Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2024. május 30., csütörtök
Természet

Legyen elég sötét égbolt, hogy választhassunk magunknak csillagot!

2021.08.09.NG
National Geographic Magyarország

A közvilágítás terjedésével, az utcákon és tereken is megszűnt a sötétség: míg bolygónk egyre világosabbá válik, az égbolt csillagjai halványulni látszanak. A fényszennyezés ma már akkora mértékű, hogy az égbolt is védelemre szorul.

A Tejút látványának megőrzése a természetvédelem újkeltű feladatai közé tartozik, amire csak a megfelelően sötét égbolttal rendelkező területek alkalmasak. Nincs is szebb látvány egy égi országúton végiszánkázó hullócsillagnál! Ez év augusztusában 12-én az esti órákban érdemes kitelepülni, és várni a Perseidákat.
Forrás: Ladányi Tamás

 

A csillagos égboltot természeti és kulturális örökségünkként is védenünk kell, mert az urbanizáció előretörésével egyre kevesebb hely marad, ahol az eget még a maga háborítatlan szépségében csodálhatjuk. Négyökrös szekéren ugyan már régóta nem utazunk, de az fontos, hogy a következő generáció tagjai is gyönyörködhessenek az égbolt csodáiban, sőt még csillagot is választhassanak maguknak, ahogy Petőfi Sándor írja versében.

A modern kor emberének fontos, hogy minden jól meg legyen világítva, ha viszont ez a megvilágítás túl sok, akkor káros élettani és környezeti hatást okoz, beleértve az élővilágra gyakorolt negatív hatásokat is. Ekkor fényszennyezésről beszélünk. Ne felejtsük el, az erős éjszakai megvilágítás nemcsak esztétikai szempontból rontja a csillagok megfigyelését, de helyrehozhatatlan károkat okoz az élővilág évmilliók alatt kialakult ritmusában is!

Mindezen felismerések nyomán a Nemzetközi Sötét Égbolt Társaság (International Dark-Sky Association) kezdeményezésére a környezetvédelem új típusa született meg: világszerte megalakították a csillagoségbolt-parkokat. A kritériumok szerint csak olyan területek minősíthetők ilyen parknak, amelyek állami tulajdonúak, természetvédelmi oltalmat nyertek, és amelyek felett az égbolt minősége – az égitestek láthatósága, a fényszennyezés mértéke szempontjából – megfelel a szigorú szabályoknak.

Szakmaibb megfogalmazásban: a park éjszakai égboltjának kiemelkedően jó minőségűnek
és zavarásmentesnek kell lennie; ez a Tejút láthatóságával, a határmagnitúdóval (a leghalványabb megfigyelhető csillagok fényességével) és az égi háttér sötétségével is egzakt módon mérhető. További kritérium, hogy a park nyissa meg kapuit a nagyközönség
előtt, és csillagászati bemutatókon tegye közkinccsé az égbolt látnivalóit.

Míg a nagyvárosokból az égbolt egyik legszebb konstellációjának, az Orionnak csak a legfényesebb tagjai látszanak, addig zavaró fényektől távolról megfigyelve ezernyi halványabb csillaggal és színes ködökkel is gazdagodik a terület.
Forrás: Ladányi Tamás

A magyarországi csillagoségbolt-park program 2006 szeptemberében indult el egy pécsi konferenciával, melynek fő témája a fényszennyezés volt. A Magyar Csillagászati Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság együttműködési megállapodást kötött a zselici kezdeményezésről. Ezután egy hároméves előkészítés következett, folyamatos mérésekkel. Az együttműködés eredményeként hazánkban elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el a nemzetközi csillagoségbolt-park címet, 2009. november 16-án. Európában elsők között volt, a skóciai Galloway Forest parkkal együtt.

A nyári időszak ikonikus látványa, a Tejút kel fel délkeleten a Zselici Csillagparkban, a látogató központ épülete előtt.
Forrás: Schmall Rafael

A Dunántúli-dombságon elterülő csillagoségbolt-parkban található multifunkciós épületben 54 fős planetárium, csillagászati és naptávcső, valamint a Naprendszert bemutató kiállítás
is helyet kapott. A csillagvizsgáló programjait a zselicicsillagpark.hu oldalon követhetik.

A gyerekeknek külön programok „hozzák le a csillagokat”. Az intézménytől körülbelül 10 kilométerre, Patca falu közelében található Katica Tanyán, igény esetén, szakemberek tartanak távcsöves bemutatót a szállóvendégeknek.

Pár év múlva, 2011-ben a Hortobágy is csatlakozott a Nemzetközi Sötét Égbolt Társaság kezdeményezéséhez. A hírt hallva úgy gondolnánk, hogy ez a legtermészetesebb, hiszen hazánk legnagyobb egybefüggő lakatlan területe, tehát földi megvilágítás nem zavarja. A végeláthatatlan puszta azonban a nagyon távoli fényeknek sem szab határt, tiszta időben a több tíz kilométernyire lévő települések fénye is feldereng a látóhatáron. A települések vezetői és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság keresi a megoldást, hogy még zavartalanabb legyen az égbolt sötétsége.

Éppen távcsöves bemutatás zajlik a hortobágyi csillagdában, miközben a horizont felett a felkelő Jupitert követhetjük nyomon.
Forrás: Ladányi Tamás

A területen azonban nemcsak szabad szemmel keresgélhetjük a különleges csillagképeket, hanem a csillagvizsgáló távcsövei közel is hozzák az izgalmas égi objektumokat. A Hortobágyi Csillagoségbolt-park bemutató csillagvizsgálója 2015-ben készült el. A 7 méter magas torony tetején, a 3 méteres kupolában lencsés távcsővel szemlélhetjük a bolygókat és kettőscsillagokat, diffúzködöket, halmazokat, galaxisokat. Így nyerhetnek igazán hitelt az éghez kapcsolódó mítoszok, a népi mondavilágból eredő történetek – hiszen a Hortobágyon mind a mai napig élnek a pásztorcsillagászat hagyományai. Nem kis részben ennek köszönhető, hogy a Hortobágy felkerült az UNESCO Csillagászat és Világörökség programjába. A fontos égi eseményeket szakértők helyi tolmácsolásában tanulmányozhatja a nagyközönség: augusztusban a Perseida meteorraj megfigyelésére szerveznek bemutatót, az éjszaka hangjait a telihold fényben hallgathatja az érdeklődő, és a daruvonulás követése is csillagok fényénél zárul.

A Nagy Nyári Háromszög csillagai alatt a horizonton a Jupiter kelt fel, miközben az egerszalóki sódombokat az erős holdfény deríti meg.
Forrás: Ladányi Tamás

Ismét néhány év telt el és 2017 júniusában egy újabb csillagoségbolt-parkkal gazdagodott hazánk. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a projekt megvalósítása érdekében egyebek között vállalta, hogy a védett régióban szabályozza a jövőben telepítendő világítóberendezések típusát és fényáramát, garantálja a természetes, sötét égbolt és éjszakai környezet oltalmát, biztosítja az éjszaka vonuló, illetve tevékeny állatok életének zavartalanságát, valamint olyan észlelőhelyeket ad a műkedvelő és hivatásos csillagászoknak, ahonnan a természetes éjszakai égbolt látványa még megfigyelhető.

A Tejút látványa a Bükki Nemzeti Parkban, Felsőtárkány közelében.
Forrás: Komka Péter/MTI

 

A Bükki Nemzeti Park területe asztronómiai szempontból is kiváló adottságokkal bír, így 2020-ban döntés született, Közép-Európa legmodernebb csillagászati bemutató terének építéséről. Óriási projekt nőtt ki a tervekből: Répáshután hamarosan elkészül a 700 négyzetméter alapterületű Bükki Csillagda. „Tudomány – élmény – interakció”: a fiatalokat és idősebbeket egyaránt célközönségnek tekintő látogatóközpont szórakoztatva vezeti majd be az érdeklődőket a csillagos égbolt rejtelmeibe és tudnivalóiba. A nyitás ez év őszére várható.

Augusztusban különösen érdemes az eget kémlelni, akár csillagoségbolt-parkból, akár mesterséges fénytől távoli helyen, hiszen ez a hónap a hullócsillagok időszaka. Az Egy hét a csillagok alatt program keretében több helyszínen, szakemberek segítségével csodálhatjuk a Persediákat és az ezüst fénypontokkal teletűzdelt égboltot. Már csak felhőmentes idő szükséges!

Készült az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

Hozzászólások

Halacska mondd, miért olyan nagy a szemed?

Halacska mondd, miért olyan nagy a szemed?

Egy afrikai halfajnak zavaros vízben nagyobbra nő a szeme az alkalmazkodás hatására.

Elefántokat ölt az esőzés Srí Lankán

Elefántokat ölt az esőzés Srí Lankán

Az állatok egy lápvidéken kerültek a víz csapdájába.

Kiderült, hogy az óriáskolibri voltaképp két faj

Kiderült, hogy az óriáskolibri voltaképp két faj

Az Andok hegyei közt élő óriáskolibri nagyjából fekete rigó méretű madár, ezzel a legnagyobb a kolibrik között.

Hadat üzentek a thaiföldi majomváros lakóinak

Hadat üzentek a thaiföldi majomváros lakóinak

Lopburiban mintegy 2500 majom él, az állatok egyre gyakrabban kerülnek konfliktusba az emberekkel.

Szinte láthatatlan madárfaj él hazánk erdeiben

Szinte láthatatlan madárfaj él hazánk erdeiben

Ifj. Vasuta Gábor egy fiókáit melengető nyaktekercset figyelt meg.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket