Kornélia, Kunigunda, Frigyes2024. március 03., vasárnap
Természet

Hagyomány és modern tudás a legelők fenntarthatóságáért

2021.10.11.NG
National Geographic Magyarország

„A végtelen láthatárig nincs más, csak fű; egy élőfa, egy kútágas, egy kunyhó nem zavarja meg a fenséges zöld sivatag országát” –  írta Jókai Mór, közel 150 évvel ezelőtt Sárga rózsa című kisregényében hazánk legnagyobb pusztájáról, a Hortobágyról. Azóta némiképp változott a táj, több lett a fa, kevesebb a mocsár, ám ma is láthatunk még bőven legelő nyájat vagy gulyát.  

Forrás: Molnár Zsolt

 

A magyar puszta szimbólumaként számon tartott Hortobágy fennmaradásához nagy szükség is van a jószágra és a pásztorokra, hiszen nélkülük ez a táj más lenne, nem olyan, mint amilyennek ma is szeretjük. Legelés nélkül átalakulna a növényzet, egyes helyeken erdős foltok vagy idegenhonos fajok is megjelennének.

Török Péter, az MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport vezetője és a Debreceni Egyetem professzora gyepek kutatásával és helyreállításával foglalkozik. Elmondása szerint a legeltetést vizsgáló kutatások meghatározó szerepet töltenek be a gyepközösségek dinamikai folyamatainak megértésében.

Forrás: Molnár Ábel

 

  • Az állat faja nagyon fontos a hatások értékelésében: a szarvasmarha például teljesen más mintázatban és magasságban fogyasztja a gyepet, mint a juh. Míg a szarvasmarha – természetesen fajtától függően – kevésbé válogat az egyedek és fajok között, előszeretettel táplálkozik a magasabb növényzetű és főként füves helyeken, addig a juh még a növényegyedek között is válogat.
  • Az egyes gyeptípusokra gyakorolt legelési hatás is eltérő – egy alapvetően kétszikű (pl. ligeti zsálya, közönséges borkóró, borzas len, tavaszi hérics) fajokban gazdag löszgyepi közösség másképp reagál a legeltetésre, mint egy főként füvekkel, sásokkal vagy szittyókkal borított szikes gyep vagy nedves mocsári közösség.
  • Egyazon élőhelyen a növényzet változatossága és az egyes fajok egyedeinek mennyisége azonos állatfajta mellett is változó, ha a legelés erőssége (legtöbbször a területen legelő állatok mennyiségében kifejezve) eltér.

Ezen három tényező együttes, sokrétű vizsgálata a jövőben számos hasznos ismereteket eredményezhet, és segítheti a legelők változatos növényvilágának megőrzését.

Szürke marhák a Kilenclyukú híd előtt
Forrás: Molnár Ábel

 

Molnár Zsolt botanikus-etnoökológus kutató az ökológia és a néprajz szakterületét párosítja. A klasszikus ökológiához képest más módszerekkel dolgozik. Tudós csapatával összegyűjti a pásztorok tapasztalatait, hisz ők másként tekintenek a pusztára, a legelőre és a rajta élő „füvekre”, mint a botanikusok vagy a természetvédők. „Mi a jószág száján át látjuk a növényeket” – mondják a hortobágyi pásztorok, ezzel ugyanazt fogalmazzák meg, mint Kenyában a maszájok vagy a mongol félnomád pásztorok. Egy középidős vagy idősebb pásztor már sok ezer napot töltött el a pusztán, ezért nagyon jól ismeri a pusztai legelők éves és évek közti változásait.

Molnár Zsolt hangsúlyozza, ez a tudás régi, de korántsem elavult. Hazánkban több százezer hektáron folyik olyan legeltető gazdálkodás, ami a gazdasági haszon mellett  bizonyos természeti értékeink megőrzéséhez is hozzájárul. Míg a pásztorok a jószágnak megfelelő növényeket tartják fontosnak, addig a természetvédők a ritka fajok védelmét, illetve az élővilág sokféleségét helyezik előtérbe. A két tudásrendszer másképp lát, és másképpen is értékel. A legelők fajgazdagságának megőrzéshez erre az együttes gondolkodásra van szükség.

Birkák a legelőn
Forrás: Molnár Ábel

A hazai természetvédelmi területek jelentős része olyan gyepeket, ligetes erdőket véd, ahol a jégkorban és a holocén elején vadon élő nagylegelő állatok, később az ember jószága legelt. Sok más faj – madarak, rovarok, növények – alkalmazkodtak ehhez, sőt igénylik is ezt a kezelést. Napjainkban pedig fontossá vált az idegenhonos özönnövények elleni védekezés, melynek a legeltetés az egyik hatékony módja.

Az intenzív legeltetés hatására a gyepek fajszerkezete megváltozik: a taposástűrő, rövidebb növényzet válik uralkodóvá. Az állatok trágyázásának hatására erőteljesebb lesz az anyagok körforgása, különösen a sekély vízzel – általában időszakosan – borított területeken. A vizek ettől eutróffá, vagyis tápanyagokban gazdagokká válnak, így egyre több lesz a plankton (azaz a vízben lebegő parányi élőlények életközössége), ez pedig jó alapot biztosít például a zooplankton (állatokból álló plankton), férgek, ízeltlábú csoportok tömeges elszaporodásához. A folyamat során a terület az ilyen élőhelyekhez kötődő madarak (bíbic, piroslábú cankó, nagy goda, sárszalonka, gulipán, gólyatöcs) számára terített asztal lesz – hívta fel a figyelmet Bessenyei László Bence, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) természetvédelmi őre.

2020. november utolsó hétvégéjén téli szállásukra vonultak a hortobágyi szürke marhák.
Forrás: Harangi Mária

 

A napok rövidülésével, az idő hidegebbre fordulásával a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek – a Hortobágyon is ezt teszik. Gyakran mondták a helyiek, hogy az állat a „havat a hátán hozza haza”, vagyis addig legeltették őket kinn a pusztán, amíg le nem esett a nagy hó.
A szorulásnak is nevezett behajtásnak a népi hagyomány szerint megvoltak a jeles napjai: a marhákat Katalin (november 25.) vagy Mihály napján (szeptember 29.), a juhokat pedig Dömötör napján (október 26-án) hajtották haza. Ehhez az eseményhez kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetése is.
A mai mezőgazdasági tankönyvi adatok szerint a húsmarha 200-240 napig tartható kint a legelőn egy évben, míg a tejelő marhát 160-180 nap elteltével, Szent Mihály napján hajtják be. Ugyanakkor Molnár Zsolt az utóbbi tíz évben azt tapasztalta, hogy a behajtás ma már sokkal rugalmasabb annál, minthogy egy konkrét naphoz lehetne kötni. A behajtás ideje függ az adott év időjárásától és a rendelkezésre álló takarmány mennyiségétől is.

A Hortobágyon minden évben Szent Dömötör napjának környékén rendezik meg az ide látogatók számára a Behajtási Ünnepet, ahol népszokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg az ide látogatók. Az esemény csúcspontja, amikor hagyományos viseletbe öltözött pásztorok hajtják át a juhokat a Kilenclyukú hídon.
Az esemény részleteiről a www.hortobagyinfo.hu weboldalon tájékozódhatnak.

Készült az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

Kertek vendége a vörösbegy

Kertek vendége a vörösbegy

A vidéki és városi kertekben feltűnik, a téli, tél végi napokon egy kecses mozgású, kedves kis madár a vörösbegy (Erithacus rubecula).

Pandák költöznek vissza Kínába

Pandák költöznek vissza Kínába

Tizenhét év után mondott búcsút óriáspanda párjának a madridi állatkert 2024. február 29-én, miután szaporodási szakaszuk befejeztével, legfiatalabb utódaikkal visszatérnek származási országukba, Kínába - tette közzé a hírt az MTI.

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

A különös magatartás célja az, hogy így még hatékonyabban kerülhessék el a ragadozókat.

A félelem szaga

A félelem szaga

A katicák hatékony növényvédő „szerek”, ám úgy tűnik, a bogár nélkül, a puszta szaguk is elegendő lehet.

Az Arab Emírségek sziklás hegyvonulatain

Az Arab Emírségek sziklás hegyvonulatain

Egy különleges, kihívásokkal teli hegyi túrán vehettem részt az Arab Emírségek egyik társemírségében, Rász el-Haimában (Ras Al Khaimah). A hátizsákban meleg ruhával , élelmiszerrel és vízzel vágtunk neki a pár napos túrának, hogy meghódítsuk a Hadzsar-hegység (Hajar-hegység) sziklás hegyeit.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket