Jolán, Vid, Viola2024. június 15., szombat
Természet

Miért fontos egy táj védelme?

2021.05.05.NG
National Geographic Magyarország

Természetvédelemről gyakran hallunk, és tudjuk, hogy ebben az esetben az élőlények, természetes életközösségek megóvásáról van szó. De vajon mikor beszélünk tájvédelemről?

A Tokaj környéki táj képéhez hozzátartoznak a szőlőültetvények, a hegylábokon elhelyezkedő kistelepülések, és az ipari (bányászati tevékenység) elemei. Maga a táji „kompozíció” is hordozója a használati hagyományoknak, lenyomata a tájváltozás folyamatának.
Forrás: Boromisza Zsombor

 

Mindenkinek van egy kedvenc helye, kedvenc faluja, vagy városa, ahová számos emlék köti. A tájhoz való érzelmi kötődés – a tájidentitás –, a tájhoz fűződő hagyományok jelentik a tájvédelem értékrendi alapját.  A tájvédelem során olyan értékeket védünk, amelyek nem tartoznak hozzá klasszikusan sem a környezetvédelem, sem a természetvédelem, sem a műemlékvédelem területéhez.
A tájértékek hordozója, amelyek lehetnek természeti, vagy kultúrtörténeti elemek, elemegyüttesek, illetve maga a tájkép is lehet érték. Hogy mi számít értéknek, ezáltal megőrzendőnek, azt tájvédelmi szakértői feladat megítélni. Értékes lehet egy útszéli feszület, amelyet egy helyi közösség állított, és számukra fontos, értékes lehet egy természetvédelmi oltalom alatt nem álló erdőfolt (mint élőhely, mint tájképi elem, mint a helyi ökológiai hálózat része), értékes lehet egy kilátópontról nyíló rálátás, értékes lehet egy hagyományos mezőgazdasági műveléssel létrejött tájszerkezet, vagy akár maga a hasznosítási lehetőségek sokfélesége: a tájpotenciál.

Egy gyep (rét, vagy legelő) például természetvédelmi szempontból is lehet értékes, de a tájvédelem számára nem „csak” élőhelyet jelent. Kultúrtörténeti értéket jelenthet egy használati hagyományokat tükröző gémeskút, egy régi itatóhely, melyet érdemes megőrizni, bemutatni. A hely karakterét, látványát olyan tájelemek is meghatározhatják, amelyek önmagukban nem minősülnek műemléknek, természeti értéknek, mint egy szép habitusú magányos fa – fajtól függetlenül. A tájvédelem feladata szintén rendszerben gondolkodni: milyen szerepe van a gyepnek az egész település, az egész tájrészlet életében: a gazdasági folyamatokban, az ökológiai kapcsolatokban, a környezeti állapotban, a helyhez való kötődésben.

A Velencei-hegység tájrészletében a mezőgazdasági és erdőgazdasági tájhasználat arányai, mintázata még a hagyományos képet mutatja. A tagoló erdősávoknak az ökológiai és a tájképi szerepe is meghatározó.
Forrás: Boromisza Zsombor

 

Természetesen a táj folyamatosan, dinamikusan változik, természeti folyamatok és emberi tájalakítás is formálja, de ez nem járhat az egyes használati formák közti konfliktus kialakulásával (például egy ipari és mezőgazdasági terület zavarhatja egymást), vagy értékvesztésével. A tájban rejlő értékek egyúttal turisztikai vonzástényezők is lehetnek, de esetleges elvesztésük nem csak emiatt jelenthet problémát. Ha eltűnnek a tájhoz kötődés fizikai emlékei, nyomai, akkor az emberek kapcsolata, felelősségérzete, tulajdonosi szemlélete, gondoskodása is megkopik – mivel már nem érzik magukénak. Ez a hagyományok elvesztésében, a tájkép esztétikai értékének csökkenésében is tetten érhető lehet, és környezeti problémák megjelenését is magában hordozhatja.

A tájvédelemnek a kilátási, rálátási lehetőségek védelmére is ki kell terjednie: a képen egy magasabb nézőpontból a tihanyi Külső-tó mozaikos vízfelszíne tárul elénk.
Forrás: Boromisza Zsombor

 

A tájvédelmi szakértők feladatát tehát nem „csak” az jelenti, hogy felismerjék és felmérjék a táj állapotát (problémáit, értékeit, alakulási folyamatait, hasznosítási lehetőségeit), hanem rendelkezniük kell a védelemhez szükséges eszköztárral is. Ide tartozhat a táj tudatos alakításának tervezése (pl. egy területrendezési vagy településrendezési terv keretében), a hatósági munka, új beruházások tájra gyakorolt hatásának becslése és tájba illesztésük módjának meghatározása, vagy akár az értékek bemutatása.  Talán az egyik legspeciálisabb területe a tájvédelemnek a tájképvédelem, településkép-védelem. Ez nem is olyan szubjektív, mint elsőre tűnik, hiszen tudományos módszerek és számos szempont figyelembevétele kapcsolódik a táj esztétikai értékeléséhez. Ha a táj változása során sikerül megőrizni a harmóniát, a kedvező adottságokat, az értékeket, az helyi lakosok és látogatók számára is vonzóbb, élhetőbb környezetet, egységes településarculatot jelent, ahol jó lakni, dolgozni, kikapcsolódni.

A Diósjenői-tó vonzerejét alapvetően meghatározza a dombokkal, hegyekkel körbeölelt elhelyezkedés, a partközeli tájsáv természetközeli növényzete, a partvonal íves nyomvonalvezetése. A táji értékek tudatos védelme egyúttal turisztikai szempontból is releváns.
Forrás: Boromisza Zsombor

 

A számos hazai érték és hagyomány egyúttal sok feladatot is jelent, ebben a tekintetben fontos, hogy 2017 óta Magyarország rendelkezik Nemzeti Tájstratégiával. A dokumentum három kiemelt célja a Táji adottságokon alapuló tájhasznosítás megalapozása, az élhető táj, élhető település, bölcs tájhasznosítás kialakítása, és a tájidentitás növelése. Jelenleg is folyik egy országos kutatás, melynek célja egy olyan rendszer kidolgozása, ahol a területegységek a táj karaktere alapján lesznek lehatárolva és jellemezve. A tájkarakter leírásába a táj természeti adottságai (pl. domborzata, vízrajzi viszonyai), használata, hagyományai egyaránt beletartoznak – minden, amitől egy táj egyedi. Erre alapozva újfajta döntéshozatalokkal lehetőségek nyílnak az egyes tájak fejlesztésére, védelmére, kezelésére, helyreállítására. A kihívás nem könnyű, hiszen a megváltozott életviteli szokások, a demográfiai folyamatok, az éghajlatváltozás számos problémát generálnak, amelyek hatványozottan érvényesek és látványosak a hazánkra jellemző, hagyományos mezőgazdasági tájaink esetében. Ezek a tendenciák a tájvédelem számára egy új tanulási, tanítási, tudatosítási folyamatot jelentenek, melyhez sok, felkészült szakemberre van szükség.

A tájvédelem ezzel együtt nem csak szakértői, tervezői feladat lehet, mindenki képviselheti ezt az értékrendet a saját szintjén. Aki megismeri a saját lakóhelye történetét, hagyományait, értékeit, követi a település, a táj változásának folyamatát, ismereteit megosztja másokkal, már tett a táj védelméért.

Írta: Boromisza Zsombor

Hozzászólások

Kísérteties hangjáról ismerhetjük fel éjszakai madarunkat

Kísérteties hangjáról ismerhetjük fel éjszakai madarunkat

A gyöngybagoly népi nevei közé tartozik a lángbagoly, a fátyolos bagó és a visító bagoly.

Apróbbá és ritkábbá válnak a csúcsragadozó cápák

Apróbbá és ritkábbá válnak a csúcsragadozó cápák

A cápák emberi hatásokra lettek kisebbek, ritkábbak, illetve egyes tulajdonságaik is átalakultak, emiatt pedig az egész ökoszisztéma megváltozik.

Gyík a beporzója egy veszélyeztetett növénynek

Gyík a beporzója egy veszélyeztetett növénynek

Bár a növények elsöprő többségét ízeltlábúak porozzák be, azért akadnak olyan helyzetek, amikor más állatok végezhetik el ezt a nemes feladatot.

Látogatási tilalmat rendeltek el a Gemenci erdőben

Látogatási tilalmat rendeltek el a Gemenci erdőben

Életveszélyessé vált a terep a Duna áradása és a fakidőlések miatt.

Gyönyörű kékeslila hangyát fedeztek fel Indiában

Gyönyörű kékeslila hangyát fedeztek fel Indiában

A Himalája északkeleti hegylábi részén, India Arunácsal Prades államában bukkantak rá a fémesen ragyogó, különösen szép hangyafajra.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket