Alfréd, Polikárp, Mirtill2024. február 23., péntek
Természet

A nap 24 órájában és az év 365 napján mentik a vadmadarakat

2021.12.26.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

A 25 éve működik a székesfehérvári és sukorói Vadmadárkórház. Az itt dolgozók hitvallása szerint attól lesz jobb a világ, ha segítünk egymásnak, és ha empátiával fordulunk a másikhoz.

Dr. Berkényi Tamás már ötéves kora óta menti az állatokat
Forrás: Fiala Zsuzsanna

 

A vadon élő, sérült madarakat gyógyítják, majd lehetőség szerint visszaengedik őket a természetbe. Maradandó károsodás esetén azonban vállalják az élethosszig tartó gondozást, de feladatuknak érzik az oktatást, nevelést, szemlélet formálást, ismeretterjesztést a természet védelméről. Az idén 25 éves székesfehérvári és sukorói Vadmadárkórház hisz abban, hogy a madármentés egyfajta lélekmentés is.

Dr. Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház alapítója, önkéntese és állatorvosa egyik pillanatban elhivatottan gyógyítja a madarakat, a következőben pedig már különböző korú gyerekeknek tart ismeretterjesztő előadást a madarakról. Egy másik nap konferencián beszél arról, hogy legyen elég a 21. századi ember pusztításából a világban, de délután már autista gyerekeket látogat meg egy terápiás madárral, hogy egyedi módon segítsen nekik. Ahogy fogalmaz, ez lett az úgymond „vezérhangyája” az életének elmúlt 25 évében.

A Vadmadárkórház egyik célja a vadon élő, sérült madarak gyógyítása.
Forrás: Bakay Richard

 

„Az anyai nagyszülőktől eredeztethetem az állatszeretet, akik falun éltek és ahol a gyerekkorom jelentős részét töltöttem. Azt mesélték, hogy háromévesen megléptem az óvodából, mert elkezdtem követni egy kóbor macskát. Panelgyerek voltam, szóval nem nagyon volt lehetőségünk az állattartásra, de azért cselesen hazavittem mindenféle kóbor jószágot, amit persze nem tudtam sokáig titokban tartani. Ekkor beszéltek rá mérnök és matematika tanár szüleim egy zebrapintyre. Ekkor szerettem bele úgymond a madarakba. Közben folyton a Daktari című filmsorozatot, amely az afrikai Wamerui Állat-viselkedéstani Központban játszódott, és amelynek főszereplője egy állatorvos-kutató volt. Akkor döntöttem el, hogy állatorvos leszek és vadállatokat fogok menteni Afrikában. Ez a szenvedély kitartott, mert elvégeztem az egyetemet, majd a székesfehérvári állatkórházban kezdtem dolgozni, miközben mindig tartottam madarakat, amivel a kollégista társaimat is az őrületbe kergettem” – mesélt a kezdetekről dr. Berkényi Tamás, akit saját bevallása szerint minden érdekelt az állatkórházban, de ha egy különleges esettel találkozott, akkor csillant fel igazán a szeme.

A madár- és lélekmentő szakember 1996-ban döntötte el, hogy akkor ezentúl madarakat fog menteni. A dátumra azért is tud ilyen világosan emlékezni, mert ebben az évben érkezett egy újságíró a madárkórházba. Így jelent meg 1996. november elsején az első cikk arról az elhivatott madármentő tevékenységről, amely azóta is töretlen.

Mély kapcsolat köti össze a Vadmadárkórházba kerülő madarakat és az őket gyógyító állatorvost
Forrás: Bakay Richard

 

„A Vadmadárkórház három alappilléren nyugszik: az első a madármentés, ami egyértelműen egyedmentést jelent, amivel egyfajta szemléletet is formálunk és ami bizonyos értelemben egy szolgáltatás is, hiszen megemelkedik az endorfin szintünk, ha tudjuk, hogy megmentettünk valakit. A második pillér a madarak bemutatása, hiszen madárkertként is funkcionálunk. A harmadik fontos célkitűzésünk pedig a madármentés, mint lélekmentés. Mert sokféle állatot menthetünk meg és mindegyik nagyon fontos, ám mi azt szerettük volna, ha maga a madármentés, gyógyítás, segítségnyújtás és önkéntesség jó példával szolgálna. Az üzenetünk, hogy attól lesz jobb a világ, ha segítünk egymásnak, és ha empátiával fordulunk a másikhoz. Arra gondoltunk, hogy ha tudjuk képviselni ezt a fajta szemléletet, akkor a következő generációknak is megváltozhat a gondolkodása. Így minél több gyereket el tudunk érni, annál több emberhez eljuthat az az üzenet, hogy törődjünk egymással. És ez már kicsit több, mint az állatmentés” – mutatott rá az állatorvos, akinek a felesége, Lauschmann Ildikó drámapedagógus, ezért közös munkával ki tudták dolgozni a madármentés-lélekmentés programot a Vadmadárkórházban.

Miután ez az üzenet egyre több helyre eljutott, az idők során egy komplex szemléletformáló programmá alakult. A szakemberek eljutottak óvodákba, általános iskola alsó- és felső tagozatos diákjaihoz, de a középiskolákba és több rendezvényre is.

Maradandó károsodás esetén az állatok élethosszig tartó gondozását is felvállalja a Vadmadárkórház
Forrás: Bakay Richard

 

„A madármentésnél a madár egyfajta indikátor: attól függően, hogy milyen sérülésekkel vagy problémákkal érkezik hozzánk, megmutatja azokat a környezetkárosító hatásokat is, amelyek ránk is hatással vannak. Butaság lenne azt gondolni, hogy ha a Velencei-tóban a halak elpusztulnak, akkor az nem veszélyes ránk nézve. Az orvvadászat könnyedén párhuzamba hozható az emberi kapzsisággal, az értelmetlen és öncélú tevékenységekkel, például amikor érthetetlen módon lelőnek egy fehér gólyát. A mérgezés már globális probléma, mert az olajszennyezésben nem csak a vízimadár fuldoklik, és akkor még nem is beszéltünk a műanyagszennyezésről, az úszó szemétszigetekről. Érdemes ezeket párhuzamba állítani, mert jól leképezi az emberi tevékenységek hatásait” – magyarázta dr. Berkényi Tamás.

És hogy hogyan lesz egy bagolyból terápiás állat? Könnyedén. A jól ismert kutya és macskaterapeuták közé a Vadmadárkórház jóvoltából ugyanis bekerültek a madarak is. Az állatorvos gyakran egy-egy bagollyal érkezik az autista gyerekekhez, amit meg is lehet simogatni, ez igencsak szokatlan és meglepő; úgy tűnik, talán pont ezért működik. Erre a különleges kacsolatra épített egy gyógypedagógus szakember egy teljes kompetenciaprogramot, ami ma madármatek néven fut és ahol madarak segítségével tanítják például a matematikát. De itt nem áll meg a dolog: jelenleg egy madaras színdarabra készülnek a Vadmadárkórházzal együtt, amiben egy sérült madár megmentésén át mutatatnak be egy szívhez szóló történetet.

A baglyokat terápiás állatokként tudják használni a gyerekek érzékenyítése során
Forrás: Bakay Richard

 

Az évente 1000-1600 madarat mentő Vadmadárkórház esetében a negyedévszázados tapasztalat tehát elhivatottságot, szakértelmet, oktatást, nevelést, szemléletformálást, tapasztalatot, szakszerűséget, kompetenciákat, elkötelezettséget és megingathatatlan hitet jelent. De ennél sokkal többet: a 25 évnyi áldozatos munka teszi hitelessé azt is, amiről és ahogyan beszélnek, amit hirdetnek és amilyen küldetést vállaltak hazánkban.

Benzingőz és vadvirágok

Benzingőz és vadvirágok

Vajon miként hat a vadvirágok növekedésére a benzingőzzel szennyezett levegő?

A gyógynövények királynője

A gyógynövények királynője

A mentafajokat több mint kétezer éve használja az emberiség. A borsmentát viszont csak 250 éve. Mégis napjainkban e fajnak van a legnagyobb gazdasági és gyógyászati jelentősége.

A jegesmedve nem nagyon tud alkalmazkodni a hosszabb nyarakhoz

A jegesmedve nem nagyon tud alkalmazkodni a hosszabb nyarakhoz

A sarkvidékek sokkal gyorsabban melegednek a bolygó átlagánál, és ez abban is megnyilvánul, hogy elnyúlnak a jégmentes időszakok, hosszabbá válik a nyár.

Új óriáskígyófajt azonosítottak Amazóniában

Új óriáskígyófajt azonosítottak Amazóniában

A világ leghatalmasabb kígyóit, a zöld anakondák közé tartozó állatokat őslakosok segítségével találták meg a szakemberek.

A világ egyik legszebb helye

A világ egyik legszebb helye

A világ egyik legszebb pontját láttam a magasból: a Great Blue Hole (Nagy Kék Lyuk), a világ legnagyobb víznyelője, amely a Karib-tengerben található, Belize partjaitól 70 kilométerre.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket