Jenő, Henrik2024. július 13., szombat
Természet

Segítség a békáknak átjutni a közutakon

2021.04.26.NG
National Geographic Magyarország

A békák minden tavasszal a földalatti telelőhelyükről bújnak elő, és nagy csapatokban indultak szaporodóhelyükre, egy közeli tó felé. Ennek az eseménynek az apropóján beszélgettünk Kéri Andrással, a Dr. Puky Miklós Varangy Akciócsoport Egyesület  elnökével.

Egy levelibéka és segítője.
Forrás: Bajomi Bálint
National Geographic Magyarország

 

A békamentésnek több évtizedes hagyományai vannak Magyarországon. Miért van szükség erre a tevékenységre?
A kétéltűek, tehát a békák, gőték, szalamandrák az egyik leginkább veszélyeztetett gerinces állatcsoport, a természetes környezet drasztikus visszaszorulása, a klímaváltozás, az ember által behurcolt betegségek és az inváziós fajok mind negatív hatással vannak egyedszámukra. A kétéltű kifejezés az esetükben azt jelenti, hogy a szaporodáshoz mindenképp vízi élőhelyre van szükségük, lárváik az átalakulásig ott élnek. A telet azonban a fajok többsége a szárazföldön vészeli át, és sok faj kifejlett egyedei szárazföldi életmódot folytatnak, gondoljunk csak a varangyokra vagy a barna békákra. Tavasszal tömegesen vonulnak szaporodóhelyeikre, és az egyes populációk teszik ezt évezredek óta azonos útvonalon. Az utóbbi időben a közutak gyakran keresztezik ezeket az útvonalakat, és napjainkban jelentősen megnőtt a közúti forgalom is. A kétéltűeknek így esélyük sincs eljutni szaporodóhelyeikre, a kerekek alatt végzik, és így korábbi nagy létszámú populációk szűnhetnek meg, hacsak nem segítünk nekik átkelni az úton.

Békákra figyelmeztető tábla közút mentén.
Forrás: Bajomi Bálint

 

Az ország mely pontjain vannak a fontosabb mentési helyszínek? Milyen helyszínen, helyszíneken szervezett mentést az Egyesület ebben az évben?
Rendszeresen, minden tavasszal kétéltűmentésre ott van szükség, ahol a közutakon a jelentős számú állatot nem vezetik át az utak alatt állandó terelőrendszerek. Ilyen állandó terelőrendszer az országban tudomásom szerint kilenc helyen található, például a Hársas-tónál Szentgotthárdnál vagy a Sás-tónál Mátrafüreden. Tizennyolc helyszínen folyik ennek hiányában minden évben kétéltűmentés, így a Fertőnél, Tatán vagy Farmoson, hogy a legismertebb helyszíneket nevesítsem is. Egyesületünk hatodik éve segíti át a békákat a Tinnye és Piliscsaba között található Garancsi-tónál, az Üvegtigris büfénél. Az itt zajló tavaszi békamentést az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázata rendszeresen támogatja.

Hogyan folyik a gyakorlatban a békák mentése? Milyen infrastruktúra tudja ezt segíteni?
Ahol nincsenek kiépítve az állatok kijutását az útra megakadályozó, illetve az út alatt átvezető műtárgyak, ott több lehetősége van a mentésnek. A békák többsége este és éjszaka aktív, ilyenkor össze lehet szedni őket az útról és átvinni a vízhez, azonban ez viszonylag sok önkéntes napi tevékenységét igényli. Ha felépítünk egy ideiglenes terelőrendszert molinóból vagy fóliából, ami megakadályozza az állatoknak a közútra jutását és a meghatározott távolságokban leásott vödrökben összegyűjtjük őket, akkor csak a megépítésre kell több ember, a napi ellenőrzésre, a békák átszállítására az út túloldalára, elég néhány fő naponta. Az idei terelőépítésre a Garancsi-tónál 50 önkéntes, diák és felnőtt jött össze, természetesen a járványügyi előírások szigorú betartásával, azóta pedig naponta ellenőrzik a vödröket az aktivistáink. Mind az építéskor, mind az ellenőrzéskor fényvisszaverő mellényt viselünk, és ügyelünk a résztvevők biztonságára.

Épül a terelőrendszer
Forrás: Szigeti Miklós

 

A kiépült terelőrendszerek sokszor nem tökéletesek. Milyen tényezők vezetnek ide? Az állandó terelőrendszerek jelenthetik a végső megoldást, hiszen létrehozásuk után nem igényelnek napi felügyeletet. Azonban megépülésük után sem szabad magukra hagyni ezeket, karban kell tartani, a ránőtt növényzetet, amire felmászva átjuthatnak a terelőkön a békák, rendszeresen le kell kaszálni a területet, a sérüléseket ki kell javítani, és időközönként a terelő hatékonyságát tudományos igényű monitorozással ellenőrizni kell. Az sem árt, ha létesítésük során kikérik szakértő kutatók, szervezetek véleményét, és kialakításukkor, műszaki átvételükkor is a témához értők szemlézik a létesítményt. Így el lehet kerülni az olyan hibákat, amelyek a Hont-Parassapusztánál, az M2-es úton lévő terelőrendszernél történtek, mert utólagos kijavításuk már jóval nehezebb. Ezen a helyszínen indult el hazánkban 1986-ban a Varangy Akciócsoport szervezésében a közúti kétéltűmentés, a terelő 2015-ös kiépülése után úgy tűnt, rendeződött a probléma, nem szükséges a rendszeres jelenlét, azonban tavaly újabb jelentős elütéseket észleltünk, és most nemcsak kétéltűek, hanem hüllők, jelesül vízisiklók is nagyobb számban közúti gázolás áldozataivá váltak. Éppen ezért a jövőre rendszeres monitoringgal szeretnénk felmérni a terelő gyenge pontjait, és javaslatot tenni a Közútnak és a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak a megoldásra.

Milyen lenne egy optimális, még elérhető természetvédelmi állapot a kétéltűek szempontjából?
Az optimális az lenne, ha az utak sehol sem kereszteznék a szaporodni igyekvő kétéltűek útját. Az állandó terelőrendszerek kiépítése, főképp utólag igen költséges, azonban jó lenne, ha a több ezres vonulás helyszínein mindenhol állandó terelők és átjárók létesülnének, a kisebb egyedszámú helyeken pedig mentőakciók segítenék az állatok vonulását. Természetesen még így is maradnának olyan kisebb forgalmú erdei utak, ahol tucatszám ütnek el békákat, szalamandrákat. Ezeken a helyeken nagyobb odafigyelésre, békabarát vezetésre, a sebesség csökkentésére volna szükség. És a közúti gázolás csak egy veszélyforrás a sok közül, szükség van a szaporodóhelyek és élőhelyek megóvására is.

2021 áprilisában hol tart az idei szezon? Mik voltak a mostani tapasztalatok?
A Garancsi-tónál az idén már 800 békát mentettünk, a barna varangyok és erdei békák tó felé történő vonulása azonban lehet, hogy csak a hideg idő miatt állt le, és a jövő héten a melegedéssel folytatódik, mert visszafelé a tóból az erdőbe még nem indultak el ezek a szárazföldi fajok. Az úton minimális számú elütött állat maradványát észleltük, kijelenthetjük tehát, hogy az ideiglenes terelőrendszer, a békamentő akció eddig eredményes volt. A mentett egyedszám azonban az öt-hat évvel ezelőtti több ezerről az utóbbi három évben 500 körülire csökkent, aminek a magyarázata a száraz tavaszi időjárás lehet. Rendesen május első hetére már lezajlik a vonulás, és elbontjuk a terelőt, ezt az akciót az idén május 8-ára tervezzük, szeretettel várjuk az önkéntes segítőket.

Mentett barna varangyok
Forrás: Bajomi Bálint

 

Idén tavasszal 60 éves lenne Dr. Puky Miklós Gábor, a hazai békamentés megalapítója. Kérem, meséljen az ő életútjáról, tevékenységéről!
Abban, hogy az átkelő rendszerek és az ideiglenes terelők, a mentési helyszínek egyre szaporodnak hazánkban, nagy szerepe van Dr. Puky Miklósnak, a Varangy Akciócsoport alapító elnökének, a magyarországi békamentés meghonosítójának, apostolának, aki idő előtt, 2015 tavaszán távozott el közülünk.

Dr. Puky Miklós
Forrás: Dr. Puky Miklós Varangy Akciócsoport Egyesület

 

Miklós az ELTE TTK-n szerzett biológus és angol szakfordítói egyetemi diplomát 1986-ban. Első és egyetlen munkahelye a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete Magyar Duna-kutató Állomása, illetve jogutódja, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézete volt. Hont – Parassapuszta térségében 1986-ban ő indította el a békamentést Magyarországon. Hazai tevékenysége mellett Angliától Nepálig számos ország természetvédelmi programjaiban vett részt. A Varangy Akciócsoport Egyesület elnökeként rendszeresen szervezett békamentő akciókat, de az ismeretterjesztésből, a környezeti nevelésből is kivette a részét. Tudományos pályáját több mint 110 szakmai értekezés, könyv, könyvfejezet, tudományos közlemény fémjelzi. Rendkívül széles látókörű, elkötelezett terepbiológus és természetvédő volt. Vezetésével született meg 2005-ben Magyarország első herpetológiai atlasza. Egyesületünk nevének felvételével tiszteleg emlékének, és munkásságának emléket állít a Békamentő Praktikum ez évi megjelentetésével is.

Az interjút készítette: Bajomi Bálint – bajomi.eu

Hozzászólások

Zajos kabócaéneket hallhatunk a Tihanyi-félszigeten

Zajos kabócaéneket hallhatunk a Tihanyi-félszigeten

Az óriás énekeskabóca egyes magyarországi területeken is tömegesen van jelen.

Az emberi jelenlét a hiénának kedvez

Az emberi jelenlét a hiénának kedvez

Kelet-Afrika emberi települései közelében két ragadozó verseng: a hiéna és a leopárd, egy új kutatás felmérte, melyik jön ki jobban az emberrel.

A csimpánzok világnapja kapcsán üzent Jane Goodall

A csimpánzok világnapja kapcsán üzent Jane Goodall

Július 14-e a csimpánzoké, 1960-ban ezen a napon kezdte meg kutatásai Jane Goodall a Tanganyika-tó partján.

Fontos beporzóink ezek a meseszép rovarok

Fontos beporzóink ezek a meseszép rovarok

Ifj. Vasuta Gábor a lepkék csodálatos világáról ír.

Elpusztult Charlotte, a rája

Elpusztult Charlotte, a rája

Az állat korábban vemhesnek tűnt, azonban néhány hete kiderült, hogy mégsem utódokat vár, hanem beteg.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket