András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Természet

Albánia alaposan rácáfolt az előítéletekre

2022.01.23.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

Amikor elújságoltam a barátaimnak, hogy beülök az  autómba és elindulok körbejárni ezt az országot, leginkább két dolgot kérdeztek meg: Biztonságos? Nem nagyon rosszak ott az utak?

Gjirokastra egy kedves, történelmi kisváros. A várból remek a panoráma, az óváros a 17. században épült kétszintes házai okán a világörökség része,
Forrás: Kisgyörgy Éva

 

Jelentem, nem kell félni egyiktől sem! Nőként, egyedül jártam körbe a vidéket, és a legtöbb út nagyszerű új aszfaltút volt, a kinézett programok közül pedig egyikről se kellett lemondanom amiatt, hogy ne jutottam volna el oda a kis autómmal. Tény, hogy a helyi vezetési kultúra eltér a miénktől. A kétsávos utakból háromsávost csinálnak, a jelzőlámpák pedig mintha csak utcadíszek lennének. De a hatalmas káoszban odafigyelnek egymásra, nem éreztem azt a fajta agresszivitást, mint sokszor itthon, amikor buszsávból vágnak be elém. Én hamar megszoktam ott a kaotikus közlekedést, csak fel kell venni a ritmust és bosszankodás helyett jobb mosolyogni. Ráadásul olyan mértékű vendégszeretettel találkoztam, ami véleményem szerint párját ritkítja a kontinensen.

Koszovó felől érkeztem Albániába és amikor feltűntek az első nagyobb városok, folyamatosan figyeltem az út menti üzleteket, hol vehetek helyi SIM-kártyát. Végre megláttam egy mobilszolgáltató boltját, ahol nem álltak duplán a parkoló autók, mint máshol. Sőt, igazán nem volt egyértelmű, lehet-e egyáltalán parkolni. Volt már úgy 8-10 autó az út szélén, de az autóút túloldalán épp jöttek a rendőrök cetlikkel büntetni. Átsétáltam a zebrán és megkérdeztem az egyiket, én jó helyen állok-e, mire az egyik mondta, hogy nem. Majd megérdeklődte, honnan jöttem és a választ hallva nagy mosollyal közölte: „Ha magyar, akkor bárhol megállhat! Intézze el csak el a dolgát, addig mi szemmel tartjuk az autóját!” Még le is állította a hömpölygő autófolyamot, hogy biztonságosan vissza tudjak sétálni a másik oldalra. Ez volt az első élményem az albán vendégszeretetről, de nem az utolsó. Az országot körbejárva folyamatosan úgy éreztem magam, mint egy VIP vendég! Ízelítőül nézzünk néhány különleges helyet az országból!

Forrás: Kisgyörgy Éva

A tirana Bunk’art múzeum egy 5 emeletes földalatti komplexum, ahol az 1970-es években több száz termet rendeztek be arra az esetre, ha nukleáris támadás esetén a politikai elitnek menekülni kellene. Ma már a helyiségek egy része múzeum, ahol részletesen megismerhetjük ezt a korszakot. Mivel a komplexumot soha nem használták, az ott felhalmozott bútorok, írógépek, konferenciatermek teljesen érintetlenül, mintegy időkapszulaként tekinthetők meg.

 

Forrás: Kisgyörgy Éva

Berat, az Osum folyó mellett épült „ezerablakos város”, az UNESCO világörökség listájára is felkerült. Berat nemcsak az egyik legszebb, hanem az egyik legősibb település is a Balkánon, i. e. 314-ben alapította Makedónia királya. A város fő nevezetessége a mai napig lakott várnegyed, amely még a 13. században épült. Ez alatt sorakoznak szorosan egymás mellett a hófehér lakóházak, melyek a folyó túlpartjáról nézve úgy tűnnek, mintha egyetlen épületet alkotnának „ezer” ablakkal.

 

Forrás: Kisgyörgy Éva

Ugyanaz a folyó, amely átszeli Berat városát, a csodálatos Osum-kanyonon is áthalad. Ez az ország egyik legszebb természeti látnivalója, főszezonban vadvízi evezősök is előszeretettel hajóznak itt. Nyár végére a vízszint annyira lecsökken, hogy az evezés már nem lehetséges, de a partján remekül lehet túrázni, és a bátrabbak meg is mártóznak.

 

Forrás: Kisgyörgy Éva

A Llogara-hágón festői szerpentin vezet a Vlorai-öbölből az Albán-Riviéra felé. A kétsávos útról pazar panoráma nyílik a Jón-tengerre. Itt is megtapasztaltam az albánok fantasztikus kedvességét. Amikor elértem a szerpentin elejét, kiderült, hogy felújítás miatt az utat lezárták, így nagy kerülővel és jóval unalmasabb úton kellett volna haladnom a hegy túloldalára. Az ott dolgozó építésvezető látva csalódottságomat felajánlotta, hogy mégis végigmehetek az úton. Bepattant az autójába, intett, hogy csak kövessem és amolyan felvezető autóként haladt előttem, miközben a munkások csodálkozva pillantottak ránk.

 

Forrás: Kisgyörgy Éva

Különleges élmény az UNESCO világörökség listán is jegyzett Butrint Nemzeti Park, ugyanis egyszerre természetvédelmi terület és történelmi jelentőségű műemlékek lelőhelye. Egészen fantasztikus gyűjtemény van itt számos korszakból – az i.e. 6. században épült bazilika romjaitól kezdve a 3. századból származó színházon át a 15-16. században épült velencei toronyig. Kész építészeti tankönyv a terület, de látogatásom idején a hatalmas esőzések miatt nagy része víz alatt volt. Engem ez nem riasztott el, de a legtöbb turistát igen, így szinte háboríthatatlanul járhattam körbe a parkot, már ahol egyáltalán ez lehetséges volt.

 

Forrás: Kisgyörgy Éva

A kék szem forrás egy csodálatos természeti jelenség, ahol a víz egy minimum 50 méter mély medencéből tör a felszínre. Hogy pontosan milyen mélyről, azt nem tudjuk, mert a búvárok még csak eddig derítették fel. Mindenesetre a nagy mélység és a tiszta víz kombinációja egy varázslatosan szép kék színt eredményez, amit még inkább kiemel a forrás trópusokat idéző környezete. Mivel természetvédelmi területről van szó, így úszni itt nem lehet, de a fotósoknak igazi paradicsom.

 

Forrás: Kisgyörgy Éva

Miután megláttam egy fotót a Permet közelében található gyönyörű hídról, nem volt kérdés, hogy ide is elutazom. A városból néhány kilométerre érjük el a rendkívül hangulatos termál medencéket, valamint az 1760-ban épült kecses kőhidat. Az ide vezető út nemrég készült el, így nem volt zsúfolt a hely.

 

Forrás: Kisgyörgy Éva

Kruja vára Albánia büszkesége és körülbelül azt jelenti a város a helyieknek, mint nekünk Eger. Itt született ugyanis Szkander bég, aki innen verte vissza a törökök támadásait. Szkander bég szövetségese Hunyadi János volt, bizonyára ez is hozzájárul ahhoz, hogy az albánok különösen szeretik a magyarokat. A város fő látnivalója természetesen a vár, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a városra.

 

Forrás: Kisgyörgy Éva

A varázslatos Albán-Alpokkal búcsúztam Albániától, hogy a határ túloldalán, Montenegróban folytassam a balkáni kalandozásaimat. A nemzeti park mélyén megbúvó apró Theth városába szintén nemrég fejezték be az aszfaltos út kiépítését, a korlátok ugyan még javításra várnak, de a táj gyönyörűséges, a hegycsúcsok közt vízesések és színes tavak rejtőznek. Bár jó néhány fokkal hűvösebb volt, mint a tengerparton, ez az autóút tette fel a pontot az i-re, hogy végérvényesen szívembe zárjam ezt a csodás országot.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva – travellina.hu

A világ legritkább patkánya

A világ legritkább patkánya

Először született fotó a világ legritkább patkányáról, a vangunu-szigeti óriáspatkányról, amely a Salamon-szigeteken él - egyelőre.

Szavazzunk az Év természetfotósa közönségdíjára!

Szavazzunk az Év természetfotósa közönségdíjára!

A Londoni Természettudományi Múzeum szervezésében meghirdetett Év természetfotósa verseny közönségdíja 25 fotó közül kerül majd ki, a nekünk tetszőre szavazhatunk is már.

Papagájok nyelvjárásai

Papagájok nyelvjárásai

Európai városokban, a behurcolásuk után, itt meghonosodott papagájok hangjait hasonlították össze.

A rákok és a szárazföldi életmód

A rákok és a szárazföldi életmód

Egy nemrégiben közzé tett kutatásban azt mérték fel, hogy a mai szárazföldi életmódú rákok miként váltottak át a vízi közegükről a szárazföldire.

Stájerországi élményrégiók hangulatos téli világa (X)

Stájerországi élményrégiók hangulatos téli világa (X)

Akár advent varázslatos fényeiről, téli túrázásról, síelésről, hangulatos lovas szánozásról vagy kalandos szánkózásról álmodunk, itt hegynyi lehetőség vár ránk.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket