Ivó, Iván, Milán2024. május 19., vasárnap
Természet

Séta hazánk egyik különleges botanikus kertjében

2021.08.01.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert nemcsak 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló tájképi kert, de egyedülálló kuriózumként hatvankét madárfaj fészkel benne, tavaiban huszonkét halfaj úszik, míg a puhatestűek közül hetvenhárom faj talál otthonra.

A mocsárciprus légzőgyökerei, a ciprusbabák.
Forrás: Balogh Boglárka

A légzőgyökerek vastag, tompa ujjakként bökik ki ívben a mocsaras partot. A nyári melegben alig sétál valaki a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, holott a 27 hektáron elterülő hűvös lombkoronák alatt a tematikus sétautakat róva lebilincselő a nyári természet.

A botanikus kert egy részlete.
Forrás: Balogh Boglárka

 

Ahogy az arborétum bemutatkozójából megtudjuk, hosszú és hányattatott történelme egészen 1842-ig nyúlik vissza, ebből a korból ránk maradt katonai térképen már jól látható a kert a maga kacskaringós útrendszerével, a tavával, tisztásokkal, nagyjából a mai méretének megfelelően.

Életében a döntő fordulatot az hozta, amikor többszöri tulajdonosváltást követően 1871-ben Vigyázó Sándor megvásárolta a birtokot annak összes felszerelésével, állatállományával, ingóságaival együtt.
A nagy műveltségű birtokos szerette a természetet, fiatal korában végig látogatta Nyugat-Európa számos jelentős parkját. Rátóti kastélykertjének átalakítására a legjobb hazai kerttervezőt, a József főhercegnek is dolgozó, Jámbor Vilmost hívta meg.

Hangulatos tórendszer
Forrás: Balogh Boglárka

 

A kor stílusának megfelelő, szentimentális tájképi kert hatalmas költséggel néhány évtized alatt született meg. A kreatív kertépítők a területen átfolyó Sződ–Rákos-patak vízének felhasználásával, hatalmas földmunkával és a meglévő tó hasznosításával összefüggő tórendszert, vízeséseket alakítottak ki. A kitermelt nagy mennyiségű földdel a lankás domboldalakat tették még változatosabbá, a Vác fölötti Naszály hegyből pedig több éven át szállították szekérszámra a kert építéséhez szükséges köveket, hogy a természetesnek tűnő sziklás oldalakat kialakítsák.

A csodaszép kert életében azonban 1921-ben beköszöntött az alkonyat. Vigyázó Sándor 96 éves korában elhunyt, roppant vagyonát, köztük könyvtárát, műtárgygyűjteményét, kastélyait, és a vácrátóti birtokot is a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta.

A mai udvarház
Forrás: Balogh Boglárka

 

Míg felháborodott utódai évekig pereskedtek a hagyaték reményében, addig a hosszúra nyúlt huzavonában az értékes kert egyre pusztult. Az sem kedvezett az arborétumnak, amikor egy pesti ügyvéd birtokába került, mert az új tulajdonos felszámolta az üvegházakat, lebontatta az eredeti kastélyt, helyette felépítette a ma is látható udvarházat, a fák nagy részét kivágatta, hogy a kert felét gyümölcsössé alakítsa.
A második világháború Vácrátóton is borzasztó pusztítást okozott. 1945 nyarán több száz orosz katona állomásozott földbe ásott bunkerekben, sátrakban. A harcok elmúltával szanaszét téglatörmelék, autóroncsok, kerekek, vasdarabok hevertek, köztük lőszer és hadianyag-maradványok. A szobák trágyával voltak tele, mivel azokat istállónak használták, a kert útjait felverte a gaz, tavai iszapossá váltak, fáit folyamatosan elhordta a lakosság tüzifának.
A háborút követően, többszöri gazdacsere után végre megvalósult az örökhagyó szándéka, az ingatlan a Magyar Tudományos Akadémia birtokába került, majd 1952. január 1-jén megalakult benne az MTA Botanikai Kutatóintézete, létrehozva egy egyedülálló, tematikusan felosztott arborétumot.

A megmaradt hajdani épületmaradványok.
Forrás: Balogh Boglárka

 

Forrás: Balogh Boglárka

 

Akár egész napos, akár rövidebb programot tervezünk a kertben, az arborétum számos lehetőséggel kecsegtet. A vezetett séták mellett egyedül is felfedezhetjük a Növényrendszertani-,az Évelő- és sziklakerti- vagy az Üvegházi gyűjteményt, de a Berkenyeház és a Karbonház is páratlan növényekkel várja az érdeklődőket.

Elhagyva a főbejáratot én a bibliai növények felé kanyarodom.
Ezen a tanösvényen 12 állomás segítségével ismerkedhetünk meg a Szentírás növényeivel. A 12-es szám nem véletlen, hisz a Bibliában nem egy alkalommal szerepel: Jákobnak 12 fia született, ennek megfelelően 12 zsidó törzs foglalta el az Ígéret földjét, de Jézus szavait is 12 közeli tanítványa hallgatta figyelmesen.

Krisztustövis
Forrás: Balogh Boglárka

 

A Biblia növényeivel foglalkozó botanikusokat mind közül talán az foglalkoztatja leginkább, vajon miből készült Krisztus töviskoronája. Olyan növény jöhet számításba, amely gyakran kéznél volt, és könnyedén lehetett tövises ágát hajlítani.

Szinte minden kritériumnak megfelel a krisztustövis, mely 3 méter magas cserje, a mediterrán területek száraz, sziklás lejtőin néhol áthatolhatatlan bozótot képez. Rugalmas hajtásain tűhegyes, egyenes vagy horgas tövisek fejlődtek. Bár ma is, úgy ahogy az 1. század Palesztinájában ritkán találkozunk vele, nem kizárt, hogy ez szolgált Jézus fájdalmas koronájaként.

Mocsárciprus
Forrás: Balogh Boglárka

 

Elhaladva a falusi kertet idéző virágok mellett, rákanyarodom a tavak felé vezető útra. A kert büszkeségét, a virginai mocsárciprust keresem. Madarak csiripelnek a fejem felett, olyan hangosan énekelnek, hogy hangjuk elnyomja a távoli fűnyíró duruzsolását.

A földtörténeti középkorban a mamutfenyők rokonaként ismert ciprus kiterjedt erdőségeket alkotott a Földön, aminek a barnaszéntelepek keletkezésében volt szerepe. Valamikor hazánk területén is hatalmas mocsárerdőket alkottak.

Az óriásfa különleges tulajdonsága, hogy mocsaras helyen élő példányai légzőgyökereket, ún. „ciprusbabákat” fejlesztenek. Ezek a föld alól a felszínre törő, átszellőztető gyökerek biztosítják a növény földalatti, tartósan vízben álló gyökerei számára az oxigént.

A különleges ciprus mellett a Sződrákosi-patak part menti területeinek jellemző fafajai a mai napig megtalálhatók: több mint kétszáz éves tölgyek, kőrisek és szilek váltak a tájképi kert elemeivé.

A csendes kertben sétálva az ember azonnal felismeri, hogy szerkezete, megtervezése tökéletesen megfelel a Nyugat-Európában az 1700-as évektől dívó mintának, amely a festészetből ismert képekre épít. Apró patak zubog, tavak, vízesések csillognak, síkok és lankák, rétek és facsoportok váltakoznak, mindeközben felbukkannak a sziklák, az elhagyott hidak, kerti lakok, romok.

Több száz éves ligetfák
Forrás: Balogh Boglárka

 

A buja növényvilág gondozása és az idelátogatók oktatása mellett a Nemzeti Botanikus Kertnek megannyi feladata van: hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteményeként közel 13 ezer fenntartott fajra és változatra felügyel. Az arborétum nem csupán mint szakmai műhely szolgálja a tudományt és az oktatást, hanem élő múzeumként is, ahol a gyűjtemény darabjait a szakemberek pontosan beazonosítják és precízen nyilvántartják minden fontos tulajdonságukkal együtt, különös tekintettel például gyűjtési helyükre.

A szaporítóanyagot (mag, dugvány, sarj, élő növény) ma is főleg tudományos magcserekapcsolatok révén, valamint a botanikai gyűjtőutakon szerzik be.
Magbankja pedig természetvédelmi-fajmegőrzési, illetve génbanki céllal létesült.

Üvegház
Forrás: Balogh Boglárka

 

A patak és az apró vízesés egészen az üvegházakig kísér. Teljesen egyedül vagyok, amikor belépek a nyirkos, párás folyosóra a pálmák közé. Az üvegházi gyűjtemények a botanikus kertek legköltségesebb egységei, itt, a vácrátótiban a 3000 körüli taxonszámú gyűjteményben a növényeket hő-, nedvesség-, pára- és fényigény szerint külön-külön házakban helyezték el. Így alakult meg pozsgás-, trópusi, bromélia-, orchidea- és hidegház is.

Melegkedvelő növények az üvegházban.
Forrás: Balogh Boglárka
Szarvasagancs
Forrás: Balogh Boglárka

A trópusi növények közt kanyarogva elképesztő a meleg égövi kultúrnövények sokasága. Kéttenyérnyi hibiszkusz kúszik a nap felé az üvegen, vele szemközt fán lakó szarvasagancs páfrányok futnak, melyek a vadonban 30-40 méter magasan élnek az ágakon. Agancs alakú lombleveleiken fejlődnek ki a spóratartók, míg a tövet körülölelő kerekded, barna köpenylevél réteges humusztartót képez, és a nedvesség megtartásával védi a gyöktörzset a kiszáradástól.

Hibiszkusz
Forrás: Balogh Boglárka

 

Forrás: Balogh Boglárka

 

Délelőtti sétámat a magányos padok egyikén fejezem be. Hátra hajtom fejemet a támlán, a levelek táncát hallgatom a szélben. Ahogy a híres német filozófusa, Christian Cay Lorenz Hirschfeld hangoztatta, a kertnek a lelket kell megmozgatnia. A különböző részleteknek az élvezet, a boldogság, a nehéz szív, a csodálat, a lenyűgöző nagyság, az áhítat, a vadság, a meglepetés, a tisztelet, a nyugalom és a béke hangulatait kell kiváltani. A nemzeti kertünk tökéletesen megszólaltatja ezeket az érzéseket bennünk.

Hozzászólások

Három hetet töltött egy fán, hogy megörökítse a denevérek lélegzetelállító vonulását

Három hetet töltött egy fán, hogy megörökítse a denevérek lélegzetelállító vonulását

A pálmarepülőkutyákhoz köthető az emlősvilág legnagyobb éves vándorlása.

Az erszényesnyúl reménykedhet a visszatérésben

Az erszényesnyúl reménykedhet a visszatérésben

Úgy tűnik, a majdnem kihalt állatfaj lassanként visszatérhet mérséklet égövi élőhelyére.

Az utolsó vonuló madarak is megérkeznek hazánkba

Az utolsó vonuló madarak is megérkeznek hazánkba

Ifj. Vasuta Gábor egy későn érkező madárfaj, a kerti geze megfigyeléséről ír.

Sétahajó okozta a tengeri óriás pusztulását

Sétahajó okozta a tengeri óriás pusztulását

Elpusztult tőkebálna borult egy amerikai hajó orrára, a szakértők szerint az ütközés okozta vesztét.

Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el egy hajót

Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el egy hajót

Az Ibériai-félsziget térségében korábban többször is hajókra támadnak az állatok.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket