Stefánia, Jakab2023. november 28., kedd
Természet

Élet a Yucatán-félszigeten – kalandozás a helyi állat- és növényvilágban I. rész

2021.05.27.NG
National Geographic Magyarország

A közép-amerikai Yucatán-félsziget mindig is különbözött a mai Mexikó területétől − mind kulturális, mind politikai vonatkozásában −, viszont kiemelt szerepet játszott a térségben. Élővilága is egyedülálló; endemikus fajokat is találunk itt jócskán, amelyek csupán egy kisebb térségben, esetleg mindössze néhány négyzetkilométernyi területen fordulnak elő.

Canote Zaci Valladolidban
Forrás: Stanczik Edina

 

Yucatánt főként a maja kultúra dominanciája jellemzi, itt volt a központjuk, de az olmékok különös módon hatottak rá, valamint a tolték befolyástól sem volt mentes. Utóbbinak köszönhető pl. a tollas kígyó, azaz K’uk’ulkan kultusza, melynek vallási szertartásai véres emberáldozatokat követeltek. Sokaknak ismerős lehet a tény, hogy obszidián pengével metszeték fel az áldozatokat, majd kiemelték a még dobogó szívüket.

A Ceiba pentandra tüskés törzse.
Forrás: Stanczik Edina

 

A maják vallásában sem volt idegen az emberáldozat, egyébként is harcos nép hírében állt. A rituális kivégzéseknek számos módját gyakorolták. Ezek közül egyik a megfullasztás. Ezt „könnyedén” megtehették, ugyanis a félsziget egyik jellegzetessége a cenote. A maja tz’onot szóból származik, kutat vagy szakadékot jelent. Karsztos kőzetből alakult ki, miután a mészköves felszín beszakadt, kör alakú barlang keletkezett. Ezek esetenként akár száz méter mélyek is lehetnek. Tiszta, felszín alatti vízzel telnek meg, így a maják innen nyerték az ivóvizüket. Noha ezek nem teljesen édesvizek − mivel a felszín alatt beszivárgó tengervíz akár száz kilométerre is elérhet −, viszont a sűrűbb sós víz a meder aljára ülepedik le. Egyes cenotéknak nincs vize, másokat felszíni patakok „táplálnak”, ezektől olyan látványos némelyik a mélybe zúduló vízeséseivel. A félszigeten található a legtöbb belőlük az egész világon, számuk nyolcezerre tehető, bár a sűrű erdők miatt nehéz pontosan meghatározni.
Léteznek szent cenoték is (Cenote Sagrado), melyekben a fürdés tiltott volt, gyakorlatilag áldozati kútként használták. Csontmaradványok – asszonyok és gyermekek is – pihennek a mélyén. Általában szárazság idején, élve taszították bele az áldozatokat, hogy az Esőisten, Chac csapadékot adjon. A fürdésre alkalmas cenoték legtöbbje napjainkban magánbirtokon, a városokon kívül van, de akad olyan is, amely megdöbbentő módon a település központjában egyszerűen két ház közé ékelődik (Valladolid).

Bursera simaruba törzse, mint a leveles tészta lapjai.
Forrás: Stanczik Edina

 

A maja kultúra – a legjelentősebb ősi amerikai civilizáció –, az aranykor már hanyatlóban volt, amikor a spanyol hódítók Hernán Cortés vezetésével 1519-ben megjelentek, nem volt nehéz dolguk. A belső háborúskodás okán a társadalmi és városszerkezet megbomlott, kevésbé ápolták a hagyományaikat is. Bár az aztékok még pár évig harcoltak, de 1521-ben a mai Mexikó végül spanyol gyarmattá vált (Új-Spanyolország néven) annak ellenére, hogy néhány csoport (itzák) még évszázadon át ellenállt. Megkezdődött a katolikus hittérítés és „átnevelés”. A maják leszármazottai viszont ma is élnek itt és a környező országokban.

A Cecropia peltata száraz levele
Forrás: Stanczik Edina

 

Felmenőik együtt éltek és lélegeztek a természettel. Házaikat a k’ooch k’aax fa törzséből (Cecropia peltata, spanyolul Guarumbo) készítették − ez egy inváziós faj −, amelyet kivájva vízvezetékként is használtak, mivel karcsú, magas törzsű fává nőhet. A házak faoszlop falát sokszor tapasztották belülről sár és szalma keverékével. Érdekesség, hogy a fa lehullott, száradt levele éppen úgy kunkorodik össze, mint egy darab összegyűrt papírlap. Nem véletlenül; napjainkban papír előállítására használják, gyantája is ipari felhasználású. Hagyományosan készítenek még a kérgéből kötelet és gyógyászati célokra is széleskörűen felhasználják.

Sabal Yapa
Forrás: Stanczik Edina

 

Vidéken még ma is láthatunk hagyományos maja kunyhókat. Tetejüket a meszes talajt kedvelő xa’an pálma (Sabal yapa, spanyolul Huano vagy Guano,) leveléből készítik, hasonlóan a nádtetőkhöz. A levélkötegeket a trópusi szőlő szárával kötözik össze (Cissusverticillata), majd egyenesre vágják, aztán erősítik a tető vázszerkezetéhez.

Az erdő nem csupán a lakhatásban segített, hanem eledellel is szolgált. Bár tudományosan a mai napig nem nyert bizonyítékot, de feltételezhető, hogy az oox fa (Brosimum alicastrum, spanyolul ramón) termését fogyasztották különféle formában. Nagy magját, az ehető és tápláló „diót”, vékony, citrus ízű, narancsszínű bőr borítja. Főzve vagy szárítva fogyasztható, valamint kásaként vagy lapos kenyérféleként. A szegényebbek még napjainkban is élnek vele. Levelei, gyümölcse és magja állati takarmánynak használhatók.

Mexikó nagy kávéfogyasztó ország. A kávék közül a legjellegzetesebb a tsiimim che’ (spanyolul caracolillo, angolul peaberry, azaz borsóbab) néven ismert, egyfajta kávébab. Rendszerint a növény (ehető pirosas gyümölcse, a „kávécseresznye” 95 százalékban két, 5 százalékban egy magot, „babot” tartalmaz, amelyek lapított oldalakkal fejlődnek. Általában a két mag közül csak az egyik termékenyül meg és ennek egyik oldala sem laposodik el. Ezek a szemek nagyobb odafigyelést igényelnek, hogy egyenletesen pörkölődjenek. Ha nem kellő gondossággal járnak el a kezelése során, az silányabb minőségű kávét eredményez, ezért exportra nem is szánják. Így marad jobbára az országban, olcsón hozzáférhető, ezért is népszerű; a helyiek kedvelt itala.

Az élet forrásának a mangrovét tartják, a félszigetnek számos mangrove mocsara van, legelterjedtebb az ún. közönséges vörös mangrove, a ta’ab che’ (Rhizophora mangle, spanyolul mangle rojo). És miért is az élet forrása? A növény gyökerei hasonlatosak a rovarok lábához, amely lehetővé teszi, hogy megtartsa magát a homokos, anyagos vizes talajban, a hullámok ne sodorják el és kiszűrje a víz sótartalmát. Különösen látványosak a vízszint felett lévő légzőgyökereik – ezek biztosítják, hogy a növény ne fulladjon meg. Édes és sós vizek által elárasztott talajban egyaránt képesek élni, így nagy populációkat alkotnak a brakkvizes területeken, melyek a tenger- és édesvizek találkozásánál keletkeznek. A legtöbb hal, rák, csiga, homár és madár léte − amelyet a maják fogyasztottak −, gyakorlatilag a mangrovénak köszönhető, ívó-, fészkelő-, vadászhelye egyes halaknak, madaraknak és a krokodiloknak is. Utóbbi (Crocodylus acutus) például kiválóan megbújik a mangrove gyökerei között, sőt, képes még egyes cenoték vizébe is eljutni a vízfolyásokon, járatokon keresztül, majd a gyökerek között lesben állni. Érdemes tehát jól megválasztani, melyik vizében mártózunk meg.

Crocodylus acutus a mangrove légzőgyökere között.
Forrás: Stanczik Edina

A Bacalari tóban például kevés kellemetlen meglepetés érhet. Hosszú, ámde keskeny medrét a különféle vízfenéki kőzetek tarkítják, ezért is nevezik „a hét szín tavának”. Különlegessége mégis a sztromatolitok, a jellegzetes karbonát szerkezetek, amelyek mikroorganizmusokból állnak. Úgy tartják, hogy ez a Föld legrégebbi ökoszisztémája. Már bolygónk születésekor jelen voltak és teljesen megváltoztatták annak jellegét az oxigéntermelésükkel. Hozzájárultak többek között az ózonréteg kialakulásához. A növények és állatok fejlődésével számuk fogyatkozni kezdett, ám soha nem haltak ki, de ma már alig fellelhetők. A világon összesen 12 országban, 30 helyszínen léteznek.

Írta: Stanczik Edina (www.viewriter.hu)

Szakmailag lektorálta: Serdült Ádám (kertészeti és botanikai osztályvezető, Fővárosi Állat- és Növénykert)

A madárinfluenza terjedésére figyelmeztet az MME

A madárinfluenza terjedésére figyelmeztet az MME

Az időjárás kedvezett a madárinfluenza terjedésének a vadon élő madarak körében; a betegnek látszó és elhullott példányokat kerülni kell - közölte az MTI-vel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Állatok otthonává váltak a brit hajóroncsok

Állatok otthonává váltak a brit hajóroncsok

Egy új kutatás szerint a hajóroncsok ugyanolyan hatásfokkal segítik a tengeri élővilágot, mint a védett tengeri területek.

Patkányok tetemei Ausztrália folyómedrében

Patkányok tetemei Ausztrália folyómedrében

Patkányok ezrei lepték el Queensland népszerű halászfalvait. Az ausztrál államban hónapok óta küzdenek az elszaporodott patkányokkal és egerekkel - számolt be róla a BBC News, a hírt az MTI tette közzé.

Visszatértek a hiúzok Portugáliába

Visszatértek a hiúzok Portugáliába

Bár két évtizeddel ezelőtt még úgy tűnt, semmi sem állíthatja meg a kipusztulását, az ibériai hiúz a portugál és spanyol összefogásnak köszönhetően újra szaporodik.

Mozgásba lendült a világ legnagyobb jéghegye

Mozgásba lendült a világ legnagyobb jéghegye

Mozgásba lendült a világ legnagyobb jéghegye, amely az Antarktiszról való leszakadását követően több mint három évtizedre megfeneklett - számolt be róla az MTI a  a BBC News cikke alapján.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket