Antal, Anett2024. június 13., csütörtök
Természet

A Tisza-tó másik arca

2022.02.02.NG
National Geographic Magyarország

A Tisza-tó, e különleges vizes élőhely, valójában egy mesterséges tó, mely a Tisza folyó vizének felduzzasztásával jött létre, a Kiskörei-vízlépcső mögött. Ma a változatos élővilágnak otthont adó természetvédelmi területet mi is megcsodálhatjuk akár csónakázva a vízi tanösvényen vagy a nádasból kiemelkedő Bölömbika kilátóból, illetve megismerkedhetünk a tó élővilágával a Tisza-tavi Ökocentrumban. Ha belegondolunk, mindez egy vízerőmű eredménye. Máth Kristóf fotográfust is ez a különös beton- és vasmonstrum ragadta magával, így beszámolójában e gigantikus építmény kapja a főszerepet.

Az 1973-ban elkészült Kiskörei-vízlépcső éjszakai kivilágításában, rajta hatalmas, sárga bakdarukkal.
Forrás: Máth Kristóf

 

Írta és fényképezte: Máth Kristóf

Engem ezúttal az érdekelt a Tisza-tónál, amit az ember épített, ami egész máshogy festene ma, ha a gyógyuló természet nem talál ott utat magának. A tavat télen fotóztam, napnyugtakor és éjjel; ez a két körülmény már elegendő volt ahhoz, hogy jóformán magam legyek a tájban. Több rókával találkoztam, mint emberrel – noha csupán ötpercnyire volt a parkoló.
A poroszlói híd alatti töltés és az alacsony vízállás ritka lehetőséget adott: mélyen besétálhattam a tó közepe felé, olyan mélyre, ahova máskülönben már csónak kellene. Nagyon érdekes világot találtam ott. A tóból kikandikáló zsebkendőnyi kontinenseken vadludak töltik az éjszakákat folyamatosan gágogva, fények híján láthatatlanul. A híd aljában galambok fészkelnek; bevallom elsőre igencsak megijedtem, amikor megriadva nagy szárnyverdeséssel csaptak ki a betonelemek rejtekéből.

A 2020-ban átadott hídon zavartalan és biztonságos lett Poroszló és Tiszafüred között a kerékpáros-forgalom.
Forrás: Máth Kristóf

Háborítatlannak tűnt a táj, hatalmába kerített ez a nyugalom, bár kezem-lábam fokozatosan dermedt, a hidegebb éjszakákon mínusz 11 fokig esett a hőmérséklet. Életemben nem sokszor dideregtem annyira, mint a poroszlói híd alatt, hajnali három óra táján, gumicsizmában, szembeszélben.

Forrás: Máth Kristóf

De mindennek megvolt a jó oldala is, mert a nagy hideg új lehetőséget adott számomra a felfedezésre, pár nap alatt annyira befagyott a tó, hogy letérhettem a járt útról, kimerészkedhettem a jégre. Gyerekkoromból még emlékszem, hogy akár ugrálhattam is a dermedt víztükrön, olyan erős volt a jég, hogy recsegni-ropogni sem kezdett alattam.
Ám nem én voltam az egyetlen, aki birtokba vette az immár szárazföldi lények számára is járható
új birodalmat. Éjszakáról éjszakára egyre több rókanyomra lettem figyelmes, de követni nem tudtam őket; a csapák jóval beljebb vezettek, mint ameddig közel 80 kilómmal én még elmerészkedhettem.

A legalapvetőbb különbség a nyárhoz képest – persze a hidegen és fagyon kívül – az alacsony vízállás. A Tisza-tó vízszintjét 12 öblítőcsatornán keresztül állítják be. A legfontosabb stratégiai pont ebben a műveletben az 1973-ban átadott Kiskörei-vízlépcső és a benne működő duzzasztómű, amely centiméterpontosan tarthatja a tó szintjét a kívánalmaknak megfelelően, nyaranta magasabb, télen alacsonyabb szinten. A nyár így lehet az idegenforgalomé, télen pedig készülődhetnek a helyiek a következő szezonra, jöhet a stégépítés, a felújítás.

A Kiskörei vízerőmű lábánál működő transzformátorállomás.
Forrás: Máth Kristóf
Emelőként működő bakdaru a kiskörei hajózsilipnél. A szerkezetet a Ganz-MAVÁG gyártotta az 1970-es években, azóta persze már teljes felújításon esett át.
Forrás: Máth Kristóf

Ahogy a Kiskörei-vízlépcső felé tartottam, már messziről hallottam a víz erős morajlását. Leginkább ez a hang adta az éjszaka hangját. Grandiózus volt a látvány: a roppant betonalkotmány átfogta a Tiszát, az éjszaka fényei valósággal kihasították a képből – abból a tájból, amelyet ő maga teremtett. Ha nem volna vízlépcső, Tisza-tó sem lehetne. Ma már elképzelni is nehéz, milyen hatalmas változásokat hozott az 1960-as, 1970-es években Kisköre lakosságának életébe a kiemelt, országos szinten is roppant méretű, már-már futurisztikus beruházás.

A Kiskörei-vízlépcső azon túl, hogy duzzasztóműként szolgál, egyben az ország legnagyobb vízerőműje is.
Forrás: Máth Kristóf

Van még egy, manapság igencsak fontos haszna ennek a monumentális betonalkotásnak. Tömérdek szemét érkezik az országba a Tiszán; van nap, amikor percenként 300-500 határátkelő PET-palackot számolhat a figyelmes szemlélő. A Kiskörei-vízlépcső jelen pillanatban az egyetlen pont, amelynél még meg lehet állítani a szennyel teli uszadékot.
Partközelben, az alacsony vízszintnél képződő dágványokban a múlt megannyi bizarr, nyáridőben a tó mélyén gubbasztó mementója bukkan elő ilyenkor. Mesélte egy ismerős, hogy gémeskutat, tehéntetemet, hajóroncsot is látott már.

Éjszakai nyugalom sekély vizű tónál. A Tisza-tó vizét minden évben, a tél közeledtével, leengedik, felkészülve egy esetleges áradásra, hogy legyen helye a gyorsan érkező víznek. A szakemberek felmérik a meder iszaposodását, majd úgy állítják be vízszintet, hogy körülbelül egy méterrel legyen alacsonyabb a nyárinál. A feltöltést április elején kezdik meg újra.
Forrás: Máth Kristóf

Az volt az első tervem, hogy beevezek az Óhalászi-szigetre, az elhagyott falucska, Tiszahalász nyomait fotózni. A legenda szerint a tó duzzasztásának esett áldozatul a kis település, ám ez tévedés: a Tisza áradásai miatt már a 19. században kitelepítették az ott élőket.
Több kikötőshöz is elmentem kenut kérni, de általában csak annyit mondtak hahotázva: „Evezni alacsony a víz, sétálni mély és dagonyás.” Így ez az expedíció elmaradt, de sebaj, ha jön a tavasz, ha megújhodik a Tisza-tó, újra nekivágok.

Készült az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

„Egyik napról a másikra, mindenféle előzetes ismeret nélkül döntöttem úgy, hogy jelentkezem egy nappali, fotós OKJ tanfolyamra. Ennek már három éve, azóta a MOME-n tanulom a mesterséget. Az esztétikumon túl az fogott meg a fotográfiában, hogy tetőtől talpig a valóságban kell lenni hozzá. Szerintem ez napjainkban nagy érték. Legyen a téma ember, épület, táj vagy akár tárgy – oda kell menni, találkozni, kezet fogni, körbejárni, szemügyre venni. Ezek foglalata lesz a kép” – vallja a fotográfus Máth Kristóf.

Hozzászólások

Kétszáz év után tértek vissza a vadlovak a kazah sztyeppére

Kétszáz év után tértek vissza a vadlovak a kazah sztyeppére

A Przewalski-lovak egykor a kihalás szélén álltak, csak a nemzetközi védelmi programnak köszönhetően sikerült megóvni őket.

Európa legkisebb fecskéjét figyelhetjük meg hazánkban

Európa legkisebb fecskéjét figyelhetjük meg hazánkban

A partifecske legnagyobb telepei a Felső-Tiszánál találhatók.

A hópárduc is legel

A hópárduc is legel

Minden macskagazdi tudja, hogy a cicák kizárólagos húsevő voltuk ellenére is szívesen legelnek néha füvet, egy új kutatás feltárta, hogy ezt egyes nagy termetű rokonaik is megteszik.

A szemét és a klímaváltozás miatt mondanak le a vándorlásról a gólyák

A szemét és a klímaváltozás miatt mondanak le a vándorlásról a gólyák

Van, ahol már fel sem kerekednek a fehér gólyák hagyományos vándorlásukra.

Így gondoskodik a magoncokról egy orchidea

Így gondoskodik a magoncokról egy orchidea

A hazánkban is honos erdei ujjaskosbor (Dactylorhiza fuchsii) példányai segítségével tárták fel azt a módszert, ahogy az épp kicsírázott magoncok segítséget kapnak.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket