Gerzson, Margit, Zétény2024. február 22., csütörtök
Természet

A természetvédelmi őrszolgálat bölcsője

2021.05.10.NG
National Geographic Magyarország

Nádasokkal tarkított vízfelületek, mocsaras részek, napfényben megcsillanó kis hullámok. A vízimadarak és más vizes élőhelyet kedvelők otthona - ez a Kis-Balaton.

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer területén, a szabadon látogatható, Kányavári szigetre vezető híd.
Forrás: Kószó András

 

„Ez a terület valaha a Balaton-vidék legelhagyatottabb, legnehezebben hozzáférhető része volt. A XVIII. század végéig nem tettek különbséget a Kis-Balaton és a Balaton között, ugyanis ez a terület valamikor még a tó öble volt” – írja Cholnoky Jenő: Balaton című könyvében.

A Kis-Balaton név először egy 1805-ös térképen jelenik meg, később pedig rendszeresen így nevezik a Balatonhídvég és Fenékpuszta közötti öblöt.
Az akkor még érintetlen területen élő madárvilág lakói között nagy számban éltek kócsagok. A 19. században a terület nagy része a Festetics uradalomhoz tartozott, ebben az időben előírták a kócsagtollak gyűjtését. A dísztollakat fejedelmek, főnemesek, később hölgyek viselték kalapjukon. A tollaknak a madarak násztevékenysége idején van szerepük, így érthető, hogy miért csappant meg akkor az országos kócsagállomány. A tollgyűjtés eredményeként a nemes kinézetű madarak száma vészesen megfogyatkozott. Az első világháború idejére 25 egyedre csökkent a magyarországi állomány. Ideje volt tehát tenni valamit. A Magyar Ornitológiai Központ akkori titkára, Vönöczky Schenk Jakab 1918-ban, a kócsag hajdani és jelenlegi fészkelőtelepeiről szóló tanulmányában megkongatta a vészharangot. A németül is megjelent cikknek akkora visszhangja volt, hogy a holland madárvédő egyesület a magyarországi veszélyeztetett kócsagállomány megmentésére gyűjtést indított a holland madárvédők között.

Kócsagok a Kis-Balatonnál
Forrás: Kudich Zsolt

 

„Ezekkel az adományokkal, amelyeket hazai gyűjtések is gyarapítottak, elértük azt, amit a békebeli jómódú hazában sem tudtunk elérni, hogy a kisbalatoni kócsagtelepet állandó őrizet alá helyezhettük kócsagőr alkalmazásával, aki jelenleg is betölti ezt az állást, most már a Földmivelésügyi Minisztérium alkalmazottjaként” – írja Vönöczky Schenk Jakab: Visszaemlékezés a Magyar Királyi Madártani Intézet 50 éves múltjára című cikkében.

A támogatások eredményeként 1922-ben munkába állt Gulyás József vörsi halászgazda, aki a kis-balatoni kócsagtelep első fizetett természetvédelmi őre lett. A kócsagőrök munkája során megszűnt a tollgyűjtés és a fészkelőállomány is lassan szaporodásnak indult, mára  3600 – 5500 párra becsülhető a számuk. Később a magyar természetvédelem címermadara lett, természetvédelmi területen láthatjuk az ovális kék színű táblát a kócsaggal.

A Kis-Balaton 1951-ben vált természetvédelmi területté, 1975-től a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik, így már nemzetközi jelentőséggel is bír, 1997 óta pedig az akkor alakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

A Zala folyó torkolata
Forrás: Kószó András

 

„A Kis-Balaton sűrű nádasa és mocsaras vízinövény-szövedéke úgy működik, mint egy szűrő – mondja Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa. A víz átmegy a vízinövények és nád között, de lelassul. A Zala folyóban lévő szennyezőanyagok, mint a foszfor és a nitrogén kiülepedik belőle, így nem kerül be a nagy tóba.” A szakemberek azonban nem dőlhetnek hátra, hogy  a Kis-Balaton elvégzi a tisztító munkát, az éghajlatváltozás miatt új jelenségek bukkantak elő, és ezek miatt újra és újra át kell gondolni , hogyan működtessék ezt a rendkívül bonyolult ökológiai rendszert.

Forrás: Molnár Péter

 

A 146,6 négyzetkilométeres védett területet elsősorban madárvilágáról ismert, ám az élőhely mozaikossága óriási fajgazdagságot mutat, elsősorban a vizes élőhelyekhez kötődő élőlények számában. A gazdag hínárnövényzet, a hatalmas kiterjedésű nádasok, gyékényesek és sásosok, mocsár- és láperdők mellett mocsárrétek, kaszálórétek, valamint bokorfüzesek, fűz-nyár ligetek, égeresek és tölgyesek fordulnak elő.

A tündérrózsa a sekélyebb állóvizet kedveli, virágai a vízfelszínt díszítik.
Forrás: Molnár Péter

 

A vízben számos gerinctelen faj találja meg életfeltételeit, így csigák, piócák, rovarok is. Egyik legbecsesebb a védett lápi álarcos-szitakötő (Leucorrhinia pectoralis).

Halakban is bővelkedik a víz, messze földön híres például nyurgaponty-állomány (Cyprinus carpio carpio m. hungaricus).

A Kárpát-medence bennszülött faja a láp póc.
Forrás: Dreamstime

 

A fokozottan védett és veszélyeztetett lápi pócból (Umbra krameri) is sok úszkál itt, ám a frissen betelepült versenytársa, az amurgéb fenyegeti a túlélését.
A kétéltűfauna is igen gazdag, élnek itt gőték, békák, de megfigyelhetünk siklót és mocsári teknőst is.

Vízisikló dugja ki fejét
Forrás: Molnár Péter

 

Emlősállataink közül a legjellemzőbb a kiválóan úszó vidra (Lutra lutra), melynek jelentős állománya él a Kis-Balatonon. Szintén a vizek mentén él a hermelin (Mustela erminea), mely faj télen fehér bundába öltözik, csak farka vége fekete, a nádasokban pedig már az aranysakál is tanyát vert.

Vidra
Forrás: Dreamstime

 

Egy különleges élőlényről azonban még tegyünk említést! Éjszaka többféle cickány is tevékenykedik a sűrűben, köztük a Miller-vízicickány. Czabán Dávid biológus a hangjukat tanulmányozta a területen és laboratóriumban. Ezen miniatűr emlősöknek testméretük miatt nagyon spórolniuk kell az energiájukkal. Ennek ellenére az értékes erőforrásaikat arra is használják, hogy folyamatosan halk hangokat adnak ki. Vajon miért? – tette fel a kérdést doktori kutatása során Czabán Dávid. Elképzelhető, hogy a denevérekhez hasonlóan a tájékozódásban játszik szerepet. Rejtélyes útjaik során a nagyobb tárgyakról visszaverődő hang segíthet nekik a sötétben.

 

Fekete István legendás ifjúsági regénye, a Tüskevár a Kis-Balatonnál játszódik. A Diás-szigeten megtekinthető, hogy milyen kunyhóban lakhatott Matula bácsi.
Forrás: Bajomi Bálint

A Kis-Balaton a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, a fokozottan védett területek, így a Diás-sziget meglátogatása is kizárólag szakvezetővel lehetséges. Kiemelkedően gazdag élővilágának védelme és az érzékeny terület terhelésének csökkentése érdekében épült Fenékpusztán egy, a modern kor emberét kiszolgáló, multifunkciós látogatóközpont. Innen indulnak a szárazföldi és a kenus kirándulások a Tüskevár hangulatát idéző Diás-szigetre, és az exkluzív, madármegfigyelő szakvezetések is. A nemzeti park szakemberei elmondták, hogy védettségi igazolvánnyal ismét részt lehet venni a Nemzeti Park programjain, így újból lehet sétálni a látogatóközpont füves területein, ahol informatív táblák segítségével ismerkedhetünk a természeti értékekkel és érdekességekkel.

Készült az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

Új óriáskígyófajt azonosítottak Amazóniában

Új óriáskígyófajt azonosítottak Amazóniában

A világ leghatalmasabb kígyóit, a zöld anakondák közé tartozó állatokat őslakosok segítségével találták meg a szakemberek.

A világ egyik legszebb helye

A világ egyik legszebb helye

A világ egyik legszebb pontját láttam a magasból: a Great Blue Hole (Nagy Kék Lyuk), a világ legnagyobb víznyelője, amely a Karib-tengerben található, Belize partjaitól 70 kilométerre.

Sokkal többféle korall létezik, mint tudtuk

Sokkal többféle korall létezik, mint tudtuk

A korallzátonyok védelme különleges módszert igényel a korallok fajgazdagsága miatt.

A macskabagoly színe

A macskabagoly színe

Hazánkban is gyakori faj a macskabagoly, amelynek tollazatáról különös felfedezést tettek finn kutatók.

Aszály segítheti a kétéltűeket pusztító kórt

Aszály segítheti a kétéltűeket pusztító kórt

A világ kétéltűi számára végzetes gombabetegség, a Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) ellen a békák bőrének természetes mikrobiomja védelmet nyújt, azonban aszályban sérül a mikrobiom.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket