozdulatlanul lapulnak, csak alkonyatkor indulnak portyára. Az apróbbak épp a rovarlárvák és bolharákok nyüzsgő seregeit tizedelik, s fel-alá sétálnak a mederben az éj leple alatt. Ám élnek itt valódi óriások. Az öreg éger vízbe lógó gyökerei között hatalmas ollójú matuzsálem rejtőzik. A patak lenyűgöző ura. Nem fecsérli idejét a gyors lárvákra, hosszú évek alatt étrendje megváltozott. Már csupán a patakba hullott leveleket és növényi részeket fogyasztja. A víz alatti lények nem, csupán néhány erdei vadász, az éjjelente arra járó rókák és borzok jelentenek rá veszélyt. Ám az öreg kövi rák már sok mindent megélt, s ha fenyegetve érezte magát, potrohával óriásit csapva rakétaként süvített vissza a meder sziklái közé.

A Bükkös-patak jéghideg vizében számos egyedet találhatunk meglapulva a sziklák alatt, vagy épp az aljzaton sétálva, sőt, a nőstények java március elején anyai örömök elé nézett. Ez a csodás példány potroha alá tapasztva hordozza csokibarna petéit, lassan apróságok özönlik majd el a patak medrét.
Forrás: Ujvári Zsolt

 

A Bükkös-patak nyugodtabb vizű szakaszain, a part mentén imitt-amott erdei és gyepi békák petecsomói is himbálóznak a hullámok között. A kikelő ebihalak közül is fogyasztanak majd az éjszaka portyázó kövi rákok.
Forrás: Ujvári Zsolt

 

Kövi rák a fák sodrásban lengedező gyökerek között.
Forrás: Ujvári Zsolt

 

A legnagyobb csapást azonban mi magunk mértük és mérjük ezekre az impozáns lényekre. Naponta kirándulók százai fordulnak meg a völgyben, s sokak nem is sejtik, mennyi csoda lapul a patak sziklái között. Ha a sziklákon próbálunk átkelni a patak túloldalára, gondoljunk arra, hogy bármelyik kő alatt megbújhat egy rák, amelyet könnyedén eltaposhatunk.

Táplálék után kutató kövi rák a part mentén burjánzó algák között.
Forrás: Ujvári Zsolt

 

Mégsem ez jelenti számukra az igazi veszélyt. A kövi rákok nem véletlenül élnek hegyi patakjaikban. A kristálytiszta, oxigéndús víz a lételemük. Bármilyen szennyezés, a patak vízminőségének megváltozása tömeges pusztulásukhoz vezethet. A patak fölött azonban aszfaltos út kanyarog, a kirándulók tömegei miatt egyre nagyobb a forgalom, ezért az út karbantartásra szorul, különösen télen. Ha a havazások idején só kerül az útburkolatra, olvadáskor óhatatlanul bemosódik majd a talajba, az esővíz pedig magával viszi azt a völgy mélyére, egyenesen a patakba. A patakból kibúvó sziklák felszíne most fehér, ám szerencsére nem só, csupán a hegyekből lemosódott hordalék színezte azokat ilyenre.

Szürkületkor portyára induló kövi rák, zseblámpa fényében.
Forrás: Ujvári Zsolt

 

Szürkületkor portyára induló kövi rák nyújtózkodik a patak hordalékszemcséi között.
Forrás: Ujvári Zsolt

 

A kövi rákokra váró legnagyobb fenyegetés azonban nem a csúcsok, hanem a torkolat felől érkezik. Az inváziós rákok egyre magasabbra kapaszkodnak a Dunába torkolló patakokban. Ha elérik a kövi rákok élőhelyét és magukkal viszik a rákpestist, vagy elkezdik tizedelni őshonos rákunk állományát, sorsuk végleg megpecsételődhet.

Egyre több és több Dunába torkolló patak alsó szakaszain jelennek meg idegenhonos, inváziós rákfajok, mint a képen látható vörös mocsárrák (Procambarus clarkii). Az oxigénszegény, szennyezett vizekben is életben maradnak, és csak idő kérdése, hogy alkalmazkodjanak a hideg patakokhoz és terjedésnek induljanak a felsőbb szakaszok irányába.
Forrás: Ujvári Zsolt

 

Írta és fényképezte: Ujvári Zsolt

Túl kevés a tavaszi növény a méhek számára

Túl kevés a tavaszi növény a méhek számára

Sok növény túl későn borul virágba, és ez a méhek hosszú távú létezését veszélyezteti.

Ingyen kecskét osztanak egy olasz szigeten

Ingyen kecskét osztanak egy olasz szigeten

Az egyetlen feltétel, hogy a leendő tulajdonosnak magának kell befognia a szigeten kószáló állatok közül a kívánt példányokat.

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Bár a klímaváltozás hatására több lesz a polip, az óceánok további melegedése veszélyezteti az állatok túlélését.

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

A Csendes-óceán trópusi, keleti részének mélyén élő állatokat egy brit expedíció során látták.

Nem halljuk a békák sikolyát

Nem halljuk a békák sikolyát

A brazil Atlanti-esőerdőben honos béka ultrahangokat bocsát ki félelmében, amelyeket az ember nem hall, ám a ragadozói igen.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket