Gyula, Baldvin, Sába, Nara2024. április 12., péntek
Természet

Élet a Yucatán-félszigeten – kalandozás a helyi állat- és növényvilágban II. rész

2021.06.09.NG
National Geographic Magyarország

A Bacalari-tónál jártunk az előző rész végén, evezzünk most más vizekre; Rio Lagartosra, a félsziget északi részére.

Flamingók
Forrás: Stanczik Edina

 

A lagúna egy természetvédelmi területhez tartozik, ami egyrészt egy mangrove ökorégió része, másrészt 2004 óta az UNESCO rezervátumként tartja számon és nemzetközileg kiemelt madár-megfigyelőhely (Important Bird Area − IBA). A félszigeten egyébként 14 endemikus madárfaj él, köztük a különleges pávaszemes pulyka (Meleagris ocellata), amely farktollának vége csodás arany és kék színben pompázik. Ahhoz, hogy megláthassunk néhány fajt, nem is nagyon kell keresnünk.

Pávaszemes pulyka tolla
Forrás: Stanczik Edina

 

A dupla tarajos kormoránt (Phalacrocorax auritus), a barna pelikánt (Pelecanus occidentalis), a fregattmadarat (Fregata magnificens) nem lehet nem észrevenni. (Az utóbbit sok utazó hajlamos összekeverni a sirályokkal.) A halászok szívesen odavetnek nekik egy-két apróbb, „hasznavehetetlen” halat, ezért sokszor követik a halászhajókat könnyen szerezhető zsákmány reményében. A jobb fogásokat a halászok a piacra viszik; az aligátorhalat (Atractosteus spatula) vagy a kerekfejű pörölycápát (Sphyrna tiburo).

Barna pelikán
Forrás: Stanczik Edina
Fregattmadár
Forrás: Stanczik Edina
Flamingók
Forrás: Stanczik Edina

 

A flamingók (Phoenicopterus ruber) a távolból is szépséges látványt nyújtanak, ahogy vékony lábukon állva (egylábon) pihennek, fejüket és hosszú nyakukat a testükhöz szorítják. Az Anhingára (Anhinga anhinga) már kicsit jobban kell figyelni, de laikus is észreveheti. Barnás feje és nyaka olyannyira pihés, mintha nem is toll, hanem szőr borítaná. Hosszú, egyenes farktolla jellegzetes, fekete alapszínű testén feltűnő a szárny tövén a fehér folt.

Anhinga
Forrás: Stanczik Edina

 

Ennek a régiónak legősibb vízi „lakója” az atlanti tőrfarkú rák (Limulus polyphemus), legrégebbi maradványaik 20 millió évesek, de egyes szakértők szerint ennél régebben jelen lehetnek a bolygón, csupán bizonyíték nincs rá. Nevében hiába szerepel a rák, nem sok köze van hozzá, hacsak nem a páncélja okán, ami egyébként lópatkóra hasonlít. Színük szürkésbarna, a nőstények nagyobbak; a feji, hasi és tőrfarki résszel együtt nagyjából fél méteresek. Végtagjaikat képesek visszanöveszteni. Összetett szemeik a fejük két oldalán találhatók, de pontszemeik is vannak. Hat pár nyúlványukból egyesek a táplálkozást, mások a járást, szaporodást szolgálják és valamelyik a kopoltyú szerepét tölti be. Elpusztult halakat, puhatestűeket eszik, mivel − a többi ízeltlábútól eltérően − nincs állkapcsa. Petével szaporodik speciális homokfészekben és pár évtizedes élete során többször is levedli páncélját.

Atlanti tőrfarkú rák
Forrás: Stanczik Edina

 

Hagyjuk el a „vizes” tájakat és induljunk az érintetlen, buja trópusi dzsungelek, esőerdők felé. Ezek az óriási, szinte összefüggő lomboronák csodákat rejtenek. A kutatók drónjaikkal még napjainkban is találnak növényzettel benőtt piramisokat, régi maja utakat. Igaz, hogy az utolsó nagy hurrikán, a Wilma 2005-ben söpört végig ezen a tájon, de nyomait még mindig őrzi a vadon. Hatalmas fákat csavart ki gyökerestől, sőt fölötte, a felszínen lévő gigantikus szikladarabokat is kifordította a gyökérzettel együtt. Számos ilyen szerencsétlenül járt fa pihen sokfelé szelíden fekve.

Ha kissé felfelé tekintünk, számtalan lepkét láthatunk. Ezek európai szemmel nézve többnyire közepes méretűek. Az Euptoieta claudia hiába repül viszonylag alacsonyan, de nagyon gyors és könnyű elijeszteni, innen ered a neve is. Aranybarna pöttyözött szárnyai amilyen egyszerűek, olyan nemesek. Az Adelpha pillangók nemzetségét (Adelpha sp.) gyakran „nővérek” néven emlegetik, mivel szárnyaikon a fehér csík az apácák viseletére emlékeztet. Alapszínük barna, némi narancsos mintával. A fehérlepke fajok (Gonepteryx sp.) nem idegenek Európában sem, ahol leginkább a citromlepkét (Gonopteryx rhamni) ismerik. Sárgásfehér szárnyai mindegyikét egy-egy piros kis pötty díszíti.

Ha magasabbra nézünk, gyakran láthatunk a fák törzsén pihenő vagy háborítatlan sziklaszirteken sütkérező tüskésfarkú leguánokat (Ctenosaura similis), amely hím és nőstény példánya némiképp eltér külső megjelenésében. Utóbbi jóval szerényebb „ruhát” visel.

Tüskésfarkú leguán
Forrás: Stanczik Edina

 

Ha fejünket még feljebb emeljük, a fák felső lombkoronájában nem ritkán láthatunk mexikói bőgőmajom családot (Alouatta pigra). Középtermetűek, fekete szőrűek (a fiatalabbak világosabbak) és szenvtelenül élik hétköznapjaikat az emberek előtt.

A lombkoronák gyakori lakója még a fakó erdeityúk (Ortalis vetula), elterjedési területe viszonylag nagy (a trópusi, szubtrópusi esőerdőket és mangroveerdőket kedveli). Sokszor találkozhatunk egy-egy példányával, főként, hogy igen nagy zajt tudnak csapni. Testalkatuk karcsú, barnás színűek, nyakuk hosszú, kecses és torkukon mutatós piros foltot viselnek.

Fakó erdeityúk
Forrás: Stanczik Edina

 

Hasonlóan – ha még nem jobban – elterjedt a mexikói csónakfarkú madár (Quiscalus mexicanus). Európai hasonlattal ez lehetne akár a „yucatáni galamb”, ugyanis szinte mindenhol találkozhatunk velük, még a nagyvárosokban is. Szemtelenül kutatnak élelem után a civilizációban. Tolluk kékesfekete, farktolluk vége „csapott”, a tojó ennél a fajnál is fakóbb és kisebb.

Mexikói csónakfarkú madár
Forrás: Stanczik Edina

 

A gazdag élővilágot bizonyító érdekesség, hogy Mexikó a 2018 előtt kiadott papírpénzek mellett − amelyek hagyományosan híres embereket és épületeket, helyszíneket ábrázolnak − megjelentetett egy új sorozatot is, amelyen már állatok szerepelnek, úgymint a jaguár (Panthera onca), a szürke bálna (Eschrichtius robustus), a szirti sas (Aquila chrysaetos) vagy a pompás királylepke (Danaus plexippus).

Írta: Stanczik Edina (www.viewriter.hu)

Szakmailag lektorálta: Demeter Attila (https://turazoo.hu/) és Rákosi Linda

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

A Csendes-óceán trópusi, keleti részének mélyén élő állatokat egy brit expedíció során látták.

Nem halljuk a békák sikolyát

Nem halljuk a békák sikolyát

A brazil Atlanti-esőerdőben honos béka ultrahangokat bocsát ki félelmében, amelyeket az ember nem hall, ám a ragadozói igen.

A lakosság segítségét kéri az MME

A lakosság segítségét kéri az MME

A Tavaszi természetles során nemcsak madarakat, hanem többek között hüllőket és lepkéket is meg kell figyelni.

Percenként tíz focipályányi erdő veszett el tavaly

Percenként tíz focipályányi erdő veszett el tavaly

2023-ban percenként 10 focipályányi erdővel lett kevesebb bolygónkon, ami kedvezőbb a korábbi adatoknál, de még mindig rettenetesen sok.

Hollandiában már divat a betonmentes kert

Hollandiában már divat a betonmentes kert

A minél nagyobb zöldfelület érdekében eltávolítják a beton és műkő járólapokat a kertekből és a közterületekről is.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket