Edina, Viktor, Győző2024. február 26., hétfő
Természet

Kiválasztották a 2021-es év legjobb természetfotóit

National Geographic Magyarország

A Londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajló világversenyen több mint 50 000 fénykép közül választott a zsűri.

Laurent Ballesta e felvételnek köszönhetően lett az év természetfotósa 2021-ben
Forrás: Laurent Ballesta/ Wildlife Photographer of the Year

95 országból érkezett az a több mint 50 ezer fotó, melyek közül az Év természetfotósa cím birtokosa és a kategóriagyőztesek kerültek ki.

2021-ben a fődíjat Laurent Ballesta (Franciaország) nyerte a Teremtés című víz alatti felvételével. A nyertes nemcsak fotográfus, hanem biológus is, ez ismeretekkel segítette hozzá a felvétel elkészítéséhez. A képen egy csapat fűrészes sügér látható, amint épp kiiramodnak az ikrából és spermából álló víz alatti felhőből. A halak ívására minden évben a júliusi telihold idején kerül sor Francia Polinézia vizeiben, ahová a fotós és segítői öt éven át lejártak, mígnem sikerült a nyertes felvételt elkészíteni. A fűrészes sügér a túlhalászás miatt fenyegetett státusú, ám a Fakarava-atollban, vagyis a lagúnában, ahol a felvétel született, a terület védelmének köszönhetően bátran szaporodhat a hal.

Ballesta a NatGeo olvasóinak is ismerős, legutóbbi írása és fotói a 2021. májusi magazinban jelentek meg: 28 nap a tenger mélyén címmel.

Az év ifjú természetfotósa címet egy 10 éves indiai fiú, Vidyun R Hebbar nyerte el ezzel a felvételével.
Forrás: Vidyun R Hebbar/ Wildlife Photographer of the Year

Az Év ifjú természetfotósa címet az indiai, jelenleg még csupán 10 éves Vidyun R Hebbar nyerte el a Kupolaház című felvételével, amely egy különleges pókhálót és lakóját mutatja be. A fénykép, amellett, hogy az aprócska, lábaival együtt is csak 15 milliméteres állatot és szövevényes, kupola alakú hálóját megmutatja, a háttérben elsuhanó tuktuk (motoros riksa) élénk színeit is kölcsön veszi, ezek összhangjával nyerte el a bírák tetszését a fotó. Hebbar, aki 3 éves kora óta fényképez, édesapja tanításának köszönhetően, először 8 éves korában jelentkezett a fotós világversenyre, az elve az, hogy a közvetlen környezetében, utcán, parkban élő, ám észre sem vett állatokat megjelenítse felvételein.

A két fődíj nyertesét a 19 kategória győztesei közül választották ki, idén új kategóriákat is bevezetett a zsűri, úgymint az Óceánok – átfogóbb kép, és Vizes élőhelyek – átfogóbb kép, e kategóriákban ezen igen fontos ökoszisztémák megjelenítése a cél. A zsűri olyan szempontokat értékelt, mint az eredetiség, a kép által elmondott történet, a technikai kiválóság, és az etikus fotózás. A 100 legjobb kiválasztott képet a Londoni Természettudományi Múzeumban, majd vándorkiállításon a világ számos helyén megcsodálhatja majd a közönség.

A hazai versenyzők közül Koncz-Bisztricz Tamás és Potyó Imre felvételeit emelte ki a zsűri és részesítette dicséretben.

Potyó Imre egy apró erdei tavacskában lerakott békapetéket mutatta be művészi felvételén. Az éj sötétjében a békapetéken megcsillanó lámpafény csillagruhába öltöztette a jövő békagenerációját.
Forrás: Potyó Imre/ Wildlife Photographer of the Year
Ki gondolná, hogy egy légy is szerezhet elismerést egy fotósnak? Koncz-Bisztricz Tamás otthona közelében egy tócsán fotózta a víz felületi feszültségét kihasználó legyet, amely a képének köszönhetően fényekben fürdő balerinának érezhette magát egy pillanatra.
Forrás: Koncz-Bisztricz Tamás/ Wildlife Photographer of the Year

 

Bár a számtalan kategóriagyőztesből nehéz a legérdekesebb képeket kiválasztani, azért megpróbáljuk. A gerinctelenek viselkedését bemutató kategóriában az izraeli-kanadai Gil Wizen kapta a fődíjat, egy pók hátsó fertályát ábrázoló képpel. A felvételen a vidrapók szövőszemölcseiből kihúzott selyemszálak születését ismerhetjük meg, amelyekkel a petecsomóját védő burkolatot erősíti meg az állat.

Gil Wizen felvételén a vidrapók bölcsőjének készítését látjuk.
Forrás: Gil Wizen/ Wildlife Photographer of the Year

A madarak viselkedése kategóriában a kanadai Shane Kalyn nyer két holló intim pillanatát ábrázoló képével. A hollók hűségesek a kiválasztott párjukhoz, és az egymáshoz kötődést folyamatosan erősítik tollászkodással, apró ajándékokkal. Az itt látott pár mohával, kavicsokkal, ágacskákkal kedveskedett egymásnak, miközben halk duruzsolást is hallattak.

A hollópár intim pillanata Shane Kalyn felvételén.
Forrás: Shane Kalyn / Wildlife Photographer of the Year

 

A dél-afrikai Brent Stirton neve olvasóink előtt sem lehet ismeretlen, hiszen számos alkalommal találkozhattunk már fotóival a magazin lapjain is. Díjnyertes képe, amely a Gyógyító érintés címet kapta, a fotóriporterek által elmesélt történetek közül emelkedett ki, a képen pedig a 2021. október havi magazinból ismerős arcot is láthatunk: a csimpánzmenhely vezetője két fiatal védencét pátyolgatja.

Ha fellapozzuk a magazin e havi számát, megtaláljuk Brent Stirton további képeit is a kongói csimpánzmenhelyről.
Forrás: Brent Stirton/ Wildlife Photographer of the Year

 

Angel Fitor spanyol búvárfotós felvételén szinte halljuk a két egymásnak feszülő hal kiáltásait, a két hím sügér az alattuk látható csigaházban megbújó, ikrát rakni készülő nőstényért verseng. A hímek ilyenkor harapnak és lökdösik egymást, a versengés pillanatok alatt lezajlik, ám a fotósnak sikerült jókor exponálnia, így megszületett a Küzdelem című felvétel.

A Tanganyika-tó egyik sügérfaja Angel Fitor felvételén.
Forrás: Angel Fitor/ Wildlife Photographer of the Year

 

A grizzly maradéka az USA-ban élő Zack Clothier egy kameracsapdás felvételnek köszönhetően került a zsűri elé, és nyerte el az állatok a saját környezetükben kategória első helyét.  A fotós az erdőben talált tetem közelébe helyezte el a maga fejlesztette kameracsapdás rendszert, abban bízva, hogy itt valami izgalmas biztosan történik majd. A téli álmából felébredt és éhes grizzly bármit megeszik, így a jávorszarvas maradványai is eleségül szolgáltak a medve számára. A kamerába sandító medve képe az utolsó volt a sorozatban, amelyet a kameracsapda felvett.

Zack Clothier fotóján gyanakodva néz a kamerába a grizzly.
Forrás: Zack Clothier/ Wildlife Photographer of the Year

További felvételeket nézhetnek meg a Wildlife Photographer of the Year honlapján.

Különleges gége kell a bálnaénekhez

Különleges gége kell a bálnaénekhez

A sziláscetek éneke bezengi az óceánokat – már ha épp nem nyomja el a hajómotorok zaja. Egy új kutatás feltárta, miként is képesek ezek az állatok a hatalmas távolságokba elhallatszódó hangok kiadására.

Egyedülálló anyuka

Egyedülálló anyuka

Egy fogságban, fajtársak nélkül tartott rája rejtélyes módon vemhes lett.

A velünk élő búbospacsirták

A velünk élő búbospacsirták

Az istállók körül több búbospacsirta (Galerida cristata) figyelhető meg, amint a lócitromok között keresgélik a táplálékukat. Jó alkalmazkodóképességű faj, amely az emberi települések terjeszkedését megfelelően kihasználta.

Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

Olaszország lassan növekvő farkasállománya egyre közelebb került a lakott településekhez, ahol az ott élő rágcsálókra vadásztak.

Korai virágzás

Korai virágzás

A spanyol Doñana Nemzeti Parkban 35 év alatt átlagosan több mint 3 héttel előbbre csúszott a virágzás a klímaváltozás miatt.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket