Orbán, Gergely2024. május 26., vasárnap
Természet

Dráva menti „Grand Canyon”

2021.09.06.NG
National Geographic Magyarország

A kiváló vízminőségű Dráva folyónak van egy különleges szakasza, az úgynevezett magaspart, melyet gyakran emlegetnek a magyar „Grand Canyonként".

Forrás: Fenyősi László

A heresznyei magaspart, amelynek függőleges löszfala 30-40 méter magasról szakad le, ugyan nem versenghet a Colorado folyó fölé magasodó 1800 méteres kőfallal, ám így is igazi látványosság.

Forrás: Fenyősi László

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén a folyót Őrtilos és Heresznye között hol meredeken, hol pedig lankásabban kíséri az úgynevezett magaspart, azaz a hullámteret természetes módon határoló partalakulat. A heresznyei függőleges löszfal különleges élőhely, messziről vonzza az otthonra vágyó gyurgyalagokat, parti fecskéket, jégmadarakat, seregélyeket. Bár a seregélyek igazi kedvelt helye az ártéri fák odúja, itt a löszfal üregeit választják költőhelyül.

Gyurgyalag
Forrás: Völgyi Sándor

 

A környék Közép-Európában is egyedülálló természeti környezet, a háborítatlan élőhely és a táplálékban gazdag terület még a szomszédos kavicszátonyokon fészkelő, hazánkban védettséget élvező madarakat is vonzza. Fészkel itt kis lile, billegető cankó, a fokozottan védett küszvágó csér és kis csér is.
Ősz elején azonban még népesebb madársereglet látható a területen, vándorútjuk során sokan itt gyülekeznek, megpihennek az újabb útszakasz előtt. A Dráva mentén számos madárvédelmi és természetvédelmi területet találhatunk, ráadásul sok hely látogatható is.

Küszvágó csér
Forrás: Kalotás Zsolt

 

Az 1996-ban alapított Duna–Dráva Nemzeti Park madárszámlálási adatai szerint több száz ritka madárpár fészkel itt. A terület az Európai Unió egységes természetvédelmi rendszere, a Natura 2000 hálózat tagja, amelynek rendeltetése, hogy a fontos, illetve veszélyeztetett fajok és élőhelyek hosszú távú fennmaradását biztosítsa.
Az értékes ökológiai folyosónak számító Dráva természetes menedékhelyére azonban nem csak a Duna-Dráva Nemzeti Park vigyáz, a terület ugyanis része a nemrég zöld utat kapott Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló UNESCO Bioszféra Rezervátumnak, amelynek fő célja a határvidék különleges, a három folyóhoz kötődő vízi és part menti életközösségeinek és természeti értékeinek megőrzése.

Billegetőcankó
Forrás: Völgyi Sándor

 

A Dráva a Tiroli-Alpokban ered, hazánk területét Őrtilosnál éri el, és Mattynál, mintegy 170 kilométer után hagyja el az országot. Határfolyóként hol Magyarország, hol Horvátország területén kanyarog. A hegyvidékről jövő gyors folyó sok hordalékot hoz magával. Az esése a magyar szakaszon fokozatosan csökken, hordalékát lerakja, így képződnek a jellegzetes zátonyszigetek, melyek folyamatosan épülnek és pusztulnak, helyüket változtatva.

Forrás: Kószó András

 

„A Dráva természetvédelmi és ökoturisztikai adottságait tekintve több okból is példa nélküli. Egyrészt, mert 1989-ig a határzár védelmet adott a folyónak. Másrész, mert a folyó ezen szakaszán soha nem volt olyan típusú hajózás, mint a Dunán vagy a Tiszán; csak minimális motorcsónak-használat és némi kenuzás volt jellemző. Harmadrészt a Dráva viszonylag keveset szabályozott folyó, ezt a szakaszát egyáltalán nem érte emberi beavatkozás. Negyedrészt nem jellemző itt a nagy erdészeti munka sem, míg ötödrészt évente csak néhány száz horgász vált engedélyt. Ráadásul nincsenek fürdőzők sem, csupán néhány kijelölt fürdőhelyen, és ott is csak nyáron. Ezek miatt a Dráva rendkívül csendes és nyugodt, tehát igen változatos élőhelyet kínál, amelyhez hasonlóval szinte sehol máshol nem találkozhatunk” – mutatott rá Fenyősi László, a Duna-Dráva Nemzeti Park osztályvezetője.

A Dráva felső szakasza Őrtilostól pont a heresznyei magaspartig tart, ahol a medret ökölnyi méretű kavicsok borítják, ám a folyó alsó részén már csak finom homok kíséri a víz útját.

A magyar „Grand Canyon” a legmagasabb relatív magasságú partfal az országban, ahol a folyó közvetlenül a fal tövében folyik, a bal partot kísérve, viszonylag hosszú szakaszon.

Forrás: Kúsz Sándor

 

„Szeretnénk ezt az egyedi és varázslatos területet testközelből is bemutatni, mert ha megismerik az emberek, akkor talán jobban át fogják érezni, hogy miért olyan fontos egy ilyen kincset megvédenünk. Mindezt persze úgy tesszük, hogy az a természetnek is jó legyen. A szakvezetéses gyalog- és a kenutúrák szabályozott keretek között zajlanak, a természeti környezet minimális zavarása mellett. Utóbbi esetében tilos például a zátonyokon való kikötés. A folyót már a partról érdemes jobban szemügyre venni, mert a növények és állatok kavalkádja gyönyörű összképet alkot, de a kép sokszor össze sem hasonlítható a vízről látottakkal.
Kevés hely van Közép-Európában, ahol ilyen zavartalanul lehet túrázni és közben exkluzív látvány tárul a szemünk elé: a vízbe szakadó, meredek magaspart, a változatos kavicszátonyok, a folyót kísérő ártéri erdők, a holtágak galériaerdői, a vadregényes mellékágak és persze az itt élő, egyedi növény- és állatvilág” – sorolta Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője, hozzátéve, hogy szervezett drávai vízitúrákra minden évben június 1. és szeptember 30. között van lehetőség.
A határfolyó jellege miatt a jobb parton kikötni nem szabad, a sátorozás is kizárólag a magyar oldalon lehetséges. Számítsunk rá, hogy a horvát és a magyar határőrizeti szervek ellenőrizhetnek a térségben, viszont cserébe Magyarország egyik legszebb vízitúra útvonalát járhatjuk be.

A táj szépségei szárazföldön is csábítóak, akár gyalogosan, akár kerékpáron túrázunk. Önállóan és szakvezetéssel is bejárható a Dráva élővilága tanösvény a szaporcai Ős-Dráva látogatóközpontban vagy az Őrtilosi Dráva-ártér tanösvény, ezeken a helyeken megismerkedhetünk a tájegység növény- és állatvilágával.

Az aktuális programokat a nemzeti park weboldalán követhetik.

Készült az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

Hozzászólások

Halottnak tetteti magát és vérzik a kockás sikló, ha veszélyben van

Halottnak tetteti magát és vérzik a kockás sikló, ha veszélyben van

A ragadozók elleni védekezési stratégia különös eseteit figyelték meg kockás siklóknál.

Megváltoztatja a sasok viselkedését az ukrajnai háború

Megváltoztatja a sasok viselkedését az ukrajnai háború

A szakértők jeladóval ellátott fekete sasokat követtek nyomon.

Margaréta, kamilla, pipitér – melyik melyik?

Margaréta, kamilla, pipitér – melyik melyik?

A felületes szemlélő számára számos virágunk egyformának tűnik, épp ezért rendre össze is keverik őket.

Mennyire veszélyes az inváziós tigrisszúnyog?

Mennyire veszélyes az inváziós tigrisszúnyog?

Garamszegi László Zsolt biológus válaszolt néhány, az ázsiai tigrisszúnyoggal kapcsolatos fontos kérdésre.

Ultrahanggal védekezik egy bogár

Ultrahanggal védekezik egy bogár

A denevérek ultrahang segítségével derítik fel zsákmányuk hollétét, számtalan zsákmányállatuk megtanulta érzékelni e hangokat – egy cicindéla azonban még egy lépéssel továbbment.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket