Edina, Viktor, Győző2024. február 26., hétfő
Természet

Bodrogzug és Szigetköz vízi labirintusaiban barangolva

2021.07.12.NG
National Geographic Magyarország

A víz a földi élet alapja, az ókori kultúrák a nagy folyóvölgyekben alakultak ki, ahol az árterek kiválóan alkalmasak voltak mezőgazdasági termelésre. Nem volt ez másként hazánk területén sem, egy ideig…

Szigetköz
Forrás: Kerekes István

 

Takáts Sándor (1860–1932) művelődéstörténész a Rajzok a török világból című művében így ír hazánk vízzel borított területeiről: „Ismeretes dolog, hogy Magyarország java részét a XVI. században még mocsarak és vizenyős helyek borították… Kisebb-nagyobb folyóvizeink kényük-kedvük szerint száguldhattak síkságainkon. Aztán a szegény ember kedvére csíkászhatott és halászhatott. Vadmézet is gyűjthetett a nádasokban. Konyháján felhasználta csenkesz bozót termését, a sulymot és a fióknádat. Sást, füvet, nádat kedvére vághatott háza födésére, s nyáron buja füvet is kaszálhatott lábas jószágának. Mindez értenünk engedi, miért ragaszkodott a föld népe oly nagyon az álló vizekhez s miért kellett ellene fegyveres erőt alkalmazni a vizek lecsapolása alkalmával”.

Merthogy a gazdaság fejlődése, a népesség gyarapodása egyre több mezőgazdasági terméket igényelt, és a vízmentes területek kevésnek bizonyultak a termelésre. A 19. századtól egyre több árterületet csapoltak le, és vontak mezőgazdasági művelés alá, a folyókat pedig szabályozott mederbe terelték. A folyószabályozások és lecsapolások célja volt még az emberéleteket is követelő, jégtorlaszok képződésére alkalmas, veszélyes kanyaralakulatok felszámolása.

Nagy kócsag a Szigetközben
Forrás: Kerekes István

Az évek során azonban hazánk elveszítette vizesélőhelyeinek nagy részét: „Magyarországon a vízrendezések előtti állapothoz képest a vizesélőhelyek 97 százaléka eltűnt, illetve az ország területére vetített ártér közel 25 százalékos aránya napjainkra kevesebb mint 2 százalékra zsugorodott” – jelzi a bekövetkezett változásokat Kajner Péter, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője. Így mára az ártéri puha- és keményfa ligeterdők igencsak veszélyeztetett társulásokká váltak.
A folyószabályozásokkal a cél az ár- és belvizek gyors elvezetése volt, ám manapság, az egyre szárazabbá váló időjárás miatt a mezőgazdasági területek szempontjából is érdemes a vizek megtartásra törekedni.

Az árterek szűkülésére pár évtizeddel ezelőttről is tudunk példát említeni. A Szigetköz történetét Hajósy Adrienne geofizikus, az MTA Szigetközi Munkacsoport tagja eleveníti föl: „A bősi vízierőművet a szlovák fél egyoldalúan helyezte üzembe 1992. október 25-én. A folyamot 40 km hosszúságban elterelték a medréből.  Az elterelés óta a Szigetköz minden vízfolyása mesterséges úton, a dunacsúnyi tározóból kapja vizét, beleértve a Dunát is. Az ötödére csökkent vízmennyiség miatt a Szigetköz élőhelyei és élővilága alapvetően változtak, károsodtak. A legnagyobb károk a Duna hullámterében vannak, ahol az elmúlt harminc évben elmaradtak az ártéri ligeterők fennmaradásához nélkülözhetetlen nagyvízi elöntések. A Duna menti parti sávban jelentősen csökkent a talajvíz szintje, a terület szárazodik. A kárenyhítést célzó vízpótlás ellenére – különösen a Natura 2000 védettség alá eső hullámtéren – a szigetközi különleges élővilág veszélyben van.”

Szitakötők a Szigetközben
Forrás: Kerekes István

 

Szigetköz
Forrás: Kerekes István

A problémák ellenére azonban még ma is találunk szemet gyönyörködtető tájat, értékes élőhelyet a Szigetközben, mely a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik. A Kisalföldön, a Nagy-Duna és a Mosoni-Duna által közrezárt területet napjainkban erdők, rétek, láprétek, mocsarak alkotják, holtágakkal és vízfolyásokkal. A természetközeli állapotú erdőket legnagyobb részben alacsonyártéri bokorfüzesek és fűzligetek alkotják, melyek főként a Duna hullámterében élnek. A gyepszinten különleges orchideafélék, mint bangó, kosbor, madársisak és kígyónyelv tenyésznek.

Tavi béka a Szigetközben
Forrás: Kerekes István

Halakban és kétéltűekben gazdag a terület, mintegy 206 madárfaj költ itt, sok a szarvas és a vaddisznó is.
A Szigetközt jól kiépített kerékpárutakon is bebarangolhatjuk, a tanösvényeken járva pedig ízelítőt nyerhetünk a környék szépségeiből.
A megszámlálhatatlan folyóágak különleges kenutúrákra csábítják a vadregényes tájak kedvelőit. A természeti értékek és a vadvilág nyugalmának megóvásáért azonban egyes ágak le vannak zárva, s a szabadon hajózható részeken is csupán a kijelölt helyeken szállhatnak partra a túrázók. A biztonságos és élményekben gazdag kenutúrákhoz kérhetjük szakképzett túravezetők segítségét, akikkel még jobban ügyelhetünk a természet békéjére.

Magyarországon a megmaradt kevés ártéri erdőségből, a Szigetköz mellett, különleges vizes élőhely az Aggteleki  Nemzeti Park területén található Bodrogzug. A háborítatlan terület fokozott jelentőségű vízimadár-élőhelyként 1989-től szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes területek, a Ramsari Egyezmény listáján.

Bodrogzug
Forrás: Molnár Péter

A Tisza és a Bodrog által határolt vidéket a tavaszi áradáskor a folyók szinte tengerré változtatják. Az ár levonulása után kialakult csatornák, mocsárrétek gazdag élővilágnak adnak otthont.

Bodrogzug
Forrás: Molnár Péter
Kócsagok Bodrogzug ártéri részén
Forrás: Molnár Péter

A vándorlási időszakban több mint 20 ezer madár fordul meg itt. A tavaszi áradások miatt a nyár közepéig járhatatlan ártér zavartalan fészkelést biztosít az itt élő madaraknak. Az elegáns fekete-fehér tollöltönyben feszítő gólyák halakra vadásznak, párzási időszakban éjszakánként a haris jellegzetes recsegő hangjától hangosak a Bodrog menti rétek. A hódok jellegzetes rágásképével a vizek mentén számos helyen találkozhatunk.

Kérészek nászrepülése
Forrás: MTI/ Bugány János

Júniusban egy speciális életciklusú faj, a tiszavirág tartja izgalomban a természetbarátokat a Bodrognál és a Tiszánál. A kérészek három évig lárvaállapotban nevelkednek a víz alatt, emberi szemtől elrejtve az agyagos partoldalba vájt üregekben. Minden évben egyszer, összehangolt módon, ugyanazon a napon a lárvák felbukkannak a folyón, és hirtelen átváltozva élik le pár órás felnőtt életüket. A vajszínű imágók párosodnak, elszórják petéiket, majd elpusztulnak. Felnőttkoruk valóban „tiszavirág-életű”.

A Bodrogzug lassú folyású vízi útjai biztonságos lehetőséget kínálnak kenutúrákra. Ezekre az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága adja ki az engedélyeket, de érdemes a szakembereik által vezetett túrákon részt venni, ahol a vadvilágot legkevésbé zavarva fedezhetjük föl a különleges természeti helyszíneket. Ne felejtsük el, ezeken a védett élőhelyeken, mi emberek, vendégek vagyunk!
A bodrogkeresztúri Láptündérek ösvénye elsősorban a gyerekeket várja, ahol két „láptündér” kalauzolja őket e titokzatos világba.

Készült az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

A keleti szarvascsőrű madár különös képessége

A keleti szarvascsőrű madár különös képessége

A keleti szarvascsőrű igen alkalmazkodó dél-ázsiai madár, számtalan környezetben hamar otthon érzi magát, ám eddig keveset tudtunk az értelmi képességeiről.

Különleges gége kell a bálnaénekhez

Különleges gége kell a bálnaénekhez

A sziláscetek éneke bezengi az óceánokat – már ha épp nem nyomja el a hajómotorok zaja. Egy új kutatás feltárta, miként is képesek ezek az állatok a hatalmas távolságokba elhallatszódó hangok kiadására.

Egyedülálló anyuka

Egyedülálló anyuka

Egy fogságban, fajtársak nélkül tartott rája rejtélyes módon vemhes lett.

A velünk élő búbospacsirták

A velünk élő búbospacsirták

Az istállók körül több búbospacsirta (Galerida cristata) figyelhető meg, amint a lócitromok között keresgélik a táplálékukat. Jó alkalmazkodóképességű faj, amely az emberi települések terjeszkedését megfelelően kihasználta.

Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

Olaszország lassan növekvő farkasállománya egyre közelebb került a lakott településekhez, ahol az ott élő rágcsálókra vadásztak.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket